Τσιτσιπάς: "Στόχος για το 2018 το Τοπ 50"
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς μέσα από το Sport24.gr έκανε τον απολογισμό του 2017 και έθεσε ψηλά τον πήχη για το 2018. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις μεγάλες αλλαγές που υπάρχουν από τα Junior στην ανδρική κατηγορία, ευχήθηκε σύντομα να παίζει με τον αδερφό του Πέτρο, ενώ δεν έκρυψε το μεγάλο του παράπονο για το τένις στην Ελλάδα.
" Απλά να θυμάσαι, η πίεση αποτελεί προνόμιο, κάνε μεγάλα όνειρα και κυνήγησε τα με όλες σου τις δυνάμεις για να τα πραγματοποιήσεις". Τα λόγια αυτά ανήκουν στην κορυφαία Αμερικανίδα τενίστρια και φεμινίστρια Μπίλι Τζιν Κινγκ, αποτελούν οδηγό για κάθε νέο αθλητή. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ο 19χρονος τενίστας από τη Βουλιαγμένη, ακολουθεί αυτόν ακριβώς το δρόμο. Δεν έκρυψε άλλωστε ποτέ πως το όνειρο του είναι η πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των ανδρών, γιατί στην κατηγορία των τζούνιορ το Νο1 θα κοσμεί για πάντα το βιογραφικό του.
Το 2017 ο Στέφανος ολοκλήρωσε την πρώτη του σεζόν στα επαγγελματικά τουρνουά της ATP Tour. Ο πρώτος Έλληνας τενίστας που αγωνίστηκε στο κυρίως ταμπλό δύο συνεχόμενων Grand Slam τουρνουά (Ρολάν Γκαρός και Γουίμπλεντον), ο πρώτος Έλληνας που πήρε νίκη σε Masters 1000, ο πρώτος Έλληνας που νίκησε παίκτη του Top10 της παγκόσμιας κατάταξης, ο πρώτος Έλληνας που αγωνίστηκε σε ημιτελικό τουρνουά της ATP και το σημαντικότερο είναι πως είναι ο πρώτος Έλληνας που βρέθηκε στο Τop100 της παγκόσμιας κατάταξης.
Αρκετές πρωτιές που συνεχίζονται και το 2018 με τον Στέφανο να αγωνίζεται στα προημιτελικά του “Qatar ExxonMobil Open”, το καλύτερο τουρνουά της σειράς ATP250 για το 2017. Τέσσερις νίκες (δύο στα προκριματικά και δύο στο κυρίως ταμπλό απέναντι σε παίκτες με ψηλότερο ranking) και μια ήττα από τον Αυστριακό Ντόμινικ Τιμ, Νο4 στον κόσμο, έφεραν τον Στέφανο στο Νο80 στον κόσμο.
To Sport24.gr συνάντησε τον Στέφανο στη Ντόχα με τον Νο1 τενίστα στη χώρα μας να μιλάει για την εναλλαγή συναισθημάτων την περσινή σεζόν, τις αλλαγές που έχει ήδη κάνει στην καριέρα του με την παρουσία σε αυτή του ιδιοκτήτη της μεγαλύτερης ακαδημίας τένις στον κόσμο και προπονητή της Σερένα Γουίλιαμς, Πατρίκ Μουράτογλου. Αναχώρησε από την πρωτεύουσα του Κατάρ με τη ψυχολογία στα ύψη και με μπόλικους βαθμούς στο ranking της ATP (κέρδισε 11 θέσεις σε μια εβδομάδα). Αυτό που δεν γνωρίζει είναι πως άφησε στη Ντόχα εκατοντάδες νέους θαυμαστές και θαυμάστριες, έγινε η αιτία που ένα γήπεδο μιλούσε ελληνικά στον αγώνα με τον Ρισάρ Γκασκέ και απέσπασε το θαυμασμό από δύο εξαιρετικών πρωταθλητών του επαγγελματικού τένις, τον Ρόμπιν Σόντερλινγκ και τον Φαμπρίς Σαντόρο. Ο Σόντερλινγκ, ο άνθρωπος που πρωτοέσπασε το αήττητο του Ράφα Ναδάλ στο Ρολάν Γκαρός ψέλλιζε την ώρα που ο Τσιτσιπάς κέρδιζε τον αθλητή του, Ελιάς Ιμέρ “ he is a sure thing” δηλαδή θα έχει δεδομένη επιτυχία, ενώ ο Σαντόρο χειροκροτούσε τους κερδισμένους πόντους απέναντι στον δικό του παίκτη, τον Γκασκέ. Όλα έχουν σημασία.
