ΣΤΗΛΕΣ

Το "ζωικό βασίλειο" στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Το "ζωικό βασίλειο" στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Καρχαρίες, κόμπρες, γύπες, καγκουρό, ελάφια, ζαρκάδια και όλο το... ζωικό βασίλειο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το Sport24.gr έψαξε και συγκέντρωσε "μυθικά" παρατσούκλια ποδοσφαιριστών που έμειναν στην ιστορία. Κάποιοι, μόνο γι' αυτά...

Δεν πρόκειται για αφιέρωμα με αναφορά την αυστραλιανή γη, την πλέον διάσημη παγκοσμίως για οτιδήποτε φονικότερο στον πλανήτη. Εκεί που οι "μεγάλοι λευκοί", τα δηλητηριώδη φίδια, οι μέδουσες, οι αράχνες, οι κροκόδειλοι και ό,τι βάλει ο ανθρώπινος νους, μπορεί να απειλήσει (και ενίοτε να αφαιρέσει) ζωές στο άψε-σβήσε.

Το ζωικό βασίλειο έχει βρει... στέγη και στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού δεν είναι λίγοι οι ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί στην χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια και το όνομά τους συνοδευόταν με παρατσούκλι ενός από τα πιο επιβλητικά ζώα του κόσμου. Δεν ήταν όλα επιτυχημένα βέβαια, καθώς ορισμένοι δεν δικαιολογούσαν τον χαρακτηρισμό τους.

Το Sport24.gr έψαξε και συγκέντρωσε εκείνους τους παίκτες που είχαν για παρατσούκλι ένα ζώο. Αφορμή αποτέλεσε η επικείμενη έλευση του 20χρονου Βραζιλιάνου επιθετικού, Γιούρι Μαμούτε, του "Μαμούθ" από το Ρούμπεμ Μπέρτα του Πόρτο Αλέγκρε. Η λίστα περιλαμβάνει ορισμένα ομολογουμένως εκπληκτικά ζώα, τα οποία κανένας δεν θα ήθελε να συναντήσει στο διάβα του.

ΦΕΛΙΞ ΜΠΟΡΧΑ - ΚΟΜΠΡΑ ΤΟΥ ΚΙΤΟ

Το "ζωικό βασίλειο" στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Η αλήθεια είναι ότι στο Εκουαδόρ τον έλεγαν "καγκουρό", αλλά στην Ελλάδα τα πρωτοσέλιδα τον βάφτισαν "Κόμπρα", θεωρώντας ότι είναι σκέτο... δηλητήριο μέσα στις αντίπαλες άμυνες και ότι "χτυπάει" όπως ένα από τα διασημότερα είδη φιδιού στον πλανήτη. Αποδείχτηκε πως το δηλητήριό του δεν σκοτώνει ούτε αρουραίο.

ΚΡΙΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ, ΛΟΥΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, ΣΤΙΒ ΡΕΦΕΝΕΣ - ΚΑΓΚΟΥΡΟ

Το "ζωικό βασίλειο" στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Οι εν λόγω παίκτες ήταν τρεις από τους πιο γνωστούς Ελληνοαυστραλούς που αγωνίστηκαν στην χώρα μας. Επειδή, δε, το καγκουρό είναι το εθνικό ζώο της χώρας, ανήκοντας στα μαρσιποφόρα που ευδοκιμούν στα εδάφη της, δεν ήταν δύσκολο να τους προσδώσουν αυτό το παρατσούκλι. Όποιος προέρχεται από την Αυστραλία, είναι... καγκουρό, πάει και τελείωσε.

ΧΕΛΓΚΙ ΣΙΓΚΟΥΡΝΤΣΟΝ, ΚΑΡΛΟΣ ΡΟΥΙΖ - ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ

Το "ζωικό βασίλειο" στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Στην Ισλανδία οι καρχαρίες βρίσκονται σε αφθονία και όταν ο Παναθηναϊκός έφερε τον Χέλγκι Σίγκουρντσον, υπήρχε η προσδοκία ότι θα "δαγκώνει" όπως ο κορυφαίος θηρευτής των θαλασσών. Μάταια όμως, διότι η εκτελεστική δεινότητα του Ισλανδού στράικερ μόνο παρεμφερή με την επιθετική ικανότητα του καρχαρία δεν ήταν, χάνοντας τα άχαστα πολλές φορές. Ανάλογο παρατσούκλι είχε και ο Κάρλος Ρουίζ του Άρη. Ναι, πανικό σκορπούσε και αυτός.

