ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Στα άδυτα των αποδυτηρίων: Το SPORT24 αποκαλύπτει όσα έγραψε ο Ρικ Πιτίνο στον πίνακα πριν από το ματς με τον Καναδά

Ο πίνακας του Ρικ Πιτίνο από τα αποδυτήρια της Εθνικής
Ο πίνακας του Ρικ Πιτίνο από τα αποδυτήρια της Εθνικής SPORT24

Ο Ρικ Πιτίνο μας στέλνει τα χαιρετίσματα και την αγάπη του από τη Νέα Υόρκη και ο Βασίλης Σκουντής ρίχνει κλεφτές ματιές μέσα από την κλειδαρότρυπα των αποδυτηρίων της Εθνικής στη Βικτόρια.

Tα είπε όλα ή έστω σχεδόν όλα ο Ρικ Πιτίνο στη συνέντευξη που έδωσε στο SPORT24 αλλά μιλάμε ότι ο τύπος φαντάζει ανεξάντλητος!

Ασφαλώς δεν είναι ο πρώτος, ούτε ο μόνος προπονητής στον κόσμο ο οποίος χρησιμοποιεί την οιστρηλασία ως ένα βασικό εργαλείο της δουλειάς του, αλλά ώρες ώρες με αυτά που ακούω, βλέπω και μαθαίνω, νομίζω ότι ο λεγάμενος το ‘χει τερματίσει!

Στη Βικτόρια ο Fabulous Rick δεν περιορίσθηκε βεβαίως μόνο στο... μπούρου μπούρου με στόχο να αυξήσει τα δεδομένα και υφιστάμενα κίνητρα των παικτών, να τους εμπνεύσει και να ανεβάσει το φρόνημα τους.

Όλα αυτά τα έκανε και στην πράξη, χωρίς να χρειασθεί ν’ ανοίξει το στόμα του, με γραπτά συνθήματα, άλλωστε όπως έλεγαν και οι αρχαίοι Ρωμαίοι, scripta manent, verba volant…

Όπερ μεθερμηνευόμενον εστί, τα γραπτά μένουν, τα λόγια πετούν...

Εδώ κρίνω σκόπιμο να υπενθυμίσω και μια αποφθεγματική ρήση που ανήκει στη διάσημη συμπατριώτισσα του Πιτίνο, συγγραφέα και ποιήτρια Μάγια Ανγκέλου...

"Οι άνθρωποι θα ξεχάσουν τι έκανες, θα ξεχάσουν τι τους είπες, αλλά δεν θα ξεχάσουν ποτέ τι τους έκανες να αισθανθούν"!

Αυτό ακριβώς!

Μαθήματα ζωής και αυτοβελτίωσης

Oπως συμβαίνει με όλα τα αποδυτήρια των γηπέδων στον κόσμο, ομοίως και σε αυτά του Save-On-Foods Memorial Centre της Βιτόρια υπήρχε ο πίνακας για να σχεδιάζουν οι προπονητές τα συστήματα τους και να καθιστούν πιο εποπτικές τις οδηγίες τους...

Μόνο τα συστήματα και τις οδηγίες τους; Ασφαλώς όχι...

Ευκαιρίας δοθείσης ο Πιτίνο που βρήκε πρόσφορο πεδίο για να δίνει στους παίκτες και σε όλα τα μέλη της ομάδας όχι μόνο συνθήματα και πιασάρικα τσιτάτα, αλλά και μαθήματα ζωής και (μιας και η λέξη είναι της μόδας) αυτοβελτίωσης!

