Τα δεδομένα για τον Τζίμα: Το τσεκ ομάδων της Bundesliga, ο "διαφημιστής" Ρέμπε και η ρήτρα
Η συνεχώς ανελικτική αγωνιστική εικόνα του Στέφανου Τζίμα, δανεικός στη Νυρεμβέργη από τον ΠΑΟΚ, ο παράγοντας Όλαφ Ρέμπε, η διαφοροποίηση του στάτους της εκπροσώπησης του Έλληνα επιθετικού και το "παιχνίδι" που γίνεται χωρίς όμως να διαφαίνεται ρεαλιστική προοπτική εξάσκησης του buy out των 18 εκατ. ευρώ από το γερμανικό club.
Ένα γκολ/ασίστ (7/3) σε λιγότερο από ένα ημίχρονο όσο αγωνίζονταν στον ΠΑΟΚ Β’. Γκολ/ασίστ σε λιγότερο από ενενηντάλεπτο στις συμμετοχές του, ανεξαρτήτως διοργάνωσης, με την πρώτη ομάδα των ασπρόμαυρων (5/1). Γκολ/ασίστ (5/1) ανά 83 λεπτά στη Νυρεμβέργη.
Και ναι, το επίπεδο μπορεί να μην είναι κορυφαίο, αλλά ανεβαίνει σταδιακά – από Super League 2, σε συμμετοχές στην Stoiximan Super League και σε διεθνείς διοργανώσεις και φέτος στην 2. Bundesliga – κι αφορά έναν ποδοσφαιριστή, ο οποίος βρίσκεται στο επαγγελματικό ποδοσφαιρικού κουρμπέτι από τα 16,5 του κι ο οποίος ακόμη δεν έχει συμπληρώσει τα 19 χρόνια, οπότε προφανώς τέτοιες επιδόσεις και τέτοια συχνότητα, χτυπάνε καμπανάκια.
Τόσο που προκαλούν τον (διεθνή και εντεινόμενο) ντόρο των τελευταίων εβδομάδων γύρω από τον Στέφανο Τζίμα και κατά πόσον αυτό που το καλοκαίρι, όταν οριστικοποιήθηκε ο δανεισμός του στη Νυρεμβέργη, έμοιαζε με... περιττή πολυτέλεια, δηλαδή το "παιχνίδι" των 18 εκατ. ευρώ, θα μπορούσε να μετατραπεί σε πραγματικότητα.
Είναι λοιπόν, δυνατόν; Έχουν βάση όλα αυτά τα σενάρια κι η φημολογία; Είναι ή μπορεί να εξελιχθεί άμεσα, εντός της τρέχουσας σεζόν, ο 19χρονος επιθετικός σε ποδοσφαιριστή για τον οποίο θα δοθούν 18 εκατομμύρια; Υπάρχει ανάλογο ενδιαφέρον που δικαιολογεί τέτοια σενάρια;
Ξεκινώντας από το τελευταίο. Εννοείται πως ο Τζίμας κι η πορεία του είναι γνωστά στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα εδώ και χρόνια.
Όταν ένας έφηβος "σκάει" μύτη απανταχού, αυτομάτως σκανάρεται. Πόσο μάλλον όταν δείχνει σχετική σταθερότητα κι έχει την εξέλιξη που εμφανίζει ο επιθετικός της Νυρεμβέργης.
Τα όσα κάνει φέτος, στο πρώτο τρίμηνο της σεζόν, έχουν στρέψει ακόμa μεγαλύτερη προσοχή πάνω του.
Επιβεβαιωμένα τσεκάρεται επιστάμενα από (αυτονόητο…) συλλόγους της Bundesliga, ενώ κα εκτός Γερμανίας υπάρχουν ανάλογες ματιές (όχι όμως οι υπερβολές που δημοσιεύονται εσχάτως).
Δεδομένα, ποσότητα κι επίπεδο των ενδιαφερόμενων – κι η ένταση του ενδιαφέροντός τους - θα μεγαλώσουν εφόσον ο Τζίμας συνεχίσει με την ίδια φορά.
Κάτι που αποτελεί έναν από τους λόγους που η Νυρεμβέργη φροντίζει να τον "διαφημίζει". Ακόμη κι αν οι Βαυαροί επιστρέψουν στην Bundesliga, τα 18 εκατομμύρια – υπό συνθήκες κανονικότητας - δεν μπορούν να τα διαθέσουν.
Είναι επένδυση, είναι δαπάνη που δεν έχει όμοιά της στο παρελθόν για τον γερμανικό σύλλογο κι επίσης, δεν είναι και σύμφυτη με τα δεδομένα της εποχής και της κατηγορίας.
