Ζίβκοβιτς: Το win-win με τον ΠΑΟΚ και οι 14 μήνες των ριζικών αλλαγών
Αρχές φθινοπώρου του 2020 ο ΠΑΟΚ επένδυσε στον Αντρίγια Ζίβκοβιτς αξιοποιώντας συνθήκες και δεδομένα της εποχής. Το φετινό φθινόπωρο, συμφωνώντας στην επέκταση και οικονομική αναπροσαρμογή του συμβολαίου του ο Σέρβος κεφαλαιοποιεί τις εμφανίσεις του, ενώ ο Δικέφαλος καρπώνεται και ανταμείβει, ορίζοντας ξεκάθαρα το μεσοεπιθετικό σημείο αναφοράς του για την επόμενη τριετία.
Ιδιαίτερο το καλοκαίρι του 2020. Η πανδημία στο φόρτε της, επηρέαζε το κάθε τι, άλλαζε τα πάντα. Και ποδοσφαιρικά εννοείται. Στον ΠΑΟΚ ήταν το περίφημο καλοκαίρι του "οικονομικού εξορθολογισμού".
Στον πάγκο ο Αμπέλ Φερέιρα, τεχνικός διευθυντής ο Όλαφ Ρέμπε, με την στόχευση της ομάδας να συνίσταται στην ηλικιακή ανανέωση και στον όσο το δυνατόν μεγαλύτερο περιορισμός του μπάτζετ. Οι εκκρεμότητες άλλωστε τότε του Δικέφαλου με το Financial Fair Play ήταν ορατές ακόμη και σε κοινή θέα.
Την ίδια ώρα, στη Λισαβόνα, η Μπενφίκα άλλαζε σελίδα, επαναφέροντας στον πάγκο της τον Ζόρζε Ζεσούς. Με συμβόλαιο ηγεμονικό και μεταγραφική διαθέσιμη δαπάνη που όμοια τους δύσκολα απαντώνται στην ιστορία των Λουζιτάνων και σε κάθε περίπτωση ήταν τελείως παράταιρα με τα οικονομικά δεδομένα του προπερασμένου καλοκαιριού.
Χαρακτηριστικό της οικονομικής άνεσης που είχαν οι "αετοί" το γεγονός ότι έπειτα από δύο χρόνια συνεχών διαπραγματεύσεων, ουσιαστικά σε κάθε μεταγραφική περίοδο σε αυτό το διάστημα, κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία με τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς για συναινετικό "διαζύγιο".
Ο Σέρβος μεσοεπιθετικός είχε ενταχθεί στο δυναμικό της Μπενφίκα το καλοκαίρι του 2016, τότε 20 ετών, μένοντας ελεύθερος από την Παρτιζάν. Επεισοδιακός ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε ο Ζίβκοβιτς από την πρώην ομάδα του, ωστόσο επέμεινε στο deal που είχε με τους "αετούς" και μετακόμισε στη Λισαβόνα.
Επιμονή λογική αν συνεκτιμηθεί ότι στο πενταετές συμβόλαιο που υπέγραψε προβλέπονταν συνολικά απολαβές 8,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ως πριμ υπογραφής εισέπραξε άλλα 5 εκατομμύρια. Δυστυχώς για την Μπενφίκα, η επένδυση δεν βγήκε, γι’ αυτό και από νωρίς επιδίωξε να βρει λύση με τον Ζίβκοβιτς, ώστε να περιορίζονταν η οικονομική "αιμορραγία" και η ζημιά για το club από μια μη αποδοτική συμφωνία.
Τελικά η λύση δόθηκε το καλοκαίρι του 2020, με τον Σέρβο να μένει ελεύθερος από τους Λουζιτανούς στις 26 Αυγούστου έχοντας συμφωνήσει να εισπράξει 1,7 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση από τα 2,5 εκατομμύρια που προβλέπονταν στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του με την Μπενφίκα.
Η πληροφορία και η συμφωνία
Στον ΠΑΟΚ, η πληροφορία πως ο Ζίβκοβιτς μπορεί όντως – και κόντρα στα όσα λέγονταν, αλλά και στις αλλεπάλληλες αποτυχίες του παρελθόντος – να συμφωνήσει να αποδεσμευτεί από την Μπενφίκα είχε φτάσει περίπου στις 10 Αυγούστου.
Αμέσως ο Ρέμπε τσεκάρει το αγωνιστικό στάτους του Σέρβου, την κατάστασή του και φυσικά τις προθέσεις του. Ο Φερέιρα ενημερώνεται για την προοπτική και προσυπογράφει με θέρμη την εισήγηση για να γίνει προσπάθεια προσέγγισης του Ζίβκοβιτς.
Το κυριότερο εκείνη την εποχή ήταν να διαπιστωθεί ποιες ήταν οι προτεραιότητες του Ζίβκοβιτς για τη συνέχεια της καριέρας και επιπρόσθετα – και εξίσου σημαντικό – ποιες ήταν οι απαιτήσεις του. Είπαμε, μιλάμε για το καλοκαίρι του οικονομικού εξορθολογισμού στον ΠΑΟΚ, με συμβόλαια που σκοπός ήταν να μην ξεπερνούν τις 500-600.000 ευρώ.
