Ρεντζιάς: "Δεν είμαστε ούτε υπανάπτυκτοι, ούτε μπασκετική μπανανία"
Ο Ευθύμης Ρεντζιάς σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στον Δημήτρη Σκούρτα, εξηγεί γιατί το ελληνικό μπάσκετ αξίζει να βρίσκεται πολύ ψηλότερα κι αναλύει τους λόγους για τους οποίους θα βρεθεί στο πλευρό του Παναγιώτη Φασούλα ενόψει των εκλογών στην ΕΟΚ.
Το 2020 θα μείνει, δίχως την παραμικρή αμφιβολία, βαθιά χαραγμένο στην μνήμη μας ως το έτος κατά το οποίο, η πανδημία του κορονοϊού επέφερε δραματικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, σε σημείο που τίποτα απολύτως να μην θεωρείται πλέον δεδομένο.
Η Ελλάδα ως χώρα πήρε άριστα δέκα στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τον αόρατο και ύπουλο εχθρό και καλώς εχόντων των πραγμάτων, φαίνεται πως βρισκόμαστε μια ανάσα από την άκρη του τούνελ. Με έναν αστερίσκο. Αν δεν παραμείνουμε το ίδιο προσεκτικοί και πειθαρχημένοι, είναι πολύ πιθανό να επιστρέψουμε και πάλι στην αρχή με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Η ζωή, λοιπόν, συνεχίζεται και σε ότι αφορά τα μπασκετικά δρώμενα, το σωτήριον τούτο έτος είναι άκρως ενδιαφέρον. Εντός του φθινοπώρου αναμένεται να διεξαχθούν οι εκλογές στην ΕΟΚ και μετά την ψήφιση του νέου αθλητικού νόμου τον περασμένο Νοέμβριο, φαντάζει πιο πιθανό από ποτέ να προκύψει αλλαγή σκυτάλης. Οι ζυμώσεις για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων και την συγκρότηση των… ψηφοδελτίων έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό. Ο Παναγιώτης Φασούλας έχει βγει μπροστά εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον του, έχοντας δίπλα του παλαίμαχους αθλητές που έχουν γράψει τον όνομά τους με χρυσά γράμματα στην ιστορία της καλαθοσφαίρισης, όπως ο Φάνης Χριστοδούλου και ο Ευθύμης Ρεντζιάς.
Γέννημα θρέμμα του αναπτυξιακού προγράμματος της ΕΟΚ, ο Ρεντζιάς διέγραψε σπουδαία πορεία ως παίκτης ξεκινώντας από τον Δαναό Τρικάλων, συνέχισε σε ΠΑΟΚ και Μπαρτσελόνα, για να φτάσει η χάρη του μέχρι και την άλλη άκρη του Ατλαντικού όπου αγωνίστηκε για μια σεζόν με τους Φιλαντέλφια Σίξερς, ενώ επιστρέφοντας από την Αμερική πέρασε από Ούλκερ, Σιένα και Βαγιαδολίδ. Οι δεσμοί του με το ΝΒΑ παραμένουν ισχυροί όντας Πρεσβευτής στην Ευρώπη του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο, ενώ υπήρξε εκ των ιδρυτών της ακαδημίας μπάσκετ Triple Crown Academy και έχει διατελέσει Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Το Sport24.gr μίλησε με τον Ευθύμη Ρεντζιά, ο οποίος μοιράστηκε τις σκέψεις του για τις εκλογές και την επόμενη μέρα του ελληνικού μπάσκετ.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Ευθύμη θα είσαι ενεργός ενόψει των επερχόμενων εκλογών στην ΕΟΚ;
" Ναι, θα συμμετάσχω και εγώ σε αυτή τη διαδικασία των εκλογών. Βλέπω μια προοπτική αλλαγής, κάτι που δεν συνέβαινε παλαιότερα. Δεν ήταν ελκυστικό το να συμμετέχεις. Εγώ από πολύ μικρός βρίσκομαι στον χώρο του μπάσκετ και συνεχίζω ενεργά την παρουσία μου, αρχικά με την Triple Crown και τα τελευταία χρόνια ως πρεσβευτής του ΝΒΑ. Είναι αυτό που αγαπάω και μου αρέσει καλύτερα εκτός βέβαια από τις άλλες δραστηριότητες μου".
