X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΣΤΙΒΟΣ

Ένα παιδί μετράει... ρεκόρ

Είχε το αθλητικό στοιχείο στο DNA του. Το εξέλιξε, στο άθλημα που δεν θα λέγατε πως είναι η πρώτη επιλογή κάθε μικρού αγοριού. Είναι όμως, αυτό που ιντριγκάρισε τον Εμμανουήλ Καραλή. Τον έκανε να δοκιμάζει τα όρια του και δεν τον άφηνε να ησυχάσει ποτέ. Η ιστορία του 17χρονου παγκόσμιου record man, όπως τη διηγείται στο Sport24.gr ο προπονητής του, Βασίλης Μεγαλοοικονόμου.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ξεπέρασε τον εαυτό του, κάτι που στα ατομικά αθλήματα είναι το κατ' αρχάς ζητούμενο. Ήταν η πρώτη που ο Εμμανουήλ Καραλής ανανέωσε τα ρεκόρ, σε παγκόσμιο επίπεδο, όταν το Σάββατο (13/2) ξεπέρασε τα 5.53μ. στο άλμα επί κοντώ, κατά τη διάρκεια του Πανελληνίου πρωταθλήματος στίβου. Ένα ρεκόρ που "κρατούσε" για έντεκα χρόνια. Για να μάθουμε ποιο είναι αυτό το παιδί, επικοινωνήσαμε με τον Βασίλη Μεγαλοοικονόμου, τον προπονητή του 17χρονου record man από τα 12, οπότε ασχολήθηκε με το σπορ.

Για να ξεκινήσουμε την ιστορία, θα χρειαστεί να πάμε λίγο πιο πίσω στο χρόνο: στον Χάρη Καραλή, ένα παιδί που λάτρευε τον αθλητισμό, γενικά. Για αυτό και δεν αφοσιώθηκε σε ένα σπορ. Ως παιδί και ως έφηβος, ασχολείτο με το ύψος, το δίσκο, το άλμα επί κοντώ, έτρεχε στα χωμάτινα κουλουάρ, στο στάδιο της Πάτρας και έπαιζε και στη θέση του τερματοφύλακα, για τον Εθνικό Πύργου. Θα λέγατε πως ήταν πολυπράγμων. Θα λέγατε επίσης, και ότι ήταν ο τελευταίος μαθητής μιας γενιάς που χρωστούσε τον τρόπο που διαμορφώθηκε ο χαρακτήρας και εν τέλει, η ζωή τους στον Σάκη Καίσαρη. Τον προπονητή από το Επιτάλιο της Ηλείας, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην ελκτική παιδαγωγική δύναμη των παιδιών/αθλητών του και που την τελευταία δεκαετία προσφέρει τις υπηρεσίες του στον Απόλλωνα Πύργου. Υπό τις οδηγίες του, ο Χάρης Καραλής έφτασε τα 4.75 στο επί κοντώ, τους πανελλήνιο ρεκόρ των 7.993 βαθμούς στο δέκαθλο (ως εκπρόσωπος του Αλφείου Επιταλίου) και σε πολλές διακρίσεις εκτός συνόρων.

Δίπλα του, προπονούνταν δυο αδελφές από την Καμπάλα της Ουγκάντα, των οποίων οι γονείς είχαν επιλέξει την Ελλάδα για να ζήσουν και να μορφωθούν. Με ένα πρόγραμμα της εκκλησίας λοιπόν, βρέθηκαν στο Επιτάλιο, με τη Σάρα Μουλούνγκα να ξεχωρίζει για τις επιδόσεις της στο άλμα εις μήκος. Είχε φτάσει τα 5.80μ. και αν δεν τραυματιζόταν, θα ξεπερνούσε το φράγμα των έξι μέτρων. Αυτό που συνέβη, ούτως ή άλλως, ήταν να γνωριστεί με τον Χάρη και να βρει στον πρόσωπο του τον άνδρα της ζωής της. Μαζί μετακόμισαν στην Αθήνα, για να σπουδάσουν στα ΤΕΦΑΑ, με τη Σάρα να συνεχίζει τις σπουδές της και στην Αμερική. Με την επιστροφή της στην Ελλάδα, η οικογένεια έγινε τετραμελής, με την άφιξη του Εμμανουήλ και της Αγγελικής, στις 20/10 του 1999.

