ΣΤΗΛΕΣ

Το ΤΟP 10 της χρονιάς!

Το ΤΟP 10 της χρονιάς!

Θυμηθείτε τoυς δέκα πιο συναρπαστικούς αγώνες της χρονιάς στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. (VIDEOS)

Το 2012 μας χάρισε ορισμένους αξέχαστους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Ξεκινώντας από τον πρόσφατο προκριματικό αγώνα για το Μουντιάλ Γερμανία - Σουηδία 4-4 και φθάνοντας στον τελικό του EURO 2012 Ισπανία - Ιταλία 4-0.

Μεγάλα σκορ, ανατροπές και εντυπωσιακές επιδόσεις από τους πρωταγωνιστές συνθέτουν το αφιέρωμα του Sport24.gr στα σημαντικότερα ματς της χρονιάς που φεύγει.

Γερμανία - Σουηδία 4-4

Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου

Ο αγώνας Γερμανία - Σουηδία για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2014, είχε εξέλιξη που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί. Οι Σουηδοί, παρότι έχαναν 4-0, γύρισαν το παιχνίδι παίρνοντας μία ανέλπιστη ισοπαλία.

Στα πρώτα 60' λεπτά του αγώνα τα "πάντσερ" διέλυσαν κάθε αμυντικό σύστημα των αντιπάλων τους ωστόσο, έδωσαν δικαίωμα στους Σκανδιναβούς να πετύχουν μία εκκωφαντική ανατροπή.

Οι Ιμπραχίμοβιτς, Ελμ, Ελμάντερ και Λούστιγκ σημείωσαν τα τέσσερα γκολ των Σουηδών στο δεύτερο ημίχρονο, με το τελευταίο να μπαίνει στις καθυστερήσεις.

" Ασυναγώνιστη στην επίθεση, χάος στην άμυνα", ήταν ο τίτλος του γερμανικού περιοδικού "Kicker", περιγράφοντας την σχιζοφρενική απόδοση των Γερμανών στο συγκεκριμένο παιχνίδι.

Ο προπονητής της Γερμανίας Γιοακίμ Λεβ δήλωσε μετά τον αγώνα: " Δεν μπορώ να καταλάβω πως καταφέραμε να χάσουμε το σοβαρό προβάδισμα που είχαμε. Οι παίκτες μου ήταν πεσμένη στον πάγκο και δεν μπορούσαν να το πιστέψουν".

Μπαρτσελόνα - Μπάγερ Λεβερκούζεν 7-1

Τσάμπιονς Λιγκ - Φάση των "16"

Μία ακόμα διαστημική εμφάνιση για την Μπαρτσελόνα. Η νίκη με 7-1(!) εξασφάλισε στους "μπλαουγκράνα" με επιβλητικό τρόπο την πρόκριση στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο αγώνας ήταν ένα ακόμα σόου του Μέσι.

Ο Αργεντίνος σημείωσε πέντε γκολ (τα τέσσερα σε διάστημα 13 λεπτών στο δεύτερο ημίχρονο) και έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ που πετυχαίνει ένα τέτοιο επίτευγμα. Προς το τέλος ο Γκουαρδιόλα, έκανε αλλαγές θέλοντας να ρίξει τον ρυθμό του αγώνα.

Ντόρτμουντ - Μπάγερν 5-2

Τελικός Κυπέλλου Γερμανίας

" Η Μπάγερν έχει τους καλύτερους παίκτες αλλά η Ντόρτμουντ έχει την καλύτερη ομάδα", δήλωσε ο Λόταρ Ματέους, μετά την λήξη του τελικού Κυπέλλου Γερμανίας και τον θρίαμβο της Ντόρτμουντ.

Η παρέα του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι υποχρέωσε σε ταπεινωτική ήττα τους Βαυαρούς που μία εβδομάδα αργότερα έχασαν και στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ από την Τσέλσι, ολοκληρώνοντας με απογοητευτικό τρόπο την χρονιά.

Αντίθετα, οι παίκτες του Γιούργκεν Κλοπ, παρότι ξεκίνησαν με ανεπιτυχή αποτελέσματα την σεζόν σε σύντομο χρονικό διάστημα έπαιξαν ελκυστικό ποδόσφαιρο με επιθετικούς προσανατολισμούς και κατέκτησαν το νταμπλ, για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου.

Ατλέτικο Μαδρίτης - Τσέλσι 4-1

Τελικός Σούπερ Καπ Ευρώπης

Ο Ρανταμέλ Φαλκάο από το ξεκίνημα της σεζόν έβαλε ψηλά τον πήχη. Η κατάκτηση του Σούπερ Καπ Ευρώπης επί της Τσέλσι με 4-1, ήταν ένα προσωπικό σόου του Κολομβιανού επιθετικού.

Μετά τα δύο γκολ στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ τον περασμένο Μάιο κόντρα στην Αθλέτικ Μπιλμπάο, απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης σημείωσε χατ-τρικ

Ο Ντιέγκο Σιμεόνε μόνο καλά λόγια είχε να πει για τον παίκτη του: " Ότι έκανε ο Φαλκάο δεν περιγράφεται. Τον γνωρίζω από μικρό και πάντα είχε απαιτήσεις από τον εαυτό του. Ευτυχώς θα ανήκει στην Ατλέτικο για πολύ καιρό".

Σέλτικ - Μπαρτσελόνα 2-1

Τσάμπιονς Λιγκ - Φάση των ομίλων

Η Σέλτικ γιόρτασε τα 125 χρόνια από την ίδρυση της πετυχαίνοντας μία ιστορική νίκη επί της Μπαρτσελόνα στο πλαίσιο των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ .

Παρότι, οι Κέλτες είχαν 28% κατοχή μπάλας, έδειξαν αποφασιστικότητα, αγωνιστική πειθαρχία και αποτελεσματικότητα στις αντεπιθέσεις.

Φύλακας άγγελος των Σκοτσέζων ήταν ο τερματοφύλακας Φρέιζερ Φόρστερ, που πραγματοποίησε εντυπωσιακές επεμβάσεις. Η Μπαρτσελόνα, παρά την ήττα, δεν έχασε την πρώτη θέση του ομίλου.

Ρεάλ Μαδρίτης - Μπάγερν 2-1 (1-3 πεν.)

Τσάμπιονς Λιγκ - Ημιτελικά

Ο δραματικός ημιτελικός της Μαδρίτης ανέδειξε νικήτρια στα πέναλτι την Μπάγερν εις βάρος της Ρεάλ. Οι ελπίδες του Μουρίνιο να διεκδικήσει το τρίτο Τσάμπιονς Λιγκ στην καριέρα του έσβησαν όταν ο Σβάινστάινγκερ ευστόχησε στο τελευταίο πέναλτι στέλνοντας τους Βαυαρούς στον τελικό.

Τα δύο γρήγορα γκολ του Κριστιάνο δεν πτόησαν τους Γερμανούς. Η Μπάγερν είχε την κατοχή της μπάλας και τις περισσότερες ευκαιρίες και η συνολική εντύπωση ήταν ότι δίκαια κέρδισε την πρόκριση.

Μάντσεστερ Σίτι - ΚΠΡ 3-2

Πρέμιερ Λιγκ

Σαράντα τέσσερα χρόνια περίμενε η Μάντσεστερ Σίτι για να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα στην Αγγλία και το πέτυχε με τον πιο ψυχοφθόρο τρόπο.

Με δύο γκολ στις καθυστερήσεις απέναντι στην ΚΠΡ στον τελευταίο αγώνα πρωταθλήματος, οι "μπλε" κατέκτησαν τον τίτλο ξεπερνώντας την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην διαφορά των γκολ.

Οι φίλαθλοι της Σίτι που είχαν αρχίσει να αποχωρούν από το "Etihad" απογοητευμένοι. Μέσα σε ελάχιστη ώρα τα συναισθήματα αντιστράφηκαν και η έδρα της Σίτι έγινε τόπος χαράς και ανακούφισης.

Μπαρτσελόνα - Τσέλσι 2-2

Τσάμπιονς Λιγκ - Ημιτελικά

" Το ποδόσφαιρο μπορεί να σε κάνει τη μία να νιώθεις πρωταθλητής και την άλλη κλόουν". Το σχόλιο του Μισέλ Πλατινί, βρήκε εφαρμογή μετά την λήξη του ημιτελικού Μπαρτσελόνα-Τσέλσι 2-2 και την πρόκριση των Άγγλων στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Από την μία το γκολ του Φερνάντο Τόρες που "κλείδωσε" την πρόκριση για την Τσέλσι και από την άλλη το πρόσωπο του Λιονέλ Μέσι, βυθισμένο στην φανέλα του μετά το τέλος του αγώνα.

Η Μπαρτσελόνα είχε σημειώσει μέχρι εκείνο το ματς 102 εντός έδρας γκολ στην σεζόν και ο αποκλεισμός προκάλεσε ισχυρό σοκ στον εγωισμό και την υστεροφημία των Καταλανών.

Μπάγερν - Τσέλσι 1-1 (3-4 πεν.)

Τελικός Τσάμπιονς Λιγκ

Το "θαύμα του Μονάχου". Η Τσέλσι συγκλόνισε την Ευρώπη με την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στην Μπάγερν.

Οι παίκτες του Ρομπέρτο Ντι Ματέο ανέτρεψαν όλα τα δεδομένα και εξιλεώθηκαν για τον χαμένο τελικό το 2008 στην Μόσχα, επίσης στα πέναλτι, από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο Ντιντιέ Ντρογκμπά ήταν ο άνθρωπος του τελικού καθώς ισοφάρισε το γκολ του Μίλερ, ενώ σημείωσε το τελευταίο και καθοριστικό πέναλτι που έδωσε το τρόπαιο στην Τσέλσι κλείνοντας παράλληλα την καριέρα του στους "μπλε" με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ισπανία - Ιταλία 4-0

Τελικός EURO 2012

Η ανωτερότητα της Ισπανίας ήταν αδιαμφισβήτητη στον τελικό του EURO απέναντι στην Ιταλία. Ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε παρέταξε στο τουρνουά μία ομάδα με όλη την σημασία της λέξης.

Χάρις στα γκολ των Ζόρντι Άλμπα και Νταβίδ Σίλβα στο πρώτο ημίχρονο και των Φερνάντο Τόρες και Χουάν Μάτα στην επανάληψη η Ισπανία σμπαράλιασε τον ποδοσφαιρικό εγωισμό της Ιταλίας που πίστεψε, με το επιθετικό πνεύμα που παρέταξε την ομάδα ο Τσέζαρε Πραντέλι, ότι μπορούσε να αντισταθεί στο φαβορί του τελικού.

Η Ισπανία έγινε η πρώτη εθνική ομάδα που κατακτά τρεις σερί διοργανώσεις (2008 ΕURO, 2010 Μουντιάλ, 2012 EURO) έχοντας εξελιχθεί, όλα αυτά τα χρόνια, σε ομάδα "θρύλος".

Οι "φούριας ρόχας" έχουν πλέον μπει στην διαδικασία των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014 και το ερώτημα που τίθεται είναι αν μπορούν να κατακτήσουν τέσσερα μεγάλα τρόπαια στη σειρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