X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΣΤΗΛΕΣ

Οι πιο οδυνηροί ευρωπαϊκοί αποκλεισμοί ελληνικών ομάδων

Η ΑΕΚ άξιζε να περάσει τη Ντινάμο Κιέβου στους "32" του Europa League, αλλά δεν τα κατάφερε και το Sport24.gr θυμίζει τους πιο οδυνηρούς αποκλεισμούς ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. (VIDEOS)

Τεράστιες χαμένες ευκαιρίες για την ευρωπαϊκή υπέρβαση. Παιχνίδια που θέλουμε να ξεχάσουμε και τα οποία μας πόνεσαν πολύ. Πληγές που δεν επουλώθηκαν εύκολα, τραύματα που έμειναν στο "σώμα" του ελληνικού ποδοσφαίρου για χρόνια ολόκληρα.

Με αφορμή τον χθεσινό (22/2) άδικο αποκλεισμό της ΑΕΚ από τη Ντινάμο Κιέβου, όπου παρά το γεγονός ότι ήταν καλύτερη, δεν πέτυχε το ένα γκολ που έψαχνε για να περάσει στους "16" του Europa League, το Sport24.gr θυμίζει μάχες ελληνικών ομάδων σε ευρωπαϊκά παιχνίδια με πικρό φινάλε.

Ένα γκολ που μπήκε στο τέλος και ήταν σκέτη "μαχαιριά", μια ευκαιρία που χάθηκε και θα μπορούσε να αλλάξει τα πάντα, βραδιές που είναι συνυφασμένες με τους χειρότερους εφιάλτες. Οι περισσότερες ομάδες το έχουν ζήσει, άλλες περισσότερο άλλες λιγότερο.

ΑΕΚ

Ξεκινώντας από την Ένωση, δεν θα μπορούσε να λείπει από τέτοιους εφιαλτικούς αποκλεισμούς, με εξαίρεση αυτόν από τους Ουκρανούς. Ήταν 19 Μαρτίου 1998, όταν έπαιζε με τη Λοκομοτίβ Μόσχας στη Ρωσία στη ρεβάνς του 0-0 της Νέας Φιλαδέλφειας για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Η Ένωση κρατούσε το 1-1 που την έστελνε στην 4άδα του θεσμού, αλλά λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο, ονόματι Τσουγκαΐνοφ, ο οποίος με κεφαλιά στο 92' νίκησε τον Ατματζίδη για το τελικό 2-1. Το απόλυτο σοκ και άδειασμα για μια χαμένη ευκαιρία.

Η ΑΕΚ είχε μείνει πίσω στο σκορ με τον Χαρλάτσεφ στο 55', για να ισοφαρίσει στο 68' με πέναλτι ο Κοπιτσής, το οποίο είχε κερδίσει ο Μαλαδένης. Στο 90', ο Ντέμης Νικολαΐδης έχασε την ευκαιρία της ζωής του σε γύρισμα του Σέμπουε από τα αριστερά, αποτυγχάνοντας να πλασάρει σωστά σε άδεια εστία. Και σα να μην έφτανε αυτό, δυο λεπτά μετά ήρθε η νέμεσις για το κακό τελείωμα του Ντέμη. Αν περνούσαν οι "κιτρινόμαυροι", θα έβρισκαν στα ημιτελικά τις Τσέλσι (μετέπειτα τροπαιούχος), Στουτγκάρδη και Βιτσέντζα. Αναμφίβολα, μια από τις χειρότερες ευρωπαϊκές βραδιές στην ιστορία της ΑΕΚ.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, μια βραδιά που οι "πράσινοι" δύσκολα θα ξεχάσουν, είναι με την Μπαρτσελόνα το 2002 στο πλαίσιο της προημιτελικής φάσης του Champions League. Νίκη 1-0 στη Λεωφόρο με πέναλτι του Μπασινά και γκολάρα του Κωνσταντίνου μόλις στο 6ο λεπτό της ρεβάνς στο "Καμπ Νόου". Ο δρόμος της πρόκρισης ήταν ορθάνοιχτος για την ελληνική ομάδα, όμως η συνέχεια δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Οι Καταλανοί έφεραν τούμπα το ματς, πέτυχαν τρία γκολ και το "τριφύλλι" έψαχνε ένα δεύτερο για να περάσει αυτό. Η χαμένη ευκαιρία του Βλάοβιτς στο τέλος ακόμα στοιχειώνει τα όνειρα πολλών φίλων του Παναθηναϊκού, με την μπάλα σε δική του προσπάθεια να περνάει σαδιστικά δίπλα από το δοκάρι.

Δυο ματς που υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες και θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα για τον Παναθηναϊκό, άρα και η ευρωπαϊκή του μοίρα, ήταν με Ίβηρες. Πρώτα απ' όλα, στις 20 Μαρτίου 2003 έχασε 2-0 από την Πόρτο του Μουρίνιο στη Λεωφόρο για τα προημιτελικά του UEFA, αν και είχε νικήσει στο Οπόρτο με γκολ του Ολισαντέμπε. O Ντερλέι στο 16' είχε ισοφαρίσει το σκορ του πρώτου αγώνα, οι δυο ομάδες έφτασαν στην παράταση και ο ίδιος παίκτης στο 103' έριξε την δεύτερη "μαχαιριά". Μια μεγάλη ευκαιρία για πρόκριση στην 4άδα έκανε "φτερά".