Το πρώτο μέρος της συζήτησης με τον Στέφανο έγινε την παραμονή Πρωτοχρονιάς και αφορούσε το 2017, όταν και “ ξαναγεννήθηκα δύο φορές”.
Κατρακύλησα στο πηγάδι, αλλά ξαναγεννήθηκα
Η καινούργια σεζόν έχει ξεκινήσει ήδη, αλλά καθώς χρονικά βρισκόμαστε ακόμα στο 2017 και συνηθίζουμε να κάνουμε απολογισμό, πως τα πήγε ο Στέφανος στην πρώτη του χρονιά με τους μεγάλους;
“ Για να πω την αλήθεια κύλησε πολύ ομαλά. Δεν ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο, έγιναν λάθη στην προετοιμασία που φρόντισα να μην επαναλάβω φέτος, ενώ ο τραυματισμός μου τον Φεβρουάριο μου στοίχισε πολύ, έχασα τη ψυχολογία μου την ώρα που έβρισκα ρυθμό. Κατρακύλησα στο πηγάδι. Μετά το Ρολάν Γκαρός όταν και μπήκα στο κυρίως ταμπλό, άρχισαν τα καλά αποτελέσματα. Ήταν η πρώτη επιτυχία και μου έδωσε μεγάλη χαρά, πραγματοποίησα το στόχο που είχα βάλει από μικρός, να αγωνιστώ στο κυρίως ταμπλό ενός Grand Slam. Άλλαξε η ψυχολογία μου, κατάλαβα ότι μπορώ να παίξω σε αυτό το επίπεδο, να ανταγωνιστώ αυτούς τους παίκτες. Ήμουνα δυνατός στο σώμα και στο μυαλό. Μετά ήρθε το κυρίως ταμπλό στο Γουίμπλεντον, ακόμα ένα όνειρο, εκεί κατάλαβα πως θα πάει η χρονιά. Με βοήθησαν πολύ ο πατέρας μου και προπονητής μου, η υπόλοιπη οικογένεια μου που ήρθε στο Λονδίνο και οι άνθρωποι της ακαδημίας Μουράτογλου.
Στη συνέχεια έπαιξα καλά στα Challenger με ημιτελικό στο Πόρτοροζ και τον πρώτο μου τίτλο στη Γένοβα. Μεγάλη στιγμή για μένα. Βλέπετε έπαιζα τρία χρόνια σε τουρνουά Challenger και δεν είχα κερδίσει ένα τρόπαιο στο μονό. Μετά από δύο χαμένους τελικούς στην καριέρα μου, σήκωσα με συγκίνηση το τρόπαιο. Μπήκε μεγάλη δουλειά σε αυτό και από τον προπονητή μου στην ακαδημία, τον Κέρεϊ που μαζί με τον πατέρα μου άλλαξαν κάποια στοιχεία στο παιχνίδι μου. Έγινα άλλος άνθρωπος. Στη συνέχεια ήρθαν οι επιτυχίες στο ασιατικό Tour, στη Τσενγκντού και στο Τόκιο, όταν και έφτασα στις πέντε συνεχόμενες προκρίσεις στο κυρίως ταμπλό μέσω του ταμπλό των προκριματικών. Το Τόκιο ήταν το αγαπημένο μου τουρνουά το 2017, οι Ιάπωνες είναι τόσο φιλικοί, αγαπούν τόσο πολύ τον αθλητισμό και σε κάνουν να νιώθεις σαν μικρός Θεός. Με τη βοήθεια δικών μου ανθρώπων που ζουν εκεί, ανέβασα στο σάιτ μου ορισμένες ειδήσεις στα γιαπωνέζικα, ήθελα να τους ευχαριστήσω για την αγάπη τους.
