Όταν ο Άγιαξ ήρθε στην Ελλάδα
Κι όμως είναι γεγονός. Σαν σήμερα, η ομάδα μύθος του Άγιαξ στις αρχές του ’70, ήρθε στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει σε φιλικό τον… Έλληνα Αίαντα! Διαβάστε στο Sport24.gr για την επίσκεψη των Ολλανδών στη Σαλαμίνα, καθώς και τα φιλικά με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ λίγους μήνες νωρίτερα.
Εκείνη την εποχή το να έρθει στην Ελλάδα ένα από τα ευρωπαϊκά μεγαθήρια και να αγωνιστεί σε φιλικό παιχνίδι, ήταν αδιανόητο όχι μόνο λόγω της ασημότητας του πρωταθλήματός μας και των συλλόγων του, αλλά και των οικονομικών απαιτήσεων που θα προέβαλε.
Ωστόσο, όταν υπάρχει μεράκι, θέληση και το απαραίτητο… κεφάλαιο βεβαίως βεβαίως, τότε ακόμα κι ο τρεις φορές Πρωταθλητής Ευρώπης Άγιαξ μπορεί να έρθει να αγωνιστεί στο ξερό χορτάρι του Δημοτικού Σταδίου Σαλαμίνας.
Ο Άγιαξ του Κρόιφ στην Ελλάδα
Του είχε γίνει έμμονη ιδέα. Είχε δει αυτή την ομάδα που μάγευε στο χορτάρι, στον τελικό με τον αιώνιο αντίπαλο Παναθηναϊκό στο "Γουέμπλεϊ", και ήθελε να τη δει στα ελληνικά γήπεδα αγωνιζόμενη κόντρα στη μεγάλη του αγάπη.
Ο Νίκος Γουλανδρής, ο πρόεδρος του σπουδαίου Ολυμπιακού στο πρώτο μισό των "seventies", ήταν ακραιφνής οπαδός της πειραϊκής ομάδας αλλά και φίλαθλος του ίδιου του ποδοσφαίρου. Ο Έλληνας επιχειρηματίας χρησιμοποίησε τη καλή του σχέση με τον πρώην Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Κωνσταντίνο Ασλανίδη, ώστε να να τον πείσει να πριμοδοτήσουν από κοινού την προσπάθεια να έρθει ο μεγάλος Άγιαξ της εποχής στην Ελλάδα.
Η ελληνική πλευρά προσκάλεσε τον ολλανδικό σύλλογο και εκείνοι κάθε άλλο παρά αρνήθηκαν να πάρουν τη βόλτα τους στη χώρα μας ενισχύοντας ταυτόχρονα τον... κουμπαρά τους. Αποφασίστηκε λοιπόν να δοθούν δύο φιλικά επί ελληνικού εδάφους το χειμώνα του '73, ένα με τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας ΠΑΟΚ και ένα με τον Ολυμπιακό στο "Καραϊσκάκης".
Ο Άγιαξ που κατέκτησε το τρίτο του κατά σειρά Κύπελλο Πρωταθλητριών, το 1973
Στις 14 Φλεβάρη του 1973 η Τούμπα σείστηκε από τον παλμό των φιλάθλων των Θεσσαλονικέων. Ο πρωταθλητής Ευρώπης και Κόσμου Άγιαξ, παρατάχθηκε με όλα του τα αστέρια μπροστά σε 45.000 θεατές που κατέκλυσαν το γήπεδο, για να αντιμετωπίσει μία από τις μεγαλύτερες ομάδες που ανέδειξε το ελληνικό ποδόσφαιρο, τον ΠΑΟΚ του Κούδα, του Τερζανίδη, του Σαράφη και του Ασλανίδη.
