ΜΠΑΣΚΕΤ BET

Προγνωστικά EuroLeague: Θέτει τους δικούς του όρους ο Ολυμπιακός

Ο Σάσα Βεζένκοβ
Ο Σάσα Βεζένκοβ EUROKINISSI SPORTS

Ξεκινάει απόψε προημιτελική σειρά του Ολυμπιακού με τη Μονακό και της Ρεάλ με τη Μακάμπι για τη EuroLeague. Προγνωστικά και ανάλυση για τα δύο μεγάλα παιχνίδια.

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στα playoffs της EuroLeague έπειτα από τέσσερα χρόνια και φιλοδοξεί να προκριθεί στο Final4 για πρώτη φορά μετά από το 2017. Τελευταίο εμπόδιο πριν το Βελιγράδι, η πρωτάρα Μονακό του Μάικ Τζέιμς (21:00 Novasports Prime, Live από το SPORT24).

Η σειρά ξεκινάει απόψε στο κατάμεστο ΣΕΦ, με τον Ολυμπιακό να είναι φαβορί της αναμέτρησης στο 1.40 και το βασικό χάντικαπ να τοποθετείται στους 7,5 πόντους. Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της σειράς, οι μπουκ θεωρούν καθαρό φαβορί για πρόκριση τους κυπελλούχους Ελλάδος στο 1.30, την ώρα που η ομάδα του Σάσα Ομπράντοβιτς προσφέρεται στο 3.70 για να περάσει στο Final4.

Ολυμπιακός - Μονακό: Προγνωστικά και Ανάλυση

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με βασικό στόχο την είσοδο στην οκτάδα, ωστόσο κατάφερε να τερματίσει πολύ πιο ψηλά από τις αρχικές προσδοκίες. Όντας η πιο σταθερή ομάδα της διοργάνωσης, μαζί με την Μπαρτσελόνα, εξασφάλισε το πλεονέκτημα έδρας και αναμενόμενα ο ενθουσιασμός στο "ερυθρόλευκο" κοινό έχει χτυπήσει "κόκκινο".

Το ΣΕΦ έχει μετατραπεί φέτος σε απόρθητο κάστρο, με τον Ολυμπιακό να έχει ρεκόρ εκεί 13-1 στη EuroLeague. Είναι χαρακτηριστικό πως στο Φάληρο, κέρδισε και τις επτά ομάδες των playoffs, μεταξύ αυτών, φυσικά και τη Μονακό με 86-65.

Η Μονακό πάντως δεν είναι ένας απλός αντίπαλος. Βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και ειδικά από την ημέρα που ανέλαβε τον πάγκο της ο Σάσα Ομπράντοβιτς, έχει βελτιώσει αισθητά την εικόνα της. Είναι χαρακτηριστικό, πως οι Μονεγάσκοι κέρδισαν τα 13 από τα τελευταία 16 ευρωπαϊκά παιχνίδια τους (!), χάνοντας μόνο από τη Ρεάλ στην παράταση, από τη Ζαλγκίρις στον πόντο και από την Μπαρτσελόνα, στη Βαρκελώνη με 88-83.

Επίσης, ο Ομπράνοβιτς έβαλε σε μία τάξη τα πράγματα στην άμυνα, αφού η Μονακό δεχόταν 84 πόντους κατά μέσο όρο στα πρώτα 17 ματς της EuroLeague και εν συνεχεία αυτό το νούμερο έπεσε στο 77,6! Η Μονακό βέβαια, παραμένει μία ομάδα με επιθετικό ένστικτο. Ολοκλήρωσε την κανονική διάρκεια με την καλύτερη επίθεση στη λίγκα (84 πόντοι ανά αγώνα) και με τα περισσότερα δίποντα (εκτελεί 41,3 ανά ματς).

Το πιο εντυπωσιακό στατιστικό όμως είναι, ότι κάνει μόλις 11,2 λάθη ανά παιχνίδι (3η καλύτερη επίδοση στη διοργάνωση), κυρίως χάρη στο γεγονός ότι ο Μάικ Τζέιμς μοιάζει φέτος πιο ώριμος από ποτέ. Ο πρώην άσος του Παναθηναϊκού, είχε την τάση να χάνει το μέτρο σε πολλά ματς, να βγαίνει εκτός ελέγχου και να παρασύρει την ομάδα του σε ένα μπάσκετ χωρίς αρχές.

