ΣΤΙΒΟΣ

Συγκλόνισε ο Μο Φάρα: "Το πραγματικό μου όνομα είναι Χουσεΐν, ήρθα στην Αγγλία μέσω trafficking"

Ο Μο Φάρα
Ο Μο Φάρα PRINTSCREEN

Ο Μο Φάρα σόκαρε τον κόσμο σε ντοκιμαντέρ για την ζωή του, αφού αποκάλυψε ότι πήγε στην Αγγλία από την Σομαλία μέσω trafficking για 9 του χρόνια με πλαστά χαρτιά και πως το πραγματικό του όνομα είναι Χουσεΐν.

Ο Μο Φάρα είναι Ολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής στα 5.000 μέτρα και τα 10.000 μέτρα. Είναι όμως και κάτι άλλο: Θύμα trafficking. Και δεν τον λένε καν Μο Φάρα. Τον λένε Χουσεΐν Αμντί Καχίν.

Σε μία συγκλονιστική ιστορία που προβλήθηκε στο BBC, ο σερ Μο Φάρα αποκάλυψε ότι στα 9 του χρόνια μεταφέρθηκε παράνομα στην Μεγάλη Βρετανία από το Τζιμπουτί από μία γυναίκα που δεν είχε συναντήσει ποτέ, η οποία του είχε υποσχεθεί ότι θα τον πάει να ζήσει σε συγγενείς του. Μόνο που αντί για αυτό τον πήρε σπίτι της, του έσκισε τα χαρτιά που είχε με τα στοιχεία επικοινωνίας των συγγενών του στην χώρα του και τον υποχρέωσε να δουλεύει για αυτήν.

"Έσκισε τα χαρτιά μου μπροστά μου όταν φτάσαμε και τα πέταξε στα σκουπίδια. Εκείνη την στιγμή κατάλαβα ότι έχω πρόβλημα" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φάρα, για να προσθέσει ότι υποχρεώθηκε να κάνει δουλειές του σπιτού και να φροντίζει τα παιδιά αυτής της γυναίκας με αντάλλαγμα ένα πιατο φαΐ, η οπόια τον απείλησε ότι αν έλεγε κάτι τότε δεν θα έβλεπε ποτέ ξανά την οικογένειά του. "Συχνά απλώς κλειδωνόμουν στο μπάνιο και έκλαιγα" υποστήριξε.

Η οικογένεια που τον είχε σπίτι της δεν τον άφησε να πάει σχολείο μέχρι που έφτασε 12 χρονών. Στο σχολείο αναφέρθηκε ότι ο Φάρα ήρθε ως πρόσφυγας από την Σομαλία με τους γονείς του. Τότε ήταν που σταδιακά έγινε σαφές ότι είχε ταλέντο στο τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, αφού ακόμα δεν μιλούσε καλά αγγλικά και ο αθλητισμός ήταν ο καλύτερος τρόπος για να εκφραστεί. Και αυτό έμελλε να του σώσει την ζωή.

Όταν ο Φάρα έφτασε 14 χρονών αποκάλυψε σε μία δασκάλα του την αλήθεια,. Αυτή ήταν που επικοινώνησε με τις κοινωνικές υπηρεσίες, οι οποίες και κατάφεραν να τον πάρουν από την οικογένεια που ζούσε και να τον πάνε σε μία οικογένεια από την Σομαλία. Ο Φάρα συνέχισε να αθλείται και τελικά πήρε την αγγλική υπηκοότητα το 2000, σε ηλικία 17 ετών. Τα υπόλοιπα πλέον είναι ιστορία. Μία ιστορία που χτίστηκε πάνω σε ψέματα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, από την στιγμή που ο Φάρα πήρε την αγγλική υπηκοότητα με ψεύτικά χαρτιά, τότε υπάρχει περίπτωση πλέον να την χάσει επειδή αποκαλύφθηκε ότι έγινε απάτη. Επειδή όμως ήταν θύμα trafficking και είχε αποκαλύψει από το ξεκίνημα στις αρχές ότι δεν ήταν αυτό το αληθινό του όνομα, οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι ελάχιστες.

Κλείνοντας το ντοκιμαντέρ, ο Φάρα τόνισε: "Δεν είχα ιδέα ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πέρασαν το ίδιο με εμένα. Αυτό δείχνει πόσο τυχερός ήμουν. Αυτό πουμε έσωσε, αυτό που έκανε την διαφορά, ήταν ότι μπορούσα να τρέξω".

Για την ιστορία, ο Φάρα για χρόνια έλεγε ότι βρέθηκε ως πρόσφυγας στην Μεγάλη Βρετανία μαζί με τους γονείς του. Στην πραγματικότητα ωστόσο ο πατέρας του πέθανε στον εμφύλιο της Σομαλίας όταν ο σπουδαίος αθλητής ήταν μόλις 4 ετών. Αργότερα η μητέρα του τον έστειλε μαζί με τον αδελφό του στο Τζιμπουτί, από όπου στην συνέχεια ξεκίνησε η περιπέτεια που περιέγραψε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