ΑΧΑΣΤΑ ΤΟΥ EURO

Τα τρία άχαστα της ημέρας

France's Marcus Thuram controls the ball during the international friendly soccer match between France and Canada at the Matmut Atlantique stadium in Bordeaux, southwestern France, Sunday, June 9, 2024. (AP Photo/Yohan Bonnet)
France's Marcus Thuram controls the ball during the international friendly soccer match between France and Canada at the Matmut Atlantique stadium in Bordeaux, southwestern France, Sunday, June 9, 2024. (AP Photo/Yohan Bonnet) AP PHOTO/YOHAN BONNET

Δύο παιχνίδια για τον πέμπτο όμιλο, το Ρουμανία – Ουκρανία και το Βέλγιο – Σλοβακία περιλαμβάνει το αποψινό πρόγραμμα, συν την πρεμιέρα της δευτεραθλήτριας κόσμου Γαλλίας, η οποία αντιμετωπίζει την Αυστρία.

Πρώτη χρονικά στάση στο Μόναχο για το Ρουμανία – Ουκρανία. Για τη Ρουμανία η φετινή συμμετοχή είναι η 6η σε τελική φάση Euro. Το 2016 είχε προκριθεί με προπονητή τον εμβληματικό Ανχελ Ιορντανέσκου. Τώρα, ομοσπονδιακός τεχνικός είναι ο Εντουαρντ Ιορντανέσκου, ο γιος του άλλοτε προπονητή της Εθνικής μας.

Χωρίς σταρ και γνωστούς στο ευρύ κοινό ποδοσφαιριστές, ο Εντουαρντ Ιορντανέσκου κατάφερε με όπλο την πειθαρχία και την εξαιρετική ανασταλτική λειτουργία να δημιουργήσει ένα συμπαγές σύνολο, που τερμάτισε πρώτο και αήττητο (6-4-0) στα προκριματικά, μπροστά από την Ελβετία, με μόλις πέντε γκολ παθητικό.

Στον αντίποδα, η Ουκρανία έκανε το ντεμπούτο της σε τελική φάση Euro το 2012 και έκτοτε μετέχει σταθερά στο κορυφαίο ευρωπαϊκό ραντεβού σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Μάλιστα, στην προηγούμενη διοργάνωση σημείωσε την καλύτερη της πορεία, φτάνοντας μέχρι τα προημιτελικά. Από το 2023 στο τιμόνι της βρίσκεται ο άλλοτε σταρ της Ντιναμό Κιέβου, Σεργκέι Ρεμπρόφ.

Συγκριτικά με τη Ρουμανία, οι Ουκρανοί διαθέτουν ασφαλώς πολύ πιο αναγνωρίσιμα ονόματα στο ρόστερ τους, όπως ο Λούνιν (Ρεάλ), ο Μούντρικ (Τσέλσι), Ζιντσένκο (Αρσεναλ), ο Μαλινόφσκι (Τζένοα), ο Γιαρμολένκο (Ντιναμό Κιέβου) και ο Γιάρεμτσουκ (Βαλένθια). Ούτως ή άλλως, οι Ρουμάνοι σε τελική φάση Euro έχουν απογοητευτικό ρεκόρ με μόλις μία νίκη σε 16 παιχνίδια (1-5-10), επομένως το διπλό είναι σωστά φαβορί. Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση, συγκριτικά με το διπλό, το anytime του Ντόβμπικ, του 26χρονου φορ της Ζιρόνα, ο οποίος στην πρώτη του σεζόν στη La Liga έκανε θραύση, βρίσκοντας δίχτυα 24 φορές!

Ανανεωμένο το Βέλγιο

Επόμενος σταθμός η Φρανκφούρτη για το Βέλγιο – Σλοβακία. Το Βέλγιο βρίσκεται πλέον σε φάση ανανέωσης. Με νέο τεχνικό τον Ντομένικο Τεντέσκο, έπειτα από επτά χρόνια με τον Ρομπέρτο Μαρτίνεθ στον πάγκο. Η χρυσή γενιά της χώρας, δεν κατάφερε κάτι μεγάλο στα δύο προηγούμενα Euro, αφού η πορεία της σταμάτησε τόσο το 2016, όσο και το 2020 στα προημιτελικά, κόντρα σε Ουαλία και Αγγλία αντίστοιχα.

