BASKETBALL ANALYSIS

Τόμας Γουόκαπ: Ο νέος διευρυμένος ρόλος και οι επιστροφές που θα φέρουν την αποφόρτιση

Ο Τόμας Γουόκαπ
Ο Τόμας Γουόκαπ EUROKINISSI SPORTS

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την εικόνα του Τόμας Γουόκαπ στους πρώτους 5 αγώνες της σεζόν του Ολυμπιακού. Ο ρόλος που - όπως αναμενόταν - άλλαξε, αλλά και οι κομβικές απουσίες που εκτόξευσαν τον χρόνο συμμετοχής, τις ευθύνες και την κούρασή του, με τους "ερυθρόλευκους" να ελπίζουν ότι σταδιακά θα έλθει ισορροπία.

Ο Τόμας Γουόκαπ ξεκίνησε την σεζόν γνωρίζοντας ότι θα έχει περισσότερες ευθύνες στον φετινό Ολυμπιακό. Η αποχώρηση του Κώστα Σλούκα και η νέα σύσταση του ρόστερ των "ερυθρόλευκων" ήταν δεδομένο ότι θα οδηγούσε σε αυτή την απόφαση τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Στους πρώτους πέντε αγώνες της σεζόν, ωστόσο, οι συνθήκες τα έφεραν έτσι που ο ρόλος του νατουραλιζέ γκαρντ άλλαξε δραματικά.

Οι απουσίες των ΜακΚίσικ (έχει αγωνιστεί μόνο στα δύο ματς με τον Παναθηναϊκό), Γουίλιαμς-Γκος (έχει αγωνιστεί στα 3 από τα 5 παιχνίδια των "ερυθρόλευκων", αποχωρώντας τραυματίας από το ματς με τον Άρη) και Μπραζντέικις (έκανε ντεμπούτο κόντρα στην Μπαρτσελόνα) είχαν ως συνέπεια ο Ολυμπιακός να στηρίξει μεγάλο μέρος της επίθεσής του πάνω στον Γουόκαπ.

Ο γκαρντ από το Τέξας δέχθηκε τον νέο του ρόλο, που είναι (πολύ) πιο αναβαθμισμένος από ότι αναμενόταν στον αρχικό σχεδιασμό. Τα συνεχόμενα παιχνίδια ωστόσο και οι απουσίες έχουν ως αποτέλεσμα να περνάει στο παρκέ 32.5 λεπτά ανά αγώνα (πέρυσι αγωνιζόταν 23 λεπτά ανά παιχνίδι), ενώ αν αφαιρέσει κάποιος από την εξίσωση τον ημιτελικό του Super Cup κόντρα στο Περιστέρι bwin (όπου έμεινε στο παρκέ 23 λεπτά) ο χρόνος συμμετοχής του εκτοξεύεται στα 34 λεπτά και 51 δευτερόλεπτα ανά παιχνίδι.

Αυτά είναι (πάρα) πολλά λεπτά, ειδικά για έναν παίκτη χωρίς προετοιμασία λόγω της παρουσίας του στο MundoBasket 2023, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να αναφέρει ότι κανονικά ο νατουραλιζέ γκαρντ έπρεπε να αγωνίζεται 20 λεπτά ανά αγώνα. Οι απουσίες στην περιφέρεια των “ερυθρόλευκων” δεν αφήνουν όμως περιθώρια στον Ολυμπιακό.

Το SPORT24 αναλύει τι έχει κάνει στα πρώτα πέντε παιχνίδια της σεζόν ο Γουόκαπ, τις αρμοδιότητές του που διευρύνθηκαν λόγω των απουσιών, αλλά και την σκέψη των “ερυθρόλευκων” που θα φέρει ισορροπία όταν επιστρέψουν οι τραυματίες.

Περισσότερες ευθύνες και αποφάσεις με την μπάλα

Στον Ολυμπιακό της σεζόν 2022/23 ο Γουόκαπ είχε κυρίως δημιουργικό ρόλο, αλλά και αυτό του αμυντικού εξολοθρευτή. Δεν έπαιρνε πολλές προσπάθειες, παρά μόνο όταν ήταν απαραίτητο. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι ήταν ο 9ος σκόρερ αλλά πρώτος πασέρ της ομάδας σε όλες τις διοργανώσεις με 6.5 πόντους και 5.7 ασίστ μέσο όρο (από τις οποίες ο Ολυμπιακός έπαιρνε άλλους 13.3 πόντους ανά αγώνα) και 7ος σε προσπάθειες (5.4 ανά αγώνα).

Μέχρι στιγμής την φετινή σεζόν ο Γουόκαπ είναι ο 4ος σκόρερ και πρώτος πασέρ του Ολυμπιακού με 10.2 πόντους και 5.2 ασίστ μέσο όρο (από τις οποίες ο Ολυμπιακός παίρνει 13 πόντους σε κάθε ματς) και πρώτος σε προσπάθειες (8.8 ανά αγώνα). Οι ξεροί αριθμοί λένε ξεκάθαρα ότι κάτι έχει αλλάξει. Τα Advanced stats του Hudl Instat όμως λένε αυτή την ιστορία ακόμα πιο ξεκάθαρα:

Την σεζόν 2022/23 λοιπόν ο Γουόκαπ εμπλεκόταν άμεσα σε 47.1 κατοχές ανά αγώνα. Στα πρώτα 5 παιχνίδια της σεζόν αυτός ο αριθμός έχει εκτοξευτεί στις 65.4 κατοχές. Πέρυσι ο Γουόκαπ έστηνε το 19.1% των Pick and Roll που τελείωναν με σουτ του χειριστή της μπάλας (ο Σλούκας έστηνε το 31.9%), ενώ στα 5 πρώτα παιχνίδια της σεζόν αυτό το νούμερο έχει ανέβει στο 30%.

