Βιλερμπάν - Ολυμπιακός: Οι λιγότερες κατοχές της σεζόν, η πεντάδα του -10 σε 1'56'' και το 14.2% του Βεζένκοβ
Με τη συνδρομή του Instat Scout προσεγγίζουμε την απρόσμενη -όπως εξελίχθηκε- ήττα του Ολυμπιακού στην έδρα της Βιλερμπάν. Το τέμπο που χάθηκε στην πορεία, η ευάλωτη πεντάδα και ο Βεζένκοβ που δεν πήρε μπάλες.
Η ήττα του Ολυμπιακού στο Αστρομπάλ είναι από 'κείνες που αφήνουν σημάδι στο κορμί. Υποτυπώδες ή εμφανές από γυμνό μάτι η εξέλιξη της σεζόν θα το καθορίσει.
Το τρίποντο του Νουά στο τελευταίο δευτερόλεπτο του αγώνα ήταν η απόληξη της ερυθρόλευκης εικόνας μετά το 33-54 στο 23'20''. Σε λιγότερα από 17 λεπτά ως τη λήξη του παιχνιδιού οι Πρωταθλητές Ελλάδας είδαν τον ουρανό να πέφτει στο κεφάλι τους, τη γη ν' ανοίγει στα δυο και τους ρουφά στα έγκατα.
Αλαζονεία ή λάθη, το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το ίδιο: κατεβασμένα κεφάλια στο φινάλε, ενόσω οι γηπεδούχοι πανηγύριζαν μια ολωσδιόλου αναπάντεχη ανατροπή. Ο Ολυμπιακός του άρτια εκτελεσμένου σχεδίου και του διαφαινόμενου θριάμβου είχε παραδώσει τη σκυτάλη στον Ολυμπιακό των περιττών ενεργειών και της αυτοκαταστροφής.
Οι ελάχιστες κατοχές του Ολυμπιακού
Η ελληνική ομάδα έπαψε να παίζει και τιμωρήθηκε. Ο χρόνος ήταν σύμμαχός της, αλλά μετατράπηκε σ' εχθρό της. Μπορεί να το καταλάβει κανείς βλέποντας τον συνολικό αριθμό κατοχών του στον αγώνα.
Ποτέ έως τώρα στην εφετινή EuroLeague οι ερυθρόλευκοι είχαν τελειώσει παιχνίδι με μόνο 73 κατοχές. Οι λιγότερες ήταν οι 77 απέναντι στην Αναντολού Εφές (ήττα) και οι περισσότερες οι 88 στην αναμέτρηση με αντίπαλο Μπασκόνια. Άλλες εννέα φορές μάλιστα είχαν τουλάχιστον 80!
Σε αυτήν την περίπτωση άφησαν τη Βιλερμπάν να πάρει τον έλεγχο και να παίξει στα δικά της στάνταρ.
Η ερυθρόλευκη πλημμύρα των δύο λεπτών
Όταν η ASVEL είχε αρχίσει να πλησιάζει και ν' απειλεί (53-61 στο 30') ο Μπαρτζώκας επέλεξε να εμπιστευτεί μια έμπειρη πεντάδα (Σλούκας, Λαρεντζάκης, Παπανικολάου, Βεζένκοβ, Φαλ), πιστεύοντας στη σωστή διαχείριση της κατάστασης. Την άφησε στο παρκέ λιγότερα από δύο λεπτά, έως ότου σηκώσει και βάλει τον Γουόκαπ αντί του Παπανικολάου.
Ήταν ένα από τα συνολικά 14 σχήματα που χρησιμοποίησε ο Έλληνας κόουτς στον αγώνα. Εκ των υστέρων το "χειρότερο" με συνολικά -10 σε 1'56'' και -8 στο κομβικότερο κομμάτι του αγώνα. Με λανθασμένες τοποθετήσεις στην άμυνα και βιαστικές επιλογές στην επίθεση.
Πάμε να δούμε:
- Η αρχή έγινε από το ελεύθερο τρίποντο του Ντιό από τη δεξιά γωνία (53-61)
- Ακολούθησε άστοχη προσπάθεια του Σλούκα
- Προτού έρθει ο Λάιτι να σκοράρει από την απέναντι πλευρά με νέο αφύλακτο σουτ τριών πόντων για το 56-61.
