X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΣΤΗΛΕΣ

Τα μεγαλύτερα "όχι" του αθλητισμού

Ανήμερα του "όχι" το Sport24.gr θυμάται τα μεγαλύτερα "όχι" του αθλητισμού. Από τον Μάικλ Τζόρνταν στον Τζέσε Όουενς και από τον Μοχάμεντ Άλι στον Ντιέγκο Μαραντόνα.

Στις 28 Οκτωβρίου του 1940 ο Ιωάννης Μεταξάς είπε το περιβόητο "όχι" στους Ιταλούς. Με αφορμή την εθνική επέτειο, το Sport24.gr εξιστορεί τις μεγαλύτερες "αρνήσεις" στην ιστορία των σπορ.

Στην ιστορία του αθλητισμού έχουν ειπωθεί πολλά "όχι" που αφορούσαν διαφορετικές πτυχές της τότε επικαιρότητας, αγωνιστικούς ή εξωαγωνιστικούς λόγους. Κι αυτά άλλοτε είχαν θετικές κι άλλοτε αρνητικές προεκτάσεις.

"Όχι"... στον Μάικλ Τζόρνταν. Ο κορυφαίος -για πολλούς- μπασκετμπολίστας όλων των εποχών είχε βιώσει την άρνηση, όταν ο προπονητής του στο γυμνάσιο τον είχε κόψει από την ομάδα. Εκείνο το "όχι" πείσμωσε τον "Αιρ", τον έκανε να δουλέψει σκληρότερα και να γίνει ο καλύτερος. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που είπε ότι "έχασα πάνω από 9.000 σουτ στην καριέρα μου. Ηττήθηκα σχεδόν σε 300 ματς. Σε 26 περιπτώσεις πήρα το τελευταίο σουτ και αστόχησα. Έχω αποτύχει τόσες και τόσες φορές. Για αυτό και πέτυχα".

"Όχι"... από τον Αδόλφο Χίλτερ. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Βερολίνου το 1936 θα ήταν υποτίθεται η επίδειξη ανωτερότητας της "Άριας φυλής". Υπολόγιζαν, όμως, χωρίς τονΤζέσε Όουενς, που κατέκτησε τέσσερα μετάλλια. Ο Χίλτερ (ταπεινωμένος) αρνήθηκε -εμμέσως- να χαιρετήσει τον Αφρο-αμερικανό αθλητή.

"Όχι"... της Φεράρι στον Μπαρικέλο. Στο Γκραν Πρι της Αυστρίας το 2001 ο Ρούμπενς Μπαρικέλο είχε κάνει έναν εκπληκτικό αγώνα και βρισκόταν στη 2η θέση πίσω από τον Ντέιβιντ Κούλθαρντ. Οι άνθρωποι της Φεράρι, ωστόσο, στους τελευταίους γύρους του ζήτησαν να αφήσει τον Μάικλ Σουμάχερ να τον προσπεράσει, έτσι ώστε να συγκεντρώσει περισσότερους βαθμούς στην προσπάθεια του να υπερασπιστεί τον τίτλο του. Ο Μπαρικέλο ήταν φανερά ενοχλημένος και από εκείνο το σημείο ξεκίνησε μια μεγάλη κόντρα. Κάτι παρόμοιο συνέβη και την επόμενη χρονιά αναγκάζοντας την FIA να λάβει μέτρα.

"Όχι"... στον Σταν Σμιθ (των ομώνυμων παπουτσιών). Στα πρώτα του βήματα όχι μόνο τον είχαν "ξεγράψει" από τενίστα, αλλά του είχαν απαγορεύσει ακόμη και να κάνει το "ball-boy", επειδή ήταν ατζαμής! Η άρνηση στα παιδικά του χρόνια τον βοήθησε να γίνει ένας από τους κορυφαίους παίκτες της εποχής κατακτώντας το Γουίμπλετον και 8 Davis Cup.