Απ' όταν τα παιδιά ήταν μικρά, ο πατέρας τους τα έπαιρνε μαζί του στο ΟΑΚΑ, στη δουλειά του (έγινε αρχικά προπονητής... στο είδος του και μετά personal trainer). Εκεί είχαν τη δυνατότητα να δουν όλα τα αθλήματα... στην πράξη. Παρακολουθούσαν τους διάφορους αθλητές στην προσπάθεια τους και ό,τι τους άρεσε το δοκίμαζαν. Η Αγγελική ήταν σαν τον πατέρα της. Δεν μπορούσε να διαλέξει, οπότε τα έκανε όλα -ή σχεδόν όλα, αφού ασχολείται με το έπταθλο. Ο Εμμανουήλ δοκίμασε την κολύμβηση, το καράτε, το στίβο και τελικά με το άλμα επί κοντώ, το οποίο λάτρεψε από το... πρώτο τεστ. Το είχε βρει ιδιαίτερα απαιτητικό και σύνθετο. Σαν ένα γρίφο που έπρεπε να λύσει. Ήταν 12 χρόνων όταν ξεκίνησε τις προπονήσεις. Αρχικά, δυο φορές την εβδομάδα, μετά τρεις και στο τέλος κάθε μέρα, θυμάται ο Βασίλης Μεγαλοοικονόμου, ο προπονητής του νέου record man, στην κατηγορία των παίδων, με τον οποίον μιλήσαμε. Αλλά μια στιγμή. Μη βιάζεστε. Ένα, ένα.

" Αγωνιστικά, είμαστε μαζί από το 2012, απ' όταν ξεκίνησε. Ήταν παιδάκι, ακόμα. Τον έφεραν οι γονείς του και από την πρώτη στιγμή φάνηκε πως είχε μια εξοικείωση με το ακροβατικό κομμάτι". Τι εννοεί όταν λέει "ακροβατικό κομμάτι"; Και τι χρειάζεται κάποιος για να κάνει δουλειά στο άλμα επί κοντώ, το οποίο είδε ο προπονητής στον Καραλή; " Το άλμα επί κοντώ συνδυάζει το δρομικό κομμάτι, την ταχύτητα, με το ακροβατικό κομμάτι. Δηλαδή, απαιτεί από τον αθλητή να είναι αθλητής του στίβου και ακροβάτης. Ανάλογη είναι και η προπόνηση. Δουλεύουμε με τις ασκήσεις που κάνουν οι αθλητές του στίβου (ταχύτητες, αλτικά κλπ) και με αυτές που κάνουν οι αθλητές της ενόργανης, με την ακροβατική γυμναστική, σε μονόζυγο, τραμπολίνο, δίζυγο και στο έδαφος". Ο Εμμανουήλ είχε μια έφεση στο δύσκολο μέρος της ιστορίας (το ακροβατικό) " με τους γονείς του να μου εξηγούν από την αρχή πως ήταν κάτι που τον ενδιέφερε και τα πήγαινε καλά". Τα λόγια έγιναν πράξεις και η προπόνηση έφτασε τις 2.5 με 3 ώρες την ημέρα " κατά μ.ο. γιατί αυξάνεται λίγο σε περίοδο προετοιμασίας".