Στη συνέχεια ήρθε το 1000άρι στη Σαγκάη, ταξιδέψαμε στην Κίνα δίχως να γνωρίζουμε αν θα παίξω στα προκριματικά. Ήμουν ο τελευταίος alternate, τελικά έπαιξα στα προκριματικά και μπήκα στο κυρίως ταμπλό. Έσπασα το ρόδι με την πρώτη νίκη (σ.σ. επί του υπερταλαντούχου 21χρονου Ρώσου Κάρεν Κατσάνοφ). Ξαναγεννήθηκα για δεύτερη φορά, συνέχισα να βελτιώνομαι μέσα στη σεζόν. Μετά ήρθε το φοβερό φινάλε στην Αμβέρσα με τη νίκη κόντρα στον Γκοφάν που βρισκόταν σε εξαιρετική κατάσταση, αν κρίνει κανείς από τις εμφανίσεις του στους τελικούς της ATP στο Λονδίνο με (Ρότζερ) Φέντερερ και (Ράφα)Ναδάλ. Δεν είχα ξανανιώσει έτσι, αλλά στα ημιτελικά με τον (Ντιέγκο) Σβάρτσμαν ήμουνα πολύ κουρασμένος”.
Αναφέρθηκες ορισμένες φορές στην ακαδημία του Πατρίκ Μουράτογλου. Αυτό σημαίνει πως έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στην καριέρα σου. Δεν προπονείσαι απλά εκεί τώρα πια;
“ Έχουν αλλάξει ορισμένα πράγματα. Πλέον έχω τον δικό μου γυμναστή, τον Φρεντερίκ Λεφέβρ, ο οποίος συνεργαζόταν με τη Σερένα Γουίλιαμς μέχρι και το Αυστραλιανό Όπεν το 2017. Η παρουσία του Λεφέβρ έδωσε μεγάλη βοήθεια στο τένις μου. Πλέον η ακαδημία θέλει να με συμπεριλάβει σε μια ομάδα τεσσάρων με πέντε επαγγελματιών παικτών της ΑΤP. Θα λέγεται Mouratoglou Team και η ακαδημία θα αναλάβει τα έξοδα μας, από τα εισιτήρια μέχρι τη διαμονή. Είναι ένα λιθαράκι παραπάνω για μένα στην καριέρα μου, θα είναι μεγάλη βοήθεια”.
Θα αναλάβει την εκπροσώπηση σου για αντάλλαγμα; Πώς είναι ως συνεργάτης ο Μουράτογλου;
“ Όχι, θα είμαι πρεσβευτής της ακαδημίας στο εξωτερικό. Διατηρώ το μάνατζερ μου, τον Πατρίσιο Οπέι του Ace Sports Group. Στην ομάδα των παικτών που εκπροσωπεί είναι και ο (Γερμανός Σάσα) Ζβέρεφ. Όσο για τον Μουράτογλου, πρόκειται για πολύ έξυπνο άνθρωπο που αγαπάει βαθιά το τένις. Μολονότι δεν έκανε καριέρα ως τενίστας, είναι ένας από τους μεγαλύτερους γνώστες του αθλήματος, αναλύει απίστευτα το παιχνίδι. Μου δίνει αρκετές συμβουλές και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας (σ.σ. η ακαδημία βρίσκεται στη Νότια Γαλλία) μας κάλεσε να μας μιλήσει ορισμένες φορές στο γραφείο του”.
Ταξιδεύεις με τον πατέρα και προπονητή σου, Απόστολο. Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει για το 2018;
“ Η αλλαγή από τα τζούνιορ στο επαγγελματικό τένις ήταν μεγάλη και για τους δυο μας. Πρέπει να ωριμάσεις γρήγορα, να προσαρμόζεσαι στις συνθήκες όσο γρηγορότερα γίνεται. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, υπάρχει μεγάλο βάθος σε ταλέντο και δεν σου χαρίζει κανείς τίποτα. Θέλει περισσότερη δουλειά και οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες.
Θέλω να ολοκληρώσω τη χρονιά ανάμεσα στους πρώτους 50 της παγκόσμιας κατάταξης και θέλω να αγωνιστώ στον 4ο γύρο ενός Grand Slam. Δεν έχω προτιμήσεις, το καλό είναι πως παίζω το ίδιο δυνατά σε όλες τις επιφάνειες. Σίγουρα το Γουίμπλεντον έχει ίσως μεγαλύτερη βαρύτητα, γιατί σε συνδέει με την ιστορία και τη μεγάλη παράδοση του αθλήματος μας. Τένις παιζόταν μόνο στο χορτάρι, πουθενά αλλού και θέλω μια καλύτερη ανάμνηση από του 2017, όταν μπροστά στην οικογένεια μου κέρδισα το πρώτο μου ματς σε πέντε σετ και πήρα το εισιτήριο για το κυρίως ταμπλό”.
