Ποστέκογλου στο Sport24.gr: "Εκπροσωπώ την Ελλάδα στο Μουντιάλ, θα κληθεί ο Γιάννου"
Ο Έλληνας ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής Αυστραλίας, Άγγελος Ποστέκογλου, μιλά στο Sport24.gr για την πρόκριση των "socceroos" στο Μουντιάλ 2018, τον Απόστολο Γιάννου και τον Μίχαελ Σκίμπε.
Μπορεί η Εθνική Ελλάδας να αποκλείστηκε από την Κροατία και την τελική φάση του Μουντιάλ 2018, αλλά στα γήπεδα της Ρωσίας θα έχουμε Έλληνες εκπρόσωπους.
Υπάρχουν δύο Έλληνες, των οποίων οι εθνικές που εκπροσωπούν έχουν εξασφαλίσει πρόκριση. Είναι ο Άγγελος Ποστέκογλου και ο Αντώνης Σαριόγλου.
Ο Έλληνας ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής Αυστραλίας, Άγγελος Ποστέκογλου, μιλά στο Sport24.gr για την πρόκριση των "socceroos" στο Μουντιάλ 2018, τον Απόστολο Γιάννου και τον Μίχαελ Σκίμπε.
Ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία της εθνικής ομάδας της χώρας της Ωκεανίας, έχοντας κερδίσει τέσσερα παναυστραλιανά πρωταθλήματα, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Αυγούστου του 1965 και μετανάστευσε στην Αυστραλία μαζί με την οικογένεια του σε ηλικία 5 ετών.
Ως ποδοσφαιριστής έπαιξε από το 1984 έως το 1993 στη Νότια Μελβούρνη και διατέλεσε και αρχηγός της, πριν αποσυρθεί από τη δράση για να αφοσιωθεί στην προπονητική. Από το 1995 έως το 2000 ήταν προπονητής της Νότιας Μελβούρνης και αποχώρησε για να αναλάβει τις εθνικές ομάδες Νέων της Αυστραλίας. Το 2007 αντικαταστάθηκε, μετά την αποτυχία της ομάδας να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Έπειτα, εργάστηκε ως σχολιαστής στο Fox Sports και ειδικός σύμβουλός στην Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Βικτόρια.
Τον Μάρτιο του 2008 ήρθε στην Ελλάδα και ανέλαβε προπονητής στην Παναχαϊκή, θέση από την οποία παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Το 2009 ανέλαβε προπονητής της Brisbane Roar, με την οποία κέρδισε αρκετά πρωταθλήματα. Μάλιστα, το νικηφόρο σερί τους στη σεζόν 2011-12 τους οδήγησε στην κατάκτηση του ρεκόρ όλων των εποχών Αυστραλίας για το μεγαλύτερο αήττητο σερί με 36 παιχνίδια. Κατέκτησε 4 τίτλους εκείνη την χρονιά.
Από εκεί παραιτήθηκε στις 24 Απριλίου του 2012 και μετά δύο μέρες ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την Melbourne Victory. Στις 23 Οκτωβρίου 2013 του ανατέθηκε η θέση του επικεφαλής προπονητή της Εθνικής Αυστραλία με 5ετές συμβόλαιο. Το 2015 βραβεύτηκε ως ο κορυφαίος προπονητής στην Ασία. Πήρε το βραβείο του στο ετήσιο γκαλά της Συνομοσπονδίας της Ασίας, όπου διακρίθηκε και η Εθνική ομάδα των Αυστραλών. Το γκαλά έγινε στο Νέο Δελχί της Ινδίας.
Για να πάει στο Μουντιάλ της Ρωσίας η Αυστραλία κλήθηκε να αφήσει εκτός την Ονδούρα του Αλφρέδο Μεχία, του χαφ της Ξάνθης. Μετά το εκτός έδρας 0-0, ήρθε το 3-1 την Τετάρτη (15/11), με το χατ τρικ του Μίλε Γέντικακ, του μέσου της Άστον Βίλα.
- Ας ξεκινήσουμε λίγο ανάποδα. Υπάρχει μεγάλη σπέκουλα για το μέλλον σου. Θα είναι το Μουντιάλ 2018 η τελευταία σου περιπέτεια στην τεχνική ηγεσία της εθνικής Αυστραλίας;
"Δεν είναι συζήτηση που πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή. Αυτή τη στιγμή είμαστε ευχαριστημένοι που θα πάμε στο Μουντιάλ. Η συζήτηση αυτή θα γίνει μετά την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου".
