WEEKLY BET

Η επιστροφή του "κανονικού" Γουόκαπ και οι "υπερωρίες" του Φαλ

Ο Τόμας Γουόκαπ
Ο Τόμας Γουόκαπ EUROKINISSI SPORTS

Προγνωστικά και στοιχηματική ανάλυση για το σπουδαίο ματς του Ολυμπιακού με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Βελιγράδι αλλά και τις σημαντικότερες αναμετρήσεις της βραδιάς από την 8η αγωνιστική της EuroLeague.

Εβδομάδα με διπλή αγωνιστική στη EuroLeague, η δεύτερη για φέτος. Πέντε αναμετρήσεις περιλαμβάνει το αποψινό πρόγραμμα, με τον Ολυμπιακό να δοκιμάζεται στο Βελιγράδι με τη Μακάμπι (21:05 Novasports Prime, Live από το SPORT24). Λόγω της εμπόλεμης κατάστασης που βρίσκεται το Ισραήλ, η Μακάμπι είναι ασφαλώς υποχρεωμένη να παίζει μακριά από το Τελ Αβίβ και στο εξής θα χρησιμοποιεί ως έδρα της το Aleksandar Nikolic Hall. Μάλιστα, οι αγώνες της εκεί θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών για λόγους ασφαλείας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το σύνολο του Οντετ Κάτας αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο Βελιγράδι ως τυπικά γηπεδούχο και επικράτησε με 93-90 της Μπάγερν, έχοντας σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια το προβάδισμα. Οι Βαυαροί μείωσαν στην 4η περίοδο ακόμη και στον πόντο, 85-84, αλλά η Μακάμπι έβρισκε σταθερά απαντήσεις στην επίθεσή της και βελτίωσε τελικά το ρεκόρ της σε 4-2.

Για την "ομάδα του λαού" αυτή ήταν η δεύτερη διαδοχική νίκη και τρίτη στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια της. Είχαν προηγηθεί δύο σημαντικά διπλά στο ΟΑΚΑ και στο Μιλάνο και ενδιάμεσα σε αυτά η συντριβή στο Μονακό.

Το πιο σημαντικό νέο βέβαια για τον Κάτας ήταν η επάνοδος του Γουέιντ Μπόλντγουιν στη δράση. Ο σταρ της Μακάμπι έπαιξε για πρώτη φορά φέτος στη EuroLeague και σε 25 λεπτά συμμετοχής σημείωσε 12 πόντους. Με την επάνοδο του Μπόλντγουιν, η Μακάμπι πλέον είναι πλήρης και φυσικά μαζί με τον Λορέντσο Μπράουν (15,7 πόντοι, 8,5 ασίστ) διαθέτει ίσως το κορυφαίο δίδυμο γκαρντ στη λίγκα.

Στον αντίποδα, ο Ολυμπιακός προέρχεται από δύο σερί ήττες στη EuroLeague με συνέπεια να υποχωρήσει σε αρνητικό ρεκόρ (3-4). Κοινό χαρακτηριστικό στα παιχνίδια με Φενέρ στην Κωνσταντινούπολη και με Μπασκόνια στο ΣΕΦ είναι ότι βρέθηκε πίσω με μεγάλες διαφορές και κατάφερε να επιστρέψει, χωρίς όμως στο τέλος να χαμογελάσει. Κόντρα στη Φενέρ, ο Γουίλιαμς-Γκος δεν μπόρεσε στην τελευταία επίθεση να στείλει το ματς στην παράταση, ενώ με την Μπασκόνια το ματς κρίθηκε στον πόντο με δίποντο του Μίλερ-ΜακΙντάιρ λίγο πριν εκπνοή.

Κι αν η ήττα από τη Φενέρ μπορεί να θεωρηθεί εντός προγράμματος, σίγουρα αυτή από την Μπασκόνια τον υποχρεώνει να ψάξει στο δρόμο νίκες για να ρεφάρει. Υπενθυμίζεται, ότι την περσινή σεζόν ο Ολυμπιακός είχε το δεύτερο κορυφαίο ρεκόρ εντός έδρας με 14-3, πίσω μόνο από τη Μακάμπι (15-2) και φέτος έχει ήδη υποστεί δύο ήττες στα πρώτα τέσσερα ματς στο ΣΕΦ.

