THE SPORTS ECONOMIST

Παυλίδης: Το ολόχρυσο deal της μεταγραφής στην Μπενφίκα

Ο Βαγγέλης Παυλίδης
Ο Βαγγέλης Παυλίδης JORIS VERWIJST/ORANGE PICTURES/DPPI VIA AFP

Το SPORT24 αποκαλύπτει το οικονομικό πλαίσιο και το background της μεταγραφής του Βαγγέλη Παυλίδη στην Μπενφίκα. Οι απολαβές… Premier League στο πενταετές συμβόλαιο του Έλληνα φουνταριστού (11,5 εκατ.), η κολοσσιαία ρήτρα 100 εκατ. ευρώ, η ικανοποίηση των αξιώσεων της ΑΖ (18+2 εκατ.), τα δύο ταξίδια των επιτελών των Λουζιτανών στην Ελλάδα, το timing της συμφωνίας και το… μονοκούκι του διεθνή επιθετικού στους «αετούς»

Πρωτομηνιά Ιουλίου. Επίσημη έναρξη της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου. Σήμερα (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) αναμένεται να ανακοινωθεί η συμφωνημένη και υπογεγραμμένη εδώ και εβδομάδες μεταγραφή του Βαγγέλη Παυλίδη στην Μπενφίκα. Ο διεθνής επιθετικός έφτασε χτες στη Λισαβόνα, ώστε να εγκατασταθεί και να ετοιμαστεί για την πρώτη της καλοκαιρινής προετοιμασίας των «αετών» αποτελώντας τον όγδοο Έλληνα που θα φορέσει τη φανέλα των Λουζιτανών στην ιστορία τους.

Και παράλληλα και μία από τις ακριβότερες μεταγραφές Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Το SPORT24 είναι σε θέση να αποκαλύψει το ακριβές πλαίσιο του deal, απολύτως ενδεικτικό της πίστης της Μπενφίκα στον «Παύλι», αλλά και παράλληλα – ακόμη περισσότερο – το background αυτής της συμφωνίας, σε ένα παρασκήνιο που κρατάει… δύο χρόνια.

Η Μπενφίκα έδωσε στην ΑΖ τα 20 εκατομμύρια που η ολλανδική ομάδα αξίωνε ως ελάχιστο αντίτιμο. Τα 18 εκατομμύρια είναι φιξ (όχι 17 όπως κυκλοφόρησε τις προηγούμενες εβδομάδες) και τα άλλα 2 προβλέπονται ως μπόνους, ενώ παράλληλα η ΑΖ κράτησε και 10% ως ποσοστό μεταπώλησης.

Ο 26χρονος φουνταριστός υπέγραψε στο προ δεκαημέρου ταξίδι του στην πορτογαλική πρωτεύουσα πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας, το οποίο θα του αποφέρει συνολικά 11,5 εκατ. ευρώ, φέρνοντάς τον αυτομάτως στο top-5 των πλέον ακριβοπληρωμένων του ρόστερ των δευτεραθλητών Πορτογαλίας.

Τέλος, το συμβόλαιο του προβλέπει μια πραγματικά κολοσσιαία ρήτρα αποδέσμευσης, ύψους 100 εκατ. ευρώ, μακράν η μεγαλύτερη που έχει συμφωνηθεί για Έλληνα ποδοσφαιριστή και μία από τις μεγαλύτερες που έχουν προβλεφθεί στις προσθήκες των Λουζιτανών.

Το πήρε πάνω του ο Παυλίδης, ο σεβασμός της ΑΖ

Πάμε να δούμε και το background αυτής της συμφωνίας. Το φλερτ κρατάει αισίως δύο χρόνια. Ο προπονητής της Μπενφίκα, Ρόγκερ Σμιντ, γνώριζε τον Παυλίδη από τη συνύπαρξή τους στην Eredivisie (τον ήθελε μάλιστα ακόμη και ενόσω βρίσκονταν στον πάγκο της PSV), πέρυσι έγιναν οι πρώτες ουσιαστικές επαφές, για διάφορους λόγους όμως τότε δεν προχώρησε.

Φέτος, η κατάσταση άλλαξε. Από τα μέσα κιόλας Μαΐου ο Παυλίδης γνώριζε πως ήταν η Νο1 επιλογή των «αετών». Και αυτομάτως και ο ίδιος έκλεισε, επί τόπου, την πόρτα στους υπόλοιπους μνηστήρες. Και δεν υπήρξαν λίγοι ούτε και έκτοτε.

Η συμφωνία Μπενφίκα – ποδοσφαιριστή προηγήθηκε, στις αρχές Ιουνίου, οπότε πραγματοποιήθηκε το πρώτο ταξίδι στην Ελλάδα – στην Αθήνα συγκεκριμένα - αξιωματούχων του πορτογαλικού συλλόγου και του ίδιου του Παυλίδη (πήρε άδεια από την αποστολή της Εθνικής όπου βρίσκονταν για τα φιλικά παιχνίδια με Γερμανία και Μάλτα).

Ακολούθησε η συμφωνία Μπενφίκα – ΑΖ. Δεν ήταν εύκολη, δείγμα όμως των εξαιρετικών σχέσεων που είχε ο Παυλίδης με την πρώην πλέον ομάδα του το ότι μέχρι την κατάληξη των συζητήσεων μεταξύ των συλλόγων, οι υπεύθυνοι του ολλανδικού club σεβάστηκαν απολύτως την εκπεφρασμένη επιθυμία του αρχισκόρερ τους να μετακομίσει στη Λισαβόνα.

Και κάπως έτσι δεν είχαν τύχη, οι διαδοχικές προσφορές των Μπολόνια (πριν τη φημολογία που αναπτύχθηκε αναφορικά με προσπάθεια των «ροσομπλού» για τον Φώτη Ιωαννίδη) και Φιορεντίνα, με τους φιναλίστ μάλιστα του Conference League να προσφέρουν 25 εκατ. ευρώ στην ΑΖ.

Ο Παυλίδης όμως ήταν… ταγμένος στην Μπενφίκα (ενδεικτικό άλλωστε ότι μόνος του ουσιαστικά ολοκλήρωσε τη μεταγραφή, χωρίς την εκπροσώπηση του γραφείου με το οποίο συνεργάζεται τα τελευταία χρόνια – ένα ισπανικό ήταν αυτό που μεσολάβησε για λογαριασμό των «αετών»), η ΑΖ σεβάστηκε την επιθυμία του και από την στιγμή που και οι δικές της αξιώσεις ικανοποιήθηκαν, τα πάντα τελείωσαν (χωρίς να επιβεβαιωθεί το φημολογούμενο, προ των υπογραφών με την Μπενφίκα, μπάσιμο της Στουτγάρδης, η οποία αναζητούσε και αναζητά αντικαταστάτη του Σερχού Γκιρασί. Όχι πως θα είχε – και αυτό – τύχη).

Το προ δεκαημέρου δεύτερο ταξίδι των κορυφαίων διοικητικών αξιωματούχων των Λουζιτανών στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη αυτή τη φορά, όπως είχε αποκαλύψει το SPORT24, επικύρωσε αυτή τη συμφωνία, η οποία ολοκληρώθηκε στο τυπικό της σκέλος με το ταξίδι όλων στη Λισαβόνα στις 20 Ιουνίου και αναμένεται σήμερα (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) να ανακοινωθεί, όπως είχε ζητηθεί από την ΑΖ για φοροτεχνικούς λόγους.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΜΠΕΝΦΙΚΑ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