Το ματς για την ιστορία έληξε ισόπαλο 1-1 με τέρματα των Σαράφη και του μετέπειτα προπονητή του ΠΑΟΚ, Άρι Χάαν, με το "Δικέφαλο του Βορρά" να είναι εξαιρετικός και να χάνει μεγάλες ευκαιρίες για να πάρει τη νίκη. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η μη τηλεοπτική μετάδοση του αγώνα αλλά και η αλλαγή για... ξεκούραση του Κρόιφ μόλις μετά από 26 λεπτά παιχνιδιού.
Εγκώμια για το "Δικέφαλο" από την Αθλητική Ηχώ
Δύο μέρες αργότερα από το φιλικό της Τούμπας, η ολλανδική αποστολή κατέβηκε στον Πειραιά για να αγωνιστεί με τον Ολυμπιακό του Γουλανδρή. Παρουσία σχεδόν όλων των υψηλών αθλητικών προσωπικοτήτων της Ελλάδας συν του προέδρου του Άγιαξ, Γιαπ φαν Πράαγκ, το "Γ. Καραϊσκάκης" φόρεσε τα γιορτινά του και ο κόσμος γέμισε το φαληρικό στάδιο για να παρακολουθήσει ποδοσφαιριστές που μόνο από τις εφημερίδες διάβαζε για τα κατορθώματά τους.
Ιστορική φωτογραφία. Ο Γιόχαν Κρόιφ μαζί με τον Γιώργο Δεληκάρη
Ο "Αίαντας" επικράτησε με 2-1 χάρη στα γκολ του Πιτ Κάιζερ και του ανερχόμενου Τζόνι Ρεπ. Για τον Ολυμπιακό είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Μίλτον Βιέρα ενώ ο μεγάλος Υβ Τριαντάφυλλος έχασε πέναλτι στο 1-1.
Η Αθλητική Ηχώ, την επομένη του φιλικού Ολυμπιακός-Άγιαξ
Το μίνι-τουρ του Άγιαξ ολοκληρώθηκε, και λίγους μήνες αργότερα οι Ολλανδοί θα κατακτούσαν το τρίτο συνεχόμενο Κύπελλο Πρωταθλητριών κόντρα στη Γιουβέντους, αλλά η Ελλάδα δεν είχε ακόμα τελειώσει γι' αυτούς.
Η επιστροφή στις ρίζες
Κόσμος είχε μαζευτεί στο αεροδρόμιο του Ελληνικού εκείνο το καλοκαιρινό βραδάκι. Οι παρευρισκόμενοι περίμεναν πτήση εξ Ολλανδίας και ξάφνου, ξέσπασαν όλοι σε ζητωκραυγές. Ο Άγιαξ πατούσε για δεύτερη φορά στη χρονιά ελληνικό έδαφος αλλά ο σκοπός της επισκέψεώς του αυτή τη φορά ήταν διαφορετικός.
"Τόσο εγώ όσο και οι συμπαίκτες μου θέλαμε πολύ να δούμε το νησί του Αίαντος, όπου πήρε την ονομασία ο σύλλογος μας" δήλωνε ο Τζόνι Ρεπ, και η θρυλική ολλανδική ομάδα αναζητώντας τις... ρίζες της, θα πέρναγε ένα διήμερο στο νησί της Σαλαμίνας όπου θα έπαιζε και φιλικό παιχνίδι με τον τοπικό Αίαντα.
Η είδηση της έλευσης του Άγιαξ
Ο Δήμος της Σαλαμίνας στάθηκε κι αυτός αρωγός στην προσπάθεια του Γουλανδρή και της Νομαρχίας Πειραιά να έρθει ξανά ο Άγιαξ τέσσερις μήνες μετά την τελευταία επίσκεψη, αφού η παρουσία των Πρωταθλητών Ευρώπης θα ήταν επωφελής για όλο το νησί. Σύσσωμη η κοινωνία της Σαλαμίνας υποδέχθηκε το ίδιο βράδυ τους ποδοσφαιριστές στο λιμάνι και τους συνόδευσε μέσα σε αποθέωση μέχρι το ξενοδοχείο.
