ΣΤΗΛΕΣ

Oι σταρ της Πρέμιερ Λιγκ

Oι σταρ της Πρέμιερ Λιγκ

Διαβάστε ένα αφιέρωμα με τους παίκτες που αγωνίστηκαν στην Πρέμιερ Λιγκ και ποτέ δεν ξεχάστηκαν.

Αν κάποιος ήθελε μία λίστα με τους παίκτες που άφησαν το στίγμα τους στην Πρέμιερ Λιγκ θα δυσκολευόταν να την δημιουργήσει. Μία πλειάδα παικτών από τον Ατίλιο Λομπάρντο και τον Κάρελ Πομπόρσκι μέχρι τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Μάριο Μπαλοτέλι, "ρόκαραν" στα αγγλικά γήπεδα.

Πρόσφατα, η ιστοσελίδα "Bleacher Report" δημιούργησε μία λίστα με τους με τους πιο χαρισματικούς ποδοσφαιριστές στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ. Δείτε την και θυμηθείτε τους.

Χοσέ Ντομίνγκεζ

Ο μικρόσωμος Πορτογάλος Χοσέ Ντομίνγκεζ αγωνίστηκε τρία χρόνια (1997-00) στην Πρέμιερ Λιγκ με την φανέλα της Τότεναμ. Διέθετε πολύ καλή τεχνική κατάρτιση και ήταν ιδιαίτερα γρήγορος. Δεν πέρασε απαρατήρητος από το Γουάιτ Χαρτ Λέιν παρότι έβαλε μόλις τέσσερα γκολ.

Ατίλιο Λομπάρντο

Αν κάποιος δεν ήξερε τον Ατίλιο Λομπάρντο, δύσκολα θα μπορούσε να σκεφτεί ότι είναι ποδοσφαιριστής υψηλού επιπέδου. Οι περισσότεροι τον θυμούνται ως παίκτη της Σαμπντόρια. Στην Πρέμιερ Λιγκ αγωνίστηκε στην Κρίσταλ Πάλας. Η παρουσία του στο Σέλχαστ Παρκ ήταν τόσο έντονη που συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη 11αδα στην ιστορία του συλλόγου.

Κάρελ Πομπόρσκι

Στο EURO 96 η Τσεχία έφθασε μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης με τον Κάρελ Πομπόρσκι στο ρόστερ της. Οι εμφανίσεις του και το γκολ που έβαλε στον ημιτελικό απέναντι στην Πορτογαλία, προκάλεσαν το ενδιαφέρον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που έσπευσε να τον αποκτήσει. Έπαιξε δύο χρόνια και κατέκτησε ένα πρωτάθλημα. Η παρουσία του Ντέιβιντ Μπέκαμ τον ανάγκασε να χάσει την θέση του και αποχώρησε από τους "κόκκινους διαβόλους" με προορισμό την Μπενφίκα.

Πάολο Ντι Κάνιο

Ο Πάολο Ντι Κάνιο ήταν ένας οξύθυμος χαρακτήρας αλλά και ένας χαρισματικός ποδοσφαιριστής. Ως παίκτης της Γουέστ Χαμ, κέρδισε την εκτίμηση των φιλάθλων των "σφυριών" για το πάθος του και την ικανότητα του να πετυχαίνει δύσκολα γκολ. Απέναντι στην Γουίμπλεντον το 2000 πέτυχε ένα από τα ομορφότερα γκολ στην ιστορία της Πρέμιερ Λγικ.

Ζουνίνιο

Στα μέσα της δεκαετίας του '90 η Μίντλεσμπρο δημιούργησε μία ανταγωνιστική ομάδα με την παρουσία του Ζουνίνιο. Ο Βραζιλιάνος οδήγησε την 'Μπόρο στον τελικό του Κυπέλλου και του Λιγκ Καπ Αγγλίας. Παρότι δεν πήρε κανέναν από τους δύο τίτλους θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς παίκτες στην σύγχρονη ιστορία του συλλόγου.

Τζέι-Τζέι Οκότσα

Τζέι-Τζέι Οκότσα: "Τζέι-Τζέι - τόσο καλός ώστε το όνομα του το φωνάζουν δύο φορές". Ο Οκότσα πήρε μεταγραφή στην Μπόλτον από την Παρί Σεν Ζερμέν το καλοκαίρι του 2002 ως ελεύθερος. Ταπείνωνε τους αντιπάλους του με την ικανότητα του να περνάει την μπάλα από πάνω τους.

