Τα δέκα χαμένα πέναλτι που έμειναν στην Ιστορία των Μουντιάλ
Το Sport24.gr με αφορμή το πέναλτι που έχασε ακριβώς πριν 17 χρόνια ο Ρομπέρτο Μπάτζο, και το οποίο έγινε μέχρι και ...διαφήμιση, σας παρουσιάζει το Top-10 με τα άστοχα πέναλτι που έμειναν στην Ιστορία των Μουντιάλ (videos)
" Η τραγωδία της ζωής δεν είναι να μη πετυχαίνεις το στόχο σου. Η τραγωδία της ζωής είναι να μην έχεις στόχο για να πετύχεις", έλεγε ο Αφροαμερικανός ιεροκήρυκας Benjamin Mays, που έφυγε από τη ζωή το 1984.
Δέκα χρόνια αργότερα ο Ρομπέρτο Μπάτζο έφτασε μόνος του την Ιταλία απέναντι στον στόχο της κατάκτησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ήταν ο ίδιος που τον έχασε αστοχώντας στο πιο κρίσιμο πέναλτι εκείνου του μεσημεριού στο Λος Άντζελες ακριβώς πριν από 17 χρόνια (17/07/1994).
Αυτό το χαμένο πέναλτι έμελλε να γίνει το πιο διάσημο στην Ιστορία του ποδοσφαίρου ωστόσο ο ίδιος ο "μικρός Βούδας" φρόντισε με την υπόλοιπη του πορεία να αποδείξει ότι η αληθινή αθλητική τραγωδία του θα ήταν να μην είχε καταφέρει να φτάσει την Σκουάντρα Ατζούρα στο στόχο σε εκείνο του Μουντιάλ! Και όχι η δικιά του αστοχία στο τέλος...
Μάλιστα στο επόμενο μουντιαλικό ματς (το 1998 κόντρα στην Χιλή), ανέλαβε να εκτελέσει χωρίς δεύτερη σκέψη το πέναλτι της Ιταλίας, με την ευστοχία του να εμπνέει τους διαφημιστές γνωστής μάρκας ποτού οι οποίο παρουσίασαν τα δύο πέναλτι με το κλασικό σλόγκαν: "Keep Walking"...
Με αφορμή λοιπόν εκείνο το πέναλτι του Μπάτζο στις 17/07/1994, και για το οποίο θα μπορούσαμε να γράφουμε για ...μέρες, το Sport24.gr σας παρουσιάζει το Top-10 με τα άστοχα πέναλτι που έχουν χαραχθεί ανεξίτηλα στην Ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων...
10. Μισέλ Πλατινί
- Γκουανταλαχάρα, 21/06/1986
- Προημιτελικός
- Γαλλία-Βραζιλία 1-1 (4-3 πεν.)
Είναι το μοναδικό πέναλτι το οποίο θα δείτε στο Top-10 και δεν κόστισε στην ομάδα του ποδοσφαιριστή που το έχασε. Ωστόσο έχει μείνει στην Iστορία των Μουντιάλ, τόσο γιατί το έχασε ένα σπουδαίος τεχνίτης, όσο και γιατί στην κανονική διάρκεια του αγώνα τον μιμήθηκε ένας αντίστοιχος Βραζιλιάνος παίκτης.
Με την ζέστη να είναι αφόρητη στην Γκουανταλαχάρα, Γαλλία και Βραζιλία οδηγήθηκαν στα πέναλτι μετά το ισόπαλο 1-1. Ο Μισέλ Πλατινί αναλαμβάνει το 4ο πέναλτι της ομάδας του με το σκορ να ισόπαλο 3-3, η μπάλα όμως θα φύγει από τα πόδια του και θα βρεθεί στις εξέδρες του Estadio Jalisco!
Ευτυχώς γι' αυτόν, αστόχησαν στη διαδικασία δύο Βραζιλιάνοι με αποτέλεσμα οι Τρικολόρ να περάσουν στους "4". Νωρίτερα στο ματς ο Πλατινί είχε ισοφαρίσει στο 40', με τον μεγάλο Ζίκο να χάνει και αυτός πέναλτι στο 73' της αναμέτρησης, επιβεβαιώνοντας ότι οι μεγάλοι παίκτες μπορούν να λυγίσουν μπροστά στην άσπρη βούλα...