Ιδού λοιπόν τι ακριβώς έγραψε με τον μαρκαδόρο του ο Ρικ στον πίνακα των αποδυτηρίων την προπερασμένη Τρίτη πριν από τον αγώνα της πρεμιέρας του Προολυμπιακού Τουρνουά απέναντι στον Καναδά, δίπλα στους βασικούς άξονες της τακτικής, όπως αποκαλύπτει το SPORT24

Ο πίνακας του Ρικ Πιτίνο από τα αποδυτήρια της Εθνικής
Ο πίνακας του Ρικ Πιτίνο από τα αποδυτήρια της Εθνικής SPORT24
  • Συνήθειες που καθιερώνονται σε 30-45 ημέρες...
  • Βελτίωση επιδεξιοτήτων.
  • Πρέπει να ξέρετε ακριβώς τι πρέπει να αλλάξετε και πώς θα το κάνετε, αλλιώς θα μείνετε στάσιμοι.
  • Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους επιτυγχάνουμε ή αποτυγχάνουμε...
  • Η επιτυχία είναι επιλογή.
  • Επιλέξτε να είσαστε ευτυχισμένοι.
  • Επιλέξτε να είσαστε θετικά άτομα,
  • Επιλέξτε να μεταχειρίζεστε τους ανθρώπους με σεβασμό.
  • Επιλέξτε να καταφέρετε την προοπτική σας.
  • Η σπουδαιότερη λέξη-κλειδί στη ζωή: ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ

Αυτά λοιπόν επισήμανε σε τίτλους ο Πιτίνο και προφανώς συνιστούν τη δική του στάση ζωής, την οποία θέλησε να μεταλαμπαδεύσει και στα μέλη της Εθνικής ομάδας.

"Success is a choice"

Παρεμπιπτόντως το σύνθημα "Success is a choice" (η επιτυχία είναι επιλογή) αποτελεί κιόλας τον τίτλο του βιβλίου που έγραψε και εξέδωσε τον Απρίλιο του 1998 και περιλαμβάνει "δέκα βήματα για να ξεπεράσετε τις προσδοκίες στις επιχειρήσεις και στη ζωή σας".

Το εξώφυλλο του βιβλίου του Ρικ Πιτίνο, "Success is a choice"
Το εξώφυλλο του βιβλίου του Ρικ Πιτίνο, "Success is a choice"

Η Εθνική μπορεί να μην πέτυχε το δικό της σκοπούμενο "overachieving", αλλά ο Πιτίνο κατέλειψε πολύ έντονο το αποτύπωμα του, που δεν αποκλείεται να το συνεχίσει κιόλας από εκεί όπου το άφησε!

Όλα αυτά μάλιστα συνέβησαν κόντρα σε θεούς και δαίμονες και δεν εννοώ τις αντίξοες συνθήκες προετοιμασίας και τις απώλειες της Εθνικής, αλλά τα δικά του προβλήματα υγείας...

Φωτογραφία από τη Βικτόρια του Καναδά
Φωτογραφία από τη Βικτόρια του Καναδά

O γοφός, ο έρπης και τα ασήμαντα

Ο Πιτίνο αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα στον γοφό το οποίο έχει επιδεινωθεί τον τελευταίο καιρό, ενώ συν τοις άλλοις προτού αναχωρήσει η αποστολή από την Αθήνα για τη Βιτόρια έπαθε έρπητα ζωστήρα και υπέφερε σε όλο το ταξίδι!

Φωτογραφία από το ταξίδι της Εθνικής στην Βικτόρια του Καναδά
Φωτογραφία από το ταξίδι της Εθνικής στην Βικτόρια του Καναδά

Προσπαθούσε βεβαίως να ηρεμήσει και να αψηφήσει τον πόνο ρεμβάζοντας τις νύχτες από το μπαλκόνι του δωματίου του στο ξενοδοχείο και έδινε θάρρος σε όλους με μια κουβέντα που επίσης μοιάζει με απόσταγμα σοφίας...

"Πρέπει να ασχολούμαστε με την ουσία των πραγμάτων και όχι με τα ασήμαντα. Μην χάνετε τον χρόνο σας με αυτά"!

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΡΙΚ ΠΙΤΙΝΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