X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΣΤΙΒΟΣ

Από τα χωράφια στην κορυφή του κόσμου

Μια τυχαία συνάντηση στο δρόμο άλλαξε τη ζωή του Ντένις Κιμέτο, του "φτεροπόδαρου" μαραθωνοδρόμου που έγραψε ιστορία την Κυριακή (28/9) στο Βερολίνο (video)

Το βιογραφικό του πρώτου ανθρώπου που κατέβηκε τις δύο ώρες και τρία λεπτά στο Μαραθώνιο, Ντένις Κιμέτο αναφέρει πως προπονείται μαζί με τον Τζέφρι Μουτάι. Δεν λέει όμως που συνάντησε ο περσινός νικητής στη Νέα Υόρκη τον Κιμέτο: Σε ένα σκονισμένο δρόμο την ώρα που έβγαινε ο Ήλιος.

Ο 32χρονος Μουτάι που σημείωσε στις 18 Απριλίου του 2011 στη Βοστόνη τον ταχύτερο χρόνο όλων των εποχών με 2:03.02 (σ.σ. δεν λογίζεται ως ρεκόρ), είχε ξεκινήσει την πρωινή του προπόνηση. Σε κάποιο σημείο καθ'οδόν για το χωριό Καπνκγκ'τούνι τον προσπέρασε ένας άλλος δρομέας. Τον έβλεπε για πρώτη φορά, αλλά εντυπωσιάστηκε από το διασκελισμό του άγνωστου δρομέα και τον σταμάτησε. Ήταν ο Κιμέτο. Αυτή η συνάντηση συνέβη πριν από έξι χρόνια.

" Ο Τζέφρι μου ζήτησε να πάω στο καμπ του για να προπονηθούμε μαζί. Αυτό έκανα, βρήκα ένα μεγάλο γκρουπ αθλητών και προσπάθησα να ακολουθήσω την προπόνηση τους", δήλωσε ο Κιμέτο στο runnersworld.

Αρχικά μοίραζε το χρόνο του ανάμεσα στο καμπ και στη φάρμα στο Καπνγκ'τούνι. Δούλευε ως αγρότης και κτηνοτρόφος για να βοηθήσει τη φτωχή οικογένεια του. Είχε αναγκαστεί να αφήσει το τρέξιμο για να κερδίσει το ψωμί του. Τελικά με την παρότρυνση του Μουτάι αφοσιώθηκε στο τρέξιμο.

ταν δούλευα στη φάρμα, ήθελα να ξεκινήσω να τρέχω γιατί θαύμαζα ανθρώπους όπως είναι ο (πρώην παγκόσμιος ρέκορντμαν) Πολ Τέργκατ. Μπορούσε ο καθένας να δει πως έτρεχαν καλά και ζούσαν καλά. Οπότε αποφάσισα να ξεκινήσω και εγώ να τρέχω για να ζήσω το ίδιο καλά με εκείνους", εξηγεί ο Κιμέτο που μιλάει σουαχίλι και επικοινωνεί στα αγγλικά μέσω των συναθλητών του που γνωρίζουν τη γλώσσα όπως είναι ο Γουίλιαμ Κίπσανγκ, ο νικητής στο Μαραθώνιο του Ρότερνταμ το 2008.

Σιγά σιγά εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους στον κόσμο. Ξεκίνησε να τρέχει σοβαρά το 2010. Το 2012 σημείωσε την κορυφαία επίδοση όλων των εποχών στα 25 χιλιόμετρα στο Βερολίνο με 1:11.18. Το 2013 νίκησε στο Τόκιο και στο Σικάγο με νέο ρεκόρ αγώνων. Στη Βοστόνη εγκατέλειψε. Την Κυριακή (28/9) στο Βερολίνο σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο όλων των εποχών στο Μαραθώνιο με 2:02.57. Ήταν 26 δευτερόλεπτα ταχύτερος από το προηγούμενο ρεκόρ του Γουίλσον Κίπσανγκ.

Ακόμα και χωρίς το "μυθικό" χρόνο είχε πραγματοποιήσει το όνειρο του, να βγάλει χρήματα για να βοηθήσει την οικογένεια του. Μετά τη νίκη του στο Σικάγο κέρδισε 100.000 δολάρια για την επικράτηση του και επιπλέον 75.000 δολάρια για το χρόνο του.

" Με αυτά τα χρήματα θα πληρώσω τα δίδακτρα στο σχολείο που πηγαίνουν τα αδέρφια μου. Έχω αγοράσει ένα μεγάλο σπίτι στο Ελντορέτ και θα μετακομίσει εκεί η οικογένεια μου. Απέκτησα ένα καλό αυτοκίνητο. Βελτίωσα τις συνθήκες στη φάρμα και τώρα θα έχουμε μεγαλύτερα κέρδη".

Μπορούμε να φανταστούμε τι θα κάνει με τα χρήματα που κέρδισε στο Βερολίνο. " Αυτό που μου δίνει κίνητρο να είμαι πολεμιστής είναι το γεγονός πως προέρχομαι από ταπεινό υπόβαθρο", έλεγε πριν από την ιστορική κούρσα στο Βερολίνο. Όταν διέσχισε τη γραμμή του τερματισμού, η γυναίκα του κατέρρευσε από τη συγκίνηση για αυτά που είχε καταφέρει ο άντρας της.

Περιμένουμε να δούμε τον Ντένις Κιμέτο στην Αθήνα τον Νοέμβριο όχι δυστυχώς για να αγωνιστεί στον Κλασικό Μαραθώνιο, αλλά στο Gala των κορυφαίων της AIMS.

Δείτε τον ξανά στο Βερολίνο:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