Ολυμπιακός - Παρτίζαν: Από τέρας του 0-3 σε πεντάμορφη του 3-0 η ομάδα του Ομπράντοβιτς πριν από το ΣΕΦ
Η Παρτίζαν παρατάσσεται στο ΣΕΦ με απώλειες, αλλά και την ορμή του 3/3 απέναντι σε Βίρτους, Ζάλγκιρις και -κυρίως- Παναθηναϊκό. Οι άξονες του νικηφόρου σερί για την ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και πού καλείται να οδηγήσει το ματς ο Ολυμπιακός για να κλείσει την πληγή των εντός έδρας ηττών.
Η Παρτίζαν μπήκε στη σεζόν μουδιασμένα, αν όχι ψαρωμένα. Έχασε με τουλάχιστον 100 πόντους παθητικό στις κατηφορικές έδρες των Άλμπα και Μπασκόνια, προτού το κακό τριτώσει με την ήττα από τη Μιλάνο στο Βελιγράδι.
Έκτοτε ο διακόπτης σαν να γύρισε στο on. Η ευρεία επικράτηση επί της Βίρτους (90-62) συνδυάστηκε με το +11 απέναντι στη Ζάλγκιρις (87-76) και συμπληρώθηκε ιδανικά από το πρώτο διπλό, με το 91-89 στο ΟΑΚΑ.
Ο αγώνας με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ (10/11, 21:00, Novasports 4HD, LIVE από το SPORT24) είναι ο έβδομος κατά σειρά για την ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς σε διάστημα ενός μήνα, στη διάρκεια του οποίου η αγωνιστική μεταμόρφωσή της υπήρξε εντυπωσιακή. Από 'κει που έχανε με κάτω τα χέρια, ύψωσε το ανάστημά της και χτύπησε στο ψαχνό τους αντιπάλους της.
Φαινομενικά ήταν κάτι που συνέβη από τη μια μέρα στην άλλη, καθώς η μεταμόρφωση επήλθε στη διάρκεια διαβολοβδομάδας. Πρακτικά αυτό που η Παρτίζαν χρειαζόταν ήταν λίγος χρόνος παραπάνω για να εγκλιματιστεί σ' ένα νέο απαιτητικό περιβάλλον και να βρει τις σταθερές της.
Το Instat Scout μάς επιτρέπει να καταλάβουμε, σε πολύ μεγάλο βαθμό, τι έχει πετύχει η ομάδα του Ζοτς σε αυτά τα τρία νικηφόρα παιχνίδια συγκριτικά με εκείνα που έχασε στην αφετηρία της χρονιάς. Και ταυτόχρονα τι οφείλει να "διαβάσει" ο Ολυμπιακός για ν' αποφύγει να πέσει σε άλλη μια παγίδα.
Ο άλλος δρόμος της Παρτίζαν
Από τον τρόπο που παίζει πλέον η Παρτίζαν, γίνεται κατανοητό ότι άλλαξε δρόμο προσέγγισης προς την επιτυχία. Στα πρώτα τρία παιχνίδια η βασική επιλογή εκδήλωσης επιθέσεων, σε ποσοστό 18.9% (14.3 κατοχές που έδιναν 1.07 πόντους αλλά και 1.7 λάθη), ήταν η εκτέλεση από τον χειριστή μετά από πικ εν ρολ και σε μια τεράστια απόσταση 7.1 ποσοστιαίων μονάδων ακολουθούσε η επιλογή "catch and shoot", προτού η τριάδα κλείσει με απομονώσεις (10.1% των επιθέσεων).
Στα επόμενα τρία υπήρξε ένας διαφορετικός διαμερισμός. Σε ποσοστό 15.5% προτεραιότητα αποτέλεσε η επίθεση από κατάσταση catch and shoot, που ναι μεν προσέφερε λιγότερους πόντους ανά κατοχή (0.97), αλλά χάρισε ασφάλεια μιας και μηδενίστηκαν τα λάθη (0).
Το εντυπωσιακό είναι πως η εκτέλεση του χειριστή μετά από πικ εν ρολ κατρακύλησε στην πέμπτη θέση των επιθετικών επιλογών (11%), γεγονός πάντως που αύξησε και την παραγωγικότητα (1.75π ανά κατοχή με 1 λάθος).
Ενδιάμεσα θα βρει κανείς την Παρτίζαν να έχει επιτεθεί είτε με καταστάσεις "catch and drive" (14.2% με 1.19π ανά κατοχή) είτε με απομονώσεις (11.9% με 1.27π ανά κατοχή) είτε με post up (11.4% με 0.72π ανά κατοχή). Σε κάθε περίπτωση σπανίως έψαξε το παιχνίδι στο τρανζίσιον, προτιμώντας ένα σεταρισμένο πρόσωπο στο δεύτερο μισό του παρκέ.