Ενισχυτικό είναι ένα άλλο ελληνικό παράδειγμα. Ο Χρήστος Τζόλης πέρυσι οργίασε με τη Φορτούνα Ντίσελντορφ, η οποία έφτασε ως τα play off διεκδικώντας την άνοδο, αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος (22 γκολ) και παρότι υπήρχαν ομάδες της Bundesliga που ενδιαφέρθηκαν σοβαρά, εν τούτοις καμία δεν προχώρησε στο κάτι τις περισσότερο από την καταβολή της ρήτρας του, "μόλις" (τα εισαγωγικά χρησιμοποιούνται συγκριτικά με το ποσό που προβλέπεται στην αντίστοιχη του Τζίμα) 6 εκατομμυρίων κι έτσι ο διεθνής εξτρέμ μετακόμισε στην Μπριζ.
Ο "διαφημιστής" Ρέμπε κι η αλλαγή στάτους εκπροσώπησης
Κάποια χρόνια νωρίτερα, όταν ο Τζόλης πουλήθηκε από τον ΠΑΟΚ στη Νόριτς, τη μεταγραφή του τότε ενορχήστρωσε – σε κάθε πτυχή της - ο πρώην τεχνικός διευθυντής των ασπρόμαυρων (είχε αποχωρήσει λίγους μήνες νωρίτερα από το deal) Όλαφ Ρέμπε.
Ο Γερμανός έχει τον ίδιο ρόλο και στη Νυρεμβέργη. Αυτός είναι που πιστώνεται τη συμφωνία για τον καλοκαιρινό δανεισμό του Τζίμα κι αυτός πλέον, με πάνω κάτω ίδια μεθοδολογία, είναι αυτός που προσπαθεί να βάλει ακόμη περισσότερο σε διεθνή βιτρίνα τον 19χρονο επιθετικό.
Αναζητώντας είτε "συμπαίκτη", ομάδα δηλαδή η οποία θα χρηματοδοτήσει το buy out ή μέρος αυτού ώστε η Νυρεμβέργη έτσι να συνεχίσει να καρπώνεται αγωνιστικά τον Τζίμα, είτε δημιουργώντας καταστάσεις και περιβάλλον μέσα από το οποίο (ελπίζει πως) θα μπορέσει να διαπραγματευτεί με διαφορετικούς όρους την παράταση της παραμονής (ή και κάτι περισσότερο) του 19χρονου στη Νυρεμβέργη.
Εύκολα συζητήσιμο στη θεωρία, δύσκολο (πολύ) – είτε το ένα είτε το άλλο – στην πράξη. Σε κάθε περίπτωση, η σχετική επιδίωξη πέραν των αγωνιστικών πεπραγμένων του Έλληνα επιθετικού (προφανώς γενεσιουργός αιτία των πάντων), ενισχύεται βάσει πληροφοριών από τη Γερμανία κι από την πρόσφατη απόφαση του Τζίμα να διακόψει τη συνεργασία με τον εκπρόσωπό του.
Έχει ακόμη συμβόλαιο σε ισχύ ως και τον Απρίλιο, ωστόσο εδώ και κάποιες εβδομάδες ο διεθνής επιθετικός έχει ενημερώσει για την απόφασή του κι ουσιαστικά βρίσκεται πλέον στην αγορά αναζητώντας νέα στέγη εκπροσώπησης.
Φημολογείται πως είναι κοντά σε συμφωνία με κορυφαίο γραφείο του εξωτερικού, με πολλές προσβάσεις διεθνώς, κάτι που φαίνεται πως αποτελεί ακόμα έναν λόγο για το promotion των τελευταίων εβδομάδων (φυσικά και μέσω του αποδεδειγμένα γνώστη αυτής της διαδικασίας, Ρέμπε).
Ο ΠΑΟΚ πως επηρεάζεται από όλο αυτό; Η απάντηση είναι πως δεν επηρεάζεται. Ο δανεισμός του Τζίμα είχε συγκεκριμένη αγωνιστική στόχευση κι αυτή μέχρι στιγμής επιτυγχάνεται.
Η κατάληξη είναι η επιστροφή του στην Τούμπα το ερχόμενο καλοκαίρι, ώστε να αποτελέσει, αναβαθμισμένος αγωνιστικά (και πιθανότατα οικονομικά, αφού φέτος εισπράττει στη Νυρεμβέργη τα διπλάσια από όσα προβλέπει το τρέχον συμβόλαιο του στον ΠΑΟΚ) βασικό κομμάτι του rotation.
Αν τώρα προκύψει οτιδήποτε διαφορετικό, εκτός του ότι – κι υπογραμμίζεται - δεν διαφαίνεται κάτι απτό, κάτι με ρεαλιστικό υπόβαθρο, εξυπακούεται πως τουλάχιστον θα είναι εξωπραγματικά επικερδές σε οικονομικό επίπεδο για τον Δικέφαλο.