Να σημειωθεί ότι στην ίδια θέση βρέθηκε και ο Ντιέγκο Μαραντόνα 4 χρόνια αργότερα στην Ιταλία καθώς αστόχησε στην διαδικασία των πέναλτι, ωστόσο η Αργεντινή πέρασε το εμπόδιο της Γιουγκοσλαβίας χάρη στις επεμβάσεις του Γκοϊγκοετσέα.
09. Λουίτζι Ντι Μπιάτζο
- Παρίσι, 03/07/1998
- Προημιτελικός
- Γαλλία-Ιταλία 0-0 (4-3 πεν.)
Άλλος ένας προημιτελικός για την Γαλλία που κρίθηκε υπέρ της στα πέναλτι. Απόγευμα στο Stade de France και οι δύο αντίπαλοι μετά από ένα πολύ κακό ματς (0-0) θα λύσουν τις διαφορές τους στην ψυχοφθόρο διαδικασία. Μετά τα τέσσερα πρώτα, το σκορ είναι ισόπαλο με 3-3 με τους Αλμπερτίνι (Ιταλία) και Λιζαραζού (Γαλλία) να μην έχουν καταφέρει να βρουν τον στόχο.
Το τελευταίο πέναλτι των Τρικολόρ το αναλαμβάνει ο Μπλανκ που γράφει το 4-3. Ακολουθεί ο Λουίτζι Ντι Μπιάτζο ο οποίος σημαδεύει το οριζόντιο δοκάρι στέλνοντας την Γαλλία στα ημιτελικά. Θα χρειαστούν να περάσουν 8 χρόνια για να πάρει η Σκουάντρα Ατζούρα την γλυκιά εκδίκηση στον τελικό του Βερολίνου...
08. Ρόναλντ Ντε Μπουρ
- Μασσαλία, 07/07/1998
- Ημιτελικός
- Βραζιλία-Ολλανδία 1-1 (4-2 πεν.)
Η Βραζιλία είναι μια ανάσα από τον τελικό ωστόσο στο 87' ο Κλάιφερτ σκοράρει ισοφαρίζοντας σε 1-1 και στέλνει τις δύο ομάδες στην παράταση όπου το σκορ δεν άλλαξε. Στην διαδικασία των πέναλτι οι παίκτες της Σελεσάο ευστοχούν στα 4 πρώτα σε αντίθεση με τον Κοκού των Οράνιε.
Με το σκορ στο 4-2, ο Ρόναλντ Ντε Μπουρ στήνει την μπάλα στην βούλα με σκοπό να κρατήσει ζωντανή την Ολλανδία στο όνειρο της πρόκρισης στον τελικό. Ωστόσο ο Ταφαρέλ θα πέσει σωστά στη δεξιά του γωνία διώχνοντας την μπάλα και στέλνοντας στα ουράνια τους Βραζιλιάνους.
Εδώ η "εκδίκηση" θα έρθει στο περσινό Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής με την Ολλανδία να αποκλείει (στην κανονική διάρκεια) την Σελεσάο από τα ημιτελικά...
07. Ντέιβιντ Μπάτι
- Σεντ Ετιέν, 30/06/1998
- Φάση των "16"
- Αργεντινή-Αγγλία 2-2 (4-3 πεν.)
Το Μουντιάλ της Γαλλίας έχει σημαδευτεί για τα καλά από την διαδικασία για πέναλτι. Η Αγγλία ήταν (και σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο) ένα από τα θύματα. Εκείνο το βράδυ στο Stade Geoffroy-Guichard είχε την ευτυχία μόλις στο 16' να προηγείται με 2-1 με τον νεαρό Όουεν να πετυχαίνει ένα εκπληκτικό γκολ.
Ο Ζανέτι όμως ισοφάρισε στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου και οι δύο ομάδες έμειναν στη συνέχεια στο 2-2 μέχρι τα πέναλτι. Εκεί οι Κρέσπο (Αργεντινή) και Ινς (Αγγλία) δεν μπορούν να σκοράρουν και έτσι φτάνουμε στα δύο τελευταία με το σκορ να είναι ισόπαλο 3-3.
Πρώτος εκτελεί ο Αγιάλα που νικάει τον Σίμαν γράφοντας το 4-3. Ακολουθεί ο Ντέιβιντ Μπάτι που είχε περάσει ως αλλαγή στο 97' για να δει τον Ρόα να απομακρύνει το πέναλτι του και μαζί τα όνειρα των λιονταριών για διάκριση στα γήπεδα της Γαλλίας...
