Οι στιγμές που όρισαν το λυκαυγές της δεύτερης χιλιετίας
To Sport24.gr θυμάται γεγονότα, πρόσωπα και πράγματα που σημάδεψαν τα πρώτα 11 χρόνια της δεύτερης χιλιετίας (videos)
Λίγο πριν μπούμε στον δεύτερο χρόνο των 2010s γυρίζουμε πίσω και θυμόμαστε γεγονότα, πρόσωπα και πράγματα που σημάδεψαν τα πρώτα 11 χρόνια (2000-10) της δεύτερης χιλιετίας στον ελληνικό αθλητισμό και διεθνή χώρο στον χώρο των αθλημάτων πλην ποδοσφαίρου και μπάσκετ.
Να διευκρινίσουμε ότι πρόκειται για καθαρά προσωπική επιλογή και οι πιθανές αντιρρήσεις ή παρατηρήσεις είναι καλοδεχούμενες. Υπάρχουν ευχάριστες και δυσάρεστες ιστορίες, καθώς η ζωή έχει δύο όψεις.
Ας ελπίσουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2019 θα έχουμε να θυμηθούμε μόνο ευχάριστα πράγματα.
Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας
Ξεχνώντας προς στιγμήν τις καταγγελίες ότι πλούτισαν ορισμένοι, ότι κατασπαταλήθηκε το δημόσιο χρήμα, ότι η μοναδική κληρονομιά που μας έμεινε είναι ορισμένα προκάτ κτίρια-φαντάσματα.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας ήταν καλοί και η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων ακόμα καλύτερη. Ας αρκεστούμε στο γεγονός ότι για σχεδόν ένα μήνα η Αθήνα ήταν (μετά από αιώνες) και πάλι το κέντρο του κόσμου. Επιπλέον, είδαμε αθλητές που δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναδούμε ποτέ.
Τι δεν είχαμε; Μια μεγάλη στιγμή: Η Βαρκελώνη είχε τη ντριμ τιμ, η Ατλάντα τον Μάικλ Τζόνσον, το Σίδνεϊ την Κάθι Φρίμαν και την κόντρα ΗΠΑ-Αυστραλία στην πισίνα, εμείς;
Οι "μεγάλοι" σε αθλήματα… περιορισμένου ενδιαφέροντος
Το ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός στο πινγκ πονγκ το 2008 έγινε σε κατάμεστο γήπεδο στο κλειστό της λεωφόρου. Οι "μεγάλοι" του ελληνικού αθλητισμού μπήκαν και σε αθλήματα σαν το βόλεϊ των γυναικών ή το χάντμπολ ανδρών.
Η αντιπαλότητα και η παρουσία κόσμου χάρισε προβολή και αύξησε τη δημοτικότητα των συγκεκριμένων πρωταθλημάτων. Ωστόσο δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα με το θάνατο του οπαδού του Παναθηναϊκού, Μιχάλη Φιλόπουλου πριν από ένα ντέρμπι "αιωνίων" στο Κύπελλο γυναικών, ενώ και οι οπαδοί της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ στο χάντμπολ τα έκαναν γυαλιά καρφιά στη Λαμία λίγο πριν από το φάιναλ φορ του Κυπέλλου.
Η άνοδος και η πτώση του ελληνικού αθλητισμού
Στο πρώτο μισό της δεκαετίας ο ελληνικός αθλητισμός έζησε μεγάλες στιγμές. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τη νίκη του Κώστα Κεντέρη στο Σίδνεϊ και έναν χρόνο μετά στο Έντμοντον, τα κατορθώματα της ντριμ τιμ της άρσης βαρών ή τους παγκόσμιους τίτλους στην ενόργανη γυμναστική.
Μετά την κορύφωση του 2004 ακολούθησε σχεδόν η παρακμή που συνδυάστηκε με τις αποχωρήσεις αθλητών, τη μη εκμετάλλευση ταλέντων, την αφαίρεση των κινήτρων. Και βέβαια τα σκάνδαλα ντόπινγκ λίγο πριν από το Πεκίνο.
Ο Γιουσέιν Μπολτ (στο Πεκίνο, στο Βερολίνο, στη Θεσσαλονίκη κτλ.)