- Μετά το εκτός έδρας 0-0 στην Ονδούρα, πίστεψες ότι η πρόκριση δεν μπορεί να χαθεί στο Σίδνεϊ;
"Πάντα είναι δύσκολο να το πεις αυτό όταν μιλάς για νοκ-άουτ ματς, από τα οποία κρίνεται μια θέση στο Μουντιάλ. Η εθνική Ονδούρας έκανε ο,τι μπορούσε για να μας δυσκολέψει, αλλά κι εμείς ξέραμε ότι έπρεπε να νικήσουμε. Το ξέραμε ότι αν βάζαμε εμείς το πρώτο γκολ στη ρεβάνς, θα ήταν δύσκολο για τον αντίπαλο".
Η αρχή ήταν πολύ δύσκολη. Έχτισα την ομάδα από το μηδέν. Δεν θα τα παρατούσα ποτέ
- Δεύτερο διαδοχικό Μουντιάλ, ενδιάμεσα κατάκτηση του Asian Cup. Είναι η "χρυσή εποχή" της εθνικής Αυστραλίας; Πως ήταν αυτή η διαδρομή από την αρχή μέχρι το τέλος της;
"Η αρχή ήταν πολύ δύσκολη. Όταν ανέλαβα χρέη ομοσπονδιακού τεχνικού, είχα την υποχρέωση να κάνω την ανανέωση και παράλληλα να πετύχουμε τους στόχους μας. Πολλοί καλοί παίκτες σταμάτησαν από την εθνική και ουσιαστικά "έχτισα" την ομάδα από το μηδέν. Αλλά, στην πορεία βοήθησαν και οι επιτυχίες. Οι προκρίσεις, ο τίτλος. Ειδικά, η κατάκτηση του Asian Cup δεν ήταν εύκολη".
- Ειλικρινά, σκέφτηκες ποτέ να τα παρατήσεις;
"Όχι, δεν θα τα παρατούσα ποτέ. Ήξερα ότι όταν μου ανατέθηκε η δουλειά, αυτό ήταν το έργο μου. Να χτίσω μια ομάδα, η οποία να παίζει το ποδόσφαιρο που εγώ θα ήθελα. Πάντα υπάρχουν δυσκολίες κι εμπόδια, αλλά τα ξεπέρασα".
Ήταν καλό που φύγαμε από την Ωκεανία. Παίζαμε στην αρχή με εύκολους και στα μπαράζ με δύσκολους
Στην τελική και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος κι εκ των υστέρων ήταν καλύτερο που αποχώρησε η Αυστραλία από τη γεωγραφική ποδοσφαιρική ζώνη της Ωκεανίας και προσχώρησε σε αυτήν της Ασίας;
"Ναι, τελικά ήταν καλό για μας που φύγαμε από την Ωκεανία, γιατί μας δόθηκε η ευκαιρία να παίξουμε με πιο σκληρούς αντίπαλους.
Στην Ωκεανία παίζαμε στα προκριματικά της ζώνης με εύκολους και υποδεέστερους αντιπάλους και μετά με Ουρουγουάη ή Αργεντινή στη διασταύρωση των διηπειρωτικών μπαράζ για μια θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Έτσι, ήταν δύσκολο γιατί είχες συνηθίσει στα εύκολα και ξαφνικά έπεφτες στα δύσκολα".
- Στη Βραζιλία, ακόμη και η συμμετοχή - ίσως - να ήταν επιτυχία. Τώρα περιμένει και ο κόσμος το βήμα παραπάνω, μια πρόκριση από τον όμιλο στην επόμενη φάση;
"Η ομάδα έχει "δέσει" σε σχέση με το Μουντιάλ της Βραζιλίας. Το έχω πει ξανά, στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο τα παιδιά δεν είχαν εμπειρίες, δεν είχαν συμμετάσχει ξανά. Να δούμε και την κλήρωση. Αν κοιτάξετε τον όμιλο στο Μουντιάλ 2014, ήμασταν με τη διοργανώτρια Βραζιλία, την Ολλανδία και τη Χιλή. Οι δύο πρώτες έπαιξαν μικρό τελικό, η τρίτη κατέκτησε δύο διαδοχικά Copa America. Πάντα όταν πας σε τέτοια διοργάνωση, εύχεσαι κάτι καλύτερο. Όταν πας, εύχεσαι να προκριθείς στην επόμενη φάση".