Η ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΙΜ
Το 2018 εισήλθε δυναμικά με νίκη και τα καλά λόγια από τον αντίπαλό του. Σε ερώτηση του Sport24.gr μετά την επικράτηση του απέναντι στον Τσιτσιπά, ο Τιμ με δύο ημιτελικούς στο Ρολάν Γκαρός, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου:
“ Νομίζω πως είναι γεννημένος το 1998, είναι ένας από τους καλύτερους σε αυτή την ηλικία. Παίζει πολύ καλά, είναι επιθετικός με καλό σερβίς, ωραίο μπάκχαντ με το ένα χέρι. Σίγουρα θα κερδίσει πολλές θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη. Τop50, αν όχι ψηλότερα. Νομίζω πως θα γίνει μεγάλος παίκτης, ίσως όχι από φέτος, αλλά τα επόμενα χρόνια. Τόσο ο Τσιτσιπάς όσο και οι υπόλοιποι νέοι παίζουν γρήγορο τένις και είμαι χαρούμενος για τη νίκη μου. Όπως γίνεται και με τους μεγαλύτερους σε ηλικία από εμάς, έτσι και εμείς όταν αντιμετωπίζουμε τους νεαρότερους θέλουμε να παίξουμε καλύτερα από εκείνους, να τους δείξουμε πως είμαστε καλύτεροι”. Προς ενημέρωση όλων, ο Τιμ είναι μόλις 24 χρονών!
Επιστρέφοντας στον Στέφανο:
Στα rankings της ATP υπάρχει και ένας δεύτερος Τσιτσιπάς, ο αδερφός σου ο Πέτρος. Και τα τέσσερα αδέρφια Τσιτσιπά παίζετε τένις, σωστά;
“ Ναι, ο Πέτρος είναι 17 χρονών και κέρδισε τον πρώτο του πόντο στην ATP στα τουρνουά Futures που γίνονται στην Ελλάδα, προχωράει στην καριέρα του και προσπαθεί να συγκεντρώσει όσο περισσότερους βαθμούς μπορεί. Το όνειρο μου ειναι να παίζουμε μαζί σύντομα. Δυστυχώς ταξίδευε μόνος του. Η μητέρα μου προσπαθήσει να τον βοηθήσει, αλλά είναι με τα άλλα αδέρφια μας στην Αθήνα, τον Παύλο που είναι 11 χρονών και την Ελισάβετ που είναι 9. Βρίσκονται στη μέση οι γονείς μας, έχουμε ξεκινήσει κάτι με τον πατέρα μου και δεν θέλει να αφήσει την προσπάθεια να πάει χαμένη, θέλω και εγώ και εκείνος να είμαστε κοντά.
Αν ο Πέτρος καταφέρει να πάρει τα αποτελέσματα που θέλει, θα παίζουμε μαζί. Αυτό είναι το όνειρο του πατέρα μας. Οι γονείς μας έχουν κάνει μεγάλες θυσίες για να μπορώ εγώ να παίζω τένις. Ο Πέτρος είναι επιθετικός παίκτης, έχει καλό σερβίς με περιθώρια βελτίωσης, ενώ στη βασική γραμμή προπονούμαστε καλά μαζί. Μακάρι να πάνε όλα καλά και για τους δυο μας”.
Θέλω να εμπνεύσω τα παιδιά να παίξουν τένις
Σου λείπει το γεγονός πως δεν μπορείς να αγωνιστείς στην πατρίδα σου; Η επιτυχημένη παρουσία της Μαρίας Σάκκαρη στην WTA Tour δημιουργεί όνειρα για κάτι καλύτερο επί ελληνικού εδάφους.
