ΣΤΗΛΕΣ

Ράιαν Γκιγκς: Ο mister Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ράιαν Γκιγκς: Ο mister Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ο Ράιαν Γκιγκς συμπλήρωσε 1000 παιχνίδια σε επαγγελματικό επίπεδο και το Sport24.gr κάνει μία αναδρομή στην καριέρα του μέσω αριθμών και περιγράφει το πώς ένα από τα σεκιούριτι του "Ολντ Τράφορντ" έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αρπαγή του από τη Μάντσεστερ Σίτι.

Μπορεί να μην είναι ο πιο ταλαντούχος παίκτης που έχει φορέσει τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επί εποχής του από τη στιγμή που είχε συμπαίκτη τον Κριστιάνο Ρονάλντο, μπορεί να μην ήταν ποτέ τόσο ηγετική φυσιογνωμία όπως οι Ερίκ Καντονά και Ρόι Κιν, αλλά είναι ο άνθρωπος που δικαιολογημένα λατρεύουν οι οπαδοί των "κόκκινων διαβόλων".

Ο λόγος για τον Ράιαν Γκιγκις, τον πιο πιστό στρατιώτη, τα επιτεύγματα του οποίου είναι σχεδόν απίθανο να ξεπεραστούν από άλλον παίκτη.

Ο Ουαλός, ο οποίος πρόσφατα ανανέωσε για έναν ακόμη χρόνο, συμπλήρωσε στο παιχνίδι με τη Ρεάλ Μαδρίτης 1000 συμμετοχές σε επαγγελματικό επίπεδο και με αυτή την αφορμή το Sport24.gr θυμάται μερικά επιτεύγματά ξεκινώντας από το μηδέν και μετρώντας μία μία τις εκατοντάδες.

Ράιαν Γκιγκς: Ο mister Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

0 - Είναι εντυπωσιακό πως δεν έχει πάρει ποτέ στην καριέρα του ως παίκτης της Γιουνάιτεντ κόκκινη κάρτα. Η μοναδική φορά που αποβλήθηκε ήταν σε παιχνίδι της Ουαλίας με τη Νορβηγία όταν πήρε δύο κίτρινες κάρτες.

100 - Τον Δεκέμβριο του 2007 βάζει το όνομά του στη λίστα με τους παίκτες που έχουν σκοράρει τουλάχιστον 100 γκολ σε επίπεδο Πρέμιερ Λιγκ στο παιχνίδι με την Ντέρμπι (4-1). Του πήρε βάσει συμμετοχών περισσότερο από κάθε άλλον που έφτασε τα 100 γκολ, αλλά από την άλλη είναι και ο μοναδικός που έχει σκοράρει σε κάθε σεζόν της Πρέμιερ Λιγκ.

Ράιαν Γκιγκς: Ο mister Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

200 - Έναν μήνα πριν σκοράρει με την Ντέρμπι ο Ουαλός είχε φτάσει τους 200 μήνες παρουσίας στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ήτοι ήταν κοντά στο να κλείσει 17 χρόνια στον σύλλογο από τη μέρα που έκανε το ντεμπούτο του με την Έβερτον (2 Μαρτίου του 1991).

300 - Από τη στιγμή που θα πιάσει τις 1000 εμφανίσεις δεν του έχουν μείνει και πολλοί στόχοι. Ωστόσο, ένας εφικτός είναι να φτάσει τις 300 ασίστ στην Πρέμιερ Λιγκ. Αυτή τη στιγμή έχει 279 και είναι ο πρώτος στην ιστορία της λίγκας.

400 - Το 2004 υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βάσει του οποίου θα έπαιρνε περίπου 400 λίρες την ώρα. Το εντυπωσιακό είναι πως όταν άρχισε στους "κόκκινους διαβόλους" αμειβόταν με 29 λίρες την εβδομάδα, ενώ όταν έκανε το ντεμπούτο του έπαιρνε 120 λίρες εβδομαδιαίως.

500 - Μόνο εκείνος και ο Φρανκ Λάμπαρντ έχουν ξεπεράσει το φράγμα των 500 εμφανίσεων ως βασικοί στην Πρέμιερ Λιγκ. Ως αυτή τη στιγμή έχει 520 συμμετοχές, αλλά πρόσφατα ο μέσος της Τσέλσι τον πέρασε στον συγκεκριμένο τομέα.

Ράιαν Γκιγκς: Ο mister Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

600 - Με τον καλύτερο τρόπο γιόρτασε τις 600 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, αφού εκείνη την ημέρα η Γιουνάιτεντ νίκησε τη Λίβερπουλ (2-1). Ταυτόχρονα ο ίδιος γινόταν μόλις ο τρίτος παίκτης του συλλόγου που το κατάφερνε μαζί με τους Σερ Μπόμπι Τσάρλτον και Μπιλ Φουλκς. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο μπήκε στο αγγλικό Hall of Fame καθώς αναγνωρίστηκε η προσφορά του προς το αγγλικό ποδόσφαιρο.

700 - Μπορεί να βαδίζει προς τα 40 του χρόνια, αλλά ήδη έχει αγωνιστεί πάνω από 700 λεπτά στην Πρέμιερ Λιγκ. Άξιο αναφοράς πως τα τέσσερα τελευταία χρόνια δεν έχει περάσει τα 2000, αλλά ούτε έχει πέσει και από τα 1000.