"Οχι.... θα πάω με το αυτοκίνητο μου". Ο Ντράζεν Πέτροβιτς φοβόταν τα αεροπλάνα. Κι έτσι προτίμησε να ταξιδέψει από τη Γαλλία οδικώς για την Κροατία. Η εθνική ομάδα της χώρας του είχε μόλις ολοκληρώσει ένα εύκολο παιχνίδι κι η υπόλοιπη αποστολή θα "πετούσε" για Ζάγκρεμπ. Τον άσο των Νιου Τζέρσεϊ Νετς, θα συνόδευε κι η σύντροφος του. Το Golf του "Μότσαρτ", ωστόσο, συγκρούστηκε με φορτηγό στον βρεγμένο γερμανικό αυτοκινητόδρομο και το ευρωπαϊκό μπάσκετ έχασε πρόωρα το μεγάλο του αστέρι.

"Όχι"... των Κεντέρη-Θάνου στον έλεγχο ντόπινγκ. Πρόκειται για το σκάνδαλο που συγκλόνισε την παγκόσμια αθλητική γνώμη μια ημέρα πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Οι δύο πρωταθλητών δεν πήραν μέρος στον έλεγχο, καθώς δήλωσαν κόλλημα λόγω τροχαίου ατυχήματος στο Ελληνικό. Η υπόθεση κράτησε χρόνια και μόλις πριν από λίγες βδομάδες βγήκε η δικαστική απόφαση της αθώωσης τους. Για αυτούς, όμως, τίποτα δεν ήταν πια ίδια μετά από εκείνη την ημέρα.

"Όχι"... του Ντιέγκο Μαραντόνα. Ακόμη και τώρα ο μεγάλος Αργεντίνος άσος αρνείται ότι έκανε χέρι στον περίφημο αγώνα με την Αγγλία. Ο διαιτητής θεώρησε το γκολ κανονικό και λίγο αργότερα ο "Ντιεγκίτο" πέρασε ολόκληρη την άμυνα των "λιονταριών" για να πετύχει ένα ιστορικό τέρμα. Μόνο που ακόμη κι αυτό το απείρου κάλους "σλάλομ" που έκανε, έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα μετά το "χέρι του Θεού".

"Όχι"... στην κατάταξη από τον Μοχάμεντ Άλι. Ο κάποτε Κάσιους Κλέι, ο μεγαλύτερος πυγμάχος όλων των εποχών, το '60 έγινε Μουσουλμάνος, αρνήθηκε το "δουλικό όνομα" του και αποτέλεσε μια λαμπερή φιγούρα στις φυλετικές και κοινωνικές ζυμώσεις στην Αμερική. Το μεγάλο του "όχι" ήρθε όταν κλήθηκε να υπηρετήσει τον στρατό των ΗΠΑ στον πόλεμο στο Βιετνάμ. Αρνήθηκε κατηγορηματικά λέγοντας ότι "δεν έχω πρόβλημα με τους Βιετκόγκ. Κανείς Βιετκόγκ δεν με έχει πει "νέγρο".

"Όχι"... στη μεταγραφή του Γιώργου Κούδα. Ο Ολυμπιακός είχε συμφωνήσει το 1967 με τον Γιώργο Κούδα και τον πατέρα του, Γιάννη, για την απόκτηση του. Η διοίκηση του ΠΑΟΚ, ωστόσο, ήταν ανένδοτη. Ήταν οι πρώτοι μήνες της χούντας κι ο Κωνσταντίνος Ασλανίδης που είχε αναλάβει καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού ήταν αποφασισμένος να "τελειώσει" το ζήτημα που είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις τάξεις των οπαδών του "δικεφάλου".

Ο Ασλανίδης απείλησε τον Παντελάκη ακόμη και με εξορία, αν δεν έβαζε την υπογραφή. Εκείνος αρνήθηκε ακόμη και σε άλλες προτάσεις που περιείχαν τη μορφή δανεισμού. Ο Κούδας επέστρεψε τον Αύγουστο στον ΠΑΟΚ και ολοκλήρωσε στα "ασπρόμαυρα" την λαμπρή καριέρα του.

