Οι ακριβότερες μεταγραφές από Ελλάδα στο εξωτερικό
Η μεταγραφή του Κώστα Μήτρογλου στη Φούλαμ αποτελεί την ακριβότερη όλων των εποχών για Έλληνα ποδοσφαιριστή, ενώ έπιασε στην πρώτη θέση τον Νέρι Καστίγιο, όσον αφορά σε παίκτες που αποχαιρέτησαν τη Superleague για το εξωτερικό. Δείτε ποιοι συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα.
Η μετακίνηση του Κώστα Μήτρογλου στη Φούλαμ θα αποφέρει -όπως λέγεται, αφού δεν υπάρχει επίσημα κάποιο ποσό- 15.000.000 ευρώ στα ταμεία του Ολυμπιακού, γεγονός που τον φέρνει στην πρώτη θέση των πιο ακριβών μεταγραφών από τη Superleague στο εξωτερικό, μαζί με τον Νέρι Καστίγιο.
Ο Μεξικανός πωλήθηκε τη σεζόν 2007/08 στη Σαχτάρ Ντόνετσκ και κόστισε 15.000.000 ευρώ, ένα ποσό που δεν είχε δοθεί ποτέ ξανά σε ελληνική ομάδα, μέχρι να φτάσουμε στη περίπτωση του Μήτρογλου.
Παράλληλα, ο "πιστολέρο" ξεπέρασε κατά το διπλάσιο (και παραπάνω) τον Γρηγόρη Γεωργάτο, για τον οποίο η Ίντερ είχε δαπανήσει 7.000.000 ευρώ, κι έγινε έτσι ο πρώτος Έλληνας που μεταγράφεται τόσο ακριβά από την Ελλάδα στο εξωτερικό.
Οι πιο ακριβές μεταγραφές από τη Superleague στο εξωτερικό:
1. Νέρι Καστίγιο 15.000.000
(από τον Ολυμπιακό στη Σαχτάρ Ντόνετσκ)
Ο Μεξικανός μετακόμισε το καλοκαίρι του 2007 στην Ουκρανία, με τον Ρινάτ Αχμέτοβ να δίνει ένα υπέρογκο ποσό για την απόκτησή του και να του χαρίζει πενταετές συμβόλαιο. Τελικά, στα μισά της σεζόν αποχώρησε δανεικός για τη Μάντσεστερ Σίτι, ενώ ακολούθησαν οι δανεισμοί σε Ντνίπρο, Σικάγο Φάιερ και Άρη, με τον οποίο μάλιστα υπέγραψε συμβόλαιο το 2011, τερματίζοντας τη συνεργασία του με τους Ουκρανούς. Με τη φανέλα της Σαχτάρ αγωνίστηκε μόλις 18 φορές και πέτυχε δύο γκολ. Τώρα ανήκει στη Ράγιο Βαγιεκάνο.
-. Κώστας Μήτρογλου 15.000.000
(από τον Ολυμπιακό στη Φούλαμ)
Οι εξαιρετικές εμφανίσεις του Κώστα Μήτρογλου στο Champions League, στη Superleague, αλλά και με τη φανέλα της Εθνικής ομάδας για τα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου, απέφεραν τη μεταγραφή-ρεκόρ στην Premier League για λογαριασμό της Φούλαμ. Μην ξεχνάμε ότι σε 19 αγώνες με τον Ολυμπιακό φέτος μετράει 17 γκολ, ενώ έχει βρει δίχτυα και έξι φορές με το εθνόσημο στο στήθος.
3. Ζλάτκο Ζάχοβιτς 8.000.000
(από τον Ολυμπιακό στη Βαλένθια)
Έμεινε ένα χρόνο στον Ολυμπιακό και ο Σλοβένος επιθετικός μοσχοπουλήθηκε στη Βαλένθια. Ωστόσο, και στην ισπανική ομάδα άντεξε μόνο μία σεζόν, αφού σκόραρε μόλις 6 φορές σε 31 παιχνίδια, ενώ έχασε και πέναλτι στον τελικό του Champions League με αντίπαλο την Μπάγερν Μονάχου. Έτσι, δόθηκε στην Μπενφίκα, όπου μάλιστα έβαλε τέλος στην καριέρα του το 2005.