Είναι προφανές, πως η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έχει επηρεαστεί σημαντικά από τους τραυματισμούς στο ξεκίνημα της σεζόν, με συνέπεια να παίζει με αρκετά κλειστό ροτέισον. Αυτό σημαίνει έξτρα επιβάρυνση στους υπόλοιπους και εκ των πραγμάτων προκύπτουν και νέα προβλήματα.

Για το αποψινό ματς, πέρα από τη μακροχρόνια απουσία του ΜακΚίσικ, δεν υπολογίζεται και ο Μιλουτίνοβ, ο παίκτης του Ολυμπιακού με το κορυφαίο rating φέτος στη EuroLeague και το 15ο σε ολόκληρη τη διοργάνωση. Στα θετικά είναι η επιστροφή του Σίκμα, ο οποίος μπορεί κατά συνθήκη να παίξει μερικά λεπτά ως σέντερ, ωστόσο ο πρώην άσος της Άλμπα προέρχεται επίσης από τραυματισμό, επομένως η επανένταξή του θα πρέπει υποχρεωτικά να γίνει με προσοχή.

Το βάρος λοιπόν στη θέση “5” θα πέσει ξανά κυρίως στον Μουσταφά Φαλ. Ο Γάλλος σέντερ στα τελευταία τρία επίσημα παιχνίδια των ερυθρόλευκων, έπαιξε 35:33 στην Πυλαία με τον ΠΑΟΚ, 36:59 με την Μπασκόνια και 28:26 με τον Προμηθέα. Σε αυτές τις τρεις αναμετρήσεις είχε 11,6 πόντους, 8,3 ριμπάουντ και 6,3 ασίστ.

Το πιθανότερο είναι πως και απόψε ο Φαλ θα χρειαστεί να μείνει στο παρκέ για πάνω από 30 λεπτά, εφόσον δεν φορτωθεί με φάουλ. Η αλήθεια είναι πως η Μακάμπι δεν έχει σέντερ με τα χαρακτηριστικά και το μέγεθος του Γάλλου, παρόλα αυτά υπερέχει ξεκάθαρα σε αριθμητικό επίπεδο, αφού ο Κάτας θα προσπαθήσει να τον φθείρει, εναλλάσσοντας πάνω του, τους δυναμικούς Ριβέρο, Νίμπο κι αν χρειαστεί τον πιο ψηλό Σόρκιν.

Σε κάθε περίπτωση, η απόδοση του Φαλ, τόσο στη φάση της δημιουργίας, όσο και στον έλεγχο των ριμπάουντ θα είναι κομβική για να μπορέσει ο Ολυμπιακός να διεκδικήσει τη νίκη στο Βελιγράδι. Το ενδεχόμενο ο σέντερ των ερυθρόλευκων να γράψει Over 9,5 ριμπάουντ και ασίστ προσφέρεται στη Stoiximan στο 1.83, ενώ για όσους κυνηγούν πιο μεγάλες αποδόσεις δεν μπορεί ασφαλώς να περάσει απαρατήρητο το 8.75 για να κάνει ο Φαλ double-double.

Εκ διαμέτρου αντίθετος ο ρυθμός των δύο ομάδων

Από εκεί και πέρα, θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποια ομάδα από τις δύο θα επιβάλλει το ρυθμό της, καθώς Μακάμπι και Ολυμπιακός κινούνται σε εντελώς διαφορετική λογική φέτος. Η Μακάμπι έχει το πιο γρήγορο pace στη λίγκα με 73,5 κατοχές ανά αγώνα και ο Ολυμπιακός το πιο αργό με 65,5.

Η λογική λέει ότι για να έχει τύχη ο Ολυμπιακός θα πρέπει να κατεβάσει το τέμπο, τις κατοχές και το σκορ. Αυτό βέβαια δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, όταν είσαι 4ος από το τέλος στα ριμπάουντ με 31,3 ανά ματς. Είναι ξεκάθαρο πως θα πρέπει να γίνει καλύτερη ομαδική δουλειά σε αυτό το κομμάτι για να μην δώσει ο Ολυμπιακός δεύτερες ευκαιρίες σε μία φύσει επιθετική ομάδα.

Η Μακάμπι είναι μαζί με τη Ρεάλ οι κορυφαίες ομάδες της EuroLeague σε δημιουργία, αφού μοιράζουν ανά αγώνα 22,2 ασίστ. Επίσης, το σύνολο του κόουτς Κάτας έχει το καλύτερο επιθετικό μέσο όρο (86,3 πόντους), την ώρα που οι "ερυθρόλευκοι" σκοράρουν δέκα λιγότερους (76,1).