Πιστοί στις κουβέντες τους οι Ολλανδοί, επισκέφθηκαν το επόμενο πρωί τον αρχαιολογικό χώρο και το παλάτι του βασιλιά Αίαντα ενώ βρήκαν χρόνο να κάνουν και μια βουτιά στη θάλασσα. Στις 5:30 στο απόγευμα οι δύο ομάδες παρατάχθηκαν στο γήπεδο του νησιού, μπροστά σε 6.000 θεατές που είχα στοιβαχτεί στις κερκίδες, ανάμεσά τους οι Γουλανδρής, Ασλανίδης και ο πρέσβης της Ολλανδίας στην Ελλάδα. Ο Άγιαξ, έχοντας μόλις πριν από δυο εβδομάδες ολοκληρώσει ακόμη μια επιτυχημένη και κοπιαστική σεζόν, ήρθε στην ουσία με την δεύτερη ομάδα αλλά λίγη σημασία έχει μπροστά στη σημασία του γεγονότος.
Ο Αίας κοίταξε στα μάτια τον μεγάλο του αντίπαλο και είχε ευκαιρίες να σημειώσει ένα ιστορικό τέρμα, αλλά είτε τα δοκάρια, είτε ο τερματοφύλακας Ντέτσον του στέρησαν τη χαρά. Ο Ολλανδός... Αίαντας επικράτησε με 2-0 ωστόσο τα γκολ πανηγυρίστηκαν από τους Έλληνες φιλάθλους με την ίδια θέρμη, σαν να τα είχε πετύχει ο... συνονόματος!
Ρεπορτάζ για τον ιστορικό αγώνα
Οι συνθέσεις του ιστορικού αγώνα:
Άγιαξ: Ντέτσον, Βανκ, Βίσερ, Μοράτ, Μέτιχ, Ρεπ, Άλμπερτς, Μπούμα, Κιούπερτ (41’ Λόντχαρντ), Μπανκ.
Αίας Σαλαμίνας: Πέππας, Λεονταρίδης,. Ψουρούκης (74’ Παυλάκης), Πιλάβης, Μπισμπινικάκης, Φραντζής, Χειράκης, Μπακούρος, Στασινόπουλος (60’ Φουρίκης), Παπαλεξάνδρου, Δημητριάδης.
Το ματς είχε και παρασκήνιο, με είδηση βόμβα εκ στόματος του πρωταγωνιστή της αναμέτρησης Τζόνι Ρεπ (ο μόνος που είχε έρθει από τη βασική ομάδα) που σχολίασε τα μεταγραφικά σενάρια: "Αν θα φύγω από τον Άγιαξ θα το αποφασίσει το Δ.Σ. της ομάδας. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μεταπηδήσω στη Μπαρτσελόνα. Ο Κρόιφ νομίζω θα παραμείνει στην ομάδα ένα ακόμη χρόνο" είπε ο Ρεπ, αλλά δεν βγήκε αληθινός αφού ο ίδιος έμεινε στον Άγιαξ και ο Ιπτάμενος Ολλανδός Γιόχαν Κρόιφ μεταγράφηκε στη Μπάρτσα μετά τον τσακωμό του με τον προπονητή Τζορτζ Κνόμπελ.
Ο δαιμόνιος Τζόνι Ρεπ
Οι ομηρικοί Αίαντες ήταν πάντα σύντροφοι στη μάχη, και οι ποδοσφαιρικοί Αίαντες εκείνη την ημέρα του Ιουνίου έγραψαν μια ιδιαίτερη σελίδα στην ποδοσφαιρική τους ιστορία. Μάλιστα, προ ολίγου εβδομάδων ο υπεύθυνος της Ajax Hellas Youth Academy Γιώργος Καζιάνης εξέφρασε την επιθυμία να συμμετάσχει η βασική ομάδα του τωρινού Άγιαξ σε φιλικό αγώνα με τον Αίαντα κατά τη διάρκεια του εορτασμού των "Σαλαμινείων"!