ΣΤΗΛΕΣ

Οι μεγαλύτερες στιγμές fair play στην ιστορία του αθλητισμού!

Denis Bergkamp, left, of Arsenal challenges Curtis Woodhouse of Sheffield United for the ball during the fifth round of the FA Cup at Arsenal's Highbury ground, in London Saturday, February 13, 1999. (AP Photo/Louisa Buller)
Denis Bergkamp, left, of Arsenal challenges Curtis Woodhouse of Sheffield United for the ball during the fifth round of the FA Cup at Arsenal's Highbury ground, in London Saturday, February 13, 1999. (AP Photo/Louisa Buller) ASSOCIATED PRESS

Σαν σήμερα (13/2) πριν 21 χρόνια, ο Αρσέν Βενγκέρ ζήτησε επανάληψη ενός αγώνα της Άρσεναλ επειδή η ομάδα του δεν τήρησε το Fair Play και το αίτημα έγινε δεκτό από την αγγλική Ομοσπονδία. Με αφορμή αυτό το γεγονός, το Sport24.gr θυμίζει στιγμές fair play που "σημάδεψαν" τον αθλητισμό.

Ήταν 13 Φεβρουαρίου του 1999 και η Άρσεναλ αντιμετώπιζε την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ για το Κύπελλο Αγγλίας. Στο 75ο λεπτό της αναμέτρησης, οι παίκτες της Σέφιλντ πέταξαν τη μπάλα εκτός αγωνιστικού χώρου, για να προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες στον τραυματία συμπαίκτη τους, Λι Μόρις. Στην επαναφορά, όμως, ο Κανου πάσαρε στον Όβερμαρς, ο οποίος έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα και οι κανονιέρηδες επικράτησαν με 2-1!

Μετά τη λήξη του αγώνα στο Χάιμπουρι, ο προπονητής της Άρσεναλ, Αρσέν Βένγκερ και ο αντιπρόεδρος, Ντέιβιντ Ντέιν, ζήτησαν από τον διαιτητή του αγώνα, Στιβ Μπρους την επανάληψη του παιχνιδιού, αίτημα το οποίο έγινε δεκτό από την Αγγλική Ομοσπονδία έπειτα από 127 χρόνια στην ιστορία του Κυπέλλου. Ο αγώνας επαναλήφθηκε δέκα ημέρες μετά με νίκη της Άρσεναλ.

Με αφορμή αυτό το μοναδικό γεγονός, το οποίο είναι αναμφίβολα άξιο αναφοράς, το Sport24.gr θυμίζει περιπτώσεις fair play που "σημάδεψαν" τον αθλητισμό!

FAIR PLAY ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο, ο 23χρονος Αμερικανός Τζέσε Όουενς είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα. Ο Αδόλφος Χίτλερ είχε αποχώρησει από το στάδιο, φανερά εκνευρισμένος. Την επομένη, σειρά είχε το αγώνισμα του μήκους. Ο Όουενς δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση στον πρωινό προκριματικό, κάνοντας δύο άκυρες προσπάθειες και βρίσκεται ένα βήμα πριν τον αποκλεισμό του. Στην ύστατη προσπάθεια του βρίσκει έναν ανέλπιστο σύμμαχο.

Ο 23χρονος Γερμανός, Λουτζ Λονγκ, η μεγάλη ελπίδα των συμπατριωτών του για την πρώτη θέση συμβουλεύει τον Όουενς για την ακριβή θέση, στην οποία πρέπει να πατήσει πίσω από την βαλβίδα για να μη ρισκάρει. Ο Αμερικανός περνάει εύκολα στον τελικό και την επόμενη ημέρα γίνεται μεγάλη μάχη. Ύστερα από σκληρή μονομαχία, ο Τζέσε Όουενς με άλμα στα 8,06 αφήνει πίσω του τον Λόνγκ, ο οποίος έφτασε μέχρι τα 7,87 και κερδίζει το χρυσό μετάλλιο. Ο Γερμάνος είναι ο πρώτος, ο οποίος τρέχει να αγκαλιάσει τον μεγάλο νικητή.

