Τα 12 πράγματα που άλλαξαν στο ελληνικό ποδόσφαιρο μέσα στο 2018
Το 2018 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το Sport24.gr κάνει φλας μπακ, καταγράφει όλα εκείνα τα "διαφορετικά" γεγονότα που είδαμε φέτος και τα οποία μας έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση.
Το 2018 μάς αποχαιρετά και η αλήθεια είναι πως με τον ξυλοδαρμό του Θανάση Τζήλου στη Λάρισα γράφτηκε μια ακόμη "μαύρη σελίδα" στη σύγχρονη ιστορία του πολύπαθους και "πληγωμένου" ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν ήταν το πρώτο και τίποτα δεν μας κάνει να αισιοδοξούμε πως θα είναι το τελευταίο παρόμοιο περιστατικό.
Εντούτοις, μέσα στο 2018 συνέβησαν και διάφορα γεγονότα στο ελληνικό ποδόσφαιρο που ήταν αρκετά διαφορετικά απ' ό,τι είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια. Το Sport24.gr ξεχώρισε δώδεκα απ' αυτά και τα καταγράφει. Δεν είναι όλα θετικά, διότι υπήρξαν και πολλά συμβάντα πρωτόγνωρα και πολύ άσχημα, τα οποία όλοι θα θέλαμε να ξεχάσουμε.
Ακολουθεί η δωδεκάδα που επιλέξαμε...
ΕΠΑΝΗΛΘΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ '70 ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ
Ήταν να μη γίνει η αρχή στον τελικό του Κυπέλλου ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ με την επιλογή από την ΚΕΔ του έμπειρου Ισπανού διαιτητή, Μπορμπαλάν. Τα πήγε θαυμάσια στη μάχη των Δικεφάλων, που βρήκε νικητές τους ασπρόμαυρους με 2-0, άπαντες κατάλαβαν ότι ένας ξένος ρέφερι χωρίς τον παραμικρό φόβο ή την οποιαδήποτε εξάρτηση από Ενώσεις και κέντρα αποφάσεων μπορεί να σφυρίξει ένα μεγάλο ματς και να το φέρει εις πέρας και κάπως έτσι φτάσαμε στο τρέχον πρωτάθλημα, όπου όλα τα ντέρμπι τα διευθύνουν φέτος ξένοι διαιτητές.
Οι ομάδες το ζήτησαν, η ΚΕΔ το έκανε πράξη και παρά τις φωνές των Ελλήνων διαιτητών προς τον Βίτορ Μέλο Περέιρα, έρχονται ξένοι για να σφυρίξουν τα μεγάλα ματς. Τα περισσότερα με επιτυχία, αλλά υπήρξαν και κάποια που δεν τα πήγαν τόσο καλά. Το βασικό ήταν να περιοριστούν οι φωνές και η καχυποψία, τουλάχιστον μέχρι να μπει το VAR. Εν κατακλείδι όμως, αυτό που συνέβαινε κατά κόρον μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '70 και σταμάτησε έκτοτε, επανήλθε στο προσκήνιο. Επειδή μάλιστα, τρώγοντας ανοίγει η όρεξη, ακόμα και οι μικρομεσαίες ομάδες ζητούν ξένους διαιτητές.
ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΠΑΡΑ ΤΟ -8
Άλλες χρονιές, προπονητής του Ολυμπιακού που στο τέλος της χρονιάς θα ήταν στο -8 από την κορυφή και δεν θα είχε πάρει ντέρμπι, ούτε ως αστείο δεν θα συνέχιζε στον πάγκο της ομάδας. Ποιος ξεχνάει άλλωστε την προηγούμενη χρονιά, όπου οι αλλαγές στην τεχνική ηγεσία γίνονταν με τη συχνότητα των αλλαγών στο... μπάσκετ. Αυτό γινόταν και στο παρελθόν, δεν ήταν τωρινό φαινόμενο. Η θέση του προπονητή στους Πειραιώτες είναι ηλεκτρική καρέκλα και δύσκολα επιβιώνει κάποιος που δεν φέρνει θετικά αποτελέσματα σε σταθερή βάση.