Πολ Γκασκόιν

Ο Πολ Γκασκόιν ήταν ένας από τους σταρ της Πρέμιερ Λιγκ. Ως παίκτης της Τότεναμ και της Νιουκάστλ γνώρισε καθολική αναγνώριση ενώ προς το τέλος της καριέρας του έπαιξε στην Μίντλεσμπρο και την Έβερτον.

Δύο ήταν τα χαρακτηριστικά του. Ο αλλοπρόσαλλος χαρακτήρας του και η υψηλή τεχνική του κατάρτιση. Θυμηθείτε το γκολ που έβαλε η Αγγλία απέναντι στην Ολλανδία στο EURO 96. Σπάνια εμφανίζονται παίκτες σαν τον Πολ Γκασκόιν στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Νταβίδ Σίλβα

Ο "μάγος" όπως αποκαλούν τον Νταβίδ Σίλβα οι φίλαθλοι της Μάντσεστερ Σίτι. Ο πορτιέρο των "πολιτών" Τζο Χαρτ, έχει δηλώσει ότι το ποδόσφαιρο γίνεται πιο απλό και ωραίο όταν η μπάλα βρίσκεται στα πόδια του Ισπανού, ενώ ο Κάρλος Τέβες χαρακτήρισε την μεταγραφή ως την καλύτερη μεταγραφή της Μάντσεστερ Σίτι τα τελευταία χρόνια. Κατέκτησε το πρωτάθλημα το 2012 και θα βρίσκεται στην Σίτι μέχρι το 2017 καθώς ανανέωσε το συμβόλαιο του.

Γιούργκεν Κλίνσμαν

Οι φίλαθλοι της Τότεναμ αντιμετώπισαν με επιφυλακτικότητα την μεταγραφή του Γιούργκεν Κλίνσμαν στα "σπιρούνια" το 1994. Ο Γερμανός είχε την φήμη του "βουτηχτή" σύμφωνα με όσα είχαν δει στον τελικό του Μουντιάλ το 1990 Γερμανία - Αργεντινή.

Ο Κλίνσμαν φρόντισε γρήγορα να τους διαψεύσει. Την πρώτη του σεζόν σημείωσε 29 γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ. Όταν επέστρεψε ως δανεικός στα "σπιρούνια" την σεζόν 1997/98 πέτυχε καρέ τερμάτων απέναντι στην Σάουθάμπτον γλιτώνοντας την Τότεναμ από τον υποβιβασμό

Άριεν Ρόμπεν

Ο Άριεν Ρόμπεν ξέρει πως να "ξεκλειδώνει" την αντίπαλη άμυνα. Είναι χαρακτηριστική η κίνηση του να ξεκινάει από την δεξιά πλευρά και να συγκλίνει προς το κέντρο. Αυτό κάνει από την τριετία 2004-07 στην Τσέλσι μέχρι σήμερα στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπάγερν.

Αμφισβητήθηκε αρκετές φορές για την εκτελεστική του ικανότητα και επικρίθηκε πολύ μετά την ευκαιρία που έχασε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2010 και μετά το πέναλτι που έχασε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2012. Εξιλεώθηκε με το γκολ που έβαλε απέναντι στην Ντόρτμουντ και χάρισε στους "Βαυαρούς" το τρόπαιο.

Στην Τσέλσι ταλαιπωρήθηκε τον πρώτο χρόνο από τραυματισμούς ωστόσο, στην τριετία της παραμονής του στους "μπλε" κέρδισε δύο πρωταθλήματα.

Ρομπίνιο

Την ημέρα που εξαγοράστηκε η Μάντσεστερ Σίτι από Άραβες επενδυτές ανακοινώθηκε και η απόκτηση του Ρομπίνιο από τον αγγλικό σύλλογο. Ο χαρισματικός Βραζιλιάνος ενθουσίασε για δύο χρόνια (2008-10) το "Etihad".

Αν και δεν δικαιολόγησε απόλυτα τα χρήματα που δαπανήθηκαν αφού δεν κατέκτησε τρόπαιο με τους "πολίτες" ήταν απόλαυση για τους οπαδούς της Σίτι να τον παρακολουθούν.

Γκεόργκι Κινκλάτζε

Όταν την δεκαετία του '90 η Μάντσεστερ Σίτι βολόδερνε μεταξύ Πρέμιερ Λιγκ και 2ης κατηγορίας υπήρχε ένας παίκτης την τριετία 1995-98 που έκανε την διαφορά. Ο Γεωργιανός Γκεόργκι Κινκλάτζε ψηφίστηκε ο MVP της Σίτι την σεζόν 1995-96 και έμεινε πιστός στους "πολίτες" όταν υποβιβάστηκαν.