“ Δυστυχώς δεν εξαρτάται από εμάς. Η ομοσπονδία δεν υπάρχει πουθενά. Θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να έχουμε ένα μικρό τουρνουά. Δεν έχουμε εγκατάσταση, αφού το Ολυμπιακό στάδιο που πληροί όλες τις προϋποθέσεις και απαιτήσεις, δεν χρησιμοποιείται. Τα τουρνουά είναι ένας μικρός κόσμος και έχουμε συζητήσει να κάνουμε κάτι με τον Μάρκο Παγδατή, τον Θανάση Κοκκινάκη και τον Νικ Κύργιο.
Το χειμώνα συναντήσαμε δύο φορές τον υφυπουργό αθλητισμού, τον κ.Βασιλειάδη. Υπάρχουν ιδέες, εκφράζονται απόψεις, αλλά από το τένις στην Ελλάδα δεν υπάρχει δομή. Λείπει η πρωτοβουλία είτε από την ομοσπονδία, είτε ιδιωτικά. Το τένις μεγαλώνει στην Ελλάδα χάρη στην τηλεόραση και στην κάλυψη από τα ΜΜΕ, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Δεν υπάρχει καλύτερο άθλημα για να εκπροσωπείς τη χώρα σου. Αισθάνομαι πολύ όμορφα όταν βλέπω την ελληνική σημαία δίπλα στο όνομα μου.
Έχω μιλήσει με τη Μαρία. Το ιδανικό για εμάς θα ήταν να λάβουμε μέρος ως ελληνική συμμετοχή στο Hopman Cup (σ.σ. τουρνουά εθνικών ομάδων που διεξάγεται στο ξεκίνημα κάθε χρονιάς στο Περθ). Είναι μια όμορφη γιορτή με ενδιαφέροντες αγώνες και θα προωθούσε το άθλημα στην Ελλάδα. Υπάρχουν χιλιάδες ομογενείς που ζουν στο Περθ και θα χαίρονταν και εκείνοι με την πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας.
Στόχος μου είναι να εμπνεύσω παιδιά να παίξουν τένις, να βγουν από την Ελλάδα, να έχουν όνειρα να κάνουν καριέρα. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν για μένα από την οικογένεια μου είχαν μεγάλο ρίσκο. Δεν μπορεί να γίνει τίποτα διαφορετικά, το τένις είναι πολύ ακριβό άθλημα, για αυτό και πολλά παιδιά σταματάνε να παίζουν. Ούτε εγώ έχω λύσει φυσικά το οικονομικό μου πρόβλημα. Μέχρι πέρυσι με υποστήριζε το ίδρυμα Champ Seed του Μουράτογλου που βοηθάει παίκτες δίχως μεγάλη οικονομική δυνατότητα. Ευτυχώς με στηρίζουν η Adidas, η Wilson και εδώ και λίγο καιρό μια γαλλική επενδυτική εταιρεία, η Verrazzano Capital”.
Τι σου λείπει από την Ελλάδα; Πώς περνάς το χρόνο σου κατά τη διάρκεια των τουρνουά;
“ Η οικογένεια μου, οι φίλοι μου, η Βουλιαγμένη. Είναι πολύ ήσυχη περιοχή παρά το ότι δεν είναι τόσο μακριά από την Αθήνα. Αγαπώ τη θάλασσα, πηγαίνω για κολύμπι με τα αδέρφια μου και απολαμβάνω τις βόλτες με το ποδήλατο.
Μου αρέσει η τεχνολογία, φτιάχνω videos, βγάζω φωτογραφίες και έχω πουλήσει και ορισμένες σε μια εφαρμογή. Ανανεώνω μόνος το σάιτ μου, ασχολούμαι με τα social media, όλα είναι μέρος της δουλειάς μας. Παίζω βιντεοπαιχνίδια και μου αρέσει το μπάσκετ. Η αγαπημένη μου ομάδα είναι οι Χιούστον Ρόκετς, έχουν καλή ομάδα φέτος. Μέχρι πρότινος στήριζα τους Κλίβελαντ Καβαλίερς και ως Έλληνες είμαστε με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο”.
O Στέφανος έκανε απολογισμό της παρουσίας του στη Ντόχα μέσω video για τους επισκέπτες του Sport24.gr. Λίγες ώρες μετά ταξίδεψε με προορισμό το Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία και από εκεί στη Μελβούρνη για το Αυστραλιανό Όπεν.3