Από τα 12 λοιπόν, ο έχων την καλύτερη επίδοση στην ιστορία του άλματος επί κοντώ, στην κατηγορία των παίδων (αφού η IAAF δεν αναγνωρίζει σε αυτή την ηλικία παγκόσμια ρεκόρ) έμαθε να ζει σε μια καθημερινότητα που αφορούσε το σχολείο του, τα ιδιαίτερα μαθήματα, την προπόνηση και το διάβασμα για την επόμενη σχολική ημέρα -σε παλαιότερη συνέντευξη ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας έχει πει " πολλές φορές διαβάζω καθ' οδόν για την προπόνηση". " Προσπαθούμε να τα συνδυάσουμε όλα, γιατί πέραν της αθλητικής εξέλιξης, μας ενδιαφέρει και η ακαδημαϊκή εξέλιξη" διαβεβαιώνει ο Μεγαλοοικονόμου, " είναι καλός μαθητής. Προσπαθούμε και εμείς να του δώσουμε να καταλάβει πως οφείλει να τα συνδυάσει".

Όπου " εμείς", οι γονείς του και ο προπονητής του, με τον πρώτο πληθυντικό να είναι ουσίας (όχι για το θεαθήναι), πρωτίστως για το παιδί. " Η επικοινωνία και η επαφή με τους γονείς του είναι καθημερινή και πολύ καλή. Είναι άνθρωποι του αθλητισμού και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι αθλητική οικογένεια, οι άνθρωποι είναι του χώρου και ξέρουν πολύ καλά τι συμβαίνει, αλλά και τι χρειάζεται και πάντα στηρίζουν το παιδί τους", το οποίο παιδί τους έχει πει για εκείνους " είναι ωραίο να μεγαλώνεις σε αθλητική οικογένεια. Ο πατέρας μου με συμβουλεύει για τις αποφάσεις που έχω να πάρω. Είμαι ευγνώμων που έχω την οικογένεια μου και με στηρίζει. Όσο για τον κ. Βασίλη, είναι σαν δεύτερος πατέρας. Είμαστε μαζί από την αρχή. Η καλή συνεργασία παίζει ρόλο στην απόδοση".

Ένα άλλο κομμάτι που παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του αθλητή " είναι ότι έχει αντιληφθεί πως αυτό που κάνει είναι επιλογή του" για αυτό και συνηθίζει να λέει πως δεν αισθάνεται ότι κάνει θυσίες, γιατί κάνει αυτό που αγαπά. " Δεν βλέπει πως κάνει στερήσεις. Ξέρει ότι όποιος θέλει να επιτύχει, πρέπει να ακολουθήσει αυτόν το δρόμο. Για τον Εμμανουήλ βέβαια, τα πράγματα πάνε πολύ καλά. Ο αθλητισμός ωστόσο, δεν έχει μόνο πάνω. Έχει και κάτω. Όταν λοιπόν, έλθουν οι δυσκολίες θα πρέπει να δείξει χαρακτήρα. Συζητούμε πολύ μαζί του. Και μετά τις επιτυχίες και έπειτα από άσχημα αποτελέσματα. Προσπαθούμε να έχουμε καλή επικοινωνία, για να μάθει να διαχειρίζεται ό,τι του συμβαίνει. Αν δεν αναλύουμε το κάθε τι, ενδεχομένως να ξεφύγει το μυαλό, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι παιδί. Προσπαθούμε λοιπόν, να τα συζητάμε όλα και να μάθει να διαχειρίζεται καλά ό,τι προκύπτει".

Το τελευταίο θέμα που προέκυψε ήταν το άγχος, πριν τη συμμετοχή του στο. " Είναι αλήθεια πως πριν τον αγώνα, υπήρχε πίεση από γνωστούς και φίλους, αλλά δεν το άφησα να με επηρεάσει", είχε εξηγήσει, με τα γεγονότα να αποδεικνύουν πως στη διαχείριση πήρε 10 με τόνο! Βέβαια, είχαν προηγηθεί και άλλες ορθά διαχειρίσιμες καταστάσεις, μέχρι το περασμένο Σάββατο (13/2), το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Παίδων και... αυτό (aka η νέα καλύτερη επίδοση όλων των εποχών, για να αφήσει πίσω του τον Αργεντίνο, Ζερμάν Κιαραβίλιο και τα 5.51 που "άντεχαν" από την Πρωτομαγιά του 2004).