“Ήθελε πολύ κουράγιο από αυτόν για να το κάνει μπροστά στον Χίτλερ. Όλα μου τα μετάλλια και τα κύπελλα δεν μετράνε καθόλου μπροστά στην 24 καρατίων φιλία που ένιωσα για τον Λονγκ εκείνη τη στιγμή” δήλωσε ο Όουενς. Η στιγμή αυτή έχει μείνει στην ιστορία για την συναδελφικότητα των δύο αθλητών, ειδικά σε εκείνη την τόσο δύσκολη εποχή.

ΤΙΜΗΣΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΘΛΗΤΗ ΤΟΥ

Στις 25 Μαΐου του 2012 ο Φάμπιο Σκοτσόλι έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του αθλητισμού. Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης στο Ντέμπρετσεν της Ουγγαρίας, τερμάτισε πρώτος στα 100μ. πρόσθιο. Στην απονομή λύγισε, ξεσπώντας σε κλάματα. Ο λόγος; Τρεις εβδομάδες νωρίτερα, βρέθηκε νεκρός σε προπονητικό καμπ ο Ντάλε Όεν.

Ο Νορβηγός αθλητής, ήταν ο μόνιμος νικητής στη συγκεκριμένη κατηγορία, αφήνοντας τον Σκοτσόλι συνεχώς δεύτερο. Το συγκεκριμένο γεγονός δεν άφησε ανεπηρέαστο τον Ιταλό αθλητή, ο οποίος στις δηλώσεις του ανέφερε: “Άντεξα μέχρι το τέλος γιατί ήθελα να νικήσω και να το αφιερώσω στον Ντάλε. Με αυτόν τον άνθρωπο πανηγυρίζαμε παρέα στο βάθρο και ήταν αυτός που με έσπρωχνε να γίνομαι καλύτερος".

ΤΟ FAIR PLAY ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο το 2016 υπήρξε μία κούρσα διαφήμιση στο ολυμπιακό πνεύμα. Η Νίκι Χάμπλιν από τη Νέα Ζηλανδία και η Άμπι Ντ' Αγκοστίνο από τις ΗΠΑ ήταν δύο εκ των διεκδικητριών των πρώτων θέσεων στα 5.000μ. γυναικών. Στη μέση της διαδρομής η αθλήτρια από τη Νέα Ζηλανδία έχασε την ισορροπία της, παρασύροντας και την Αμερικανίδα.

Η Ντ' Αγκοστίνο βοήθησε την Χάμπλιν να σηκωθεί, όμως, ο τραυματισμός της πρώτης αποδείχθηκε σοβαρότερος. Τότε, η αθλήτρια από την Αμερική έδωσε το χέρι της, βοηθώντας την συναθλήτρια της να τερματίσει. Η Ντ' Αγκοστίνο γνώρισε την αποθέωση από όλο το στάδιο και έδωσε το καλό παράδειγμα σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΥΣ, ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΗΤΤΗΜΕΝΟΥΣ

Τελικός Champions League 2001. Ο Όλιβερ Καν αποκρούει το πέναλτι του Πελεγκρίνο της Βαλένθια και χαρίζει το βαρύτιμο τρόπαιο στην Μπάγερν Μονάχου. Κι ενώ όλοι περιμένουν μία "έκρηξη" συναισθημάτων από τον Γερμανό κίπερ, ο Καν σπεύδει στον τερματοφύλακα των Ισπανών, Σαντιάγκο Κανιθάρες, για να του συμπαρασταθεί.

Αυτόματα όλες οι κάμερες στρέφονται σε αυτή τη στιγμή, η οποία παραμένει μία από τις κορυφαίες στιγμές σεβασμού στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και η οποία χάρισε στον Καν το βραβείο fair play εκείνης της χρονιάς.