Φέτος όμως όλα είναι διαφορετικά στο λιμάνι. Ο Πέδρο Μαρτίνς στηρίζεται απόλυτα από την διοίκηση του Ολυμπιακού, παρά τα όποια αρνητικά αποτελέσματα, ακόμα και σε μια περίοδο που ήταν μαζεμένα και φαινόταν να χάνεται λίγο η μπάλα και η υπομονή στον κόσμο. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης επέμεινε στο πλάνο του και η αλήθεια είναι πως δικαιώνεται. Οι Πειραιώτες με παλικαρίσιο τρόπο συνεχίζουν στην Ευρώπη, στην Ελλάδα αποδίδουν όμορφο ποδόσφαιρο, γίνεται καλή δουλειά στου Ρέντη και ο Πορτογάλος τυγχάνει εμπιστοσύνης και σεβασμού απ' όλους στην ομάδα. Επίσης, παρά το ότι νίκη δεν ήρθε με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, άπαντες ομολογούν ότι αγωνιστικά η ομάδα άξιζε παραπάνω βαθμούς. Ο Μαρτίνς στηρίζεται όσο λίγοι προπονητές στη σύγχρονη ιστορία του Ολυμπιακού.
ΤΑ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙΑ ΤΟΥ ΔΩΝΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ
Κακά τα ψέματα, μόνο ο Γιώργος Δώνης πρέπει να πίστεψε τόσο πολύ στον φετινό Παναθηναϊκό. Την ώρα που πολλοί μιλούσαν ακόμα και για φόβο υποβιβασμού εξαιτίας του -6 και του περιορισμού μεταγραφών για τη μη αδειοδότηση, ο Έλληνας κόουτς και οι παίκτες του αποφάσισαν να "μιλήσουν" με έργα και πράξεις στο γήπεδο. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, το τριφύλλι αποτελεί τη μεγάλη έκπληξη του πρωταθλήματος, αποδίδει όμορφο και ορθολογικό ποδόσφαιρο, ο Δώνης δουλεύει μαεστρικά και παίρνει το 100% από τους παίκτες του.
Ο Παναθηναϊκός εκπέμπει ποδοσφαιρική υγεία, ενθουσιάζει τον κόσμο του και τον ουδέτερο ποδοσφαιρόφιλο και τα πιτσιρίκια του κάνουν πράγματα που φάνταζαν αδιανόητα. Ο Χατζηγιοβάνης, ο Μπουζούκης, ο Χατζηηθεοδωρίδης, ο Μαυρομάτης και άλλα νεαρά παιδιά εμφανίστηκαν στο προσκήνιο, συστήθηκαν σε όλους και αν συνεχίσουν να δουλεύουν το ίδιο σκληρά, θα έχουν πολύ μέλλον. Οι μικροί μαζί με τους πιο έμπειρους του ρόστερ έχουν δημιουργήσει ένα πολύ καλό σύνολο, το οποίο αναμφίβολα είναι από τα πιο ενδιαφέροντα πρότζεκτ αυτής της χρονιάς.
Η ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΑΕΚ ΞΑΝΑ ΣΤΟ CHAMPIONS LEAGUE
Το 2018 μπορεί να μην κλείνει καλά για την ΑΕΚ, εντούτοις ήταν μια χρονιά που τα έζησε όλα. Κατ' αρχάς, είδαμε ξανά την Ένωση στην κορυφή έπειτα από 24 χρόνια. Από το 1994 είχε να σηκώσει πρωτάθλημα και το έκανε την περασμένη σεζόν. Οι κιτρινόμαυροι βρέθηκαν στην κορυφή έπειτα από ένα επεισοδιακό πρωτάθλημα, το οποίο είχε πολλή κουβέντα έξω από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Τα όσα έγιναν στο ΠΑΟΚ - ΑΕΚ θα μνημονεύονται για δεκαετίες.
Από εκεί και πέρα, η ΑΕΚ επέστρεψε μετά το 2006-07 στους ομίλους του Champions League. Είχαμε πάνω από μια δεκαετία να δούμε την Ένωση στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Μπορεί να μην τα πήγε καλά, αφού δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ούτε έναν βαθμό σε έξι ματς, καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ για ελληνική ομάδα στον θεσμό, αλλά ακούστηκε ξανά ο ύμνος του Champions League σε γήπεδο που αγωνιζόταν η ίδια.
ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑ Ο ΑΗΤΤΗΤΟΣ ΠΑΟΚ
Ο φετινός ΠΑΟΚ διαγράφει πορεία πρωταθλητισμού και για πρώτη φορά δείχνει τόσο κοντά στο να πετύχει τον στόχο του να βρεθεί στην κορυφή μετά το 1985. Ο Δικέφαλος είναι πρωταθλητής χειμώνα, κάτι που είχε να συμβεί δεκαετίες ολόκληρες και είναι στο +8 από τον δεύτερο Ολυμπιακό, έχοντας ξεκινήσει και με -2 την φετινή πορεία στη Super League. H ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου παίζει χειρότερα από πέρυσι, αλλά παίρνει τα αποτελέσματα που θέλει.
