X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Παναθηναϊκός - Άρης: Όταν απόρησε ο Γκάλης

Ο Νίκος Γκάλης με την φανέλα του Άρη INTIME

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Άρη (20:00, ΕΡΤ3 και LIVE από το SPORT24) και ο Βασίλης Σκουντής ξεσκονίζει το νταλαβέρι των δυο ομάδων και κατεβάζει από το ράφι μια ιστορία με τον Γκάλη και τον Πεδουλάκη.

Tην τελευταία φορά που ο Άρης νίκησε τον Παναθηναϊκό στην Αθήνα (με τους Πράσινους να τον υποδέχονται σημερα, 30 Ιανουαρίου, 20:00, ΕΡΤ3 και LIVE από το SPORT24) για την 14η αγωνιστική της Stoiximan Basket League), το ΟΑΚΑ ήταν ακόμα του κουτιού! Για τις δυο ομάδες, που είναι κιόλας οι μόνες με συνεχή, αδιάλειπτη και ανελλιπή συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής (από τη σεζόν 1964-64 και εντεύθεν), οι δείκτες του ρολογιού μένουν σταματημένοι εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα!

Όντως πέρασαν κιόλας 25 χρόνια και πέντε ημέρες από τότε που συνέβη ένα γεγονός το οποίο προϊόντος του χρόνου κατάντησε... ανέκδοτο: όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά επειδή από τις 25 Ιανουαρίου του 1997 μέχρι σήμερα οι Πράσινοι τρέχουν ένα σερί 32-0 και απόψε θα επιδιώξουν να πιάσουν το νούμερο με τα χρόνια του Ιησού και του Μεγάλου Αλεξάνδρου!

Σε αυτά τα 25 χρόνια βεβαίως ο «Αυτοκράτωρ» έκανε κάμποσες κασκαρίκες στον «Παντοκράτορα», αλλά αυτές συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη και όχι εν Αθήναις...

Οι κασκαρίκες και ο Πρίφτης

Αυτές οι κάμποσες κασκαρίκες είναι τέσσερις: δυο στην κανονική περίοδο (24 Φεβρουαρίου 2008 με 82-75 και 3 Οκτωβρίου 2021 με 81-71) και άλλες δυο στην ημιτελική σειρά των playoffs, στις 9 και στις 11 Μαΐου του 2016 με 77-68 και με 56-50 αντιστοίχως...

Αμ’ το άλλο σας το είπα; Στους τρεις από αυτούς τους τέσσερις σημαδιακούς αγώνες ήταν παρών ο Δημήτρης Πρίφτης!

Το 2008 βρισκόταν ακόμη στο επιτελείο της ΑΕΚ, στο πλάι του Βαγγέλη Αγγέλου, αλλά το 2016 υπήρξε ο ηθικός αυτουργός της ισοφάρισης από το 0-2 στο 2-2 απέναντι στον Αργύρη Πεδουλάκη και στην πρεμιέρα της εφετινής σεζόν βρέθηκε στην σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού αντίκρυ στον Γιάννη Καστρίτη.

Το διπλό 75-76 και το κρεσέντο του Γκάλη

Πριν από την κοσμοϊστορική (όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια) νίκη του Άρη στο ΟΑΚΑ με 79-77, οι Θεσσαλονικείς το είχαν διαπράξει άλλες εννέα φορές, αρχής γενομένης από τη σεζόν 1975-76 όταν το σκορ βγήκε από καρμπόν...

Παναθηναϊκός-Αρης 75-76!

Τη σεζόν 1980-81 ο Άρης άλωσε τον «Τάφο του Ινδού» και εκείνο το βράδυ όλοι κατάλαβαν τι εστί Γκάλης: το εννοώ αυτό διότι με το σκορ στο 88-78, ο Νικ σε στιλ Ρέτζι Μίλερ ή Τρέισι ΜακΓκρέιντι έβαλε έντεκα μαζεμένους πόντους και αυτό το 11-0 έχρισε νικητή τον Αρη δια πυρός και σιδήρου με 89-88.

Ακολούθησαν άλλες επτά νίκες την εποχή της κίτρινης αυτοκρατορίας με τον Παναγιώτη Γιαννάκη να ακομπανιάρει τον Νίκο Γκάλη, αργότερα και οι δυο τους κατέβηκαν στην Αθήνα και φόρεσαν τα πράσινα και έναν χρόνο προτού θεμελιωθεί η πράσινη δυναστεία ο Άρης έμεινε για τελευταία φορά όρθιος στο ΟΑΚΑ...

Ο Λιαδέλης και ο τρελός ο Ιταλός

Στις 25 Ιανουαρίου του 1997 στην κατάληξη ενός θρίλερ που κρίθηκε από τις 2/4 βολές του Παναγιώτη Λιαδέλη και το επιγενόμενο άστοχο σουτ τριών πόντων του Νίκου Οικονόμου, στον πίνακα αποτυπώθηκε το 77-79 και από τότε... πάπαλα!