Είναι φανερό πως ο Ολυμπιακός δεν έχει ακόμη ρολάρει επιθετικά και δεν βάζει την μπάλα με ευκολία στο καλάθι, όπως το έκανε πέρυσι. Στα πρώτα επτά ματς, ξεπέρασε τους 80 πόντους μόνο δύο φορές, τη μία μάλιστα με τον Παναθηναϊκό στην παράταση, αφού η κανονική διάρκεια έληξε 74-74.

Φυσικά, αν ο Ολυμπιακός δεν πιάσει μίνιμουμ τον μέσο όρο του θα είναι πολύ δύσκολο να κυνηγήσει κάτι καλό κόντρα στη Μακάμπι, η οποία πέρα από τους Μπράουν και Μπόλντγουιν βρίσκει επίσης σταθερό σκορ από τον Κόλσον (15,7 πόντους) στα φτερά και ανάλογα το ματς αναδεικνύει πάντα παίκτες από το δεύτερο ροτέισον όπως ο Μπλατ, ο Γουέμπ, ο Κλίβελαντ ή ο Ντιμπαρτολομέο. Το Over 75,5 των ερυθρόλευκων απόψε προσφέρεται στο 1.60 και μαζί με το Over 7,5 του Τόμας Γουόκαπ χτίζουμε στη Stoiximan ένα Bet Builder με απόδοση 3.00.

Ο Ολυμπιακός έχει τεράστια ανάγκη την επιθετική ενεργοποίηση του Γουόκαπ, ο οποίος έμεινε στο μηδέν στα τελευταία δύο ματς με Φενέρ και Μπασκόνια. Ο 30χρονος γκαρντ έχει τη φήμη του... βιονικού, ωστόσο ο οργανισμός του δέχθηκε πολύ μεγάλη καταπόνηση στο ξεκίνημα της σεζόν, όπου αναγκαστικά έπαιξε στα πρώτα οκτώ επίσημα ματς έξι φορές πάνω από 30 λεπτά. Και όλα αυτά ενώ είχε προηγηθεί η συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Κύπελλο με την Εθνική ομάδα.

Σταδιακά, με τη δραστηριοποίηση του Γουίλιαμς-Γκος, ο κόουτς Μπαρτζώκας άρχισε να μειώνει τα λεπτά του Γουόκαπ, ο οποίος είναι πλέον θέμα χρόνου να βρει ξανά τη φρεσκάδα και την πραγματική δυναμική του. Το Σάββατο με τον Προμηθέα έκανε μετά από καιρό ένα καλό επιθετικά παιχνίδι, σημειώνοντας 20 πόντους και κατά το κοινώς λεγόμενο... ξεμπούκωσε.

Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι ο Γουόκαπ, ξεκινώντας στα... κόκκινα τη σεζόν, είχε 17 πόντους στο διπλό επί του Παναθηναϊκού, 14 με την Μπαρτσελόνα και από 11 κόντρα σε Μιλάνο και Παρτίζαν.

Σφαιρόπουλος εναντίον Ιτούδη στη Stark Arena

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Aleksandar Nikolic Hall, στην άλλη πλευρά του Σάβου ποταμού, ο Ερυθρός Αστέρας θα περιμένει στη Stark Arena τη Φενέρμπαχτσε σε μία μονομαχία με ελληνικό φόντο, δεδομένου ότι θα κοντραριστούν ο Γιάννης Σφαιρόπουλος με τον Δημήτρη Ιτούδη (21:45 Novasports 6HD, Live από το SPORT24).

Μετά την αλλαγή προπονητή, ο Ερυθρός Αστέρας έχει ρεκόρ 1-2 στη EuroLeague. Με τον κόουτς Σφαιρόπουλο στον πάγκο του έχασε οριακά από Παρτίζαν και Μπαρτσελόνα και κέρδισε ενδιάμεσα την Μπάγερν. Συνολικά πάντως, ο απολογισμός σε αυτά τα τρία ματς κρίνεται θετικός, αφού ο Ερυθρός Αστέρας δείχνει ότι μπορεί φέτος να είναι ανταγωνιστικός απέναντι σε ομάδες με υψηλούς στόχους.

Τώρα, η διπλή αγωνιστική με Φενέρ και Ολυμπιακό αποτελεί ένα πολύ δυνατό τεστ προόδου για την ομάδα του Σφαιρόπουλου, που έχει μείνει πίσω με ρεκόρ 2-5 και θα χρειαστεί οπωσδήποτε μεγάλες νίκες για να χτίσει αυτοπεποίθηση και να πλησιάσει την πρώτη δεκάδα.

