Οταν το χρήμα καταλήγει στα σωστά χέρια
Το ΕΘΝΟΣΠΟΡ του Σαββάτου γράφει για τις στιγμές του μεγαλείου του αθλητισμου, όταν άνθρωποι από τον χώρο των σπορ δίνουν χρήματα για δωρεές. Ο Τζόρνταν, ο Μουτόμπο, ο Μάτα, ο Μέσι, ο Ρονάλντο και άλλοι.
Το πιο πικάντικο αθλητικό κουτσομπολιό της εποχής ('90ς), βασιζόταν στο (φημολογούμενο) πάθος του Μάικλ Τζόρνταν, το οποίο γνώριζαν μόνο οι κοντινοί σε εκείνον άνθρωποι. Οπότε λίγοι είναι σε θέση να ξέρουν κι αν όντως σχετίζεται με την αλήθεια. Θρυλείται, λοιπόν, ότι ο σπουδαίος «Air» πέρα από τη φανερή σχέση εξάρτησης με τον νόμιμο τζόγο είχε αναπτύξει και κρυφή με τα ζάρια.
Ακουγόταν ότι έχανε μυθικά ποσά σε μυστικές συνευρέσεις παράνομης «μυσταγωγίας» παίζοντας ζάρια, μέχρι και ότι αποσύρθηκε από το μπάσκετ για να ασχοληθεί με το μπέιζμπολ λόγω της Μαφίας. Οπως, επίσης, ότι του επετράπη από εκείνη να επιστρέψει σε αυτό που πραγματικά ήξερε να παίζει, όταν το άλλοτε «role model» είχε εξαγνιστεί από τις αμαρτίες και το brand name «Τζόρνταν» ήταν έτοιμο να αποκτήσει πολλαπλάσια εμπορική αξία.
Εν τω μεταξύ, το ενδιάμεσο πέρασμά του από το άθλημα που είχε την ψευδαίσθηση ότι μπορούσε να ακολουθήσει (μπέιζμπολ), είχε βοηθήσει τους ανθρώπους του υπόκοσμου να θησαυρίσουν. Ο γεννημένος στο Μπρούκλιν Μάικλ ήταν ο πλουσιότερος αθλητής στον πλανήτη όταν το 1998 έκοψε το μπάσκετ για τελευταία φορά, μέχρι την επόμενη (2000-2002 στους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς). Και μέσα από την περιπέτεια που τόσο έντονα ψιθυρίζεται ότι πέρασε, πέραν του ότι έμαθε να εκτιμά τη δύναμη του χρήματος για τον εαυτό του, διδάχθηκε τη χρησιμότητά της σε εκείνους που δεν θα τη γνωρίσουν ποτέ.
ΕΔΩΣΕ 7.000.000 ΔΟΛΑΡΙΑ
Η τελευταία δωρεά του (τον περασμένο Οκτώβριο) δεν έχει προηγούμενο από παίκτη του ΝΒΑ και γενικότερα αναγνωρίζεται ως η (μεμονωμένα) μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί δημοσίως στην ιστορία των σπορ, προερχόμενη από (έστω νυν επιχειρηματία και πρώην) αθλητή. Ενδεχομένως να υπάρχουν κι άλλες με υψηλότερο οικονομικό τίμημα, δίχως ωστόσο να προκύπτουν ακριβή στοιχεία που να έχουν δημοσιοποιηθεί.
Ο Μάικλ Τζόρνταν δώρισε το ποσό των 7 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή και λειτουργία δύο κλινικών στη Σάρλοτ, απόφαση την οποία ο ιδιοκτήτης των Χόρνετς έλαβε και έθεσε σε εφαρμογή, όταν μέσω δημοσιευμένης έρευνας διαπιστώθηκε ότι τα άπορα παιδιά στην εν λόγω πολιτεία (όπου πλέον διαμένει μόνιμα), έχουν τις μικρότερες πιθανότητες να ξεφύγουν από τη φτώχεια, εν συγκρίσει με τις υπόλοιπες 49 των ΗΠΑ.
