Το αλφαβητάρι των αθλημάτων σε θέλει "σαΐνι" στις ξένες γλώσσες
Όσο και η ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια και προσφέρει πληθώρα επιλογών για να εκφράσουμε το οτιδήποτε συμβαίνει και ισχύει, εντούτοις οι ξένοι όροι σε μεγάλο βαθμό έχουν επικρατήσει στον αθλητισμό και χρησιμοποιούνται κατά κόρον.
Η ελληνική γλώσσα είναι ιδιαιτέρως πλούσια. Πολλάκις έχουν υπερηφανευτεί όλοι μας κατά καιρούς για το γεγονός πως για ζητήματα θέλουμε να εκφραστούμε, υπάρχει και το αντίστοιχο λεξιλόγιο, το οποίο μάλιστα προσφέρει και... εναλλακτικές επιλογές.
Ο αθλητισμός από την άλλη είναι μια διαφορετική κατηγορία. Τα πράγματα εκεί είναι κάπως διαφορετικά και η αλήθεια είναι πως η "ελληνοποίηση" πολλών αθλητικών όρων περισσότερο δυσκολεύει και μπερδεύει παρά βοηθάει, γι' αυτό και επικρατούσα "γλώσσα" είναι κατά βάση τα αγγλικά.
Καλώς ή κακώς, η εξοικείωση με τα σπορ απαιτεί κάποιες γνώσεις ξένων γλωσσών, διότι χρησιμοποιούνται λέξεις και φράσεις που δεν είναι δικές μας. Ειδικά, δε, στη σημερινή εποχή που οι ομάδες έχουν πολλούς ξένους αθλητές, ακόμα και οι οδηγίες από τους προπονητές δεν δίνονται στα ελληνικά. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, η ενασχόληση με τον αθλητισμό σε θέλει "σαΐνι" στις ξένες γλώσσες.
Για όσους μάλιστα δεν είναι πολύ εξοικειωμένοι, δεν χρειάζεται να ανησυχούν καθόλου, καθώς υπάρχει λύση και ακούει στο όνομα instateacher.gr. Το site που προσφέρει στους μαθητές τον πιο σύγχρονο, εύκολο και γρήγορο τρόπο για να βρίσκουν ιδιαίτερα σε περισσότερα από 200 μαθήματα (σχολικά, πανεπιστημιακά, ξένες γλώσσες, μουσική, τέχνες κ.α.), θέτοντας ταυτόχρονα όλα τα κριτήρια που επιθυμούν, όπως αν τα μαθήματα θα γίνονται κατ’ οίκον ή online, την τιμή που μπορεί να φτάνει το μάθημα, το επίπεδο σπουδών του δασκάλου, τη διδακτική του εμπειρία, τις υπηρεσίες που προσφέρει και πάρα πολλά ακόμη.
Το Sport24.gr επέλεξε λοιπόν ορισμένους χαρακτηριστικούς ξένους όρους που χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις και βόλεϊ. Ορισμένους απ' αυτούς τους ακούμε και τους διαβάζουμε, χωρίς να ξέρουμε τι ακριβώς σημαίνουν, γι' αυτό και εμείς σας αναλύουμε τον κάθε όρο ξεχωριστά, για να μυηθείτε πιο εύκολα στον κόσμο των σπορ.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Hat trick:Όταν ένας ποδοσφαιριστής σημειώνει τρία γκολ σε ένα παιχνίδι. Παλαιότερα, το χατ τρικ ήταν όταν ο παίκτης πετύχαινε τρία τέρματα σε ένα ημίχρονο, αλλά πλέον το λέμε "καθαρό χατ τρικ" όταν πετυχαίνει κάτι τέτοιο σε ένα 45λεπτο.
Offside:Όταν ο επιτιθέμενος την στιγμή που τροφοδοτείται, δεν καλύπτεται από δυο αμυνόμενους της αντίπαλης ομάδας, λέμε ότι είναι εκτεθειμένος και βρίσκεται σε θέση οφσάιντ.
Overlap:Είναι η γρήγορη κίνηση που κάνει ο ακραίος παίκτης στην πλάτη του συμπαίκτη του και τροφοδοτείται για να επιτεθεί προς το αντίπαλο τέρμα.
Box to box:O μέσος box to box είναι ο πιο πολυδιάστατος παίκτης. Μπορεί να παίζει από κόφτης μέχρι 10άρι. Είναι αυτός που μπορεί να κάνει παιχνίδι πίσω και από τον καθαρά επιτελικό μέσο και διαθέτει τόσο ανασταλτικές όσο και δημιουργικές / εκτελεστικές ικανότητες.
Transition:Είναι η μεταφορά του παιχνιδιού από την άμυνα στην επίθεση και το αντίστροφο.
ΜΠΑΣΚΕΤ
Pick and Roll (PnR):Είναι η επιθετική συνεργασία δύο παικτών, ο ένας εξ αυτών έχει στην κατοχή του την μπάλα. Ο άλλος παίκτης λέμε ότι "στήνει" το pick ή screen. Στην εξέλιξη της συγκεκριμένης επιθετικής ενέργειας ο κάτοχος της μπάλας έχει τρεις επιλογές: α) να κάνει διείσδυση προς το καλάθι ή να δημιουργήσει μια ελεύθερη πάσα σε συμπαίκτη του, β) να δώσει πάσα στον παίκτη που του έδωσε το pick και εν συνεχεία έκανε το roll, γ) να σουτάρει.Spacing: Είναι έκφραση που σημαίνει ισορροπία στο παρκέ ώστε να μπορώ να κινηθώ με (πλεονέκτημα) είτε έχω την μπάλα είτε χωρίς αυτήν. Γνωστές ως αποστάσεις μεταξύ των παικτών.