06. Εστέμπαν Καμπιάσο
- Βερολίνο, 30/06/2006
- Προημιτελικός
- Γερμανία-Αργεντινή 1-1 (4-2 πεν.)
Η ζωή όταν έχει ...κέφια παίζει περίεργα παιχνίδια. Ακριβώς μετά από 8 χρόνια, ο Αγιάλα από παίκτης που σκόραρε το κρίσιμο πέναλτι των Αργεντίνων, γίνεται από κοινού ....μοιραίος με τον Καμπιάσο αφού πρώτα παραλίγο να ξαναγίνει μεσσίας!
Στο 49' της αναμέτρησης έγραψε το 0-1, ωστόσο 10 λεπτά πριν τη λήξη ο Κλόζε ισοφάρισε. Το ματς στην παράταση δεν είχε συγκινήσεις, ο Πέκερμαν ξέχασε τον ...Μέσι στον πάγκο και τα πέναλτι ήταν η κατάληξη του ματς. Εκεί ο Αγιάλα αστοχεί στο δεύτερο, οι Γερμανοί κάνουν το 4/4 και ο ...κλήρος πέφτει στον Εστέμπαν Καμπιάσο.
Η αποστολή του είναι να διατηρήσει την Μπιανκοσελέστε στο παιχνίδι, ωστόσο ο Λέμαν θα τον σταματήσει και η Γερμανία θα πάρει το "χρυσό" εισιτήριο για τα ημιτελικά...
05. Νταβίντ Τρεζεγκέ
- Βερολίνο, 09/07/2006
- Τελικός
- Ιταλία-Γαλλία 1-1 (5-3 πεν.)
Ο Ζιντάν ανοίγει νωρίς το σκορ με πέναλτι, ο Ματσεράτσι ισοφαρίζει σχεδόν άμεσα και οι δυο τους γίνονται πρωταγωνιστές σε μια ιστορική φάση που έστειλε στα αποδυτήρια τον Γάλλο σταρ λίγο πριν τη λήξη της παράτασης.
Με το 1-1 να διατηρείται και στο έξτρα τριαντάλεπτο, το Κύπελλο θα κριθεί για δεύτερη φορά στην διαδικασία των πέναλτι. Και σε αντίθεση με το Μουντιάλ των ΗΠΑ, αυτοί τη φορά οι Ιταλοί θα είναι απόλυτα εύστοχοι και στα πέντε που εκτέλεσαν.
Αντίθετα ο Νταβίντ Τρεζεγκέ σημαδεύει στο δεύτερο πέναλτι το δοκάρι. Και μπορεί να ήταν ακόμα η αρχή της διαδικασίας, ωστόσο αποδείχθηκε το καθοριστικό πέναλτι καθώς ήταν το μόνο από τα 9 που εκτελέστηκαν και δεν βρήκε στόχο. Έτσι η Ιταλία πέρα από την εκδίκηση για το χαμένο τελικό του 1994, εκδικείται και την Γαλλία για τον αποκλεισμό του 1998, όταν Λουίτζι Ντι Μπιάτζο είχει σημαδέψει το δοκάρι...
04. Μαξίμ Μποσίς
- Σεβίλλη 08/07/1982
- Ημιτελικός
- Γερμανία-Γαλλία 3-3 (5-4 πεν.)
Είναι ο πρώτος αγώνας στην Ιστορία των Μουντιάλ που κρίθηκε στα πέναλτι, ωστόσο εκείνο το βράδυ στη Σεβίλλη θα μείνει αξέχαστο για όλη την συγκλονιστική εξέλιξη του ημιτελικού. Οι Γερμανοί προηγήθηκαν νωρίς (17'), με τον Πλατινί να απαντάει άμεσα με πέναλτι (26').
Το 1-1 δεν άλλαξε στο 90', όμως στο 8ο λεπτό της παράτασης οι Τρικολόρ ήταν ήδη μπροστά με 1-3! Φυσικά όταν παίζεις με Γερμανούς πρέπει να περιμένεις την λήξη για να πανηγυρίσεις κάτι που αποδείχθηκε και σε αυτό ματς καθώς βρήκαν την δύναμη και ισοφάρισαν στο τελικό 3-3.
