ΑΧΑΣΤΑ ΤΟΥ EURO

Τα τρία άχαστα της ημέρας

Italy's Federico Chiesa, left, celebrates with his teammate Jorginho after scoring his sides second goal during an Euro 2024 group C qualifying soccer match between Italy and North Macedonia, at the Olympic Stadium stadium in Rome Friday, Nov. 17, 2023. (AP Photo/Andrew Medichini)
Italy's Federico Chiesa, left, celebrates with his teammate Jorginho after scoring his sides second goal during an Euro 2024 group C qualifying soccer match between Italy and North Macedonia, at the Olympic Stadium stadium in Rome Friday, Nov. 17, 2023. (AP Photo/Andrew Medichini) AP PHOTO/ANDREW MEDICHINI

Με τρεις αναμετρήσεις συνεχίζεται το Σάββατο η δράση στο Euro 2024. Το πρόγραμμα ανοίγει από νωρίς (16:00) με το ματς Ουγγαρία – Ελβετία για τον πρώτο όμιλο. Εν συνεχεία παίρνει τη σκυτάλη ο δεύτερος όμιλος με το Ισπανία – Κροατία στις 19:00 και το Ιταλία – Αλβανία στις 22:00.

Ιδιαίτερα αμφίρροπο αναμένεται το παιχνίδι της Ουγγαρίας με την Ελβετία για τον 2ο όμιλο. Οι Μαγυάροι θα παίξουν φέτος για τρίτη σερί φορά σε τελική φάση Euro. Με τον Μάρκο Ρόσι στην τεχνική τους ηγεσία, από το 2018, έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα προόδου κι έχουν επιστρέψει για τα καλά στο προσκήνιο.

Από την άλλη, η Ελβετία είναι από τις πιο συνεπείς ευρωπαϊκές ομάδες και η εφετινή είναι η 5η της παρουσία σε τελική φάση Euro, από το 2004 και μετά. Είναι επίσης ενδεικτικό, ότι η Nati έχει προκριθεί στα νοκ άουτ και στις πέντε προηγούμενες συμμετοχές της σε μεγάλη διοργάνωση, είτε Euro, είτε Μουντιάλ.

Από το ρόστερ της Ουγγαρίας ξεχωρίζει ασφαλώς ο Ντόμινικ Σομποσλάι, που αγωνίζεται στη Λίβερπουλ, ο έμπειρος γκολκίπερ Πέτερ Γκουλάτσι (Λειψία), ο εξαιρετικός μεσοεπιθετικός της Φράιμπουργκ, Ρόλαντ Σάλαϊ και ο “μπόμπερ” της Φερεντσβάρος Μπαρνάμπας Βάργκα. Στον αντίποδα, η Ελβετία, πέρα από τον γνώριμο στο ελληνικό κοινό, Στίβεν Τσούμπερ (ΑΕΚ), διαθέτει μία πληθώρα παικτών που αγωνίζονται σε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, όπως για παράδειγμα ο Γιαν Ζόμερ (Ιντερ), ο Μάνουελ Ακάντζι (Μάντσεστερ Σίτι), Γκράνιτ Τσάκα (Λεβερκούζεν), ο Φάμπιαν Σερ (Νιούκαστλ), ο Μπριλ Εμπολό Μονακό) και ο Νόα Οκαφόρ (Μίλαν).

Με δεδομένο ότι στο πρώτο γκρουπ η Γερμανία είναι το απόλυτο φαβορί, μετά τη νίκη επί της Σκωτίας στην πρεμιέρα του Euro, μπορεί στο Ουγγαρία – Ελβετία να κυριαρχήσει ο φόβος της μη ήττας και η ισοπαλία.