Πρωταγωνιστές σε εκείνη τη νίκη του Άρη που είχε στον πάγκο του τον Λευτέρη Σούμποτιτς (λίγους μήνες προτού αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού) ήταν ο Λιαδέλης με 20 πόντους και ο Μάριο-είναι-τρελός-ο-Ιταλός-Μπόνι με 17, ενώ οι οικοδεσπότες του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς είχαν σε πρώτο πλάνο τον Μπάιρον Ντίνκινς με 18 και τον Τζον Αμίτσι με 15.

Από τότε, εδώ και 25 χρόνια εκείνη η νίκη μένει στοιχειωμένη, με τον μεν Παναθηναϊκό να τρέχει πλέον ένα σερί 32-0 και να επιφυλάσσεται δια περαιτέρω, τον δε Αρη να συμβιβάζεται με τη μοίρα του κάθε φορά που κατηφορίζει στο ΟΑΚΑ.

Μιας και το ‘φερε νωρίτερα η κουβέντα στον Γκάλη, στον Γιαννάκη και στον Πεδουλάκη, όποτε παίζουν ο Παναθηναϊκός και ο Άρης, πάντοτε θυμάμαι μια εύθυμη ιστορία, στην οποία υπήρξα κιόλας αυτόπτης μάρτυς, καθόσον μετέδιδα εκείνο τον αγώνα στην ΕΤ-1...

Το ημερολόγιο έδειχνε Κυριακή, 12 Απριλίου του σωτηρίου έτους 1987 και μάλιστα Κυριακή των Βαΐων...

Επρόκειτο για την παρθενική σεζόν της Α1 στην οποία εφαρμόσθηκαν κιόλας ως καινά δαιμόνια τα play offs, στους ημιτελικούς των οποίων ο Αρης υποδεχόταν τον Παναθηναϊκό με στόχο τη νίκη, ώστε να πετύχει το 3-0 (συμπεριλαμβανομένων των δυο στην κανονική περίοδο, 74-73 και 94-73) και να προκριθεί στον τελικό με αντίπαλο τον Πανιώνιο, που την ίδια στιγμή έριχνε στο καναβάτσο τον ΠΑΟΚ και να υπερασπισθεί τα σκήπτρα του.

Το τρέμουλο του σερί

Συν τοις άλλοις οι τότε πρωταθλητές έτρεχαν ένα σερί 54 νικών σε ισάριθμα εντός και εκτός έδρας ματς, το οποίο έμελλε να φτάσει έως το 80-0 και να τερματιστεί μετά από έναν χρόνο (5 Νοεμβρίου 1988) στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ.

Ε, λοιπόν, εκείνο το βράδυ η κυριαρχία και το ρεκόρ του Αρη κινδύνεψαν όσο ποτέ άλλοτε!

Ο Άρης παρατάχθηκε πλήρης, ενώ ο Παναθηναϊκός αγωνιζόταν καθ’ όλη τη σεζόν χωρίς τον Ντέηβιντ Στεργάκο, που είχε τιμωρηθεί από τη διοίκηση και βρισκόταν στο Νιου Τζέρσεϊ.

Παρ’ όλα αυτά οι Πράσινοι στρίμωξαν στα σχοινιά τους γηπεδούχους από την πρώτη στιγμή και εντέλει δεν κατάλαβαν πώς η νίκη που θα συνιστούσε «βόμβα μεγατόνων» ξεγλίστρησε μέσα από τα χέρια τους…

Στον πάγκο του Παναθηναϊκού εκείνη τη σεζόν βρισκόταν ο συχωρεμένος Κώστας Μουρούζης, ενώ στο ρόστερ συμπεριλαμβάνονταν μεταξύ άλλων ο Αργύρης Πεδουλάκης και ως ρούκι ο πρώην συνεργάτης του στον πράσινο πάγκο, μετέπειτα προπονητής (σεζόν 2014-15) και νυν προπονητής της Εθνικής ομάδας, Σωτήρης Μανωλόπουλος.

Ο Μουρούζης που αποκαλούνταν «Αλεπού των πάγκων» προσπάθησε να εκπλήξει τον Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος εθεωρείτο διάδοχος του λόγω (και) της πονηριάς του στο κοουτσάρισμα.

Τρεις ζώνη και δυο man to man

Ο «Ντίνο» εφάρμοσε μια σύνθετη άμυνα με τρεις παίκτες σε ζώνη και δυο σε man to man, που βεβαίως ήταν συνηθισμένο τρικ των αντιπάλων του Αρη (όπως και το 1-4, είτε ως box and one, είτε ως diamond and one με στόχο να περιοριστούν ο Γκάλης και ο Γιαννάκης), αλλά εκείνο το απόγευμα οι γηπεδούχοι βραχυκυκλώθηκαν, όσο ποτέ άλλοτε.