"Όχι"... του Ο Τζέι Σίμπσον. Πρόκειται για μια από τις δραματικότερες υποθέσεις στην ιστορία του αθλητισμού: το μεγάλο αστέρι του NFL (και μετέπειτα τηλεοπτικός αστέρας) κατηγορείται για το φόνο της γυναίκας του και ενός άνδρα που φημολογείτο ότι ήταν ο εραστής της. Ο Σίμπσον απαντάει αρνητικά στην κατηγορία "ένοχος" και τελικά δικαιώνεται σε μια δίκη που μεταδιδόταν τηλεοπτικά και είχε πάρει διαστάσεις "σαπουνόπερας". Η κατάληξη του Σίμπσον ήταν πάντως τραγική καθώς είχε νέα μπλεξίματα με το νόμο και πλέον βρίσκεται πίσω από τα σίδερα της φυλακής.

"Όχι"... από τον Στόγιαν Βράνκοβιτς. Ο Παναθηναϊκός κρατάει το πρώτο ευρωπαϊκό στα χέρια του, αλλά αυτό σαν την ιδρωμένη μπάλα φαίνεται να ξεγλιστράει στα τελευταία δευτερόλεπτα. Ο Μοντέρο ετοιμάζεται να βάλει τη Μπαρτσελόνα μπροστά στο σκορ με λέι-απ στον αιφνιδιασμό. Ο ύψους 2.17 Βράνκοβιτς διασχίζει με 3-4 δρασκελιές το γήπεδο σαν... έφηβος και κάνει ένα από τα ιστορικότερα κοψίματα του παγκόσμιου μπάσκετ, βάζοντας τη σφραγίδα του στην κατάκτηση του πρώτου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από ελληνική ομάδα.

*Στην ίδια κατηγορία θα μπορούσαν να μπουν κι οι... αρνήσεις του κορυφαίου μπλοκέρ στην ιστορία του ΝΒΑ, του Ντικέμπε Μουτόμπο, που μετά από κάθε τάπα συνήθιζε να κουνάει το δάχτυλο του κάνοντας νόημα "όχι μες στο σπίτι μου".

"Όχι"... άλλο. Το "no mas" (όχι άλλο στα ισπανικά) του Παναμέζου Ρομπέρτο Ντουράντ ήταν μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία της πυγμαχίας, ενώ ακόμη και τώρα παραμένει ανεξήγητο. Ειδικά από τη στιγμή που βγήκε από τα χείλη ενός εξαιρετικού μποξέρ, ο οποίος δεν είχε χάσει ως τότε ούτε έναν αγώνα, ενώ συνήθιζε να λέει: "Δεν είμαι ο Θεός, αλλά είμαι κάτι πολύ κοντινό".

Ήταν το rematch της αναμέτρησης του με τον Σούγκαρ Ρέι Λέοναρντ, όπου ο δεύτερος θέλοντας να πάρει ρεβάνς χρησιμοποίησε μια διαφορετική στρατηγική. Έπαιζε το παιχνίδι της "γάτας με το ποντίκι", κάνοντας αρκετά... κόλπα για να σπάσει τη συγκέντρωση του αντιπάλου του. Ο Ντουράντ στον 8ο γύρο κι ενώ είχε δεχτεί μια φθηνή γροθιά (ο Λέοναρντ κουνούσε το δεξί του χέρι σαν... ανεμόμυλο για να τον χτυπήσει τελικά με το αριστερό, σε μια κίνηση που θυμίζει περισσότερο αλάνα, παρά επαγγελματικό ρινγκ) γύρισε στην γωνία του κι είπε "no mas, no mas". Μετά το ματς δήλωσε ότι αποχώρησε λόγω στομαχικού προβλήματος. Ο προπονητής του, βέβαια, το αρνήθηκε λέγοντας ότι "παραιτήθηκε γιατί ντροπιάστηκε".