Αυτό το φαινόμενο έχει περιοριστεί αισθητά φέτος. Ο Τζέιμς εκτός από δεινός σκόρερ, άρχισε να γίνεται και κανονικός πλεϊμέικερ, όπως μαρτυρούν οι 5,8 ασίστ που δίνει ανά αγώνα για μόλις 2,5 λάθη. Για να έχουμε μία τάξη μεγέθους, ο Κώστας Σλούκας δίνει 4,1 ασίστ για 1,9 λάθη και ο Νικ Καλάθης 6 για 2,1.

Προφανώς, το βασικό ζητούμενο για τον Ολυμπιακό, είναι να μπορέσει να βγάλει τον "κακό εαυτό" του Τζέιμς, να "πειράξει" το μυαλό του και να μαζί να χαλάσει ολόκληρο το παιχνίδι της Μονακό. Η καυτή έδρα, το γεγονός ότι η Μονακό είναι πρωτόπειρη ομάδα σε αυτό το επίπεδο και κυρίως η σταθερή άμυνα του Ολυμπιακού, είναι τρία καλά επιχειρήματα απέναντι στον επιθετικό οίστρο του Αμερικανού σούπερ σταρ.

Προγνωστικά EuroLeague

Ο Ολυμπιακός παίζει την καλύτερη άμυνα εδώ και μία πενταετία, από το 2017, που πήγε δηλαδή στο Final4. Παίκτες όπως ο Γουόκαπ και ο ΜακΚίσικ, έχουν τα μούσκλα, τη δύναμη και την αντοχή για να γίνουν σκιά του Τζέιμς. Υπενθυμίζεται, ότι στην κανονική διάρκεια, η Μονακό είχε πάθει ασφυξία από την "ερυθρόλευκη" άμυνα στο ΣΕΦ. Αντίθετα, στο Πριγκιπάτο, που το παιχνίδι παίχθηκε στο αλέγκρο τέμπο των Μονεγάσκων, η ομάδα του Σάσα Ομπράνοβιτς κέρδισε εύκολα με +20.

Συμπερασματικά, ο Ολυμπιακός καλείται να υπερασπιστεί το πλεονέκτημα έδρας και να στείλει σαφές μήνυμα στη Μονακό ότι μέσα στο ΣΕΦ δεν θα μπορέσει να θέσει τους δικούς της όρους. Αν η ομάδα του κόουτς Μπαρτζώκα κρατήσει τους Γάλλους κάτω από τους 80 πόντους, θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητές της για το 1-0. Σε τιμές διπλασιασμού ο άσος με -1,5 πόντο χάντικαπ, σε κόμπο με το Under 163,5.

Σε ατομικό επίπεδο, ο Τάιλερ Ντόρσι μοιάζει να ματσάρει καλά με το αθλητικό στιλ της Μονακό. Στα δύο παιχνίδια της κανονικής περιόδου, πέτυχε εναντίον της 18 και 15 πόντους αντίστοιχα. Ο 26χρονος άσος είναι παίκτης ρυθμού και μεγάλων σουτ, αν λοιπόν μπουν τα πρώτα, θα σηκώσει το ΣΕΦ στο πόδι και δεν θα τραβήξει το πόδι από το γκάζι. Εφικτό το Over 13,5 πόντοι στο 1.87.

Σε ό,τι αφορά στον Σάσα Βεζένκοβ, ξεκινάμε με το δεδομένο ότι αναμένεται να μείνει στο παρκέ πάνω από 30 λεπτά αν δεν φορτωθεί με φάουλ. Ο Βεζένκοβ είναι κομβικό να βοηθήσει στα ριμπάουντ για να ελέγξει το ρυθμό ο Ολυμπιακός. Στο παιχνίδι του ΣΕΦ, που οι "ερυθρόλευκοι" έκαναν περίπατο, ο Βούλγαρος άσος κατέβασε 10 "σκουπίδια". Αντίθετα, στο Μονακό μάζεψε μόλις δύο και ο Ολυμπιακός έχασε τελείως τον έλεγχο. Στο 1.70 το Over 5,5 ριμπάουντ του Βεζένκοβ. Σε κόμπο με τους πόντους του Ντόρτσι στο 3.35 για όποιον θέλει να ρισκάρει.