Το 2015 ήταν η πρώτη αγωνιστική χρονιά στους παίδες. Ξεκίνησε με το Πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου, όπου ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 5 μέτρα. Αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη επίδοση για τον τότε, 16χρονο αθλητή. Ακολούθως, μετείχε στο σχολικό πρωτάθλημα της Πάτρας, για να εξελίξει το ατομικό ρεκόρ σε 5.10. Στις 9 Μαΐου έγινε ο κάτοχος του νέου πανελληνίου ρεκόρ, στην κατηγορία του, όταν πέρασε τα 5.24. Η προηγούμενη καλύτερη επίδοση (5.22) είχε συμπληρώσει 12 χρόνια... ζωής και άνηκε στον Κώστα Φιλιππίδη, τον οποίον νίκησε ο Καραλής στο 3ο Athens Street Pole Vaut, που διεξήχθη στην πλατεία Συντάγματος.

"Είναι σημαντικό ότι έκανα το ρεκόρ του Φιλιππίδη και μάλιστα σε αγώνα που ήταν κι εκείνος. Η παρουσία του είναι κίνητρο για εμάς που ασχολούμαστε με το επί κοντώ. Είναι σημαντικό να τον βλέπουμε, να τον έχουμε πρότυπο και να συνεχίζουμε", είχε δηλώσει ο νικητής, ο οποίος είχε αποκαλύψει πως ένα από τα ινδάλματα του ήταν ο 29χρονος Έλληνας. "Όταν πρωτοκάναμε προπονήσεις στον ίδιο χώρο, είχα ξετρελαθεί. Ήταν εκείνος που μου έδωσε τα πρώτα spikes και του είμαι ευγνώμων, ενώ είχα πάει και σε καμπ του, όπου μοιραζόταν τις γνώσεις και τις εμπειρίες που είχε με εμάς". Στις 7/6 πήγε στα Χανιά, απ' όπου έφυγε με νέο πανελλήνιο ρεκόρ (5.25) και τη δήλωση " θέλω να βελτιωθώ κι άλλο και να κάνω μια καλή επίδοση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, στο Κάλι" της Κολομβίας, όπου προσγειώθηκε τον Ιούλιο. Και τι συνέβη εκεί;

Φόρεσε το χάλκινο μετάλλιο, που ήταν το μοναδικό μετάλλιο της ελληνικής αποστολής, το πρώτο μετά το 2007 και το μόνο που έχει πάρει ποτέ παίδας, σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. " Έως τότε είχαμε μόνο σε κορασίδες" μας ενημερώνει ο Μεγαλοοικονόμου. Και ποιος του έκανε την απονομή; Το έτερο ίνδαλμα του, ο Σεργκέι Μπούμπκα, για τον οποίον είχε πει πως " λατρεύω το τρέξιμο και την τεχνική του. Κάθομαι και βλέπω videos με τους αγώνες του. Είναι ψηλός και μου αρέσει ο τρόπος που τρέχει. Θέλω να τον μιμηθώ".

Και όχι μόνο έκανε την απονομή, αλλά του είπε πολύ καλά λόγια για την αγωνιστική του ικανότητα και για το χαμόγελο του, για το γεγονός ότι ήταν χαρούμενος", αποκαλύπτει ο προπονητής του Καραλή, ο οποίος προσθέτει " πάντα έπειτα από κάθε παιχνίδι, μιλά για την ανάγκη που υπάρχει να βελτιώσει την τεχνική του. Το άθλημα αυτό είναι τεχνικό, οπότε αν γίνει καλύτερος στο τεχνικό κομμάτι, θα έλθουν και οι καλύτερες επιδόσεις. Αυτό θα παίξει ρόλο στην κατηγορία των ανδρών. Οι καλύτεροι στην τεχνική, ξεπερνούν τα 6 μέτρα. Δεν εστιάζουμε ωστόσο, σε κάποιο ρεκόρ. Έχουμε επικεντρώσει στη βελτίωση της τεχνικής, μέσω και πολύς ανάλυσης που κάνουμε σε video, όπου παρακολουθούμε τις δικές του προσπάθειες, αλλά και αυτές αξιόλογων αθλητών. Το video είναι μέρος της προπόνησης, της εκπαίδευσης του. Μας βοηθούν και τα ΤΕΦΑΑ που μας παρέχουν αναλύσεις, οι οποίες μας βοηθούν να δούμε τυχόν ατέλειες".