Σε αυτή τη σύνθετη άμυνα, ο Πεδουλάκης «έπεσε» πάνω στον Γκάλη και ο Μέμος Ιωάννου εκ περιτροπής με τον Κώστα Μίσσα πάνω στον Γιαννάκη.

Με εγκλωβισμένο τον Νικ, το σκορ έμεινε σε χαμηλά επίπεδα, μάλιστα στο ημίχρονο οι δύο ομάδες ήταν ισόπαλες με 34-34.

Στο 30΄ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με έναν πόντο (49-50), ενώ στο 35′ το σκορ ήταν 53-62 και η έκπληξη βρισκόταν προ των πυλών.

H αποβολή του Αργύρη και το ριμπάουντ του Δοξάκη

Τριάντα δευτερόλεπτα αργότερα ο Παναθηναϊκός έχασε το πολυτιμότερο "εργαλείο" του σε αυτόν τον αγώνα: ο Πεδουλάκης αποβλήθηκε με πέμπτο φάουλ και εκτός από την άμυνα ο Παναθηναϊκός ζημιώθηκε και στην επίθεση.

Στα τεσσεράμισι λεπτά που απέμεναν έως τη λήξη του αγώνα ο Άρης μάρσαρε, πέτυχε ένα επί μέρους σκορ 15-5 και άρπαξε τη νίκη με σκορ 68-67.

Ο επίλογος ήταν σκέτο θρίλερ: στο 38ο λεπτό ο Γιαννάκης με γκολ φάουλ έκανε το σκορ 66-67, ο Νίκος Φιλίππου έβαλε μπροστά τον Αρη με 68-67 και ακολούθησαν εκατέρωθεν άστοχα σουτ που δεν άλλαξαν το σκορ.

Εν τέλει όλα κρίθηκαν στη φάση που εκτυλίχθηκε 31 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος, όταν ο Γιώργος Δοξάκης πήρε το επιθετικό ριμπάουντ μετά το άστοχο σουτ του Γκάλη και ο Άρης έπαιξε με το ρολόι: κράτησε την μπάλα, ροκάνισε τον χρόνο, κέρδισε ένα φάουλ και ο ήχος της κόρνας βρήκε την μπάλα μετά την επαναφορά από τα πλάγια στα χέρια του Γκάλη.

Τα αρνητικά ρεκόρ του Αρη και του Νικ

Οι 68 πόντοι που σημείωσε ο Άρης ισοφάρισαν το αρνητικό ρεκόρ του σε μια ολόκληρη πενταετία: είχε βάλει επίσης 68 πόντους το 1985 στην κανονική διάρκεια του αγώνα με τον Πανιώνιο, στον οποίο είχε ηττηθεί μετά από δύο παρατάσεις!

Αρνητικό ρεκόρ σημείωσε επίσης και ο Γκάλης που έμεινε στους 13 πόντους (εκ των οποίων μόλις δύο στο δεύτερο ημίχρονο) με 6/16 σουτ, ενώ ο "Ξανθός" τον αντικατέστησε δυο φορές και μάλιστα σε στιγμές που προηγείτο ο Παναθηναϊκός!

Αυτοί οι 13 πόντοι του Γκάλη συνιστούσαν τη δεύτερη μικρότερη συγκομιδή της καριέρας του στην Ελλάδα, από τις 3 Δεκεμβρίου του 1979 και πέρα: το χειρότερο ρεκόρ του ήταν οι 9 πόντοι το 1981, πάλι σε αγώνα με τον Παναθηναϊκό στον "Τάφο του Ινδού", όπου ο Αρης είχε ηττηθεί με σκορ 96-75.

Ηθικός και φυσικός αυτουργός της περιορισμένης παραγωγικότητας του Γκάλη ήταν ο Πεδουλάκης ο οποίος (όπως σε όλους τους αγώνες, είτε με το Περιστέρι, είτε με τον Παναθηναϊκό) έπαιζε σαν λυσσασμένος.

Μάλιστα σε κάποια φάση του ματς ανέκοψε με φάουλ τον συμπαίκτη του στην Εθνική ομάδα (στο Μουντομπάσκετ της προηγούμενης χρονιάς) και τότε γύρισε ο Νικ και του είπε μια μυθική ατάκα

"Κάτσε ρε Αργύρη, ο Γιαννάκης σας τα βάζει, εμένα κυνηγάς";

Ιδού οι συνθέσεις των δυο ομάδων σε αυτό το ματς:

ΑΡΗΣ: Γιαννάκης 22, Γκάλης 13, Σταμάτης 2, Λυπηρίδης 8, Φιλίππου 14, Δοξάκης 1, Ρωμανίδης.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Μίσσας 11, Πεδουλάκης 12, Ιωάννου 12, Δημακόπουλος 6, Ανδρίτσος 12, Παπαπέτρου 14, Σκροπολίθας.

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΑΡΗΣ STOIXIMAN GBL ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