Ρεάλ - Μακάμπι: Προγνωστικά και Ανάλυση

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η σειρά της Ρεάλ με τη Μακάμπι (21:00 Novasports 5HD, Live από το SPORT24). Οι μπουκ θεωρούν φαβορί τη "βασίλισσα" στο 1.30 για πρόκριση στο Final4, ωστόσο η "ομάδα του λαού" κατεβαίνει στα playoffs σε εξαιρετική κατάσταση και δείχνει σε καλύτερη φόρμα από το σύνολο του Πάμπλο Λάσο.

Πρόκειται ασφαλώς για ένα ζευγάρι με πολύ μεγάλη ευρωπαϊκή ιστορία. Η Ρεάλ έχει αναδειχθεί δέκα φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης και η Μακάμπι έξι. Εχουν παίξει στο παρελθόν 64 φορές, με τους Μαδριλένους να υπερέχουν στις νίκες με 39-25. Φέτος, η Ρεάλ κέρδισε οριακά 72-70 εντός έδρας, για να πάρει ρεβάνς η Μακάμπι στο Τελ Αβίβ με 75-74.

Η Ρεάλ κατέληξε στην τέταρτη θέση της κανονικής περιόδου, αφού έγραψε ρεκόρ 2-8 στα τελευταία δέκα παιχνίδια της στη διοργάνωση, με τέσσερις σερί ήττες. Αντίθετα, η Μακάμπι μετά την αντικατάσταση του Γιάννη Σφαιρόπουλου, έτρεξε ρεκόρ 7-2 στη EuroLeague και ολοκλήρωσε τη regular season με έξι διαδοχικές νίκες! Παρότι είχε τη δυνατότητα να διαλέξει ως αντίπαλο το Μιλάνο, χάνοντας από τη Φενέρ στο τελευταίο της παιχνίδι, δεν το έπραξε. Κέρδισε τους Τούρκους και καλείται τώρα να αποκλείσει τη Ρεάλ για να βρεθεί στο Final4 για 13η φορά στην ιστορία της και πρώτη μετά το 2014.

Με βάση το μομέντουμ των δύο ομάδων, η Μακάμπι δείχνει ικανή να φανεί ανταγωνιστική απόψε στο WiZink Center. Άλλωστε και τα δύο μεταξύ τους παιχνίδια φέτος ήταν ντέρμπι και κρίθηκαν πραγματικά στις λεπτομέρειες. Στέκεται επομένως το διπλό στο 1.70 με +7,5 πόντους. Σε ό,τι αφορά στα ειδικά των παικτών, καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν, ο Γκερσόν Γιαμπουσέλι είναι ο πιο σταθερός παίκτης της Ρεάλ. Στα δύο ματς της regular season, έβαλε κόντρα στη Μακάμπι 15 και 14 πόντους αντίστοιχα. Στο 1.70 το Over 12,5 του Γάλλου φόργουορντ.

ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

  • Ολυμπιακός – Μονακό: 1 -1,5 & Under 163,5 (απόδοση 2.00), 21:00
  • Ολυμπιακός – Μονακό: Ντόρσι Over 13,5 πόντοι (απόδοση 1.87), 21:00
  • Ολυμπιακός – Μονακό: Βεζένκοβ Over 5,5 ριμπάουντ (απόδοση 1.70), 21:00
  • Ρεάλ – Μακάμπι: 2 +7,5 (απόδοση 1.70), 22:00
  • Ρεάλ – Μακάμπι: Γιαμπουσέλι Over 12,5 πόντοι (απόδοση 1.70), 22:00
TAGS ΜΠΑΣΚΕΤ BET ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ EUROLEAGUE ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