Στον αντίποδα, η Φενέρ έχει ξεκινήσει εξαιρετικά τη σεζόν με πέντε νίκες στα πρώτα επτά ματς. Την προηγούμενη εβδομάδα, το σύνολο του κόουτς Ιτούδη βρέθηκε ξανά στο ίδιο γήπεδο και λίγο έλειψε να βγάλει ένα τεράστιο διπλό επί της Παρτίζαν, δεδομένων των συνθηκών.

Η Φενέρ παρατάχθηκε με πάρα πολύ σημαντικές απουσίες (Καλάθης, Γκούντουριτς, Πιερ, Σανλί) και όμως στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα είχε την πρωτοκαθεδρία στο σκορ. Στο τέλος πάντως λύγισε με 85-84, παρά τη σπουδαία εμφάνιση των Χέις (23 πόντους) και Ντόρσεϊ (18 πόντους).

Στην αποστολή της τουρκικής ομάδας επέστρεψαν οι Καλάθης και Γκούντουριτς, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τον Πιερ. Αυτό σημαίνει ότι ο Χέις μάλλον θα χρειαστεί να κάνει ξανά υπερωρίες στο “4”. Την περασμένη Πέμπτη, στο ίδιο γήπεδο, βγήκε από το παρκέ για μόλις δύο δευτερόλεπτα. Φυσικά, ο κόουτς Ιτούδης τον ξεκούρασε στον αγώνα του τουρκικού πρωταθλήματος με τη Μερκεζεφεντί, το Σάββατο για να τον έχει όσο πιο φρέσκο γίνεται απόψε. Στο 1.87 στη Stoiximan το Over 10,5 πόντοι του Νάιτζελ Χέις.

Με οδηγό τον Τζέιμς για την 6η σερί νίκη η Μονακό

Στο Πριγκιπάτο, η Μονακό υποδέχεται την Εφές με στόχο την έκτη διαδοχική της νίκη στη EuroLeague (20:00 Novasports Start, Live από το SPORT24). Οι Μονεγάσκοι είναι από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή και δικαιωματικά έχει ρόλο φαβορί κόντρα στην Αναντολού.

Η Εφές δυσκολεύεται αρκετά να βρει τα πατήματά της και μία νέα αγωνιστική ταυτότητα, στη μετά-Αταμάν εποχή. Στις πρώτες επτά αγωνιστικές έχει σημειώσει τρεις νίκες, όλες όμως με κόπο και ιδρώτα. Η πρώτη με την ουραγό Βιλερμπάν (+5), η δεύτερη με τη Βαλένθια (+4) και η τρίτη την προηγούμενη εβδομάδα με τη Ζάλγκιρις, σε ένα ματς όπου οι Τούρκοι βρέθηκαν στο ξεκίνημα της 3ης περιόδου στο +18 και όμως χρειάστηκαν την παράταση για να κερδίσουν.

Για τη Μονακό, είναι πολύ σημαντικό να κερδίσει απόψε, διότι την Πέμπτη έχει ματς πρόκληση στη Μαδρίτη με την αήττητη Ρεάλ. Αν λοιπόν δεν λυγίσει την Εφές, υπάρχει κίνδυνος να κλείσει τη διπλή αγωνιστική με δύο ήττες. Η έδρα είναι φαβορί στους 6,5 πόντους. Αν κατεβάσουμε το χάντικαπ στο -3,5 και ζητήσουμε ταυτόχρονα 15+ πόντους από τον Μάικ Τζέιμς, χτίζουμε στη Stoiximan ένα Bet Builder απόδοσης 2.02.

Ο Τζέιμς είναι και φέτος ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της Μονακό. Δεύτερος σκόρερ στη διοργάνωση (18,6 πόντους) και με το τέταρτο καλύτερο PIR (21) πίσω μόνο από τους Μίροτιτς, Σενγκέλια και Μονέκε. Στα τελευταία πέντε ευρωπαϊκά ματς, όπου η Μονακό πανηγύρισε ισάριθμες νίκες, ο Τζέιμς πέτυχε 15 πόντους με τη Βιλερμπάν, 21 με το Μιλάνο, 24 με τη Μακάμπι, 17 με την Άλμπα και 18 με τον Ερυθρό Αστέρα.

* Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

TAGS WEEKLY BET ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ EUROLEAGUE ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