Στην διαδικασία των πέναλτι, οι δύο ομάδες είχαν από 4 εύστοχα στα πρώτα 5 με τον Μαξίμ Μποσίς να αναλαμβάνει να εκτελέσει το έκτο. Ο Γάλλος στέλνει την μπάλα στην δεξιά γωνία του Σουμάχερ με τον Γερμανό πορτιέρο να πέφτει σωστά και να απομακρύνει την μπάλα.
Στη συνέχεια εκτελεί ο Χρούμπες για την Γερμανία που ευστοχεί δίνοντας την πρόκριση στην ομάδα του για τον τελικό της Μαδρίτης. Λεπτομέρεια; Ο Σουμάχερ που έκανε τον Μποσίς ...μοιραίο, θα έπρεπε να είχε αποβληθεί πολύ νωρίτερα για το "δολοφονικό" τάκλιν στον Μπατιστόν στο 60' του αγώνα...
03. Κρις Γουόντλ
- Τορίνο, 04/7/1990
- Ημιτελικός
- Γερμανία-Αγγλία 1-1 (4-3 πεν.)
Το Μουντιάλ της Ιταλίας του 1990 σημαδεύτηκε όσο κανένα άλλο από τα πέναλτι και μάλιστα ήταν η αρχή της ...κατάρας που ακολουθεί την ομάδα της Εθνικής Αγγλίας. Μπροστά σε 63.000 θεατές στο Delle Alpi, θα οδηγηθεί στην ψυχοφθόρα διαδικασία μετά το ισόπαλο 1-1 με την Γερμανία (60' Μπρέμε / 80' Λίνεκερ).
Στα πρώτα έξι, οι δύο ομάδες έχουν απόλυτη ευστοχία για να έρθει στο 4ο για τα λιοντάρια η σειρά του Στιούαρτ Πιρς ο οποίος είδε τον Ίλγκνερ να αποκρούει με τα πόδια. Ακολούθησε το 4-3 από τον Τον, με τον ...κλήρο να πέφτει στον Κρις Γουόντλ ο οποίος έπρεπε να διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες της Αγγλίας.
Ο 30χρονος, τότε, ποδοσφαιριστής πήρε πολλά μέτρα φόρα με τις ...φήμες να θέλουν ένα περιστέρι στις κερκίδες του γηπέδου να πέφτει νεκρό. Το βέβαιο είναι ότι οι Γερμανοί πήραν την πρόκριση για τον τελικό της Ρώμης...
02. Αλντο Σερένα
- Νάπολη, 03/07/1990
- Ημιτελικός
- Αργεντινή-Ιταλία 1-1 (4-3 πεν.)
Το βράδυ του ...διχασμού θα μείνει ανεξίτηλα γραμμένο στην Ιστορία των Μουντιάλ. Η γηπεδούχος Ιταλία βαδίζει στον τελικό, ωστόσο ο τελευταίος αντίπαλος είναι η Αργεντινή του Μαραντόνα στο γήπεδο στο οποίο δοξάστηκε σαν Θεός: Το San Paolo στη Νάπολη!
Μέσα σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, οι δύο ομάδες έρχονται ισόπαλες με 1-1 (Σκιλάτσι 17' / Κανίγια 67') και οδηγούνται στην διαδικασία των πέναλτι. Τα τρία πρώτα για κάθε ομάδα είναι εύστοχα, με τον Ρομπέρτο Ντοναντόνι να μην μπορεί να νικήσει τον Γκοϊγκοετσέα στο 4ο.
Ακολούθησε ο Μαραντόνα ο οποίος έστειλα την μπάλα στα δίχτυα πανηγυρίζοντας έξαλλα το 4-3, μεταφέροντας την πίεση στον Σερένα. Ο Ιταλός στράικερ πήρε φόρα και νικήθηκε και αυτός από τον Γκοϊγκοετσέα, βυθίζοντας ένα έθνος στο "πένθος", με κάποιες ...εξαιρέσεις στη Νάπολη!
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Σερένα έχει δηλώσει πως δεν ήθελε να εκτελέσει πέναλτι, ωστόσο ο τεχνικός της σκουάντρα ατζούρα, Αντζέλιο Βιτσίνι, τον έβαλε αναγκαστικά πέμπτο καθώς δεν υπήρχαν ...εθελοντές να πάρουν μέρος στην διαδικασία!
01. Ρομπέρτο Μπάτζο
- Λος Αντζελες, 17/07/1994
- Τελικός
- Βραζιλία-Ιταλία 0-0 (3-2 πεν.)