Οι επαφές και οι συζητήσεις τόσο με τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή όσο και με τον πανταχού παρόντα πατέρα και ατζέντη του, Γιόβισα Ζίβκοβιτς δίνουν και ξεκάθαρες απαντήσεις και σαφέστατο στίγμα. Προτεραιότητα του Αντρίγια Ζίβκοβιτς είναι η αναστήλωση της καριέρας του και η επιλογή του κατάλληλου πλαισίου και πρότζεκτ ώστε να μπορέσει να το πετύχει.
Το οικονομικό σκέλος υπαρκτό φυσικά, αλλά όχι καταλυτικό. Τουλάχιστον όχι σε πρώτο επίπεδο. Διαφορετικά, αν ο Σέρβος είχε απαιτήσεις που βασίζονταν στις απολαβές του στο "Ντα Λουζ", ούτε ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε – τότε τουλάχιστον – να ανταποκριθεί, ούτε και θα υπήρχαν εξ αρχής οι βάσεις για συμφωνία.
Ριζική αλλαγή μέσα 14 μήνες
Ο υιός Ζίβκοβιτς θετικός σε ό,τι άκουσε από Ρέμπε, Φερέιρα, ο πατέρας Ζίβκοβιτς στον κλασικό ρόλο κάθε ατζέντη (απαιτητικός και κομματάκι δύσκολος δηλαδή), εν τέλει όμως οι προθέσεις αποσαφηνίζονται και το πλαίσιο ορίζεται με τη συμφωνία των δύο πλευρών.
Διετής μόνο, με τον πρώτο χρόνο να προβλέπει απολαβές στο 1/3 αυτών που ο Σέρβος είχε στην Μπενφίκα και αύξηση περίπου 30% στον δεύτερο. Κοινώς, στην διετία που συμφώνησε ο Ζίβκοβιτς με τον ΠΑΟΚ, θα εισέπραττε λιγότερα απ’ όσα θα έπαιρνε για έναν χρόνο στην Μπενφίκα.
Στο deal προβλέπεται και μια συμφωνία κυρίων σε περίπτωση που η συνεργασία, για οποιονδήποτε λόγο, δεν "τσουλούσε" (με το τέλος της πρώτης χρονιάς) και έτσι, στις 3 Σεπτεμβρίου, μια εβδομάδα μετά δηλαδή από την αποδέσμευσή του από τους "αετούς" και περίπου τρεις από την έναρξη των συζητήσεων με τον ΠΑΟΚ, σέρβικα δημοσιεύματα αποκαλύπτουν το deal των δύο πλευρών.
Deal που αποδείχτηκε win – win. Win για τον Ζίβκοβιτς, ο οποίος έκανε πέρυσι την παραγωγικότερη σεζόν της καριέρας του, win και για τον ΠΑΟΚ, ο οποίος βρήκε… κοψοχρονιά έναν ποδοσφαιριστή σε εξαιρετική ηλικία (25 ετών), τον απέκτησε ελεύθερο, βρίσκοντας σε αυτόν πλέον το επιθετικό σημείο αναφοράς του για τα επόμενα χρόνια.
Και πλέον, έχοντας αλλάξει πλαίσιο έχει και την άνεση να τον κρατήσει στο ρόστερ του ανταμείβοντας τον και οικονομικά. Και αυτό γιατί σε συνδυασμό με την επιθυμία και του ίδιου του ποδοσφαιριστή να παραμείνει στη Θεσσαλονίκη, φτάσαμε στη σαββατιάτικη δημοσιοποίηση της συμφωνίας για τριετή επέκταση του συμβολαίου του "Ζίβκο".
Βάσει αυτής, ο Σέρβος εξτρέμ θα εισπράξει 4 εκατομμύρια ευρώ συνολικά (χωρίς να συνυπολογίζεται τα μπόνους, αλλά και το ποσό που θα δοθεί στον πατέρα και ατζέντη του) και έτσι μετατρέπεται στον πλέον ακριβοπληρωμένο του ρόστερ του ΠΑΟΚ, σκιαγραφώντας και το ηγετικό στάτους που εφεξής θα έχει στον Δικέφαλο.
Παράλληλα όμως και την ξεκάθαρη αλλαγή του πλαισίου οικονομικής πολιτικής που υπάρχει στον ΠΑΟΚ που αποτυπώνεται στην ευκρινέστατη διαφοροποίηση των δεδομένων στα δύο συμβόλαια του Ζίβκοβιτς σε 14 μόλις μήνες παρουσίας στην Τούμπα (χωρίς φυσικά να λησμονούνται και οι αντίστοιχες, επταψήφιες σε ετήσιες απολαβές, συμφωνίες με Ολιβέιρα και Κούρτιτς).