Ενδεικτικό είναι πως ο ΠΑΟΚ είναι αήττητος στο φετινό πρωτάθλημα ύστερα από 14 αγωνιστικές, κάτι μοναδικό για τον ίδιο. Η μοναδική απώλεια που έχει, είναι το 1-1 με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι. Όλα τ' άλλα ματς τα έχει πάρει και έτσι θέλει να συνεχίσει, προκειμένου να κόψει πρώτος το νήμα και να σηκώσει τον τίτλο. Τέτοιος ΠΑΟΚ δεν έχει εμφανιστεί τις τελευταίες δεκαετίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο και αναμφίβολα αυτό είναι άξιο αναφοράς.
ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΦΑΙΡΕΣΕΩΝ ΒΑΘΜΩΝ
Στο ελληνικό πρωτάθλημα έχουμε δει τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα. Ένα από τα παράδοξα είναι και ο βαθμολογικός πίνακας, ο οποίος μοιάζει με... εξίσωση. Βλέπει κάποιος τη βαθμολογία και υπάρχουν ένα κάρο παρενθέσεις εξαιτίας αφαιρέσεων βαθμών. Άλλη είναι η συγκομιδή στο γήπεδο και άλλη αποτυπώνεται στον πίνακα λόγω τιμωριών.
Ο ΠΑΟΚ έχει -2 λόγω των όσων συνέβησαν με την ΑΕΚ στο περσινό πρωτάθλημα. Η ΑΕΚ έχει -3 για τα γεγονότα στο ημίχρονο του φετινού ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός έχει -6 για τη μη αδειοδότηση. Θυμίζουμε ότι αφαιρέσεις βαθμών είχαμε και στο προηγούμενο πρωτάθλημα, κάτι που συνεχίζεται και στο φετινό.
ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΡΑΪΚΕΡ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΤΩΝ ΣΚΟΡΕΡ
Η Ελλάδα δεν παράγει επιθετικούς γκολτζήδες και αυτό είναι πασιφανές. Η φράση "Μήτρογλου και μετά το χάος" μπορεί να φαντάζει ισοπεδωτική, αλλά αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό την πραγματικότητα. Δεν βγαίνει μεγάλοι φορ, γι' αυτό και είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει Έλληνας στράικερ που να είναι πρώτος σκόρερ στο ελληνικό πρωτάθλημα. Δεν το βλέπουμε συχνά, ήταν κάτι που συνέβαινε όταν έδινε μάχες ο Δημητριάδης με τον Αλεξανδρή και τον Βαζέχα.
Φέτος όμως είναι διαφορετικά τα πράγματα, αφού στην κορυφή του πίνακα βρίσκεται ο 22χρονος διεθνής επιθετικός του Ατρομήτου, Ευθύμης Κουλούρης. Ο νεαρός διάγει μια τρομερή σεζόν και αποτελεί καταλυτικό παράγοντα της τρομερής πορείας του Ατρομήτου. Σκοράρει με ευλαβική συνέπεια, μετρώντας 11 γκολ και θέλει να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό. Είναι κάτι διαφορετικό να βρίσκεται Έλληνας στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ και μένει να φανεί αν θα αντέξει.
Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΦΗ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ
Έλειπαν πολύ από τη Super League. H ιστορία τους, τ' όνομά τους και κόσμος τους δεν επιτρέπει να μην βρίσκονται στα μεγάλα σαλόνια. Είναι δυο σωματεία που πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή, να πρωταγωνιστούν, να βάζουν δύσκολα στους άλλους "μεγάλους", να μάχονται για διακρίσεις.
Ο Άρης και ο ΟΦΗ είναι ξανά πίσω και αναμφίβολα η επιστροφή τους στη μεγάλη κατηγορία είναι από εκείνα τα γεγονότα που έκαναν το 2018 αρκετά διαφορετικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν είναι όλα εύκολα και υπάρχουν αρκετές δυσκολίες και σκαμπανεβάσματα. Εντούτοις, οι Θεσσαλονικείς και οι Κρητικοί γύρισαν και δεν σκοπεύουν να φύγουν ξανά σύντομα.
"ΔΟΚΤΟΡ ΤΖΕΚΙΛ ΚΑΙ ΜΙΣΤΕΡ ΧΑΪΝΤ" Ο ΑΣΤΕΡΑΣ
Αυτό που κάνει ο φετινός Αστέρας χωράει στη σφαίρα του μεταφυσικού. Όση γκαντεμιά είχε με τον Σάββα Παντελίδη στον πάγκο του, που αντικειμενικά πήρε πολύ λιγότερους βαθμούς απ' όσους άξιζε βάσει εικόνας και προσπάθειας, τόση τύχη έχει με το μέρος του με τον Γιώργο Παράσχο στην τεχνική του ηγεσία. Δόκτορ Τζέκιλ και μίστερ Χάιντ είναι η φάση με τους Αρκάδες την φετινή αγωνιστική περίοδο.