Κάπου εδώ, να σας πούμε πως ένα από τα πρώτα σχόλια του 17χρονου, μετά την επίδοση του Σαββάτου (την καλύτερη της ιστορίας, στην κατηγορία του, στην πρώτη προσπάθεια) ήταν πως " αισθάνθηκα ευτυχισμένος, γιατί είχαμε σχεδιάσει με τον προπονητή μου την τεχνική για αυτό το άλμα και είχα φτάσει πολύ κοντά σε αυτό που θέλαμε να επιτύχουμε και την περασμένη εβδομάδα, οπότε αν και βρέθηκα κοντά στο ρεκόρ, δεν τα κατάφερα! Τώρα, όλα πήγαν καλά". Γιατί σιγά μη ξεχνούσε την -ας πούμε- αποτυχία, της περασμένης εβδομάδας.

Ρωτήσαμε ποιος τακτοποιεί το οικονομικό μέρος της ιστορίας, για να μπορεί το παιδί να αφοσιώνεται στη δουλειά του, με τον προπονητή του να εξηγεί ότι " αυτή τη στιγμή, έχουμε βοήθεια από το ΓΣ Κηφισιάς. Μας βοηθά η ομοσπονδία που μας δίνει τα κοντάρια, οι γονείς του βοηθούν όσο μπορούν. Αθλητικό υλικό μας δίνει η Adidas και υπάρχουν κάποιο χορηγοί που έχουν ενδιαφερθεί. Το Ίδρυμα Λεβέντη του έδωσε υποτροφία αθλητικής προετοιμασίας -δίνει κάθε χρόνο σε επιλεγμένους αθλητές. Είναι σημαντικό να μη σκέφτεσαι και οικονομικό".

Πού μπορεί να φτάσει αυτό το παιδί; " Δεν κοιτάμε μακριά. Μόνο την επόμενη προπόνηση, την επόμενη διοργάνωση. Φέτος έχει δυο πολύ σημαντικούς αγώνες. Το Πανευρωπαϊκό της κατηγορίας (14-17/7) και το Παγκόσμιο Εφήβων (19-24/7), στην Τιφλίδα της Γεωργίας και την Πολωνία, αντίστοιχα. Νωρίτερα, υπάρχει το Βαλκανικό πρωτάθλημα ανδρών/γυναικών, στις 27/2 στην Κωνσταντινούπολη. Όλες οι διοργανώσεις έχουν στόχο την εξέλιξη του παιδιού, σε επίπεδο εκπαίδευσης και τεχνικής. Αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε, είναι να σταθεροποιηθούμε σε αυτά τα ύψη και να πάμε πιο ψηλά". Παρεμπιπτόντως, φέτος τελειώνει και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και η κατεύθυνση που θα πάρει θα αφορά -φυσικά- τα ΤΕΦΑΑ.

Στο παρελθόν είχε πει πως θα τον ενδιέφερε μια υποτροφία στην Αμερική. " Είναι κάτι που δεν είναι της παρούσης" διευκρινίζει ο Μεγαλοοικονόμου, " όταν έλθει η ώρα, θα το συζητήσουμε και θα κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο για τον Εμμανουήλ". Αλλά... γιατί "Εμμανουήλ" και όχι "Μανώλης"; " Το Μανώλης είναι πολύ κοινό, το Εμμανουήλ δεν το ακούς συχνά. Ξεχωρίζει", έχει εξηγήσει ο αθλητής που αν μη τι άλλο, έχει καταστήσει σαφές πως η διάθεση του να ξεχωρίσει κάθε άλλο αφορά μόνο το όνομα του. Έχει κάνει με όλη του την υπόσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