ΣΤΗΛΕΣ

Στιγμές ντροπής σε ενός λεπτού σιγή

Στιγμές ντροπής σε ενός λεπτού σιγή

Με αφορμή τη μη τήρηση του ενός λεπτού σιγή από μερίδα φίλων του Παναθηναϊκού στο παιχνίδι με την Μπάγερν, το Sport24.gr θυμίζει ανάλογα περιστατικά που δεν τιμούν τους Έλληνες φιλάθλους (VIDEOS).

Είναι οι στιγμές εκείνες που κανονικά ο ανθρώπινος παράγοντας θα έπρεπε να μπαίνει πάνω από τις όποιες οπαδικές αντιπαραθέσεις. Είναι οι στιγμές εκείνες που το αγαθό της ζωής θα έπρεπε να ξεπερνάει μίση και αντιπαλότητες.

Η τιμή για κάποιον που έφυγε από τη ζωή, είναι ιερό πράγμα και δεν θα έπρεπε να βεβηλώνεται για κανένα λόγο. Είναι κάτι αδιαπραγμάτευτο, δεν χωράει καν συζήτηση και πρόκειται για εικόνα ντροπής να γίνεται προσπάθεια να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη κάποιου και να μην τυγχάνει του απολύτου σεβασμού. Οι στιγμές που το παράλογο νικά το αυτονόητο...

Στον αγώνα του Παναθηναϊκού με την Μπάγερν Μονάχου στο ΟΑΚΑ για την Ευρωλίγκα, μερίδα φίλων του "τριφυλλιού" δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και δεν τίμησε όπως έπρεπε τη μνήμη του οπαδού του Ερυθρού Αστέρα, Μάρκο Ίβκοβιτς, που σκοτώθηκε στον αγώνα με τη Γαλατάσαραϊ.

Συνθήματα κατά του Ολυμπιακού και βεβήλωση της μνήμης του νεκρού, αν και υπήρξαν αντιδράσεις από σκεπτόμενους φιλάθλους (ευτυχώς ήταν η συντριπτική πλειοψηφία) προς εκείνους που δεν έμειναν ήσυχοι αυτό το ένα λεπτό.

Το Sport24.gr κάνει φλας-μπακ στο παρελθόν και θυμίζει ανάλογα περιστατικά, όπου δεν τιμήθηκε η μνήμη νεκρού ή νεκρών και αν μη τι άλλο δεν τιμά κανέναν.

"Έσπασε" το ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Μιλτιάδη Μαρινάκη

Το 1999, λίγες ημέρες μετά τον τελικό Κυπέλλου όπου ο Ολυμπιακός με δέκα παίκτες νίκησε με 2-0 τον Παναθηναϊκό, οι δυο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες για το πρωτάθλημα και ο αγώνας έληξε ισόπαλος χωρίς τέρματα. Πριν το ματς, έγινε προσπάθεια να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Μιλτιάδη Μαρινάκη, πατέρα του νυν προέδρου του Ολυμπιακού, ο οποίος είχε φύγει από τη ζωή. Οι φίλοι του Παναθηναϊκού έβριζαν εν χορώ τον σύλλογο και τους νεκρούς του: "Θρύλε γ@μ&%ου, εσύ και οι νεκροί σου...".

Δεν τίμησαν τη μνήμη του Γκάρι Σπιντ οι οπαδοί του ΠΑΟΚ

Τον Δεκέμβριο του 2011, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων πριν την έναρξη του αγώνα με την Τότεναμ στο Λονδίνο. Πριν το πρώτο σφύριγμα του Ολλανδού ρέφερι, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αυτόχειρα, Γκάρι Σπιντ με τους φίλους του "Δκέφαλου του Βορρά" να βρίζουν την ελληνική Βουλή για όλα συμβαίνουν στην χώρα. "Να καεί, να καεί η π…η Βουλή", φώναζαν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, την ώρα που οι φίλοι της αγγλικής ομάδας παρέμεναν σιωπηροί.

Στιγμές ντροπής σε ενός λεπτού σιγή

Όταν ο ένας χαλάει την εικόνα του συνόλου

Στις 15 Ιανουαρίου 2010, πριν την έναρξη του αγώνα ανάμεσα στον Ολυμπιακό Βόλου και τον Εθνικό κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του δημοσιογράφου, Γιώργου Πλακίδα, που είχε φύγει από τη ζωή μερικές ημέρες πριν. Όλοι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων πλην ενός φίλου της ομάδας του Πειραιά, ο οποίος θεώρησε σωστό να κάνει... χιούμορ, για να ακολουθήσει λεκτικό "ντου" απ' όσους ήταν δίπλα του και αγανάκτησαν. Υπάρχει και σχετικό βίντεο στο YouTube, αλλά δεν μπαίνει διότι εμπεριέχει αρκετές βωμολοχίες.

Στιγμές ντροπής σε ενός λεπτού σιγή
INTIME SPORTS

Αττίλιο, αστυνομικοί της ΔΙΑΣ, θύματα στους "Δίδυμους Πύργους"

Τα τρία περιστατικά που ακολουθούν, δεν χαρακτηρίζουν σε καμία των περιπτώσεων την συντριπτική πλειοψηφία των φίλων της ΑΕΚ. Όμως, η ιστορία έχει καταδείξει τρεις στιγμές που μερίδα των φίλων της "Ένωσης" δεν έδειξαν σωστή συμπεριφορά, όπως θα άρμοζε στο λαό μιας τόσο μεγάλης ομάδας. Είναι τρεις στιγμές που δεν τήρησαν το ενός λεπτού σιγή.

Η πρώτη ήταν την αγωνιστική περίοδο 1994-95 στον αγώνα με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη, που δεν σεβάστηκαν τη μνήμη του Αττίλιο, ο οποίος είχε φύγει από τη ζωή λίγες ημέρες πριν. Οι οπαδοί της ομάδας που βρίσκονταν στο πέταλο φώναζαν συνθήματα, ενώ εκείνοι των Πειραιωτών παρέμεναν σιωπηλοί και μετά το σφύριγμα του διαιτητή ξέσπασαν σε αποδοκιμασίες.

Η δεύτερη ήταν στον αγώνα της ΑΕΚ με τη Χίμπερνιαν στη Νέα Φιλαδέλφεια το 2001, όταν κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα στο "Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου", όταν έγινε η τρομοκρατική επίθεση των ταλιμπάν του Μπιν Λάντεν. Αν και υπήρξε παράκληση για να τιμηθεί η μνήμη τους, οι φίλοι της "Ένωσης" δεν έμειναν και πολύ... ήσυχοι, φωνάζοντας συνθήματα κατά των Αμερικανών και γιουχάροντας.

Η τρίτη ήταν στις 2 Μαρτίου 2011 στον ημιτελικό Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ, όταν μερίδα φίλων της "Ένωσης" φώναζε "Μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι" την ώρα που είχε κρατηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των δυο αδικοχαμένων παλικαριών της ομάδας ΔΙΑΣ, του Ευαγγελινέλη Ιωάννη (23 ετών) και του Σκυλογιάννη Γεώργιου (22 ετών). Φυσικά, υπήρξε αντίδραση από τους φίλους της ΑΕΚ που δεν τους άρεσε καθόλου αυτή η εικόνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