Πώς προέκυψε η πρόταση;
" Η πρόταση έγινε από τον Παναγιώτη Φασούλα και φυσικά δεν θα μπορούσα να του αρνηθώ. Κάναμε ένα ραντεβού και μου εξήγησε τι ακριβώς θέλει να κάνει. Είναι μέσα και ο Φάνης (σ.σ.: Χριστοδούλου). Πως μπορείς να πεις όχι σε τέτοια πρόταση και προοπτική; Αυτά που άκουσα με κάλυψαν πλήρως και έτσι μπήκα στη διαδικασία".
Ποιο είναι το διαφορετικό που πρεσβεύετε;
" Διαμορφώνεται ένα ελκυστικό σχήμα και γίνεται μια τελείως διαφορετική προσπάθεια, προς άλλη κατεύθυνση. Συζητάμε με δεκάδες παλαιούς συμπαίκτες και γενικότερα μπασκετικούς φίλους. Η ανταπόκριση είναι εντυπωσιακή. Σιγά-σιγά το σχήμα παίρνει μορφή".
Τι πρέπει να αλλάξει ώστε το μπάσκετ να αναγεννηθεί;
" Θεωρώ ότι θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί σε όλους τους τομείς. Βλέπουμε όλοι τι γίνεται στις προηγμένες χώρες. Παρακολουθώντας τα πράγματα αναρωτιέμαι πολλές φορές για τι εμείς λειτουργούμε ανάλογα; Ούτε μπασκετικά υπανάπτυκτη χώρα είμαστε, ούτε μπασκετική "μπανανία"! Είμαστε πολύ πιο ικανοί απ' όσο βγάζουμε προς τα έξω!
Τι μας λείπει; Μας λείπουν οι άνθρωποι που θα κάνουν τα πράγματα να γίνουν πιο επαγγελματικά. Θέλω να ξεκαθαρίσω, για να είμαι απολύτως σαφής ότι εμείς δεν πάμε κόντρα σε ανθρώπους. Προσωπικά, είμαι κατά των αποκλεισμών. Ωστόσο, εφόσον το κράτος νομοθετεί και μας δίνει την ευκαιρία, νομίζω ότι είμαι μια καλή ευκαιρία να αλλάξουμε πράγματα. Έχω πολύ ψηλά τον πρόεδρο της ΕΟΚ.
Όλοι ξέρουμε την πορεία του Βασιλακόπουλου ειδικά στα "πέτρινα" χρόνια του αθλήματος. Πήρε το μπάσκετ στις πλάτες του και το έφτασε εκεί που το έφτασε, με τη βοήθεια φυσικά των παικτών και των υπολοίπων ανθρώπων της ομοσπονδίας. Είμαι παιδί του αναπτυξιακού προγράμματος και χάρη στον πρόεδρο προχώρησα στις Εθνικές ομάδες. Με βοήθησε και σε όποια προβλήματα είχα, ήταν κοντά σε μένα και την οικογένειά μου".
Άρα, θεωρείς ότι η ΕΟΚ με την υπάρχουσα ηγεσία έχει φτάσει στο τέλος της διαδρομής της;
" Ναι και μπορώ να πω με περισσή επιτυχία, αν κρίνουμε από πού ξεκίνησε η όλη προσπάθεια και ποια κατάληξη είχε"
Διακρίνεις ότι δεν υπάρχει ενότητα στον χώρο;
" Αυτό που εγώ βλέπω και μπορώ να πω είναι ότι με την ΕΟΚ στη Θεσσαλία, υπάρχει εξαιρετική συνεργασία σε ότι και αν έχουμε διοργανώσεις. Μας βοήθησε, αλλά βοηθήσαμε και εμείς πολύ. Χρειάζεται όμως ακόμα μεγαλύτερη εξέλιξη και σύγχρονη τεχνογνωσία. Δεν γίνεται δουλεύουμε όπως δουλεύαμε πριν 15-20 χρόνια. Ταυτόχρονα, καλό είναι να γίνουμε περισσότερο ενωτικοί για το καλό του αθλήματος".