Ο Γιουσέιν Μπολτ έδωσε ζωή όχι μόνο στον στίβο, αλλά και στον αθλητισμό που είχε καταντήσει αποστειρωμένος. Σούπερ σταρ υπάρχουν στον αθλητισμό, αλλά σόουμεν είναι ελάχιστοι και συνήθως τους βρίσκουμε σε σπορ που δεν ανήκουν στο ολυμπιακό πρόγραμμα.
Ο Μπολτ που κάνει πλάκα με τον Μπερλίνο (τη μασκότ του παγκοσμίου πρωταθλήματος του Βερολίνου), ο Μπολτ που προκαλεί κοσμοσυρροή, ο Μπολτ που τρέχει με παιδάκια σε σχολείο της Θεσσαλονίκης και φυσικά ο Μπολτ που καταρρίπτει τα παγκόσμια ρεκόρ και μας κάνει να απορούμε για το που φτάνουν τα ανθρώπινα όρια.
Ο τελικός του Γουίμπλεντον των ανδρών το 2008
Σουρούπωσε και ακόμα να βρεθεί νικητής στην τελευταία αναμέτρηση του Ρότζερ Φέντερερ με τον Ράφα Ναδάλ. Τελικά ο Ισπανός αριστερόχειρας έσπασε το σερί του Ελβετού στο βρετανικό τουρνουά. Μέχρι και βιβλία γράφτηκαν για το ομορφότερο παιχνίδι στην ιστορία του τένις.
Οι πραγματικοί λάτρεις του σπορ δεν διαλέγουν ανάμεσα στον Φέντερερ και τον Ναδάλ. Χαίρονται να έχουν και τους δύο γερούς και δυνατούς. Και από ότι φαίνεται ο υγιής συναγωνισμός (δύο μεγάλοι αθλητές που σέβονται ο ένας τον άλλο) θα συνεχιστεί και το 2011.
Το τένις κέρδισε μια θέση και στα ελληνικά ΜΜΕ και χάρη στον Μάρκο Παγδατή, τον οποίο έμαθαν και οι πέτρες τον Ιανουάριο του 2006.
Το μυστήριο με τα 100 μέτρα πεταλούδα των ανδρών στο Πεκίνο
Ο Μάικλ Φελπς δεν κατάφερε να ισοφαρίσει το ρεκόρ του Μαρκ Σπιτς στην Αθήνα. Με έξι χρυσά και δύο χάλκινα θα μπορούσε να κατηγορήσει τον σπουδαίο Ίαν Κρόκερ γιατί "κοιμήθηκε" στη σκυταλοδρομία 4χ100μ. ελεύθερο και οι Αμερικάνοι τερμάτισαν τρίτοι.
Η Αθήνα έχασε την ευκαιρία, την οποία κέρδισε το Πεκίνο τέσσερα χρόνια αργότερα. Οκτώ χρυσά μετάλλια και ένα ερωτηματικό: Νίκησε ή όχι ο Σερβοαμερικάνος Μίλοραντ (ή Μάικ) Κάβιτς στα 100μ. πεταλούδα. Δεν θα το μάθουμε ποτέ. Πάντως ένα χρόνο αργότερα ο Φελπς έκανε τον αντίπαλο του να σιωπήσει, νικώντας τον με υφασμάτινο μαγιό στο παγκόσμιο της Ρώμης.
Ερώτηση: Ποιος είναι ο μοναδικός Έλληνας (σ.σ. εξαιρουμένων των δημοσιογράφων της ΕΡΤ) που ήταν μάρτυρας και στα οκτώ χρυσά μετάλλια της βολίδας από τη Βαλτιμόρη. Απάντηση: Ο Γιάννης Λαμπίρης!
Το… άπλωμα των μεγάλων διοργανώσεων στον... τρίτο κόσμο του αθλητισμού
Ποιος θα το πίστευε πριν από 15 χρόνια ότι το Ρίο ντε Τζανέιρο θα αναλάμβανε τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Ποιος περίμενε ότι το απρόσιτο Σότσι με το πετρέλαιο θα έπαιρνε από τους Αυστριακούς το χρίσμα των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Οι μεγάλες ομοσπονδίες πλέον μοιράζουν τις διοργανώσεις σε περιοχές πλούσιες με κοιτάσματα πετρελαίου. Σε χώρες που ανήκαν στον... τρίτο κόσμο του αθλητισμού.