Από εκείνη τη φουρνιά, παραμένουν στην αποστολή οι Ντε Μπρούιν, Λουκάκου, Βίτσελ και Φερτόνγκεν για να μεταδώσουν την εμπειρία τους στο νέο αίμα (Ονάνα, Ντοκού, Ντε Κετέλαρ, Οπέντα, Ντεμπάστ, Φερμέιρεν). Οι κόκκινοι διάβολοι λοιπόν, διαθέτουν ένα εξαιρετικό μείγμα ταλέντου και υψηλών παραστάσεων, που δικαιωματικά τους καθιστά ένα από τα δυνατά αουτσάιντερ της διοργάνωσης, δεδομένου μάλιστα ότι βρίσκονται και σε έναν αρκετά βατό όμιλο.

Σε κάθε περίπτωση, το Βέλγιο έχει τον πρώτο λόγο κόντρα στη Σλοβακία και εκτός απροόπτου θα ξεκινήσει με το δεξί στο Euro 2024.

Επικίνδυνη πρεμιέρα για τη Γαλλία

Το πρόγραμμα της Δευτέρας ολοκληρώνεται στο Ντίσελντορφ με την ομολογουμένως πιο ενδιαφέρουσα αναμέτρηση, αφού ένα εκ των μεγάλων φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, η Γαλλία, κοντράρεται με την υπολογίσιμη Αυστρία.

Οι τρικολόρ μπορεί να κατέκτησαν για τελευταία φορά το Euro το 2000 και στην προηγούμενη διοργάνωση να απογοήτευσαν, μένοντας εκτός στους “16” από την Ελβετία. Δεν πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε ότι έφτασαν ως τον τελικό στο Euro του 2016, αναδείχθηκαν πρωταθλητές κόσμου το 2018 και στο Μουντιάλ του Κατάρ, το 2022, έχασαν στα πέναλτι τον παγκόσμιο τίτλο από την Αργεντινή. Εν ολίγοις, το σύνολο του Ντιντιέ Ντεσάμ έπαιξε στον τελικό στις τρεις από τις τελευταίες τέσσερις μεγάλες διοργανώσεις.

Με απόλυτο σταρ τον Εμπαπέ, που από τη νέα σεζόν θα είναι κάτοικος Μαδρίτης και με ένα ρόστερ υπερταλαντούχο, η Γαλλία συγκαταλέγεται απολύτως φυσιολογικά ανάμεσα στα πιο δυνατά χαρτιά του τουρνουά. Η πρεμιέρα της βέβαια με την Αυστρία, δεν αναμένεται απλή υπόθεση.

Οι Αυστριακοί έχουν υποστεί μόλις μία ήττα και αυτή από το Βέλγιο, στα τελευταία 16 παιχνίδια τους, φιλικά και επίσημα. Επίσης, μιλάμε για μία ομάδα με ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται κυρίως σε συλλόγους της γερμανικής Bundesliga, επομένως θα νιώθουν σαν το σπίτι τους στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί, ότι η Αυστρία με τον Ραλφ Ράνγκνικ στην τεχνική της ηγεσία, έχει πανηγυρίσει πολύ μεγάλα αποτελέσματα, κερδίζοντας μεταξύ άλλων αντιπάλους όπως η Κροατία, η Ιταλία, η Σουηδία, η Γερμανία, η Τουρκία και η Σερβία.

Με δεδομένο λοιπόν, ότι η Αυστρία μπορεί να απειλήσει τη γαλλική άμυνα, μπορούμε να στραφούμε προς το Over 2,5, το οποίο ούτως ή άλλως έχει επιβεβαιωθεί 5/7 φορές μέχρι στιγμής στο Euro 2024.

TAGS ΑΧΑΣΤΑ ΤΟΥ EURO BRAND EXPERIENCE ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ EURO ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