Παράλληλα, έχει ανέβει σημαντικά και το Usage Rate του Τεξανού (μετάφραση: αριθμός επιθέσεων του Ολυμπιακού που ολοκληρώνεται με σουτ του Γουόκαπ όταν βρίσκεται στο παρκέ ο νατουραλιζέ γκαρντ) από το 16.2% στο 19.5%. Στους 3 τελευταίους αγώνες μάλιστα (κόντρα σε Παναθηναϊκό, Άρη και Μπαρτσελόνα) αυτός ο αριθμός ανέβηκε στο 22%, κάτι που σημαίνει ότι ο Γουόκαπ πρακτικά έπαιρνε ένα σουτ ανά πέντε επιθέσεις του Ολυμπιακού όταν βρισκόταν στο παρκέ. Ιδού και πώς παίρνει τις προσπάθειες σε σχέση με πέρυσι:

Είναι σαφές ότι ο Γουόκαπ αποτελεί ξεκάθαρο σημείο αναφοράς στην επίθεση του Ολυμπιακού πλέον, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Είναι όμως επίσης γεγονός ότι προς το παρόν έχει φορτωθεί με περισσότερες ευθύνες από ότι ήταν προγραμματισμένο λόγω των απουσιών. Και υπάρχει η διάθεση να αλλάξει αυτό.

Οι επιστροφές που θα αποφορτίσουν τον Γουόκαπ και το πλάνο

Ο Ολυμπιακός της τελευταίας διετίας πορεύτηκε με την λογική ότι όλες τις κρίσιμες αποφάσεις θα τις παίρνει ο Κώστας Σλούκας. Η αποχώρηση του διεθνή γκαρντ άλλαξε τα δεδομένα. Και έβαλε τους “ερυθρόλευκους” σε μία λογική να χτίσουν ένα ρόστερ με αρκετούς παίκτες που θα έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν καταστάσεις για τους συμπαίκτες τους, είτε από μέσα προς τα έξω, είτε από έξω προς τα μέσα. Οι απουσίες όμως δεν έχουν αφήσει τον Ολυμπιακό να το δείξει αυτό, κάτι που έχει μεγαλώσει τον ρόλο του Γουόκαπ.

Το πλάνο του Ολυμπιακού ωστόσο είναι να έχει στο παρκέ πάντα τουλάχιστον δύο περιφερειακούς που μπορούν να δημιουργήσουν το πλεονέκτημα στην επίθεση μέσω Pick and Roll και έναν ή δύο ψηλούς που μπορούν να το κάνουν αυτό από το Post (ένας εκ των Μιλουτίνοβ, Φαλ σε θέση σέντερ, με τον Σίκμα από θέση 4 όταν περνάει στο παρκέ). Μόλις επιστρέψουν όλοι οι παίκτες, θα υπάρχει και μία πιο ξεκάθαρη εικόνα αυτού του πλάνου.

Την δεδομένη στιγμή ο Ολυμπιακός πορεύεται χωρίς τον Σακίλ ΜακΚίσικ (καλύτερος αθλητης, αλλά και ένας παίκτης με κάθετο παιχνίδι), τον Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος (που θα αποφορτίζει τον Γουόκαπ σε καταστάσεις Pick and Roll) και τον Λουκ Σίκμα (από τους κορυφαίους ψηλούς πασέρ στην Ευρώπη), έχει δει μόλις σε ένα ματς τον Μπραζντέικις (που στην Ζάλγκιρις έδειξε δυνατότητες στο Pick and Roll και κόντρα στην Μπαρτσελόνα πήρε 3 επιθέσεις με αυτό τον τρόπο) και σε τρία ματς τον ανέτοιμο Φαλ (εξαιρετικός δημιουργός από το post).

Ο στόχος του φετινού Ολυμπιακού είναι να φτιάξει μία ομάδα που θα μοιάζει με λερναία ύδρα στον τομέα της δημιουργίας. Οι “ερυθρόλευκοι” δεν έχουν στο ρόστερ τους Βεζένκοβ και Σλούκα που έλυναν πολλά θέματα με την κλάση τους και την εκτελεστικής τους δεινότητα, αλλά διαθέτουν περισσότερους δημιουργούς σε σχέση με πέρυσι. Οι συνθήκες όμως τα έφεραν έτσι που ο Γουόκαπ έμεινε ουσιαστικά μόνος του στον τομέα της δημιουργίας.

Όταν επιστρέψουν όμως σταδιακά οι συμπαίκτες του, θα μπορέσει και αυτός να αποφορτιστεί. Θα εξακολουθήσει να έχει μεγάλο ρόλο. Απλώς δεν θα χρειάζεται να κάνει τα πάντα. Μέχρι τότε, ο Ολυμπιακός - και ο Γουόκαπ - πρέπει απλώς να κάνουν… υπομονή.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE STOIXIMAN GBL
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