Το σπάνιο τέταρτο άλμα του air Τεντόγλου ήταν για ένα μεγάλο ρεκόρ
Το SPORT24 παρουσιάζει ένα πολύ κατατοπιστικό και εντυπωσιακό video με το τέταρτο άλμα του Μίλτου Τεντόγλου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της Πάτρας. Είναι ξεκάθαρο ότι προσγειώνεται πιο μακριά από τα 8,66 μέτρα που είναι το πανελλήνιο ρεκόρ.
Ο Μίλτος Τεντόγλου έμοιαζε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της Πάτρας, με αστροναύτη που βγήκε από σεληνάκατο. Από τη στιγμή που πατάει στη βαλβίδα κι έπειτα περπατάει στον αέρα. Ρυθμίζει με την τοποθέτηση του κέντρου βάρους του όπως επιθυμεί τη δική του βαρύτητα.
Το video με το τέταρτο άλμα του είναι σε αργή κίνηση και αρκετά βοηθητικό για να κατανοήσουμε πού μπορεί να φτάσει αυτός ο σπουδαίος άλτης. Ήταν ένα από τα άκυρα άλματα του αθλητή του Γιώργου Πομάσκι. Ένα ασύλληπτο άλμα!
Η προσεδάφιση του “αστροναύτη” Μίλτου είναι εντυπωσιακή και παράλληλα ένα μήνυμα ότι περιμένουμε από αυτόν διαστημικές επιδόσεις. Ο μπλε πίνακας δίπλα στο σκάμμα λειτουργεί βοηθητικά για να καταλάβουμε ότι το εν λόγω άλμα ήταν σαφώς μεγαλύτερο από τα 8,50 μέτρα.
Αυτό το άλμα ήταν περίπου στα 8,70 μέτρα
Όπως φαίνεται από τη συγκεκριμένη λήψη, ο 23χρονος πρωταθλητής δίνει την εντύπωση ότι προσγειώνεται το λιγότερο κοντά στα 8,80 μ. με 8,90 μ.. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο αθλητής βρίσκεται αρκετά πιο κοντά στην κάμερα, από το μπλε μέτρο, πίσω του. Γεγονός, που μπορεί να λειτουργήσει έως ένα βαθμό παραπλανητικά, όχι όμως πολύ.
“Αυτό το άλμα ήταν περίπου στα 8,70 μ.”, είπε ο Γιώργος Πομάσκι που είδε από κοντά την προσπάθεια του αθλητή του και εξήγησε “Είναι η γωνία της κάμερας τέτοια που δημιουργεί αυτή την εντύπωση”. Ο άλτης από τα Γρεβενά δείχνει ότι καταπίνει τα μέτρα πάνω από το σκάμμα με χαρακτηριστική άνεση και αυτό ήταν ένα άλμα πάνω από το πανελλήνιο ρεκόρ του Λούη Τσάτουμα, δηλαδή η επίδοσή αυτή ήταν μεγαλύτερη από τα 8,66 μ.. Ο άλτης από την Καλαμάτα είχε πετύχει το πανελλήνιο ρεκόρ στις 2 Ιουνίου του 2007, στα Παπαφλέσσεια.
“Αυτή ήταν η πρώτη πρόβα του Μίλτου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, στην πρώτη φάση των αγώνων. Δυστυχώς δεν έχουμε πολλούς αγώνες. Ακολουθεί στους αγώνες του το Μπρούνο Τζάουλι (Ευρωπαϊκό Κύπελλο) και το Diamond League του Μονακό, τότε θα γίνει η δεύτερη πρόβα. Όταν λειτουργείς σαν να αγωνίζεσαι στους Ολυμπιακούς Αγώνες παίρνεις ρίσκο και ανοίγεις την απόδοσή σου στο max. Όταν το κάνεις αυτό αναγκαστικά θα γίνουν και λάθη. Πρέπει να ξέρουμε ότι με αυτή τη λογική γίνονται τα παγκόσμια ρεκόρ. Δεν εννοώ ότι αυτή η επίδοση ήταν για παγκόσμιο ρεκόρ, αλλά τις φορές που οι αθλητές έκαναν παγκόσμιο ρεκόρ είχαν πάρει αυτό το ρίσκο για να φτάσουν στη μέγιστη απόδοση. Αυτό το άλμα του Μίλτου ήταν ένα πάρα πολύ καλό άλμα σε όλα και έλειπαν μια – δυο μικρές λεπτομέρειες. Έτσι, το εξετάζω”.
Σε αυτό το βίντεο φαίνεται καθαρά και η ιδιαιτερότητα που έχει ο Μίλτος Τεντόγλου ως άλτης και για την οποία είχε μιλήσει στο SPORT 24 μετά το άλμα του στα 8,60 μ., στην Καλλιθέα. Ο αθλητής από τα Γρεβενά τοποθετεί πιο μπροστά το κέντρο βάρους του κατά τη φάση της πτήσης (έτσι ονομάζεται η εναέρια φάση ενός άλματος). Με αυτή την σπάνια τεχνική έχει το πλεονέκτημα να βγάζει μεγαλύτερα άλματα. Είναι λογικό πολλοί να εντυπωσιάζονται με τα εναέρια ψαλίδια που αποτελούν κι αυτά μέρος της τεχνικής του air Μίλτου, ο οποίος ξεχνάει να προσγειωθεί. Δίνουν έμφαση στο εντυπωσιακό στιλ των αλμάτων του.
Ο Τεντόγλου βγάζει “φωτιές”
Ο ίδιος είχε εξηγήσει πάλι στο SPORT24 ότι η ιδανική γωνία απογείωσης από τη βαλβίδα για τον ίδιο είναι πάνω από τις 20 μοίρες, ιδανικά στις 24. “Σε αυτό το άλμα η γωνία ήταν κάτω από τις 20 μοίρες και τέτοιες γωνίες έχει τελευταία”, εξήγησε ο κόουτς Πομάσκι, αλλά επεσήμανε “Βλέπω αυτό το άλμα στο σύνολό του και δεν ξέρω αν θα πήγαινε πιο μακριά με μια γωνία στις 24 μοίρες. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες”.
Παραδέχομαι ότι ο ενθουσιασμός μου ήταν τέτοιος που πήρα χάρακα και μέτρησα τον μπλε πίνακα και προσπάθησα να βρω μια αναλογία των μέτρων και των εκατοστών με το σκάμμα και το σημείο της προσγείωσης του Τεντόγλου. Να πατήσετε pause και να το δοκιμάσετε, έχει ενδιαφέρον. Με αυτόν τον τρόπο που ενδεχομένως να είναι και απατηλός η επίδοση του Μίλτου δεν φαίνεται να απέχει πολύ από το παγκόσμιο ρεκόρ του Μάικ Πάουελ. Ο Αμερικανός είχε άλμα στα 8,95 μ. στις 30 Αυγούστου του 1991 στο Τόκιο. Σε κάθε περίπτωση ο Τεντόγλου, φέτος, βγάζει “φωτιές”.
*Ευχαριστούμε την Progame για την παραχώρηση του video.