Τον Οκτώβριο του 1995 η Σίτι του Κινκλάτζε αντιμετώπισε την Μίντλεσμπρο του Βραζιλιάνου Ζουνίνιο, σε μία σπουδαία ποδοσφαιρική κόντρα μεταξύ των δύο άσων.

Τζανφράνκο Τζόλα

Ο Τζόλα ήταν ένας από τους καλύτερους ξένους παίκτες που αγωνίστηκαν στην Πρέμιερ Λιγκ. Ξόδεψε μια δεκαετία από την ποδοσφαιρική του καριέρα αγωνιζόμενος στην Serie A και στην Αγγλία λατρεύτηκε από τους φιλάθλους της Τσέλσι. Χαρακτηριστικό του τα χτυπήματα φάουλ, που είχε μάθει να εκτελεί κατασκοπεύοντας τον Ντιέγκο Μαραντόνα, όπως είχε αποκαλύψει.

Μάικλ Όουεν

Ο Μάικλ Όουεν ήταν ένας από τους πιο εκρηκτικούς παίκτες όταν πρωτοεμφανίστηκε στα αγγλικά γήπεδα. Έκανε το ντεμπούτο στην Λίβερπουλ την προτελευταία αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ την σεζόν 1996-97 σκοράροντας απέναντι στην Γουίμπλεντον. Την επόμενη σεζόν βγήκε πρώτος σκόρερ στην Πρέμιερ Λιγκ και καλύτερος παίκτης του πρωταθλήματος. Στο Μουντιάλ 1998 σημείωσε ένα από τα πιο όμορφα γκολ στην ιστορία των παγκοσμίων κυπέλλων απέναντι στην Αργεντινή.

Φαουστίνο Ασπρίγια

Οι φίλαθλοι της Νιουκάστλ δεν θα ξεχάσουν ποτέ την παρουσία του Φαουστίνο Ασπρίγια στο Σεντ Τζέιμς Παρκ. Ο Κολομβιανός μετά την καριέρα του στην Πάρμα πήρε μεταγραφή στις "καρακάξες". Τον Σεπτέμβριο του 1997, κάνοντας το παιχνίδι της ζωής του, πέτυχε χατ-τρικ απέναντι στην Μπαρτσελόνα.

Τζο Κόουλ

Ως νεαρός παίκτης της Γουέστ Χαμ ο Τζο Κόουλ είχε χαρακτηριστεί ως το "next best thing" του αγγλικού ποδοσφαίρου. Δεν έγινε σούπερ σταρ αλλά ένας σταθερά καλός παίκτης. Εκτός από την Γουέστ Χαμ αγωνίστηκε στις Τσέλσι, Λίβερπουλ και Λιλ.

Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ

Η πιο πετυχημένη εξαγωγή Βούλγαρου ποδοσφαιριστή μετά τον Χρίστο Στόιτσκοφ. Η Τότεναμ απέκτησε τον Μπερμπάτοφ από την Μπάγερ Λεβερκούζεν έναντι 16 εκατομμυρίων λιρών. Σε σύντομο χρονικό διάστημα έδειξε ότι είναι παίκτης υψηλού επιπέδου και στην πρώτη του σεζόν στην Αγγλία έβαλε 23 γκολ. Ξεγελούσε με το χαλαρό στυλ παιχνιδιού του. Τράβηξε το ενδιαφέρον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και αύξησε την ποδοσφαιρική αξία του.

Μάριο Μπαλοτέλι

Ο Μάριο Μπαλοτέλι αποτελεί μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Αν και θεωρείται ένας γρήγορος, δυνατός και τεχνίτης ποδοσφαιριστής είναι ιδιαίτερα απροσάρμοστος και απείθαρχος. Ο προβληματικός Μάριο, αγωνιζόμενος στην Μάντσεστερ Σίτι πέτυχε 13 γκολ την χρονιά που οι "πολίτες" κατέκτησαν το πρωτάθλημα (2012), το πρώτο μετά από 44 χρόνια!

Στιβ ΜακΜάναμαν

Από τους λίγους Άγγλους παίκτες που μπήκαν στην λίστα των ποδοσφαιριστών που "ταρακούνησαν" την Πρέμιερ Λιγκ. Έπαιξε εννέα σερί σεζόν στην Λίβερπουλ. Πήρε μεταγραφή στην Ρεάλ και θεωρείται ο πιο πετυχημένος Άγγλος που αγωνίστηκε στο εξωτερικό.