Ποιες είναι οι προσδοκίες σας σαν σχήμα;
" Θέλουμε να είμαστε η επόμενη μέρα του αθλήματος. Ο Παναγιώτης μιλάει με πολύ κόσμο. Έχει σπάσει το τηλέφωνό του από αθλητές που τον κάλεσαν για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και να μας συμπαρασταθούν. Όλοι θέλουν να δηλώσουν το παρών σε αυτή την προσπάθεια. Όλοι θέλουν να συμμετάσχουν. Τον χειρισμό των επιμέρους θεμάτων τον έχει αναλάβει ο Παναγιώτης".
Για την υποψηφιότητα του κ. Λιόλιου θα ήθελες να κάνεις ένα σχόλιο;
" Όλες οι υποψηφιότητες είναι σημαντικές. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να διχάσουμε. Είμαστε για να ενώσουμε το μπάσκετ. Το άθλημα έχει μεγάλη ανάγκη από ανθρώπους με όρεξη, όραμα και τεχνογνωσία".
Μήπως χρειάζεται και μεγαλύτερη εξωστρέφεια;
" Δεν το συζητάμε καν αυτό. Πρέπει να δούμε τελείως διαφορετικά τις σχέσεις μας με την Ευρωλίγκα, με το ΝΒΑ. Δεν είμαστε εξωστρεφείς. Πολλά πρέπει να αναθεωρήσουμε για το ίδιο το μπάσκετ στην Ελλάδα. Και επαναλαμβάνω να βοηθήσουν όλοι όσοι μπορούν, γιατί θα υπάρχουν και ορισμένοι που δεν θέλουν να το πράξουν ή δεν μπορούν".
Στην περίπτωση που εκλεγείτε, το οργανωτικό κομμάτι, τουλάχιστον στο πρώτο διάστημα, σε προβληματίζει καθόλου;
" Όπως προανέφερα χρειάζονται νέοι άνθρωποι και νέες ιδέες. Η προσπάθεια όμως θα είναι συλλογική. Είναι μια τεράστια ευκαιρία για την επανεκκίνηση του μπάσκετ σε όλα τα επίπεδα. Θα πρέπει όμως να γίνει ένα πάντρεμα και με αθλητές και παράγοντες που βρίσκονται και τώρα στην ομοσπονδία. Δεν είναι εύκολο να φύγουν όλοι. Δεν γίνεται να διοικήσεις την ΕΟΚ χωρίς το απαραίτητο πάντρεμα παλιών και νέων. Μπορούν όλοι να συμμετάσχουν. Χρειάζεται όμως η παρουσία των νέων για να πάει μπροστά το μπάσκετ".
Ποια είναι η ανταπόκριση μέχρι στιγμής στην προσπάθεια που ξεκινήσατε;
" Τεράστια. Όσοι με πήραν τηλέφωνο και είναι πάρα πολλοί μου λένε "μπράβο προχωρήστε. Είναι η ώρα σας". Ο Παναγιώτης έχει μιλήσει με πολλούς ανθρώπους. Η απόφαση όλων μας είναι συνειδητή και είμαστε έτοιμοι για σκληρή δουλειά".
"ΚΑΚΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΣΕ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ"
Η "επίσημη αγαπημένη είναι ένα κεφάλαιο που μας πονάει όλους, κυρίως λόγω της αδυναμίας της να κάνει το κάτι παραπάνω την τελευταία δεκαετίας. Ο παλαίμαχος σέντερ έχει τη δική του εξήγηση.