Γνωρίζονται πολύ καλά Ισπανία και Κροατία

Στο Βερολίνο, η Ισπανία θα αντιμετωπίσει την Κροατία, σε ένα αν μη τι άλλο γνώριμο ζευγάρι σε τελικές φάσεις. Οι δυο τους θα αναμετρηθούν για 4η διαδοχική φορά σε Euro. Υπενθυμίζεται, ότι στην προηγούμενη διοργάνωση, η Ισπανία είχε αποκλείσει την Κροατία στους “16” με 5-3 στην παράταση, ενώ στην πιο πρόσφατη κόντρα τους, για τον τελικό του Nations League 2023, οι Φούριας Ρόχας είχαν αναδειχθεί και πάλι νικητές, με 5-4 στη διαδικασία των πέναλτι, έπειτα από ένα στείρο διάστημα 120 λεπτών. Συνολικά, έχουν κοντραριστεί 10 φορές και ο απολογισμός είναι 5-3-2 υπέρ των Ισπανών.

Η Ισπανία έχει κατακτήσει τρεις φορές το Euro στο παρελθόν και είναι η μόνη χώρα με δύο διαδοχικά τρόπαια το 2008 και το 2012, ενώ έχει να επιδείξει κι έναν χαμένο τελικό το 1984. Η Κροατία στον αντίποδα, έχει ως ταβάνι της στο Euro τα προημιτελικά, το 1996 και το 2008, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για τη δευτεραθλήτρια κόσμου στο Μουντιάλ του 2018 και ότι πήρε την τρίτη θέση στο Μουντιάλ του Κατάρ το 2022.

Και οι δύο ομάδες έδειξαν ζεστές στα τελευταία τους φιλικά. Το σύνολο του Ζλάτκο Ντάλιτς κέρδισε με 3-0 τη Βόρεια Μακεδονία και με 2-1 την Πορτογαλία, ενώ αυτό του Λουίς Ντε Λα Φουέντε φιλοδώρησε με πέντε γκολ την Ανδόρα και τη Βόρεια Ιρλανδία. Πρώτη επιλογή λοιπόν, το Goal/Goal σε τιμές μάλιστα αουτσάιντερ.

Πανζουρλισμός για την Αλβανία

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και το εναρκτήριο παιχνίδι της Ιταλίας, απέναντι στην Αλβανία. Μία πολύ ιδιαίτερη αναμέτρηση, δεδομένου ότι δέκα παίκτες από την αποστολή του Σιλβίνιο αγωνίζονται στην Ιταλία. Παράλληλα, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι το Ντόρτμουντ θα είναι κατακόκκινο, αφού υπολογίζεται ότι περίπου 100.000 (!) Αλβανοί βρίσκονται στην κοιλάδα του Ρουρ για να ενισχύσουν την εθνική ομάδα της χώρας τους κόντρα στην πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Οι Ατζούρι έχουν αντιμετωπίσει τέσσερις φορές στο παρελθόν την Αλβανία και μετρούν ισάριθμες νίκες, ωστόσο σε κανένα από αυτά τα παιχνίδια το σκορ δεν άνοιξε ιδιαίτερα. Ούτως ή άλλως, η ομάδα του Λουτσιάνο Σπαλέτι, εμφάνισε αρκετά θέματα στο δημιουργικό κομμάτι, στα δύο τεστ πριν το Euro με Τουρκία (0-0) και Βοσνία (νίκη 1-0). Δεν θα προξενήσει λοιπόν εντύπωση, αν οι Ιταλοί δυσκολευτούν να κάμψουν την αντίσταση των "αετών".

Υπενθυμίζεται εξάλλου, ότι στην πρώτη της συμμετοχή σε τελική φάση Euro, η Αλβανία έφερε 3/3 Under 2,5, ούσα απόλυτα αξιοπρεπής στις ήττες από Ελβετία (1-0) και Γαλλία (2-0), ενώ στο τρίτο της παιχνίδι είχε κερδίσει με 1-0 τη Ρουμανία. Ο άσος της Ιταλίας είναι αρκετά χαμηλά, αλλά με Under 3,5 γίνεται σαφώς πιο ελκυστικός.

TAGS ΑΧΑΣΤΑ ΤΟΥ EURO BRAND EXPERIENCE ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ EURO ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