Στο ξεκίνημα έχαναν πολλά ματς στο τέλος, άλλα τα είχαν στο τσεπάκι και στο τέλος κάτι γινόταν και δε νικούσαν. Κάπως έτσι ήρθε το διαζύγιο με τον Παντελίδη και με τον Παράσχο η ομάδα μετράει 4Χ4. Μάλιστα, είναι ρεκόρ καριέρας για τον Έλληνα προπονητή και το πέτυχε με το που ανέλαβε τον Αστέρα. Από το ναδίρ στο ζενίθ μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
ΟΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΥΓΙΑ
Ό,τι και αν πει για τον όγκο των ανακοινώσεων της ΑΕΛ, είναι πολύ λίγο. Δεδομένα κάτι θα βγάλει ως θέση η ΠΑΕ σε κάθε παιχνίδι. Με τον ΠΑΟΚ μάλιστα εκδόθηκαν πέντε ανακοινώσεις, οι τέσσερις την ώρα του αγώνα. Σε κάποιες περιπτώσεις δε, η κατάσταση ξεφεύγει, με τον μεγαλομέτοχο της ΑΕΛ, Αλέξη Κούγια, να χρησιμοποιεί πολύ το γραφείο Τύπου της ομάδας για να περνάει τις θέσεις του για θέματα που αφορούν τους "βυσσινί" και τον ίδιο.
Όσες είναι οι ανακοινώσεις της ΑΕΛ, δεν πρέπει να 'ναι όλων των υπολοίπων 15 ΠΑΕ μαζί. Μέσα στο 2018 πρέπει να είχαμε ρεκόρ σε αριθμό. Δεν φαίνεται ότι θα αλλάξει κάτι την χρονιά που μας έρχεται. Η ΑΕΛ είναι συχνά στο προσκήνιο με τις ανακοινώσεις που εκδίδει και με το περιεχόμενό τους, το οποίο πολλάκις είναι αποκαλυπτικό και ιδιαιτέρως αιχμηρό.
ΑΠΟΧΗ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΛΟΓΩ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΤΟΥΣ
Οι αναβολές αγωνιστικών στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι κάτι που συνέβη φέτος για πρώτη φορά. Έγινε και σε προηγούμενες, αλλά για διαφορετικό λόγο. Πάντα βρίσκεται μια άλλη αφορμή και η Super League αναβάλλεται, με τους υπευθύνους να ψάχνουν μετά ημερομηνίες για να διεξαχθούν τα παιχνίδια και να βγει ο προγραμματισμός.
Για πρώτη φορά όμως δεν γίνονται αγώνες της μεγάλης κατηγορίας εξαιτίας της αποχής των διαιτητών. Η δολοφονική επίθεση στον Θανάση Τζήλο προκάλεσε την αντίδραση των συναδέλφων του, οι οποίοι αποφάσισαν αποχή μέχρι νεωτέρας. Οι τραμπουκισμοί και οι επιθέσεις σε διαιτητές είναι, δυστυχώς, συχνό φαινόμενο, αφού ξεπέρασαν τις 30 από το 2009 και έπειτα. Εντούτοις, οι ρέφερι δεν σταματούσαν να σφυρίζουν εξαιτίας αυτών.
ΠΙΣΤΟΛΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ
Η σκηνή με τον μαινόμενο, Ιβάν Σαββίδη, να μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας μετά το ακυρωθέν γκολ του Βαρέλα στο ντέρμπι τίτλου ΠΑΟΚ - ΑΕΚ, δεν θα έγραφε ιστορία, αν δεν συνοδευόταν από την εικόνα με το όπλο που έκανε το γύρο του κόσμου. Ήταν κάτι που δεν το χωρούσε ο ανθρώπινος νους, δεν μπορούσε να συλλάβει ότι όντως συνέβαινε αυτό.
Το περιστατικό αυτό συζητήθηκε όσο κανένα άλλο μέσα στο 2018. Αποτελέσε το κύριο θέμα της δικαστικής διαμάχης ΠΑΟΚ και ΑΕΚ στο πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο της Λίγκας, στην επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ και στο διαιτητικό δικαστήριο. Η εικόνα του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ με το πιστόλι στο γήπεδο ήταν σίγουρα η πιο δυνατή και πιο σοκαριστική μέσα στο 2018 και σε μεγάλο βαθμό επηρέασε και την τελική κατάταξη της βαθμολογίας.
Photo Credits: Eurokinissi