800 - Μόνο μία φορά έχει ψηφιστεί από τους παίκτες ως καλύτερος παίκτης της χρονιάς στην Πρέμιερ Λιγκ. Αυτή ήταν τη σεζόν 2008-09 και το πανηγύρισε σε παιχνίδι Τσάμπιονς Λιγκ με την Άρσεναλ, στο οποίο μπήκε αλλαγή και συμπλήρωσε 800 συμμετοχές με τη Γιουνάιτεντ.

Ράιαν Γκιγκς: Ο mister Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
© PA

900 - Ήταν 26 Φεβρουαρίου του 2012 όταν συμπλήρωσε τις 900 συμμετοχές. Το εντυπωσιακό είναι πως αντίπαλος ήταν η Νόριτς, η ομάδα κόντρα στην οποία θα έκανε και τις 1000 συμμετοχές αν αγωνιζόταν. Ωστόσο, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον αποφάσισε να τον αφήσει εκτός αποστολής.

1000 - Το παιχνίδι της Γιουνάιτεντ με τη Ρεάλ Μαδρίτης ήταν από μόνο του τόσο λαμπερό για να στρέψει πάνω του όλα τα βλέμματα. Ωστόσο, ο Φέργκιουσον έβαλε το κερασάκι στην τούρτα, καθώς έδωσε την ευκαιρία στον Γκιγκς να συμπληρώσει 1000 παιχνίδια σε επαγγελματικό επίπεδο κόντρα σε έναν από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς συλλόγους.

Ράιαν Γκιγκς: Ο mister Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Πώς θα μπορούσαν να είναι όλα διαφορετικά;

Μόνο κρυφό δεν είναι πως ο Ράιαν Γκιγκς αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και του τμήματος σκάουτινγκ της Γιουνάιτεντ. Από μικρός είχε δείξει τις ικανότητές του και αυτός ήταν ο λόγος που τον παρακολουθούσαν στενά πολλές ομάδες. Όταν πήγε στην Αγγλία άρχισε να παίζει στην Deans FC, προπονητής της οποίας ήταν ο Ντένινς Σόφιλντ, σκάουτερ της Μάντσεστερ Σίτι. Αυτός ήταν και ο λόγος που αποκτήθηκε από τους "πολίτες".

Ωστόσο, ήταν ένας steward (σεκιούριτι του Ολντ Τράφορντ) εκείνος που έπαιξε κομβικό ρόλο στην καριέρα του Ουαλού. Ο λόγος για τον Χάρολντ Γουντ, ο οποίος μίλησε προσωπικά στον Φέργκιουσον και τον έπεισε να στείλει σκάουτερ. Πολύ γρήγορα άπαντες στη Γιουνάιτεντ συνειδητοποίησαν πόσο καλός παίκτης ήταν και ανήμερα των 14ων γενεθλίων του Γκιγκς ο Φέργκιουσον πήγε στο σπίτι του για να μιλήσει σε εκείνον και την οικογένειά του.

Του προσέφερε διετές συμβόλαιο στις ακαδημίες της ομάδας και δε δυσκολεύτηκε πολύ να τον πείσει, αφού ο νυν αρχηγός της Γιουνάιτεντ είχε ανέκαθεν μία συμπάθεια προς την κόκκινη ομάδα του Μάντσεστερ. Η συνέχεια δικαίωσε πανηγυρικά τόσο τον Φέργκιουσον όσο και τον Ράιαν Τζόσεφ Γουίλσον, όπως ήταν το αρχικό όνομα του Γκιγκς, ο οποίος αποφάσισε να υιοθετήσει το επώνυμο της μητέρας του και να παίξει στην εθνική Ουαλίας παρόλο που είχε το δικαίωμα να αγωνιστεί με την Αγγλία λόγω της καταγωγής του πατέρα του (σ.σ. έχει μία συμμετοχή και ένα γκολ με την εθνική Αγγλίας Κ16).

Τελικά ο Ράιαν Γουίλσον τι απέγινε;

Ο Φέργκιουσον πίστευε τόσο στον Ράιαν Γκιγκς που όταν γνώρισε τον Τζορτζ Γκρέιαμ στα τέλη των 80s του μίλησε και για τον Ουαλό. Ο πρώην παίκτης της Γιουνάιτεντ πήγε να γνωρίσει τον Σκωτσέζο στο προπονητικό κέντρο κι εκείνος του είπε μεταξύ άλλων: "Αυτό το παιδί, ο Ράιαν Γουίλσον (σ.σ. δεν είχε υιοθετήσει ακόμα το επώνυμο της μητέρας του), θα γίνει ένας από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών".

Λίγα χρόνια μετά ο Γκρέιαμ έστειλε στον Φέργκιουσον μία επιστολή, με την οποία ρωτούσε: "Τελικά τι απέγινε ο Ράιαν Γουίλσον;". Όπως έγραψε κι ένας γνωστός Άγγλος δημοσιογράφος, μην ανησυχείς Γκρέιαμ, τελικά τα κατάφερε... Έγινε ο μεγαλύτερος θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

Για πολλούς το γκολ του με την Άρσεναλ στην παράταση που έδωσε την πρόκριση στον τελικό του κυπέλλου Αγγλίας το 1999 είναι το καλύτερο που έχει πετύχει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