Οι δύο κλινικές τής Novant Health Michael Jordan Family Clinics αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το 2020 και προβλέπεται να βοηθήσουν με διάφορους τρόπους περισσότερα από 35.000 παιδιά και ενήλικες που επί του παρόντος δεν δικαιούνται πρόσβασης στην πρωτοβάθμια και προληπτική φροντίδα ή που εξ ανάγκης χρησιμοποιούν την εντατική για μη επείγουσες ιατρικές ανάγκες. Σύμφωνα με τη Novant, οι δύο προαναφερθείσες κλινικές έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τη χρήση της εντατικής κατά 68% και τη νοσηλεία κατά 37% για τους κατοίκους των περιοχών που εξυπηρετούν.
«Νιώθω υπέροχα που μπορώ να συμβάλλω στην κοινότητα της Σάρλοτ και να βοηθήσω τους ανθρώπους που πραγματικά το αξίζουν. Ελπίζω ότι αυτές οι κλινικές θα δημιουργήσουν ένα φωτεινότερο και πιο υγιές μέλλον για τα παιδιά και τις οικογένειές τους», δήλωσε σχετικά ο σπουδαιότερος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών.
ΜΕΣΙ - ΡΟΝΑΛΝΤΟ 1-1
Η ποδοσφαιρική ζυγαριά που καλείται να καταδείξει ποιος εκ των Κριστιάνο Ρονάλντο ή Λιονέλ Μέσι γνωρίζει περισσότερα κιλά μπάλα, δείχνει ότι ο δεύτερος υπερτερεί. Ωστόσο σε εκείνη που μετρά την ανθρωπιά και τη φιλευσπλαχνία, λόγος διαχωρισμού δεν συντρέχει. Το 2013 ο Αργεντινός είχε δωρίσει 600.000 ευρώ σε νοσοκομείο στη γενέτειρά του (Ροσάριο) προκειμένου να ανακατασκευαστεί μια πτέρυγα που φιλοξενεί παιδιά τα οποία πάσχουν από καρκίνο, ενώ δύο χρόνια αργότερα προσέφερε 445.000 ευρώ στη UNICEF. Εχει βοηθήσει, επίσης, τους «γιατρούς χωρίς σύνορα», κάτι που έχει πράξει κατά το παρελθόν και ο Ρονάλντο.
Ο Πορτογάλος είχε αναδειχθεί ο πιο φιλάνθρωπος αθλητής του 2015, όταν πλήρωσε τις 80.000 ευρώ που απαιτούνταν για την εγχείριση ενός μωρού δέκα μηνών, ενώ δώρισε 150.000 ευρώ σε ένα νεοσύστατο τη χρονιά εκείνη ερευνητικό κέντρο, στο οποίο η μητέρα του είχε υποβληθεί σε θεραπεία κατά του καρκίνου. Για τον Ρονάλντο, το γιο ενός φτωχού και ταπεινού κηπουρού, που μέσα από το ποδόσφαιρο έφτασε στο σημείο να εισπράττει περισσότερα από 230.000 ευρώ την εβδομάδα, η γενναιοδωρία είναι οδηγός: «Ο πατέρας μου με δίδαξε ότι πρέπει πάντοτε να βοηθάω τους άλλους ανθρώπους κι ότι ο Θεός σε ανταμείβει διπλά όταν προσφέρεις. Και πραγματικά αυτό συνέβη σε μένα» είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του.
Ο ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ
Ο Ισπανός κεντρικός χαφ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Χουάν Μάτα διαθέτει το 1% των αποδοχών του σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες που αφορούν στο ποδόσφαιρο. Δωρίζει ετησίως περίπου 100.000 αγγλικές λίρες στο πρότζεκτ Common Goal, ένα συλλογικό ταμείο το οποίο υφίσταται για να χρηματοδοτεί φιλανθρωπικές ποδοσφαιρικές δράσεις, ενώ κάλεσε αμειβόμενους συναδέλφούς του να κάνουν το ίδιο.