Φαντάσου έναν Αυστραλό ποδοσφαιριστή που έρχεται από την Ευρώπη, πάει Αυστραλία, φεύγει ξανά για εκτός έδρας ματς στην Ασία κι επιστρέφει στην Ευρώπη
- Ποιο ήταν το πιο κομβικό ματς; Το πιο μεγάλο εμπόδιο σε αυτήν την προκριματική σειρά;
"Το πιο μεγάλο εμπόδιο ήταν τα ταξίδια. Το λέει και η FIFA. Λόγω τοποθεσίας, οι Αυστραλοί διεθνείς κάνουν τα περισσότερα χιλιόμετρα. Το πιο κοντινό ταξίδι μας είναι δέκα ώρες με το αεροπλάνο. Φαντάσου έναν Αυστραλό ποδοσφαιριστή που έρχεται από την Ευρώπη, πάει Αυστραλία, φεύγει ξανά για εκτός έδρας ματς στην Ασία κι επιστρέφει στην Ευρώπη..."
- Υπάρχουν και νέα παιδιά στην ομάδα. Ωστόσο υπάρχει κι ένας 37χρονος που έχει γράψει τη δική του ιστορία τόσο στο Αυστραλιανό, όσο και στο διεθνές ποδόσφαιρο. Είναι ο Τιμ Κέιχιλ. Μόνον αγωνιστική είναι η συνεισφορά του, ή έχει και ηγετικά καθήκοντα στην ομάδα;
"Όταν κάνεις ανανέωση και χτίζεις μια ομάδα από το μηδέν χρειάζεσαι έμπειρους. Δεν είναι μόνον ο Κέιχιλ, είναι και ο Γέντινακ. Είναι παίκτες που η εμπειρία τους δεν "αποτυπώνεται" μόνο στο τακτικό κομμάτι. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Παίξαμε στην Ονδούρα, στο πρώτο εκτός έδρας ματς. Υπάρχει πίεση, η οποία μεταφέρεται ως ανησυχία στα παιδιά. Αναλαμβάνουν αυτοί οι δύο να τους μιλήσουν, να τους ηρεμήσουν".
- Στην αποστολή ήταν και τέσσερα παιδιά που προέρχονται από την Α-League. Είναι επιδίωξή σου να πάρεις στη Ρωσία και παίκτες από το εγχώριο πρωτάθλημα;
"Είναι κάτι που προσπαθώ. Επειδή το πρωτάθλημα γίνεται πιο δυνατό και βελτιώνεται συνεχώς - δεν έχει φθάσει ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο - θέλω να δώσω ελπίδες στους παίκτες και να τους δείξω ότι παρόλο που παίζουν στην Αυστραλία, θα πάρουν την ευκαιρία. Από εκεί και πέρα είναι τι κάνει ο παίκτης ατομικά με αυτή την ευκαιρία. Το 80% των Αυστραλών διεθνών που ήταν στην αποστολή, ξεκίνησαν την καριέρα τους από την A-League".
Εκπροσωπώ και την Ελλάδα. Έχω δύο πατρίδες. Αισθάνομαι το ίδιο και για τις δύο
- Τώρα που η Ελλάδα αποκλείστηκε - δεν ξέρω αν το γνωρίζεις - αλλά μαζί με τον Αντώνη Σαριόγλου (βοηθό του Έκτορ Κούπερ στην εθνική Αιγύπτου) είστε οι μοναδικοί εκπρόσωποι της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας. Πώς αισθάνεσαι γι' αυτό;
"Είμαι υπερήφανος. Γεννήθηκα στην Ελλάδα. Μπορεί να μεγάλωσα στην Αυστραλία, αλλά γεννήθηκε στην Ελλάδα. Οι γονείς μου είναι Έλληνες. Βέβαια, καλύτερα να ήταν και η Εθνική Ελλάδας στη Ρωσία. Θεωρώ, ότι στη Ρωσία εκπροσωπώ και την Ελλάδα. Έχω δύο πατρίδες. Αισθάνομαι το ίδιο και για τις δύο".
- Η Εθνική Ελλάδας δεν τα κατάφερε. Γίνεται μεγάλη συζήτηση για τον Μίχαελ Σκίμπε. Αν θα πρέπει να μείνει ή να φύγει; Αντιμετώπισες την Ελλάδα στα φιλικά που διεξήχθησαν στην Αυστραλία. Όπως ομολόγησαν και οι ίδιοι οι διεθνείς σε δηλώσεις τους κάπου εκεί ξεκίνησε η αγωνιστική ανάταση μετά την "καταστροφική" διετία...
"Το είδαμε και εμείς ότι εκεί κάτι άλλαξε. Ο Σκίμπε έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, αρκεί να δείτε κι αυτός από που ξεκίνησε και τι παρέλαβε. Η πρόκριση ήταν κοντά. Έχει προχωρήσει η Εθνική Ελλάδας, το βλέπουμε".
Είναι δύσκολα να εκφέρω άποψη, γιατί δεν είμαι κοντά. Να αλλάξεις προπονητή είναι το πιο εύκολο πράγμα, όπως φαίνεται από μακριά που είμαστε εμείς ότι η ομάδα είχε προχωρήσει. Εάν μπορεί να την προχωρήσει πιο πολύ, οκ, να αλλάξεις προπονητή. Πρέπει να δούμε, όμως, εάν υπάρχουν αντικαταστάτες. Κι αν υπάρχουν, αυτοί είναι καλύτεροι; Μπορούν να πάνε την εθνική ομάδα ένα βήμα πιο κάτω; Αυτό πρέπει να αναρωτηθούν όσοι λαμβάνουν αποφάσεις.
Όλες οι εθνικές περνούν ανανέωση. Η Χιλή, η Ολλανδία, η Ιταλία με Μπουφόν, Σάντσες, Βιδάλ, Ρομπέν, Φαν Πέρσι. Το ποδόσφαιρο είναι διαφορετικό, δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις εθνικές ομάδες Υπάρχουν παίκτες ποιότητας και πάντα αυτοί θα κάνουν τη διαφορά. Το θέμα είναι να φτιάξεις ομάδα. Αυτό είναι το δύσκολο".
Για εμάς, που χρειαζόμαστε επιθετικούς, ο Γιάννου είναι λύση. Θα του δοθεί ξανά η ευκαιρία
- Εσύ κάλεσες τον Απόστολο Γιάννου στην εθνική Αυστραλίας. Είναι γεγονός ότι στην Guangzhou R&F δεν είχε πολύ χρόνο συμμετοχής, καθώς στην ίδια θέση αγωνιζόταν ο πρώτος σκόρερ του κινεζικού πρωταθλήματος. Εάν μείνει στην Κίνα, ή πάει σε άλλη ομάδα κι αγωνίζεται τακτικά, μπορεί να κληθεί ξανά κι ενδεχομένως να βρεθεί στο Μουντιάλ;
"Σίγουρα, εγώ τον έβαλα μέσα τον Απόστολο. Εγώ, τον κάλεσα στην εθνική ομάδα. Για εμάς, που χρειαζόμαστε επιθετικούς, ο Απόστολος είναι λύση, Θέλω να ξαναρχίσει να παίζει σε ομάδα, για να βρει τον καλό του εαυτό. Έπαιξε τους τελευταίους δύο αγώνες. Θεωρώ ότι θα του δοθεί ξανά η ευκαιρία ξανά μέχρι το Μουντιάλ".
- Πέρα από τον Απόστολο υπάρχουν κι άλλα παιδιά με ελληνικές ρίζες ή ελληνικά ονόματα που παίζουν σε ομάδες της Α-League. Θεωρείς ότι θα έχουν αυτά τα παιδιά να παίξουν στους "socceroos" στο μέλλον;
"Πάντα υπάρχει στην Αυστραλία το ελληνικό στοιχείο. Σε κάθε γενιά έχουμε δύο - τρεις παίκτες που έχουν ελληνική καταγωγή. Είναι ο Απόστολος Γιάννου, ο Τέρι Αντόνις. Είναι παίκτες που παρακολουθούμε. Δυστυχώς, αυτά τα δύο παιδιά δεν έπαιξαν πρόσφατα στις ομάδες τους. Αλλά, σίγουρα υπάρχουν κι άλλα Ελληνόπουλα από πίσω".