Τι πιστεύεις ότι φταίει για την πορεία της Εθνικής ομάδας εδώ και μια δεκαετία;
" Ταλέντο και ποιότητα αδιαμφησβήτητα υπάρχουν. Νομίζω ότι έχουν γίνει κακές επιλογές στους προπονητές και το χαμηλός είναι και ο βαθμός στο οργανωτικό κομμάτι. Παράλληλα στον κάθε προπονητή πρέπει να δίνεις χρόνια να υποστηρίξεις όλη τη δομή της Εθνικής. Πρέπει οι παίκτες να αισθάνονται χαρούμενοι που αγωνίζονται στην Εθνική ομάδα. Ο κόουτς Σκουρτόπουλος το παλεύει και νομίζω τα έχει πάει εξαιρετικά. Ίσως χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο. Ο Πιτίνο θα ήταν μια καλή λύση, ωστόσο όλα θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση".
Μήπως φταίει και το επίπεδο της Α1 για το οποίο νομίζω όλοι συμφωνούν πως είναι επιεικώς πολύ μέτριο;
" Η Α1 εδώ και πολλά χρόνια έχει χάσει την αίγλη της. Βλέπουμε ότι ουσιαστικά η μάχη γίνεται ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, που βεβαίως φέτος δεν συμμετέχει και από εκεί και πέρα ξεχωρίζει η ΑΕΚ και ο Προμηθέας. Δεν θέλω όμως να αδικήσω καμία ομάδα.
Μιλάμε για ένα πρωτάθλημα δύο τριών ταχυτήτων που ουσιαστικά κρατιέται όρθιο με ταχυδαχτυλουργικά. Δεν είναι ελκυστικό για τον κόσμο, τα γήπεδα είναι άδεια. Είναι ξεκάθαρο πως θα πρέπει να αλλάξουν πολλά όποιος και αν ηγείται του συνδέσμου, είτε είναι ο Γαλατσόπουλος, είτε κάποιος άλλος".
Η κόντρα Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού έχει πληγώσει το πρωτάθλημα…
" Θα πρέπει να τα βρουν. Είναι μονόδρομος. Δεν νομίζω ότι υπάρχει προηγούμενο με τον Ολυμπιακό να υποβιβάζεται στην Α2. Μιλάμε για δύο κορυφαίες ομάδες που αποτελούν την βιτρίνα μας στην Ευρωλίγκα. Πρωταγωνιστούν και αποτελούν διαφήμιση για το ελληνικό μπάσκετ".
Είσαι και εσύ υπέρ της μείωσης των ξένων παικτών;
" Το επίπεδο των περισσοτέρων ξένων παικτών είναι μετριότατο. Είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις. Πρέπει να πάμε σε μείωση των ξένων. Να δοθεί ο χώρος και ο χρόνος στους Έλληνες να εξελιχθούν. Παλαιότερα οι ξένοι ήταν ότι καλύτεροι. Αυτοί που παίζουν τα τελευταία χρόνια δεν προσφέρουν κάτι".
"ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟ "THE LAST DANCE"
Το " The Last Dance" έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και οι περισσότεροι μιλάνε για τον Μάικλ Τζόρνταν. Ο Ευθύμης Ρεντζιάς ευτύχησε, ως παίκτης των Σίξερς, να είναι παρών στο τελευταίο παιχνίδι του MJ στη Φιλαντέλφια κόντρα στους Γουάσινγκτον Γουίζαρντς στις 16 Απριλίου του 2003.
Ποια η γνώμη σου για το ντοκιμαντέρ;
" Είναι απίστευτο, αριστούργημα, ότι καλύτερο έχουμε δει στο μπάσκετ. Απορώ που δεν είχε βγει νωρίτερα. Αναδεικνύει πτυχές του Τζόρνταν που δεν γνωρίζαμε. Περνάει πολλά μηνύματα, ενώ βλέπουμε δεξιότητες ανθρώπων που τότε δεν είχαν φανεί ιδιαίτερα. Πρέπει όλοι οι μπασκετικοί να το δουν για να μάθουν. Για παράδειγμα, είναι μαγικός ο τρόπος με το οποίον ο Φιλ Τζάκσον διαχειρίστηκε την όλη κατάσταση".