4. Κέβιν Μιραλάς 7.650.000
(από τον Ολυμπιακό στην Έβερτον)
Τον Αύγουστο του 2012, μετά από μία άκρως επιτυχημένη διετία στον Ολυμπιακό, ο Βέλγος μεσοεπιθετικός μετακόμισε στην Αγγλία για λογαριασμό της Έβερτον. Μόλις στο πρώτο του παιχνίδι ως βασικός είχε δύο γκολ και δύο ασίστ, ενώ γενικότερα έχει αφήσει άριστες εντυπώσεις στα "ζαχαρωτά", με αποτέλεσμα να βρίσκεται σταθερά στην αρχική ενδεκάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ. Ήδη σε 59 αγώνες έχει πετύχει 13 γκολ.
5. Γρηγόρης Γεωργάτος 7.000.000
(από τον Ολυμπιακό στην Ίντερ)
Πριν τον Μήτρογλου, το ρεκόρ για Έλληνα ποδοσφαιριστή άνηκε στον Γρηγόρη Γεωργάτο, που ταξίδεψε στο Μιλάνο το 1999, σε μία περίοδο που η Serie A ήταν στα καλύτερά της. Έγινε ιδιαίτερα αγαπητός από την πρώτη στιγμή, τόσο από τον κόσμο των "νερατζούρι" όσο και από τον ίδιο τον Μάσιμο Μοράτι, τον πρόεδρο της ομάδας. Με μια παρένθεση μίας σεζόν (2000/01), που επέστρεψε ως δανεικός στον Ολυμπιακό, έμεινε στο "Τζουζέπε Μεάτσα" για δύο χρονιές και αγωνίστηκε σε 38 παιχνίδια (3 γκολ) για το Καμπιονάτο. Το 2002 γύρισε στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕκ, ενώ σταμάτησε το ποδόσφαιρο το 2007 ως παίκτης του Ολυμπιακού.
6. Τζιμπρίλ Σισέ 5.800.000
(από τον Παναθηναϊκό στη Λάτσιο)
Μετά από δύο γεμάτες χρονιές στον Παναθηναϊκό, ο Γάλλος επιθετικός μεταγράφηκε το καλοκαίρι του 2011 στη Λάτσιο, με την οποία όμως δεν έκανε πράματα και θάματα, όπως συνέβαινε με το "τριφύλλι". Μπορεί να έκανε ντεμπούτο με δύο γκολ σε αγώνα για το Europa League, αλλά και ντεμπούτο στη Serie A με γκολ εναντίον της Μίλαν, αλλά αυτό ήταν και το μοναδικό που πέτυχε σε 18 αγώνες στο ιταλικό πρωτάθλημα. Έτσι, αν και είχε τετραετές συμβόλαιο με τους Ρωμαίους, έφυγε μετά από έξι μήνες για την ΚΠΡ, ενώ πλέον βρίσκεται και πάλι στην πατρίδα του, όπου αγωνίζεται στην Μπαστιά.
7. Γιαγιά Τουρέ 5.500.000
(από τον Ολυμπιακό στη Μονακό)
Μία πολύ καλή χρονιά στον Ολυμπιακό ήταν αρκετή για τον Γιαγιά Τουρέ, ώστε να του δώσει το... διαβατήριο ώστε να αγωνιστεί σε ένα πρωτάθλημα μεγαλύτερο από το ελληνικό. Έτσι, τον Αύγουστο του 2006, κι ενώ προηγουμένως είχε αγωνιστεί και στο Μουντιάλ, η Μονακό ξόδεψε αρκετά λεφτά για να τον αποκτήσει. Αρχικά, είχε προβλήματα στην ομάδα του Πριγκιπάτου, αφού ο Λάσλο Μπόλονι δεν τον χρησιμοποιούσε στη θέση που ήθελε. Η απόλυση του Ρουμάνου ήταν λυτρωτική για τον Ιβοριανό, που ήταν ο παίκτης-κλειδί των Μονεγάσκων στο 2ο γύρο (συνολικά 27 συμμετοχές και 5 γκολ) και φυσιολογικά ήρθε η μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα. Πλέον, είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Σίτι και ίσως ο καλύτερος μέσος στον κόσμο.
8. Βλάντιμιρ Βάις 5.300.000
(από τον Ολυμπιακό στη Λεκχίγια)
Χωρίς να εντυπωσιάσει, ο Σλοβάκος μεσοεπιθετικός μπήκε στο στόχαστρο των Αράβων της Λεκχίγια κι ο Ολυμπιακός στάθηκε πραγματικά τυχερός, που έβγαλε τόσα λεφτά από τη μεταγραφή του. Έχει ήδη προλάβει να κάνει ένα καλό ξεκίνημα, αφού στο ντεμπούτο του έδωσε μία άκρως εντυπωσιακή ασίστ.