Νταβίντ Ζινολά

Όταν ο Τεντ Σέρινγχαμ αποχώρησε από την Τότεναμ με προορισμό την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τα "σπιρούνια" αναζήτησαν επιθετικό. Η διοίκηση της Τότεναμ προχώρησε στην απόκτηση του χαρισματικού Νταβίντ Ζινολά, από την Νιουκάστλ. Αν και άργησε λίγο να προσαρμοστεί ο Γάλλος κέρδισε την αγάπη των φιλάθλων της λονδρέζικης ομάδας και συμπεριλήφθηκε στο Hall of Fame της Τότεναμ.

Κριστιάνο Ρονάλντο

Ο Άλεξ Φέργκιουσον θα αισθάνθηκε άβολα όταν το 2009 παραχωρήθηκε ο Κριστιάνο Ρονάλντο στην Ρεάλ Μαδρίτης έναντι 94 εκατ. ευρώ στην Ρεάλ Μαδρίτης. Σε ηλικία 17 ετών ενσωματώθηκε στο ρόστερ της Μάντσεστερ Γ. και πήρε την φανέλα με το 7. Στο παρελθόν την θρυλική φανέλα φόρεσαν οι Καντονά, Μπράιαν Ρόμπσον, Ντέιβιντ Μπέκαμπ και Τζορτζ Μπεστ.

Γεννημένος σκόρερ ο Κριστιάνο ήταν πρώτος σκόρερ την σεζόν 2007-08 στην Πρέμιερ Λιγκ και το Τσάμπιονς Λιγκ. Στην Ρεάλ δείχνει ασταμάτητος και επιβεβαιώνει σε κάθε αγώνα ότι είναι σπουδαίος ποδοσφαιριστής.

Ερίκ Καντονά

Ο Ερίκ Καντονα ήταν υπεύθυνος για κάθε νεαρό παιδί την δεκαετία του '90 που ήθελε τον γιακά σηκωμένο. Ο Γάλλος οδήγησε την Μάντσεστερ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1992, το πρώτο μετά από 25 χρόνια και έγινε ο πρώτος παίκτης που πήρε δύο σερί πρωταθλήματα με δύο διαφορετικές ομάδες (η πρώτη ήταν η Λιντς).

Ήταν ένας οξύθυμος ποδοσφαιριστής και λόγω του χαρακτήρα του είχε τιμωρηθεί με τέσσερις μήνες αποκλεισμό όταν επιτέθηκε σε οπαδό της Κρίσταλ Πάλας.

Η παρουσία του στο Ολντ Τράφορντ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αναγέννηση της Μάντσεστερ καθώς ενέπνευσε τους νεαρούς παίκτες του Φέργκιουσον, κάτι που παραδέχεται σε δηλώσεις του ο Σκωτσέζος προπονητής όταν μιλάει για την παρουσία του Καντονά, στους "κόκκινους διαβόλους".

Λε Τισιέ

Από τους πιο υποτιμημένους παίκτες της Πρέμιερ Λιγκ ο Λε Τισιέ, αγωνίστηκε 16 χρόνια στην Σάουθάμπτον. Πέτυχε ορισμένα από τα πιο ωραία γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ και ήταν σχεδόν αλάνθαστος από το σημείο του πέναλτι με 47 εύστοχα στα 48 χτυπήματα. Από τα πιο όμορφα γκολ που σημείωσε ήταν η λόμπα στον Σμάιχελ, στην εκκωφαντική νίκη της Σαουθάμπτον επί της Μάντσεστερ με 6-3 το 1996!

Τιερί Ανρί

Η προτομή του Τιερί Ανρί δεσπόζει έξω από το Έμιρειτς. Ο Γάλλος έχει ψηφιστεί ως ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία της Άρσεναλ σε ψηφοφορία των φιλάθλων του συλλόγου. Ο Ανρί βγήκε τέσσερις φορές πρώτος σκόρερ στην Πρέμιερ Λιγκ και συνολικά σημείωσε 228 γκολ σε 8 σεζόν με τους "κανονιέρηδες".

Ντένις Μπέργκαμπ

Ο "Ιπτάμενος Ολλανδός" Ντένις Μπέργκαμπ "απογείωσε" την Άρσεναλ στην 11χρονη παρουσία του στο "Χάιμπουρι". Ο Τιερί Ανρί τον είχε χαρακτηρίσει ως τον "Ζιντάν" της Άρσεναλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