ΕΡΙΚ ΜΙΚΛΑΝΤ - ΚΟΥΝΟΥΠΙ

Το "ζωικό βασίλειο" στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Αν και η σωματοδομή του και το παρουσιαστικό του δεν γέμιζαν το μάτι στους περισσότερους, η παρουσία του στο χορτάρι ήταν εξαιρετική και αν μη τι άλλο ήταν από τους καλύτερους ξένους που είχε φέρει εκείνα τα χρόνια ο Παναθηναϊκός. Λόγω του ύψους, του σωματότυπού του και του γεγονότος ότι... έπινε πολύ, τον είχαν χαρακτηρίσει "κουνούπι", παρατσούκλι που τον συνόδευε και στην χώρα μας. "Ανακατωσούρας" στο χορτάρι και... ενοχλητικός για τους αντιπάλους, όπως ακριβώς το δίπτερο έντομο που μας πίνει το αίμα.

ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΛΕΝΤΕΣΜΑ - ΛΥΚΟΣ

Το "ζωικό βασίλειο" στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Μπορεί η φύση να ήταν... φειδωλή μαζί του και να μην του έδωσε πολλά εκατοστά στο κορμί του, αλλά ήταν ένας πολύ δυναμικός αμυντικός μέσος, ο οποίος "δάγκωνε" τους αντιπάλους του. Στην Αργεντινή τον έλεγαν "Ελ Λόμπο" που σημαίνει "Λύκος", σιγά μην δεν το υιοθετούσαμε και στην χώρα μας. Η αλήθεια είναι ότι στον Ολυμπιακό περίμεναν περισσότερο από τον άλλοτε άσο της Σαν Λορένσο.

ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ ΑΛΒΕΣ - ΓΥΠΑΣ

Το "ζωικό βασίλειο" στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Ο Ουρουγουανός στράικερ ήρθε με πολλές περγαμηνές στον Ολυμπιακό, αλλά δεν δικαίωσε τις προσδοκίες. Κάπου το παράτησε και ο ίδιος, με αποτέλεσμα περισσότερο να... αναστενάζουν τα μπαρ της Αθήνας και λιγότερο τα αντίπαλα δίχτυα. Ήταν μεγάλος φαν του Εμίλιο Μπουτραγκένιο και γι' αυτό το λόγο του κόλλησαν το παρατσούκλι "Γύπας", το οποίο ήταν σήμα κατατεθέν του θρύλου της Ρεάλ Μαδρίτης.

ΤΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ - ΠΟΥΛΙ

Το "ζωικό βασίλειο" στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους τερματοφύλακες που έβγαλε η χώρα μας και έκανε τεράστια καριέρα στον Παναθηναϊκό, με τον οποίο έπαιξε μέχρι και στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Ο Έλληνας γκολκίπερ είχε το παρατσούκλι "Πουλί" εξαιτίας του ότι είχε την ικανότητα να πετάγεται και στα δυο "Γ" με περισσή ευκολία και αποτελεσματικότητα. "Πετούσε" ο Οικονομόπουλος κάτω από τα γκολπόστ του.

ΠΕΤΡΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ - ΛΙΟΝΤΑΡΙ

Το "ζωικό βασίλειο" στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Λόγω του ποδοσφαιρικού του στυλ, είχε και τον χαρακτηρισμό "άνετος". Παρ' όλα αυτά, ο τότε άσος του Ολυμπιακού είχε και το παρατσούκλι "λιοντάρι" λόγω της χαίτης στο μαλλί του, πέρα από το μουστάκι που ήταν σήμα κατατεθέν του.

ΧΑΒΙΕΡ ΣΑΒΙΟΛΑ - ΚΟΥΝΕΛΟΣ

Το "ζωικό βασίλειο" στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Στην Αργεντινή τον έλεγαν "El Conejo" λόγω της μπροστινής οδοντοστοιχίας του και γιατί όντως το πρόσωπό του παρέπεμπε σε κουνέλι. Δεν ήταν και πολύ δύσκολο να του προσδώσουν αυτόν τον χαρακτηρισμό, ο οποίος τον συνόδευσε και στην χώρα μας.

ΕΡΝΕΣΤΟ ΒΑΛΒΕΡΔΕ - ΜΥΡΜΗΓΚΙ

Το "ζωικό βασίλειο" στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Ο δυο φορές προπονητής του Ολυμπιακού, Ερνέστο Βαλβέρδε, στην Ισπανία πήρε το προσωνύμιο "txingurri" που σημαίνει "μυρμήγκι" και είχε να κάνει με την εργατικότητά του. Ως γνωστόν, τα μυρμήγκια που ανήκουν στην οικογένεια των εντόμων, είναι πολύ εργατικά και αν μη τι άλλο ο Βαλβέρδε το έχει αποδείξει και με το παραπάνω, όπου και αν έχει εργαστεί.