Ο Κέβιν Πάντερ είναι πάντα και παντού
Λογικό είναι, σε μια τέτοια αναπροσαρμοσμένη συνθήκη, να 'χουν αλλάξει και οι "κουμανταδόροι". Αναγκαστικά η ισχυρή θέση του Ντάντε Έξουμ (που τραυματίστηκε και θα λείψει) έχει περιοριστεί εμφανώς στο παιχνίδι της Παρτίζαν, καθώς εκτός του ότι έχει μεταβληθεί η τακτική προσέγγιση και ο ίδιος δεν είναι καν ο παίκτης που στήνει τα περισσότερα πικ εν ρολ (πέφτοντας από το 37.2% στο 29.2%).
Ο (άλλοτε ερυθρόλευκος) Κέβιν Πάντερ ήταν ούτως ή άλλως ένα βασικός άξονας των επιθέσεων, αλλά σε αυτό το διάστημα κουμάνταρε όλο το καράβι. Συνολικά έδινε στα τελευταία τρία παιχνίδια:
- 1.5π. ανά κατοχή από το 17.6% των συνολικών catch and shoot καταστάσεων
- 1.83π. ανά κατοχή από το 19.4% των συνολικών catch and drive καταστάσεων
- 1.5π. ανά κατοχή από το 38.5% των συνολικών απομονώσεων
- 1.8π ανά κατοχή από το 41.7% των συνολικών πικ εν ρολ από χειριστή.
Μεταβάλλοντας σταδιακά την αγωνιστική φιλοσοφία του ο Ομπράντοβιτς έβαλε περισσότερο στο παιχνίδι:
- τόσο τον Ισραηλινό Γιαμ Μάνταρ (19.4% των catch and drives και 11.5% των απομονώσεων), ασχέτως αποτελεσματικότητας
- όσο και τον Γάλλο Ματίας Λεσόρ (από το 21.7% πήγε στο 40% των συνολικών post up καταστάσεων), αφαιρώντας από χέρια του Ιωάννη Παπαπέτρου πολλές μπάλες,(δεύτερος με 21.7% στις ίδιες καταστάσεις βρέθηκε μόλις στο 4%)!
Τα ψεγάδια της νέας εικόνας της Παρτίζαν
Αυτοί, ταυτόχρονα, είναι δυο τομείς τους οποίους η Παρτίζαν δεν έχει εξελίξει ακόμα στον βαθμό που απαιτείται και πάνω στους οποίους ο Ολυμπιακός μπορεί, ενδεχομένως, να στηρίξει ένα βασικό μέρος του πλάνου νίκης του. Διότι από στατιστικής απόψεως, η αντίπαλος των ερυθρόλευκων είναι τρομερά αποδοτική από μακριά, αλλά όχι το ίδιο μέσα στο καλάθι.
Στα τρία διαδοχικά παιχνίδια που πήρε εμφάνισε το επιβλητικό 26/55 (47.3%) τρίποντα από την κορυφή και τα δυο φτερά, συνδυαστικά με το 57% (24/42) από κάθε θέση μέσης απόστασης, παρόλο που η πλειονότητα των σουτ που εκτελέστηκαν ήταν μαρκαρισμένα.
Την ίδια ώρα, αντιθέτως, τέλειωσε μόλις 41/80 επιθέσεις στις οποίες οι παίκτες του Ομπράντοβιτς βρίσκονταν σε απόσταση βολής από το καλάθι. Στοιχείο που μετατρέπει αυτομάτως τον Φαλ και τον Μπολομπόι σε κομβικούς παράγοντες επικράτησης του Ολυμπιακού.
Φυσικά πέραν της αμυντικής προσήλωσης, κάτι που λείπει σε αυτό το κομμάτι της σεζόν από τον Ολυμπιακό, οι παίκτες του Μπαρτζώκα οφείλουν να διασπάσουν μια άμυνα που δέχεται λιγότερο από 1 πόντο ανά κατοχή σε όλες τις βασικές κατηγορίες άμυνας. Ιδού:
- 0.89π από catch and shoots
- 0.93π από χειριστή του πικ εν ρολ
- 0.52π από απομόνωση
- 0.95π από catch and drives
- 0.72π από post up
Σε αυτό το νέο ματς στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί να βρει σκορ στο ανοικτό γήπεδο, όπου η Παρτίζαν δέχεται 1.41π. ανά κατοχή, και να μην δοκιμαστεί απέναντι σε μια αποτελεσματική άμυνα. Κι ας λείπουν ταυτόχρονα οι Άντζουσιτς, Τριφούνοβιτς, Αβράμοβιτς, Κοπρίβιτσα και Έξουμ. Έχει βέβαια τον Τζέιμς Νάναλι που επιστρέφει μετά την πρόσφατη απουσία του.