Block out:Η τοποθέτηση του σώματος ενός παίκτη μεταξύ του αντιπάλου του και του καλαθιού. Χρησιμοποιείται για τη θωράκιση του καλαθιού σε περιπτώσεις διεκδίκησης rebound.
Crossover dribble:Η αιφνίδια αλλαγή κατεύθυνσης της ντρίπλας ενός επιθετικού παίκτη. Γίνεται αλλαγή χεριού με διαγώνια ντρίπλα μπροστά από ο σώμα και τον αμυντικό αποκτώντας έτσι μια καινούρια κατεύθυνση.
Weak side:Είναι η πλευρά της άμυνας όπου δεν βρίσκεται η μπάλα. Θεωρείται ότι το γήπεδο χωρισμένο σε δύο μέρη από μια νοητή γραμμή που ενώνει τα δυο καλάθια. Μόλις η μπάλα μετακινηθεί σε μια από τις δυο πλευρές αυτόματα η πλευρά στην οποία μετακινήθηκε η μπάλα ονομάζεται δυνατή πλευρά (ball side) και η άλλη πλευρά, αδύνατη (weak side).
ΤΕΝΙΣ
Forehand:Είναι το χτύπημα που χρησιμοποιεί ο αθλητής (είτε δεξιόχειρας είναι, είτε αριστερόχειρας) από την ίδια πλευρά του κορμού. Είναι το κυριότερο χτύπημα στο τένις και χρησιμοποιείται για να στείλει το μπαλάκι "βαθιά" στο αντίπαλο τερέν. Χρησιμοποιείται κατά 99% με το ένα χέρι. Υπάρχει βέβαια και το παράδειγμα της Μόνικα Νικουλέσκου, που το κάνει και με τα δύο.
Backhand:Το χτύπημα που χρησιμοποιεί ένας παίκτης από την αντίθετη πλευρά του χεριού του (για τον δεξιόχειρα η αριστερή πλευρά του κορμού και για τον αριστερόχειρα η δεξιά). Εκτελείται με ένα ή και με τα δύο χέρια.
Smash:Η ιδανική... απάντηση στην λόμπα. Ανήκει στη... συνομοταξία των όβερχεντ σοτς (πάνω από το κεφάλι δηλαδή). Πρόκειται για ένα χτύπημα που μοιάζει με το σέρβις και χρησιμοποιείται κυρίως όταν ο αντίπαλος επιχειρεί λόμπα. Χωρίζεται σε φλατ σμας (από το έδαφος) και τζαμπ σμας (με άλμα), ενώ μπορεί να γίνει είτε με φόρχαντ, είτε με μπάκχαντ.
Drop Shot:Το χτύπημα που κάνει ένας παίκτης (κυρίως χρησιμοποιώντας ανάποδο φάλτσο) για να περάσει το μπαλάκι κοντά στο φιλέ στην πλευρά του αντιπάλου.
Passing shot:Έτσι ονομάζεται το χτύπημα εδάφους που κάνει ένας παίκτης, προκειμένου το μπαλάκι να περάσει έναν παίκτη που έχει ανέβει στο φιλέ.
ΒΟΛΕΪ
Pipe:Έχει πάρει το όνομα της από το σχήμα της πίπας. Είναι η επίθεση που έφεραν στο βόλεϊ οι Βραζιλιάνοι με τους Ντάντε και Τζίμπα να την έχουν για σπεσιαλιτέ. Ουσιαστικά πρόκειται για την επίθεση που γίνεται από το έξι με τον ακραίο (συνήθως) να κάνει επίθεση πίσω από την ζώνη των τριών μέτρων με ταυτόχρονη προσποίηση του κεντρικού για να τραβήξει πάνω του το αντίπαλο μπλοκ.
Float service:Στα ελληνικά το αποκαλούμαι ως κυματιστό σερβίς γιατί επί της ουσίας αυτό είναι. Ο παίκτης που σερβίρει χτυπά την μπάλα με μικρότερη δύναμη σε σχέση με το επιθετικό σερβίς και με πολλά περισσότερα φάλτσα κάτι που δυσκολεύει τον υποδοχέα να υπολογίσει την πορεία της.
Sky ball:Είναι κάτι που πλέον το συναντάμε περισσότερο στο beach volley και λιγότερο σε αυτό της σάλας. Οι αθλητές του beach κάνουν σερβίς από κάτω, με μανσέτα, με στόχο να δώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο ύψος στην μπάλα και να μπερδέψουν τους αντίπαλους με τα φάλτσα της μπάλας και φυσικά με τη βοήθεια του αέρα.
Αν λοιπόν δεν θες να πιαστείς αδιάβαστος, κάνε μία βόλτα στο instateacher.gr και ανακάλυψε τον καταλληλότερο δάσκαλο για τις δικές σου ανάγκες.