ΒΕΛΙΜΙΡ ΖΑΕΤΣ - ΛΑΓΟΣ

Το "ζωικό βασίλειο" στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Το "Zec" στα κροατικά σημαίνει ακριβώς αυτό και πήρε το παρατσούκλι αυτό για το τρέξιμό του. Ο άλλοτε άσος του Παναθηναϊκού, που θεωρείται από τους μεγαλύτερους ξένους που έπαιξαν στην Ελλάδα, πέρα από την τεχνική του κατάρτιση, ήταν και πάρα πολύ τρεχαλατζής, ενώ και το πρόσωπό του μπορούμε να πούμε πως... έφερνε αρκετά στο συμπαθές φυτοφάγο θηλαστικό.

ΚΩΣΤΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΚΗΣ - ΕΛΑΦΙ

Το "ζωικό βασίλειο" στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Μεγαλούργησε με την πράσινη φανέλα από το 1968 ως το 1980, ενώ έπαιξε ακόμα για ένα χρόνο σε ΑΕΚ και Φωστήρα. Του είχαν προσδώσει τον χαρακτηρισμό "ελάφι" εξαιτίας του ότι ήταν πολύ γρήγορος με την μπάλα στα πόδια.

ΧΟΥΑΝ ΧΙΛΜΠΕΡΤΟ ΦΟΥΝΕΣ - ΒΟΥΒΑΛΟΣ

Το "ζωικό βασίλειο" στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Τρελή παικτάρα, προσέφερε στιγμές μαγείας με την ερυθρόλευκη ριγωτή φανέλα στο σύντομο πέρασμά του, αλλά έφυγε μόλις στα 29 του χρόνια προδομένος από την καρδιά του και στα χέρια του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Ο Αργεντινός με τα παραπανίσια κιλά, λόγω της σωματοδομής του και της μυικής του δύναμης είχε πάρει τον χαρακτηρισμό "Βούβαλος".

ΦΕΛΙΞ ΑΜΠΟΓΚΑΟΥΕ - ΖΑΡΚΑΔΙ ΤΗΣ ΑΛ ΑΧΛΙ

Το "ζωικό βασίλειο" στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Μια από τις πιο ακριβές αποτυχίες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε δώσει 1.000.000.000 δραχμές για να τον ντύσει στα ερυθρόλευκα και οι Γκανέζοι τον είχαν ονομάσει... Ζαρκάδι. Μάλλον έβλεπαν κάτι παραπάνω απ' αυτό που (δεν) είδαμε όλοι εμείς από έναν παίκτη που είναι must σε κάθε αφιέρωμα για τα μεγαλύτερα "παλτά" που ήρθαν στην χώρα μας.

ΡΑΣΙΝΤ ΓΕΚΙΝΙ - ΤΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΝΤΟΥΝΑ

Το "ζωικό βασίλειο" στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Γεννημένος στην Καντούνα της Νιγηρίας, ο Ρασίντ Γιεκινί ήρθε στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό στα μέσα της δεκαετίας του '90 μετά το Μουντιάλ των ΗΠΑ και εθεωρείτο ένα πολύ μεγάλο όνομα (έφυγε από τη ζωή στις 4/5/2012). Το "Ταύρος" που τον συνόδευε, είχε να κάνει με την δύναμή του, τα σωματικά προσόντα του και την ορμητικότητά του στο χορτάρι. Στην Ελλάδα πάντως δεν έδειξε πολλά, σε μια περίοδο που ο Ολυμπιακός έψαχνε να βγει από τα "πέτρινα" χρόνια.

ΛΟΥΕΪ ΤΣΑΝΚΟ - ΤΣΑΚΑΛΙ

Το "ζωικό βασίλειο" στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Τον Σουηδό θα τον θυμόμαστε για το εκπληκτικό του γκολ κόντρα στον Παναθηναϊκό, όταν νίκησε τον Μάριο Γκαλίνοβιτς με σουτ από το κέντρο του γηπέδου. Είχε το παρατσούκλι "τσακάλι", διότι ήταν γνωστός για την πονηράδα του στο παιχνίδι του. Δεν την είδαμε και πολύ στην Ελλάδα, για να πούμε και τη μαύρη αλήθεια

ΑΓΚΟΥΣΤΙΝ ΠΕΛΕΤΙΕΡΙ - ΧΤΑΠΟΔΙ

Το "ζωικό βασίλειο" στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Ένας ακόμη παίκτης που έπαιξε στην ΑΕΚ και είχε παρατσούκλι με αναφορά το ζωικό βασίλειο, ήταν ο Αγκουστίν Πελετιέρι. Ο Αργεντινός μέσος ήταν γνωστός και ως "χταπόδι". Ένας παίκτης που υποτίθεται ότι άπλωνε παντού τα πλοκάμια του και έκοβε κάθε αντίπαλο που βρισκόταν στο διάβα του.