Είναι το μοναδικό παιχνίδι στην Ιστορία του ποδοσφαίρου σε τόσο υψηλό επίπεδο που όλοι το μνημονεύουν μόνο για ένα χαμένο πέναλτι! Κανείς δεν μιλάει για τον υπόλοιπο τελικό όπου μετά από ένα πολύ κακό ματς που έγινε μέσα στο ...λιοπύρι (για τηλεοπτικούς λόγους) οι δύο ομάδες έμειναν στο 0-0.
Κανείς δεν αναφέρεται στην υπόλοιπη διαδικασία των πέναλτι όπου αστόχησαν οι Σάντος (Βραζιλία) και Μπαρέζι, Μασάρο (Ιταλία), οδηγώντας τον Ρομπέρτο Μπάτζο στο τελευταίο πέναλτι της Ιταλίας με το σκορ στο 3-2 υπέρ της Σελεσάο.
Όλοι έχουν στο μυαλό τους την σκηνή με τον "μικρό Βούδα", ήρωα της Σκουάντρα Ατζούρα σε εκείνο το Μουντιάλ, να στήνει την μπάλα στην άσπρη βούλα και να την στέλνει στις κερκίδες του Rose Bowl κοιτώντας αποσβολωμένος το έδαφος.
Ο ίδιος ο Ρομπέρτο Μπάτζο, σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, υπογράμμισε για το μοιραίο χαμένο πέναλτι:
" Μέχρι εκείνο το πέναλτι δεν είχα χάσει κανένα εκτός από ένα που το έπιασε ο τερματοφύλακας. Και έστειλα την μπάλα τρία μέτρα πάνω από το δοκάρι! Το επανέλαβα αυτό το σουτ χιλιάδες φορές, μέχρι και στα όνειρα μου όπως και σε μια διαφήμιση. Και ακόμα δεν έχω ιδέα πως συνέβη και το έστειλα τόσο ψηλά.
Οι Βραζιλιάνοι ευχαρίστησαν τότε τον Αϊρτον Σένα που έφυγε από τη ζωή δυο μήνες νωρίτερα. Είναι πεπεισμένοι ότι το λάθος μου οφείλεται σε μια ανώτερη δύναμη και μόνο ο Βραζιλιάνος οδηγός από τον παράδεισο θα μπορούσε να οδηγήσει την μπάλα τόσο ψηλά"...
Δείτε το Top-10 με τα χαμένα πέναλτι των Μουντιάλ:
Όλα τα μουντιαλικά ματς που κρίθηκαν στα πέναλτι
Ισπανία 1982
Ημιτελικά | Γερμανία-Γαλλία 5-4
Μεξικό 1986
Προημιτελικά | Βραζιλία-Γαλλία 3-4
Προημιτελικά | Γερμανία-Μεξικό 4-1
Προημιτελικά | Ισπανία-Βέλγιο 4-5
Ιταλία 1990
Δεύτερη φάση | Ιρλανδία-Ρουμανία 5-4
Προημιτελικά | Γιουγκοσλαβία-Αργεντινή 2-3
Ημιτελικά | Ιταλία-Αργεντινή 3-4
Ημιτελικά | Γερμανία-Αγγλία 4-3
ΗΠΑ 1994
Δεύτερη φάση | Μεξικό-Βουλγαρία 1-3
Προημιτελικά | Ρουμανία-Σουηδία 4-5
Τελικός | Βραζιλία-Ιταλία 3-2
Γαλλία 1998
Δεύτερη φάση | Αργεντινή-Αγγλία 4-3
Προημιτελικά | Ιταλία-Γαλλία 3-4
Ημιτελικά | Βραζιλία-Ολλανδία 4-2
Κορέα, Ιαπωνία 2002
Δεύτερη φάση | Ισπανία-Ιρλανδία 3-2
Προημιτελικά | Ισπανία-Ν.Κορέα 3-5
Γερμανία 2006
Δεύτερη φάση | Ελβετία-Ουκρανία 0-3
Προημιτελικά | Γερμανία-Αργεντινή 4-2
Προημιτελικά | Αγγλία-Πορτογαλία | 1-3
Τελικός | Ιταλία-Γαλλία 5-3
Ν. Αφρική 2010
Δεύτερη φάση | Παραγουάη-Ιαπωνία 5-3
Προημιτελικά | Ουρουγουάη-Γκάνα 4-2