ΕΠΙΑΣΕ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ Ο ΝΤΙ ΚΑΝΙΟ

Τον Πάολο Ντι Κάνιο δεν τον συνοδεύει η καλύτερη φήμη εντός γηπέδων. Η ενέργειά του όμως το 2000 να πιάσει την μπάλα με τα χέρια και να μην σκοράρει θα τον ακολουθεί για πάντα. Συγκεκριμένα, στον αγώνα της Γουεστ Χαμ με την Έβερτον και ενώ το σκορ βρισκόταν στο 1-1, ο Ντι Κάνιο βγαίνει τετ α τετ με τον τερματοφύλακα και ενώ όλοι περιμένουν να σκοράρει, αυτός πιάνει την μπάλα με τα χέρια.

Γιατί το έκανε αυτό; " Ο δύστυχος ο τερματοφύλακας ήταν πεσμένος στο έδαφος, υπέφερε και δεν θα ήταν σωστό να στείλω την μπάλα στα δίχτυα", δήλωσε μετά το τέλος της αναμέτρησης.

ΣΚΟΡΑΡΟΝΤΑΣ ΑΘΕΛΑ ΤΟΥΣ

Έρικ Μιέλντε και Γιαν Βερτόνγκεν έχουν μία άσχημη ανάμνηση στην καριέρα τους. Και οι δύο έχουν σκοράρει στην προσπάθειά τους να τηρήσουν το fair play. Ο πρώτος ως παίκτης της Λίλεστρομ εναντίον της Μπραν και ο δεύτερος με την φανέλα του Άγιαξ σε ματς εναντίον της Καμπούρ.

Τουλάχιστον, οι ομάδες τους έπραξαν σωστά και επέτρεψαν στους αντιπάλους τους να σκοράρουν στην αμέσως επόμενη φάση.

ΑΦΗΣΑΝ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ ΝΑ ΣΚΟΡΑΡΕΙ

Αγγλικό Λιγκ Καπ 2007. Νότιγχαμ Φόρεστ και Λέστερ τίθενται αντιμέτωπες με το σκορ να είναι 1-0 υπέρ των κόκκινων. Ο αμυντικός της Λέστερ, Κλιβ Κλάρκ, παθαίνει καρδιακή προσβολή και ο αγώνας διακόπτεται. Η απόφαση της διοργανώτριας αρχής είναι η αναμέτρηση να εκκινήσει από την αρχή.

Τότε, οι παίκτες των "αλεπούδων" προβαίνουν στην εξής αξιέπαινη κίνηση: Επιτρέπουν στον τερματοφύλακα της Νότιγχαμ, Πολ Σμιθ, να φτάσει μέχρι το τέρμα τους και να αποκαταστήσει την τάξη στο σκορ. Για την ιστορία, η Λέστερ γύρισε το σκορ και προκρίθηκε με 3-2.

ΚΛΟΖΕ ΚΑΙ ΧΑΝΤ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ

Μίροσλαβ Κλόζε και Άαρον Χαντ. Κοινό τους σημείο; Οι περισσότεροι θα πουν το κοινό τους πέρασμα από την Βέρντερ Βρέμης. Υπάρχει, όμως, και μία άλλη κοινή συνισταμένη. Οι δύο Γερμανοί ποδοσφαιριστές κέρδισαν ανύπαρκτα πέναλτι. Η αντίδραση τους αποδεικνύει και το μεγαλείο του χαρακτήρα τους, καθώς και οι δύο έσπευσαν στον διαιτητή και του ζήτησαν να πάρει πίσω την απόφασή του αυτή.

Ο Κλόζε μάλιστα πήρε και το βραβείο fair play για την κίνηση του αυτή. “ Είναι μία μεγάλη τιμή να παίρνω το βραβείο αυτό. Ωστόσο, είμαι και λίγο ενοχλημένος. Για μένα είναι κάτι που θα πρέπει όλοι να κάνουμε πάντα και θα το ξαναέκανα ευχαρίστως” δήλωσε ο Γερμανός.