"Όχι... δεν έχω κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών". Το είπαν αρκετοί αθλητές. Αυτοί που ξεχωρίζουν για διαφορετικούς λόγους ήταν η Μάριον Τζόουνς κι ο Λεωνίδας Σαμπάνης. Η πρώτη, η υπεραθλήτρια που σάρωσε τα μετάλλια, είχε αρνηθεί επί σειρά ετών τις κατηγορίες ότι οι απίστευτες επιδόσεις της οφειλόντουσαν στα αναβολικά, αλλά το 2007 -όταν ξέσπασε το σκάνδαλο- είπε δημόσια το δακρυσμένο της "mea culpa". Το ίδιο συγκλονιστικό ήταν κι ο μονόλογος του Σαμπάνη όταν τιμωρήθηκε για χρήση ουσιών, όταν είχε ορκιστεί στα παιδιά του ότι δεν είχε πάρει ποτέ αναβολικά.

"Όχι"... του Νίκου Γκάλη στον Κώστα Πολίτη. Ο άνθρωπος που άλλαξε τη μοίρα του ελληνικού μπάσκετ (και των ομαδικών σπορ), έμελλε να γράψει το άδοξο και πρόωρο ενδεχομένως φινάλε στη λαμπρή καριέρα του με μια άρνηση. Όταν ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Κώστας Πολίτης, δεν τον ξεκίνησε στη βασική πεντάδα στο γήπεδο "Μετς" ενημέρωσε ότι δεν θα αγωνιστεί. Ήταν το τελευταίο του παιχνίδι. Ο ίδιος εξήγησε ότι "είχα αποφασίσει να αποχωρήσω, όταν διαπιστώσω ότι δεν είμαι απαραίτητος".

"Όχι"... του Βαλεντίνο Ρόσι στη Honda. Αποτελούσε το "αγαπημένο παιδί" της Honda, έχοντας κατακτήσει τρία πρωταθλήματα (ένα στα 500cc και δύο στην εποχή του Moto GP και των 990cc). Το 2003 βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τη Yamaha (που βρισκόταν σε κακή κατάσταση) και φαινόταν απίθανο να αφήσει την "ασφάλεια" της Honda.

Ducati MotoGP rider Valentino Rossi of Italy checks his bike before the third free practice session at the Czech Grand Prix in Brno August 13, 2011. REUTERS/Petr Josek (CZECH REPUBLIC - Tags: SPORT MOTOR RACING) REUTERS

Αποφάσισε, ωστόσο, να ρισκάρει τα πάντα, καθώς ήταν ενοχλημένος από τη γενικότερη στάση της εταιρίας που δεν ενδιαφερόταν τόσο για την επιτυχία του αναβάτη, όσο για την δική της πρωτιά στους κατασκευαστές. Κι ο ίδιος εκνευριζόταν όταν άκουγε ότι "κέρδιζε επειδή είχε την καλύτερη μοτοσυκλέτα". Παρόλα αυτά στην Honda περίμεναν ότι θα ανανεώσει το συμβόλαιο και ήταν τεράστιο σοκ όταν τους το επέστρεψε ανυπόγραφο! Τελικά κατέληξε στη Yamaha και ξεκίνησε τη νέα εποχή με μια εντυπωσιακή νίκη στη Νότια Αφρική, αποδεικνύοντας ότι ο "άνθρωπος είναι πάνω από τις μηχανές".

"Όχι"... στον Kάβιτς. Ήταν ο αγώνας θρίλερ στο δρόμο του Μάικλ Φελπς για το απόλυτο Ολυμπιακό ρεκόρ με τα 8 Χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Ήταν ο αγώνας που κρίθηκε στο νήμα και στα... απανωτά replay. Οι κριτές τελικά αποφάσισαν ότι ο Αμερικανός ακούμπησε πρώτος κι ότι οι περιβόητες φωτογραφίες από το photo finish δεν αποτυπώνουν την αλήθεια. Ο Μίροντ Kάβιτς έγινε τελικά ο άνθρωπος που παραλίγο να σταματήσει το ρεκόρ του Φελπς.