"Πόνεσε" πολύ και η ήττα από τη Βιγιαρεάλ με 2-1 στο ΟΑΚΑ στις 11/2/2009 στη ρεβάνς του 1-1 στο "Μαδριγάλ", όπου ο Παναθηναϊκός είχε κάνει τρομερή εμφάνιση. Στη ρεβάνς, ο Ιμπαγάσα άνοιξε το σκορ στο 49' για το "κίτρινο υποβρύχιο", ισοφάρισε στο 56' ο Μάντζιος για τον Παναθηναϊκό, αλλά το γκολ του Γιορέντε στο 70' χάρισε τη νίκη-πρόκριση στους Ισπανούς. Στα εναπομείναντα λεπτά δεν άλλαξε το παραμικρό.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός είναι... πρωταθλητής σε τέτοιους αποκλεισμούς. Ο εφιάλτης του Κόντε που έγινε σύνθημα στα χείλη των αντιπάλων των Πειραιωτών, παραμένει ολοζώντανος για όσους τον βίωσαν το 1999. Ο Ολυμπιακός νικούσε 1-0 με το γκολ του Γκόγκιτς από νωρίς, ο Ραμπούλα έκανε εκπληκτική επέμβαση σε εξ επαφής κεφαλιά του Αμανατίδη στην επανάληψη, για να έρθει το καταραμένο 85ο λεπτό και ο αέρας για να στείλει... αέρα την Γιουβέντους στα ημιτελικά του Champions League. Σέντρα από δεξιά, η μπάλα παίρνει ύψος και λόγω αέρα πέφτει κάθετα, ο Ελευθερόπουλος αδυνατεί να απομακρύνει και ο νυν τεχνικός της Τσέλσι ισοφάρισε σε 1-1 που έμελλε να μείνει ως το τέλος.

Την σεζόν 2004-05, ένας ακόμη μοιραίος αποκλεισμός, αυτή την φορά στη φάση των ομίλων, αλλά σε αγώνα τελευταίας αγωνιστικής. Ναι, με δέκα βαθμούς στην τριπλή ισοβαθμία. Αντίπαλος η Λίβερπουλ στο Άνφιλντ, ο Ολυμπιακός προηγείται με φάουλ του Ριβάλντο και πρέπει να φάει τρία γκολ για να αποκλειστεί. Τα έφαγε. Νωρίς ο Σιναμά Πονγκόλ το 1-1, ο Νιλ Μέλορ με κοντινό σουτ έβαλε μπροστά στο σκορ τους μετέπειτα πρωταθλητές Ευρώπης και στο 85' ο Στίβεν Τζέραρντ με κεραυνό στην αριστερή γωνία του Νικοπολίδη έγραψε το τελικό 3-1 που έστελνε τους "ρεντς" στους επτά ουρανούς και τον Ολυμπιακό στα τάρταρα.

Αποκλεισμό-σοκ με δυο γκολ στο τέλος σε ματς θρίλερ υπέστη και με τη Μέταλιστ την σεζόν 2011-12 για τους "16" του Europa League. Στο πρώτο ματς στο Χάρκοβο, ο Ολυμπιακός νίκησε με γκολ του Φουστέρ, ενώ προηγήθηκε και στη ρεβάνς του Φαλήρου. Στο τελευταίο δεκάλεπτο έπρεπε να έρθουν τα πάνω-κάτω για να αποκλειστούν οι Πειραιώτες, όπερ και συνέβη. Αφού πρώτα ο Μέγιερι έπιασε πέναλτι του Ντέβιτς και όλοι πίστεψαν ότι ήταν σημάδι πρόκρισης, ακολούθησε διπλό χτύπημα. Ο Βιγιάκρα στο 81' και ο Ντέβιτς στο 87' χάρισαν τη νίκη και την πρόκριση στους Ουκρανούς.

Από 'κει και πέρα, αν γυρίσουμε τον χρόνο μερικά χρόνια πίσω, θα θυμηθούμε ότι με την Σεβίλλη για την φάση των "16" του Κυπέλλου UEFA την σεζόν 1995-96, ο Ολυμπιακός έχασε στο 91' με 1-0 στην Ανδαλουσία (Χουανίτο με το στήθος το τέρμα), στη ρεβάνς έστειλε το ματς σε παράταση με γκολ του Σαπάνη (72'), έκανε το 2-0 με πέναλτι του Γιουσκόβιακ (93'), αλλά ο Νταβόρ Σούκερ με εκτέλεση φάουλ στο 110' μείωσε σε 2-1 και χάρισε την πρόκριση στην ομάδα του, αφού στο δεκάλεπτο που απέμενε, δεν σημειώθηκε τρίτο γκολ που θα έστελνε τους Πειραιώτες στα προημιτελικά.