Ο ίδιος εξηγεί: «Το ποδόσφαιρο στο υψηλό επίπεδο αμείβει πάρα πολύ καλά. Είναι σαν να ζούμε μέσα σε μία φούσκα. Σε σχέση με την υπόλοιπη κοινωνία κερδίζουμε γελοία ποσά. Είναι αδιανόητο. Σε σχέση με άλλους ποδοσφαιριστές του επιπέδου μου παίρνω νορμάλ λεφτά, αλλά συγκριτικά με το 99,9% της Ισπανίας και του υπόλοιπου κόσμου, κερδίζω ένα τεράστιο ποσό. Η αληθινή ζωή είναι αυτή που ζουν οι φίλοι μου. Πρέπει να ψάξουν για δουλειά ή να μεταναστεύσουν».
Πολυποίκιλες οι δράσεις διασήμων
Είναι πασίγνωστη η δράση του άλλοτε NBAερ Ντικέμπε Μουτόμπο, ο οποίος έχει χρηματοδοτήσει την κατασκευή νοσοκομείου 300 κλινών στο Κονγκό
Οι υπεραθλητές του παρόντος και του παρελθόντος που δραστηριοποιούνται σε φιλανθρωπίες είναι πολλοί. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι εξ αυτών επιτρέπουν τη δημοσιοποίηση των δράσεών τους, ωστόσο αποφεύγουν να παρέχουν πληροφορίες για τα ψηφία των δωρεών τους, θεωρώντας ότι ο σκοπός δεν εξυπηρετείται για να κριθεί εκ των υστέρων βάσει του ποσού που προσφέρεται. Είναι πασίγνωστη η δράση του άλλοτε NBAερ Ντικέμπε Μουτόμπο, ο οποίος έχει χρηματοδοτήσει την κατασκευή νοσοκομείου 300 κλινών στο Κονγκό, ενώ διευθύνει κατάλυμα για απόρους που φέρει το όνομά του στο Ζαΐρ.
Αντίστοιχα ιδρύματα με σκοπό την οργάνωση φιλανθρωπιών, την απεξάρτηση από ουσίες, την επανένταξη στην κοινωνία, την περίθαλψη, τη νοσοκομειακή υποστήριξη, την ενίσχυση κακοποιημένων παιδιών και γυναικών, την εύρεση εργασίας, τη στέγαση και ένα σωρό ακόμα υπηρεσίες έχουν δημιουργηθεί και υποστηρίζονται από πασίγνωστους αθλητές όπως ο Νεϊμάρ, η Μία Χαμ, ο Αντρέ Αγκάσι, ο Τάιγκερ Γουντς, ο Λεμπρόν Τζέιμς, η Σερένα Γουίλιαμς, ο Μάικλ Φελπς, ο Ρότζερ Φέντερερ κ.ά.
Υπάρχουν, βέβαια, και οι απλές, όμορφες καθημερινές κινήσεις αγάπης και φιλανθρωπίας, όπως οι 20 τόνοι μανταρίνια που είχε στείλει στην πατρίδα του ο Κροάτης ποδοσφαιριστής Ντάριο Σρνα προκειμένου να διατεθούν σε παιδιά που ήταν θύματα πολέμου, ή το ποσό των 2.100 λιρών που διέθεσε ο παλαίμαχος Δανός κεντρικός αμυντικός Ντάνιελ Αγκερ ώστε η Εθνική ομάδα των αστέγων της πατρίδας του να ταξιδέψει στη Χιλή και να εκπροσωπήσει τη χώρα του στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων το 2015.
Ιδιαίτερης μνείας ασφαλώς αξίζει η απόφαση του Γάλλου αμυντικού, Λοράν Κοσιελνί, να χαρίσει σχεδόν μισό εκατομμύριο λίρες για να αποτρέψει το κλείσιμο ενός εργοστασίου κατασκευής ακορντεόν στη γενέτειρά του, την Τιλ.