ΤΙΜΗ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΙΛΣΜΠΟΡΟ

H πιο δυνατή και συνάμα συγκινητική σκηνή εκτυλίχθηκε στο ντέρμπι του Μερσεϊσάιντ ανάμεσα σε Έβερτον και Λίβερπουλ το 2012. Η διοίκηση των "ζαχαρωτών" πήρε την απόφαση να αποτίσει φόρο τιμής στα 96 θύματα της τραγωδίας του Χίλσμπορο, δείχνοντας πως η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από ποδοσφαιρικές αντιπαλότητες.

Η εικόνα με δύο παιδάκια πιασμένα χέρι χέρι στο κέντρο του γηπέδου, φορώντας τις φανέλες των δύο ομάδων (με το 9 και με το 6), συγκινεί ακόμα και πάντα θα συγκινεί.

Fair play στα ελληνικά γήπεδα

Μπορεί οι εικόνες που κατά καιρούς έχουμε δει στα ελληνικά γήπεδα να μην τιμούν κανέναν μας, με τα επεισόδια να αποτελούν συχνό φαινόμενο, υπάρχουν, όμως, και κάποιες στιγμές που μας έκαναν να νιώσουμε χαρά γιατί πάνω απ' όλα μπήκε το ευ αγωνίζεσθαι.

TO FAIR PLAY ΤΟΥ ΝΤΕΜΗ ΣΕ ΤΕΛΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

10 Μαϊου 2000. Οι ποδοσφαρόφιλοι ανά την επικράτεια περιμένουν τον τελικό Κυπέλλου ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ιωνικό. Νικήτρια η Ενωση με 3-0, με κεντρικό πρόσωπο τον Ντέμη Νικολαΐδη. Όχι μόνο γιατί άνοιξε τον δρόμο για την κατάκτηση του τροπαίου, αλλά και για μία αξιέπαινη ενέργεια του. Με το 0-0 να παραμένει στο 32ο λεπτό, ο επιθετικός της ΑΕΚ σκοράρει, στέλνοντας, όμως, την μπάλα στα δίχτυα με το χέρι.

Ο διαιτητής της αναμέτρησης, Γιώργος Δούρος, φεύγει προς τη σέντρα, με τους ποδοσφαιριστές και τον πάγκο του Ιωνικού να είναι έξαλλοι με την εις βάρος τους αδικία. Τότε, ο Ντέμης πλησιάζει τον διαιτητή και τον ενημερώνει πως χρησιμοποίησε το χέρι του. Η αποκατάσταση της τάξης γίνεται, με τον Έλληνα επιθετικό να σκοράρει λίγο αργότερα με έναν καθόλα νόμιμο τρόπο.

FAIR PLAY ΣΤΗ Γ' ΕΘΝΙΚΗ

Κινήσεις καλής θέλησης έχουν γίνει και στις μικρότερες κατηγορίες. Ήταν Σεπτέμβριος του 2014 όταν στην αναμέτρηση Νέα Ιωνία- Ηλυσιακός ο Γιάννης Χλωρός απέδειξε πως πάνω απ' όλα είναι ο σεβασμός προς τον συνάδελφο. Με το σκορ στο 1-0 υπέρ των γηπεδούχων, ο πρώην στράικερ του Αιγάλεω είχε την ευκαιρία να σκοράρει, αλλά λίγο πριν το πετύχει σταμάτησε και έστειλε την μπάλα άουτ. Ο λόγος;

Ο τερματοφύλακας του Ηλυσιακού, Μιχάλης Σηφάκης, έμεινε στο έδαφος μετά από σύγκρουση με αντίπαλό του. Ο Χλωρός, τηρώντας το fair play, δεν σκόραρε. Το χειροκρότημα από όλο το γήπεδο ήταν θερμό, με τον Έλληνα επιθετικό να δέχεται συγχαρητήρια από συμπαίκτες και αντιπάλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