ΠΑΜΠΛΟ ΚΟΝΤΡΕΡΑΣ - ΚΟΝΔΟΡΑΣ

Το "ζωικό βασίλειο" στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Ο κόνδορας θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ιπτάμενα χερσαία πτηνά στο Δυτικό ημισφαίριο και αυτό το παρατσούκλι είχε ο άλλοτε αμυντικός του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού, ο Πάμπλο Κοντρέρας. Η γεωγραφική του εξάπλωση φτάνει μέχρι τη Χιλή, την χώρα προέλευσης του δυναμικού σέντερ μπακ.

ΧΑΒΙΕΡ ΚΑΜΠΟΡΑ - ΚΟΥΤΑΒΙ

Το "ζωικό βασίλειο" στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Ο Αργεντινός επιθετικός είχε το προσωνύμιο "Εl Cachorro", το οποίο σημαίνει "κουτάβι". Του αποδόθηκε κυρίως λόγω του σωματότυπού του, αφού είχε ύψος 1,74 μ. ύψος και βάρος λίγο πάνω από τα 70 κιλά. Αν μη τι άλλο, ήταν ένα κουτάβι που... δάγκωνε, αφού είχε καλή σχέση με τα αντίπαλα δίχτυα. Έχουμε δει άλλους και άλλους με σαρκοβόρα παρατσούκλια που δεν δάγκωναν ούτε μαρουλόφυλλο.

ΜΑΪΚΛ ΕΣΙΕΝ - ΒΙΣΩΝΑΣ

Το "ζωικό βασίλειο" στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Ο Γκανέζος αμυντικός μέσος του Παναθηναϊκού φέρει τον χαρακτηρισμό "βίσωνας" και ο λόγος είναι οι τεράστιες φυσικές δυνάμεις που τον συνόδευαν ως ποδοσφαιριστή, έστω και αν πλέον δεν είναι όπως την περίοδο που μεσουρανούσε. Η μεγάλη δύναμή του και τα προσόντα του Αφρικανού ήταν εφάμιλλα με το γνωστό είδος της ομάδας των βοοειδών.

ΓΙΟΥΡΙ ΜΑΜΟΥΤΕ - ΜΑΜΟΥΘ

Το "ζωικό βασίλειο" στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Είναι από τους παίκτες που κλείνει ο Παναθηναϊκός. Ο 20χρονος, από μικρός ξεχώριζε για τη σωματοδομή, το ύψος και τη δύναμή του. Πιο σωστά όχι από μικρός, αλλά από μωρό, είναι το σωστό! Εξ' ου και το Μαμούτε ή μαμούθ στα ελληνικά! Ως νεογέννητος, ζύγιζε 5 κιλά και στο μαιευτήριο, ένας γείτονας των γονιών του, όταν τον αντίκρισε στην αγκαλιά της μητέρας του, Βαλντιρένε, ψέλλισε ότι ο Γιούρι μοιάζει με μαμούθ! Έκτοτε, το παρατσούκλι έμεινε να τον συνοδεύει, υποκαθιστώντας σταδιακά το ονοματεπώνυμό του.

ΜΠΟΝΟΥΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ - ΤΙΓΡΗΣ

Το "ζωικό βασίλειο" στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Γεννημένος στη Νίκαια ο νυν ισχυρός άνδρας της ΑΕΚ, πήρε τον χαρακτηρισμό "Τίγρης" και ο λόγος είναι προφανής. Έχει να κάνει τόσο με τον δυναμισμό του, με το ταπεραμέντο του και την εκρηκτικότητά του ως προσωπικότητα. Από τους παλαιότερους παράγοντες στο ελληνικό ποδόσφαιρο ο 64χρονος επιχειρηματίας.

*Πιθανότατα υπάρχουν αρκετά ακόμα παρατσούκλια ποδοσφαιριστών που έχουν παίξει στην Ελλάδα με αναφορά στο ζωικό βασίλειο, το οποίο αριθμεί πάνω από 8,7 εκ. είδη στον πλανήτη, απλά παραθέσαμε τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