"Όχι... δεν τη βίασα". Η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού για τον Κόμπι Μπράιαντ περιλαμβάνει την υπόθεση βιασμού μιας 19χρονης -τότε- σε ένα κέντρο αποθεραπείας στο Κολοράντο (2003). Ακολούθησε μια δικαστική διαμάχη, μια δακρύβρεχτη συνέντευξη Τύπου (στην οποία ο άσος των Λέικερς κρατούσε το χέρι της απατημένης συζύγου, Βανέσα), μια επιστολή στην ρεσεψιονίστ και τελικά η απόσυρση των κατηγοριών, χωρίς όλα αυτά να ξεπλύνουν το στίγμα του μέχρι τότε " clean-cut" παίκτη-προτύπου" του ΝΒΑ.

"Όχι"... από τον Πολ Γκασκόιν. Ακόμη και τώρα ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον έχει να λέει για τον "Γκάζα" που του έφυγε μέσα από τα χέρια. Ο ιδιόρρυθμος πλην ταλαντούχος μέσος τελικά είπε όχι στη Μάντσεστερ για λογαριασμό της Τότεναμ, προκαλώντας την έκπληξη του Σκωτσέζου μάνατζερ.

"Όχι... δεν κάνουν". Οι Τζακ Ουόκερ και Ζεράρ Ουιγιέ έχουν ένα κοινό: είχαν την ευκαιρία να αλλάξουν τη μοίρα των ομάδων τους, αλλά δεν το έκαναν. Ο πρώτος είχε τη δυνατότητα να φέρει στην Μπλάκμπερν τον Ζινεντίν Ζιντάν. Προτίμησε, όμως, να μη το κάνει διότι αναρωτήθηκε "που θα παίζει ο Τιμ Σέργουντ". Όχι καλή επιλογή, κρίνοντας από το γεγονός ότι ο Σέργουντ δεν ήταν τελικά αυτός που κατέκτησε δεκάδες πρωταθλήτρια, Παγκόσμια Κύπελλα και Τσάμπιονς Λιγκ. Όσο για τον Ουιγιέ; Προσπέρασε το μεγάλο ταλέντο του 16χρονου τότε Κριστιάνο Ρονάλντο διότι ήταν "νέος, άπειρος και άγουρος" και θα έπρεπε πριν παίξει στη Λίβερπουλ να πάρει αλλού εμπειρίες. Το "αλλού" ήταν το Μάντεστερ.

"Όχι"... από την εθνική Κροατίας. Η εθνική Σερβίας έπαιξε για πρώτη φορά ανεξάρτητη το 1995 μετά τη λήξη του εμπάργκο στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας. Εν μέσω... αποδοκιμασιών κατέκτησε τελικά το χρυσό μετάλλιο (με τη σπουδαία εμφάνιση και τα 9 τρίποντα του Σάσα Τζόρτζεβιτς) απέναντι στη Λιθουανία. Στην απονομή, ωστόσο, οι Κροάτες αποφάσισαν να δείξουν την αντίδραση τους αποχωρώντας από το βάθρο την ώρα της στέψης των πρωταθλητών.

Και το πιο επίκαιρο:

"Όχι"... του Κάρλος Τέβεζ στον προπονητή. Ο απόηχος από την άρνηση του Τέβεζ να αγωνιστεί στο παιχνίδι της Σίτι με την Μπάγερν Μονάχου βουίζει ακόμη στο Νησί. Από το "τελείωμα" του παίκτη, στη συγγνώμη του προπονητή και σε μια μεγάλη φιλολογία γύρω από το ζήτημα. Ο συγκεκριμένος, πάντως, δεν ήταν ο πρώτος, ούτε θα είναι ο τελευταίος που λέει "όχι" σε μια τέτοια περίσταση. Κάτι αντίστοιχο είχε κάνει, όπως παραδέχτηκε μεταξύ άλλων κι ο Πολ Σκόουλς σε αγώνα με την Άρσεναλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