ΠΑΟΚ

Ο "Δικέφαλος του Βορρά" έχει την κατάρα των πέναλτι να τον στοιχειώνουν, αφού έχει τέσσερις στους τέσσερις αποκλεισμούς, όποτε πηγαίνει στη "ρώσικη ρουλέτα". Στις κορυφαίες βραδιές του, χωρίς αμφιβολία περνά η τιτανομαχία του Μονάχου κόντρα στη μεγάλη Μπάγερν Μονάχου και τον αποκλεισμό στα πέναλτι. Πέρα από τον Ζαν Μαρί Πφαφ, τον Βέλγο τερματοφύλακα των Βαυαρών, είχε να αντιμετωπίσει και τον σχολαστικό Βρετανό ρέφερι, Άλαν Ρόμπινσον, ο οποίος έδωσε δυο φορές επανάληψη σε ισάριθμες αποκρούσεις του Φορτούλα στο πέναλτι του Αουγκεντάλερ.

Αντίθετα, δεν έδωσε επανάληψη ως έπρεπε στην επέμβαση του Πφαφ στην εκτέλεση του Δαμανάκη (αν ευστοχούσε, ο ΠΑΟΚ προκρινόταν), δίνοντας μετά σε χτύπημα του Αλαβάντα. Μπορούσε να γράψει ιστορία ο "Δικέφαλος". Τα δυο ματς ήταν για τον δεύτερο γύρο του κυπέλλου UEFA (1983-84) και αμφότερα έληξαν χωρίς νικητή και γκολ. Με 9-8 στα πέναλτι προκρίθηκαν οι "Βαυαροί", με τον Πφαφ να αποκρούει αυτό του 17χρονου τότε, Μαλιούφα και στη συνέχεια ευστόχησε ο ίδιος.

Τον Φεβρουάριο του 2011, ο ΠΑΟΚ αναμετρήθηκε με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας για την φάση των "32" του Europa League. Στον πρώτο αγώνα στην Θεσσαλονίκη, οι Ρώσοι επικράτησαν με 1-0 και έσπασαν το ευρωπαϊκό αήττητο της Τούμπας εκείνη την σεζόν σε πέντε αγώνες. Στη ρεβάνς, ο Δικέφαλος προηγήθηκε με τον Μουσλίμοβιτς στο 67', αλλά ισοφαρίστηκε στο 80' από τον Ιγκνάσεβιτς και γνώρισε τον αποκλεισμό. Οι παίκτες των ασπρόμαυρων έκαναν σπουδαία εμφάνιση στη ρεβάνς, αλλά δυστυχώς δεν άντεξαν και έμειναν εκτός συνέχειας.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

Μια βραδιά που δεν ξεχνούν στον Πανιώνιο, διότι χάθηκε μεγάλη ευκαιρία για πρόκριση, ήταν αυτή με την Μπορντό στη Νέα Σμύρνη στις 20/12/2007 για την φάση των ομίλων του Κυπέλλου UEFA. Οι κυανέρυθροι έμειναν εκτός στην ισοβαθμία με τη Γαλατάσαραϊ, η οποία υπερείχε στα μεταξύ τους παιχνίδια. Το ματς ξεκίνησε ονειρεμένα για τον "Ιστορικό", που προηγήθηκε 2-0 με γκολ των Τζεμπούρ και Μάκου στο πρώτο 20λεπτο. Οι Γάλλοι απάντησαν στο 39' με τον Καβενάγκι, για να ισοφαρίσει ο Τρεμουλινάς στο 75'.

Η ισοπαλία έφτανε στους "κυανέρυθρους", όμως δεν έμεινε ούτε αυτή. Στη φάση του 87ου λεπτού, ο Πανιώνιος στάθηκε απίστευτα άτυχος, καθώς μετά την απόκρουση του Κένιγκ σε σουτ του Καβενάγκι και την προσπάθεια των αμυντικών να διώξουν την μπάλα, αυτή κόντραρε πάνω στον νεοεισελθόντα Μουαμπέ και "κρέμασε" τον Κένιγκ για το 3-2 των "Γιρονδίνων" που τερμάτισαν πρώτοι.

ΗΡΑΚΛΗΣ

Λίγα δευτερόλεπτα χώριζαν τον Ηρακλή από τους ομίλους του Κυπέλλου UEFΑ την σεζόν 2006-07, ωστόσο ο "γηραιός" δεν τα κατάφερε. Η Βίσλα Κρακοβίας έστειλε τη ρεβάνς του 1-0 της Πολωνίας στην παράταση με τυχερό γκολ στις καθυστερήσεις (93') και πήρε τη νίκη με 2-0 στο 100' και παράλληλα το "εισιτήριο" για τη συνέχεια της διοργάνωσης. Ο Ηρακλής έμεινε με την αίσθηση ότι θα μπορούσε να πετύχει κάτι περισσότερο, αφού μέχρι το 60’ παρουσίασε καλύτερη εικόνα στον αγωνιστικό χώρο. Μια πικρή βραδιά για τους "κυανόλευκους" του Σάββα Κωφίδη, που για ελάχιστα έμειναν εκτός Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