- Ο Φαλ δεν μπόρεσε ν' απαντήσει από κοντά και
- ο Νουά με προσπάθεια μέσης απόστασης τιμώρησε άλλη μια ανισορροπία στην ερυθρόλευκη άμυνα
- Το λάθος του Παπανικολάου σε απόπειρα για πάσα ολοκλήρωσε τον κύκλο του μπλακ άουτ.
Η Βιλερμπάν είχε φτάσει πια σε απόσταση βολής. Όντως, αφού ο Τζάκσον-Καρτράιτ μείωσε στον έναν από τη γραμμή (60-61).
Η αποκοπή του Βεζένκοβ από το υπόλοιπο σύνολο
Με τον Γουόκαπ αντί του Παπανικολάου στο σχήμα, ο Σάσα Βεζένκοβ βρήκε κι έβαλε ένα λέι απ. Ήταν η μία από τις δύο προσπάθειες που πήρε σε όλη την τέταρτη περίοδο (και στις τρεις συνολικά στο δεύτερο μέρος). Την άλλη, ένα τρίποντο από αριστερά, την βρήκε μετά από πέντε λεπτά και την έχασε, αν και χωρίς πίεση. Έχει λογική, διότι έμεινε πολύ ώρα εκτός εξίσωσης.
Η άμυνα της ASVEL προτίμησε να μην δώσει πράγματα, σχεδόν τίποτα, στον αρχισκόρερ της διοργάνωσης, αλλά κι η επίθεση του Ολυμπιακού δεν τον έψαξε όσο θα έπρεπε με δεδομένο ότι είχε ως τότε 5/5 δίποντα και 1/1 τρίποντο. Οι συνολικά οκτώ προσπάθειες σε 31'24'' είναι ελάχιστες μπροστά στις δέκα του Λαρεντζάκη (20 λεπτά) ή τις εννέα του Γουόκαπ (24'38''). Ιδίως από τη στιγμή που η παραγωγικότητα του Βεζένκοβ άγγιζε τους δύο πόντους ανά κατοχή (1.9), όντας επίσης υπεύθυνος για 21 πόντους (16π, 5 πόντοι από ασίστ)!
Ιδεατός ο πλουραλισμός, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις επικίνδυνος.
Ο Βεζένκοβ τέλειωσε το παιχνίδι με το εξαιρετικά χαμηλό 14.2% στο usage - της κλίμακας που μετρά τις επιθέσεις που ορίζονται από έναν παίκτη - για τη δική του συνεισφορά μέχρι σήμερα. Στα προηγούμενα 13 παιχνίδια της διοργάνωσης ο MVP του Ολυμπιακού ήταν κατά μέσο όρο στο 25.4%, με το 33.2% απέναντι στην Μπαρτσελόνα και το 19.9% απέναντι στην Παρτίζαν να καταλαμβάνουν τα δύο άκρα της μέτρησης του.
Κι ο Φαλ ήταν κάτω από το μέσο όρο του, αλλά το 11.5% δεν έχει μεγάλη διαφορά από το 14.5%. Ούτε φυσικά τόση βαρύτητα. Αντίθετα ο Λαρεντζάκης έφτασε στο συνολικό 29%, με τον μέσο όρο του ως τότε στο 21.1%.
Ο Βούλγαρος έμεινε εκτός κάδρου κι αυτό στο φινάλε μέτρησε πολλαπλάσια. Η σιγουριά που παρέχει το δικό του "κρύο αίμα" δεν ήταν εκμεταλλεύσιμη και αναγκαστικά τα κρίσιμα σουτ έπρεπε να τα πάρουν άλλοι. Σουτ που κατέληξαν στο σίδερο. Αντίθετα αυτό του Νουά αναπαύτηκε στο καλάθι και ο Ολυμπιακός έφυγε από το Αστρομπάλ με την πίκρα, ξέροντας ότι έχασε τη νίκη μέσα από τα χέρια του.