9. Φερνάντο Μπελούστσι 5.000.000
(από τον Ολυμπιακό στην Πόρτο)
Ο Αργεντίνος έκανε αρκετά καλά παιχνίδια με τη φανέλα του Ολυμπιακού και κέρδισε μία μεταγραφή στην Πόρτο. Έμεινε στην πορτογαλική ομάδα για τρία χρόνια, κάνοντας πολύ καλές εμφανίσεις την πρώτη σεζόν, αλλά ακολούθησε μία πτωτική πορεία, με συνέπεια να δοθεί δανεικός στην Τζένοα για ένα εξάμηνο. Πλέον αγωνίζεται -εδώ και δύο χρόνια- με ιδιαίτερη επιτυχία στην τουρκική Μπούρσασπορ.
10. Λιούμπομιρ Φέισα 4.500.000
(από τον Ολυμπιακό στην Μπενφίκα)
Έμεινε δύο χρόνια στον Ολυμπιακό, χωρίς πάντως να εντυπωσιάσει. Ωστόσο, η Μπενφίκα δεν δίστασε να δώσει αρκετά λεφτά για να τον εντάξει στο δυναμικό της με πενταετές συμβόλαιο. Μέχρι στιγμής έχει αγωνιστεί 13 φορές με τη φανέλα των "αετών", ενώ θα τον δούμε σύντομα στη χώρα μας λόγω των αναμετρήσεων με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ για το Europa League.
11. Βιεϊρίνια 4.000.000
(από τον ΠΑΟΚ στη Βόλφσμπουργκ)
Εξαιρετικές εντυπώσεις άφησε ο Πορτογάλος στην τριετία που αγωνίστηκε με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Επόμενο ήταν να ενδιαφερθεί γι' αυτόν μία ομάδα του εξωτερικού και μάλιστα από μεγάλο πρωτάθλημα. Αυτή ήταν η Βόλφσμπουργκ τον Ιανουάριο του 2012, αλλά το πρώτο εξάμηνο αγωνίστηκε μόνο 9 φορές, καθώς κρίθηκε ανέτοιμος από πλευράς φυσικής κατάστασης. Ωστόσο, τη σεζόν 2012-13 έπαιξε σε 32 παιχνίδια, είχε ένα γκολ και 5 ασίστ. Φέτος, μετράει και πάλι μόλις 8 ματς με τους "λύκους".
--. Γιάννης Φετφατζίδης 4.000.000
(από τον Ολυμπιακό στην Τζένοα)
Από τα σπλάχνα του Ολυμπιακού και για μια τετραετία στην πρώτη ομάδα των "ερυθρολεύκων", δεν πήρε πολλά 90λεπτα στα πόδια του, αλλά η Τζένοα του προσέφερε την ευκαιρία να αγωνιστεί στο εξωτερικό. Έχει ήδη κλέψει τις εντυπώσεις στη Γένοβα, παρά το γεγονός ότι δεν έχει σταθερή θέση στην αρχική ενδεκάδα, αλλά το γεγονός ότι μετράει ήδη 16 συμμετοχές λέει πολλά. Το μέλλον είναι μπροστά του, καθώς είναι μόλις 23 ετών.
Οι πιο ακριβές μεταγραφές Ελλήνων από τη Superleague στο εξωτερικό:
1. Κώστας Μήτρογλου 15.000.000 (από τον Ολυμπιακό στη Φούλαμ)
2. Γρηγόρης Γεωργάτος 7.000.000 (από τον Ολυμπιακό στην Ίντερ)
3. Γιάννης Φετφατζίδης 4.000.000 (από τον Ολυμπιακό στην Τζένοα)
4. Σωκράτης Παπασταθόπουλος 3.800.000 (από την ΑΕΚ στην Τζένοα)
5. Κώστας Κατσουράνης 3.500.000 (από την ΑΕΚ στην Μπενφίκα)
6. Γιούρκας Σεϊταρίδης 3.000.000 (από τον Παναθηναϊκό στην Πόρτο)
7. Άγγελος Χαριστέας 3.000.000 (από τον Άρη στη Βέρντερ)
8. Σωτήρης Κυργιάκος 3.000.000 (από την ΑΕΚ στη Λίβερπουλ)
9. Χάρης Μαυρίας 3.000.000 (από τον Παναθηναϊκό στη Σάντερλαντ)
10. Τραϊανός Δέλλας 3.000.000 (από τον Άρη στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ)
Πηγή: Transfermarkt