ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ολυμπιακοί Αγώνες, Τελετή έναρξης: Πού θα δείτε τη λαμπρή γιορτή του Παρισιού και τι θα περιλαμβάνει

Team USA athletic trainer Amarilees Bolorin, left, poses for a selfie in front of the Eiffel Tower ahead of the 2024 Summer Olympics, in Paris, July 25, 2024. (AP Photo/Natacha Pisarenko)
Ο Πύργος του Άιφελ με το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων @ 2024 NATACHA PISARENKO / AP IMAGES

Απόψε θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, η οποία φέτος θα γίνει με σκάφη κατά μήκος του Σηκουανά. Η ώρα, το κανάλι, καθώς και τι αναμένεται να δούμε από τη λαμπρή γιορτή.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν ξεκινήσει ήδη, ωστόσο σήμερα (26/07) θα γίνει η λαμπρή τελετή έναρξης των Αγώνων του Παρισίου.

Η γιορτή αναμένεται να μείνει στην ιστορία, καθώς θα γίνει η πρώτη που θα διεξαχθεί με σκάφη κατά μήκος του Σηκουάνα, περνώντας από τα πιο εμβληματικά αξιοθέατα της πόλης.

Η τελετή έναρξης αναμένεται να ξεκινήσει στις 20:30 ώρα Ελλάδος, θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ1 και αναμένεται να διαρκέσει πάνω από τρεις ώρες.

Τι θα δούμε στην τελετή έναρξης

Στις 26 Ιουλίου οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα επιστρέψουν και επισήμως στο Παρίσι μετά από 100 χρόνια, με τους Γάλλους να ετοιμάζουν μία φαντασμαγορική τελετή έναρξης που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην ιστορία του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος, αποτελώντας το ορόσημο για τις μελλοντικές διοργανώσεις.

Για πρώτη φορά στα 128 χρόνια ζωής των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί εκτός σταδίου, με τη γαλλική πρωτεύουσα να μετατρέπεται σε στάδιο και θέατρο μαζί.

Η παραδοσιακή παρέλαση των αθλητών θα πραγματοποιηθεί με σκάφη κατά μήκος του Σηκουάνα, περνώντας από τα πιο εμβληματικά αξιοθέατα της Πόλης του Φωτός.

Ο Σηκουάνας, η κύρια υδάτινη αρτηρία της πόλης, θα αντικαταστήσει τον παραδοσιακό στίβο, ενώ οι προκυμαίες θα γίνουν κερκίδες θεατών, αναμένοντας να φιλοξενηθούν περισσότεροι από 300.000 στις όχθες του ποταμού.

Αυτή η συνθήκη την καθιστά αυτομάτως τη μεγαλύτερη τελετή έναρξης από άποψη κοινού και γεωγραφικής κάλυψης.

Η τελετή θα ξεκινήσει στις 20:30 ώρα Ελλάδας και θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΡΤ1, ενώ αναμένεται καλώς εχόντων των πραγμάτων να διαρκέσει περισσότερες από τρεις ώρες.

Η διαδρομή της παρέλασης κατά μήκος του Σηκουάνα είναι ένα οπτικό ταξίδι στην ιστορία και την αρχιτεκτονική του Παρισιού.

Η γέφυρα Austerlitz δίπλα στο Jardin des Plantes είναι το σημείο εκκίνησης. Η διαδρομή θα συνεχιστεί δυτικά για 6 χιλιόμετρα κατά μήκος του Σηκουάνα, περνώντας κάτω από ιστορικές γέφυρες και από εμβληματικά ορόσημα, όπως η Παναγία των Παρισίων και το Λούβρο, καθώς και από ορισμένους χώρους διεξαγωγής των Αγώνων, όπως η Esplanade des Invalides και το Grand Palais.

Οι αθλητές και οι αθλήτριες (11.000 τον αριθμό που θα επιβαίνουν σε περισσότερα από 100 σκάφη) θα φτάσουν τελικά απέναντι από το Τροκαντερό - την πλατεία πλησίον του Πύργου του Άιφελ - όπου θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα πρωτόκολλα, θα ανάψει το καζάνι της ολυμπιακής φλόγας και θα κηρυχθεί επίσημα η έναρξη των Αγώνων.

Σε κάθε γέφυρα κατά μήκος της διαδρομής της παρέλασης θα υπάρχουν χορευτές, ενώ 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι από όλο τον κόσμο αναμένεται να δουν μέρος ή ολόκληρη την τελετή.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