Η Ευρώπη, η Ιαπωνία, η Αυστραλία δεν έχουν πλέον χρήματα για ξόδεμα. Όσο για τους Αμερικάνους, μπορεί να μίλησαν πρόσφατα για χρηματισμό της διεθνούς ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (FIFA) από τους Ρώσους και τους Άραβες στο εμιράτο του Κατάρ, αλλά οι ίδιοι ήταν οι πρώτοι διδάξαντες με το σκάνδαλο δωροδοκίας στο Σολτ Λέικ Σίτι.
Η επιτυχία "μοναχικών" αθλημάτων
Κι όμως ο ελληνικός αθλητισμός απέκτησε ξανά ζωή μετά το 2008. Σε συγκεκριμένα αθλήματα. Το γυναικείο πόλο, η κωπηλασία, η ενόργανη γυμναστική, η ανοιχτή θάλασσα, το τζούντο, ο στίβος και η ιστιοπλοΐα. Αθλήματα που αναπτύσσονται υπό αντίξοες συνθήκες, αθλητές που συνεχίζουν (για πόσο ακόμα;) απλήρωτοι όντας μέλη μεγάλων συλλόγων (Πανελλήνιος, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός) με μηδενικά έσοδα.
Η αποκαθήλωση της Μάριον Τζόουνς
From hero to villain! H καλύτερη αθλήτρια στον κόσμο τα είχε όλα και τα έχασε όλα. Η γυναίκα που θα κατέρριπτε τα ρεκόρ της πρόωρα χαμένης Φλόρενς Γκρίφιθ-Τζόινερ ζούσε με άνδρες που έκαναν χρήση απαγορευμένων ουσιών (Σι Τζέι Χάντερ, Τιμ Μοντγκόμερι), αλλά η ίδια … έσκιζε τα ρούχα της ότι ήταν "καθαρή".
Ενεπλάκη στο σκάνδαλο Balco, είπε ψέματα στο δικαστήριο και τελικά κατέληξε να γράφει γράμματα στα παιδιά της από τη φυλακή. Σήμερα παίζει μπάσκετ και ζει με τον συμπαθέστατο σπρίντερ Ομπαντέλε Τόμπσον και την οικογένεια τους. Κρίμα που δεν έμαθε από τα λάθη της, καθώς στην αυτοβιογραφία της ισχυρίζεται ότι για όλα φταίει η κακή επιλογή συντρόφων που έκανε!
Θάνατος αθλητή στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Ο 21χρονος Νοντάρ Κουμαριτασβίλι βρήκε τραγικό θάνατο στο Βανκούβερ λίγες ώρες πριν από την τελετή έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων τον περασμένο Φεβρουάριο. Ήταν το πρώτο θανατηφόρο ατύχημα μετά το 1992 στο Αλμπερτβίλ και συνέβη στην πίστα του λουζ σε μια από τις τελευταίες προπονήσεις. Ο άτυχος Γεωργιανός επρόκειτο να συμμετάσχει για πρώτη φορά στην καριέρα του στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή φοβάται τις τρομοκρατικές επιθέσεις και δίνει μεγάλη βάση στα μέτρα ασφάλειας, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν κατάφερε να εγγυηθεί για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.
Η έκρηξη του ίντερνετ!
Δεν θέλουμε να ευλογήσουμε τα γένια μας. Σκεφτείτε όμως που ήταν ο αθλητισμός πριν από την εξάπλωση του ίντερνετ και των λεγόμενων social media. Γρήγορη ενημέρωση, παρακολούθηση αγώνων, ανέξοδα στις περισσότερες των περιπτώσεων.
Πλέον ο απλός φίλαθλος έχει την ευκαιρία να κάνει φίλο τον αγαπημένο του Έλληνα αθλητή στο Facebook και να συνομιλεί μαζί του και στο Twitter. Το ίντερνετ έδωσε νέα φτερά στον αθλητισμό.