Οι Έλληνες ομογενείς ήθελαν να ταξιδέψουν στη Ρωσία για να δουν τις εθνικές ομάδες κι από τις δύο πατρίδες τους (Ελλάδα, Αυστραλία)
- Δούλεψες και την Ελλάδα, ως τεχνικός της Παναχαϊκής. Αλλά, δεν μαρκοημέρευσες. Πιστεύεις ότι δίνεις τη δική σου "απάντηση" με τη μετέπειτα πορεία σου;
"Ήταν η περίπτωση που άλλαξε η ομάδα άλλαξε ιδιοκτήτη και είπα να φύγω. Στην Παναχαΐκή πέρασα καλά, όταν έφυγα ήμουν στη δεύτερη θέση. Είχαμε καλή ομάδα. Οι Αυστραλοί ομογενείς πάντα παρακολουθούσαν και το ελληνικό πρωτάθλημα και την Εθνική Ελλάδας. Ακόμη κι εδώ παρακολούθησαν τα μπαράζ σε ελληνικά μαγαζιά, σε συγκεντρώσεις της ελληνικής κοινότητας. Ήθελαν να ταξιδέψουν στη Ρωσία για να δουν τις εθνικές ομάδες κι από τις δύο πατρίδες τους (Ελλάδα, Αυστραλία)"
- Δεν έχει γίνει η κλήρωση. Υπάρχει φαβορί για την κατάκτηση του Μουντιάλ 2018 με τα τωρινά δεδομένα;
"Αυτή τη στιγμή Βραζιλία και Γερμανία είναι οι δύο ομάδες που είναι σε φόρμα. Έχουν και την ατομική εμπειρία, αλλά και οι προπονητές τους είναι αξιόλογοι. Είναι φαβορί. Αλλά ο τίτλος, όπως όλοι οι τίτλοι, δεν χαρίζονται. Θα πρέπει να παίξουν και να αποδείξουν ότι το αξίζουν".
- Πολλοί λένε ότι το Μουντιάλ, το Euro, το Copa America, το Asian Cup, το Κύπελλο Εθνών Αφρικής είναι τουρνουά του ενός μήνα. Δηλαδή κάποια μεγάλη ομάδα μπορεί να μη βρεθεί σε "καλό φεγγάρι", αντίθετα κάποια μικρή μπορεί να βρεθεί σε καλό μομέντουμ. Υπάρχει περιθώριο για κάποια έκπληξη;
"Σίγουρα, γίνεται να δούμε κάποια έκπληξη. Στα προκριματικά, η Ισλανδία και η Σουηδία έχουν κερδίσει μεγάλες ομάδες για να βρεθούν στα μπαράζ και στην τελική φάση του Μουντιάλ 2018. Οπότε, κάτι έχουν κάνει καλά και πάνω από τις δυνατότητές τους για να βρίσκονται στη Ρωσία".
- Στην Αυστραλία είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Δηλαδή, οι περισσότεροι Αυστραλοί έχουν ρίζες ελληνικές, ιταλικές, κροατικές, σερβικές κλπ. Στην Ελλάδα, ο Ζέκα μετά από έξι χρόνια διαμονής στην Ελλάδα, πήρε το δικαίωμα να αγωνιστεί στην Εθνική. Είσαι υπέρ ή κατά;
"Αφού είναι έτσι ο νόμος και τα πιο μεγάλα κράτη έχουν πολλούς ξένους παίκτες, έτσι γίνεται. Δείτε την εθνική Γερμανίας για παράδειγμα...".
Το επόμενο βήμα είναι ομάδα σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ελλάδα; Δεν εξαρτάται από εμένα...
- Λίγο πριν το τέλος, ας επιστρέψουμε στην αρχή της συνέντευξης. Απέφυγες να απαντήσεις, αλλά μετά την εθνική Αυστραλίας - όποτε κι αν τελειώσει αυτή η περιπέτεια - θα εργαστείς σε σύλλογο;
"Ναι, νομίζω ότι το επόμενο βήμα. Κάποια ομάδα σε ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα".
- Είναι πιθανό, δηλαδή, να σε ξαναδούμε στην Ελλάδα;
"Αυτό δεν εξαρτάται από εμένα...".
- Υπάρχει νέος Ποστέκογλου πίσω από εσένα στην Αυστραλία;
"Είναι δύσκολη ερώτηση. Δεν μπορώ να σου απαντήσω. Θα φανεί στο μέλλον".