Η εμπειρία σου από το τελευταίο του παιχνίδι;
" Ο Τζόρνταν ήταν ό,τι πιο τέλειο υπήρχε στο μπάσκετ. Έκανε το άθλημα πιο εύκολο. Έβλεπες πράγματα και έλεγες αν όντως είναι κοινώς θνητός ή είχε άλλες ικανότητες. Θυμάμαι ο Λάρι Μπράουν, ο οποίος ήταν μεγάλος φαν του Τζόρνταν μας μιλούσε γι’ αυτό το παιχνίδι μια εβδομάδα νωρίτερα. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη στο standing ovation. Ήταν η αναγνώριση ενός τεράστιου αθλητή. Έχουμε και εμείς στην Ελλάδα Τζόρνταν και στο μπάσκετ και στο ποδόσφαιρο. Αναγνωρίζονται όμως από τους οπαδούς της κάθε ομάδας και όχι απ’ όλους τους φιλάθλους. Εγώ αυτό θέλω να δω. Το μπάσκετ και ο αθλητισμός γενικότερα είναι τρόπος ζωής. Εμείς έχουμε μείνει πίσω".
Απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας…
" Δυστυχώς εμείς έχουμε μείνει στα βρισίδια. Χρειάζεται σύμπραξη πολιτείας και ομάδων για να βελτιώσουμε την εικόνα. «Να σπάσουν αυγά» και οι ομάδες. Είμαστε δυστυχώς πολύ μακριά. Ποιος θέλει να βλέπει άδεια γήπεδα μετά από τιμωρίες; Δουλειά και τεχνογνωσία, αυτά χρειάζονται".
Πάμε και στον κορονοϊό. Πώς έχεις βιώσει την κατάσταση;
" Είναι μια τεράστια δοκιμασία για όλο τον πλανήτη. Μιλάμε για δύσκολες καταστάσεις και περισσότερο για όσους ασθένησαν και βέβαια γι’ αυτούς που έφυγαν από κοντά μας. Σαν χώρα το χειριστήκαμε καλύτερα απ΄ όλους σύμφωνα και με τους αριθμούς. Η κυβέρνηση πήρε σημαντικές πολιτικές αποφάσεις και δικαιώθηκε αν και στην αρχή είχε κατηγορηθεί. Ένας δικός μας άνθρωπος, ο Βασίλης Κικίλιας από τη θέση του Υπουργού Υγείας, συνέβαλε τα μέγιστα σε αυτό το αποτέλεσμα".
Τα πήγαμε όμως καλά ως λαός…
" Περάσαμε δύσκολα κλεισμένοι στο σπίτι σε καραντίνα. Πειθαρχήσαμε σαν λαός και αυτό ήταν λίγο περίεργο. Το σχέδιο όμως ήταν πολύ καλό. Έχουμε τα λιγότερα θύματα. Μιλάω με πολλούς φίλους μου στο εξωτερικό. Οι Ισπανοί δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν, το ίδιο και οι Ιταλοί. Στην Αμερική δεν κατάλαβαν από πού του ήρθε. Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη, αλλά έχουμε ζήσει και χειρότερα".
Ναι, αλλά μετά τα μνημόνια δεχόμαστε και δεύτερη "σφαλιάρα", στο οικονομικό σκέλος πάντα…
" Έτσι είναι, αλλά έχουμε πλέον την εμπειρία και ανθρώπους σε καίριες θέσεις για να τα καταφέρουμε. Χάσαμε λίγους ανθρώπους, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το κόστος της ανθρώπινης ζωής. Εγώ ταυτίζομαι με αυτό. Αν δεν έχεις υγεία τότε όλα τα υπόλοιπα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα".