Τα τρία άχαστα της ημέρας
Το Euro 2024 μπαίνει στην τελική του ευθεία και απόψε το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο αν μη τι άλλο σπουδαίες αναμετρήσεις για την προημιτελική φάση, το Ισπανία – Γερμανία και το Πορτογαλία – Γαλλία.
Πρώτος χρονικά προημιτελικός, αυτός της Στουτγάρδης, ανάμεσα στην Ισπανία και τη Γερμανία. Ένα ματς που έχει χαρακτηριστεί από όλους ως πρόωρος τελικός, διότι κατά γενική ομολογία κοντράρονται οι δύο ομάδες με την καλύτερη εικόνα στο τουρνουά.
Η Ισπανία έχει φτάσει ως εδώ με 4/4 νίκες και 9-1 γκολ και η Γερμανία έχοντας απολογισμό 3-1-0 και 10-2 γκολ. Η Μάνσαφτ είναι η πιο παραγωγική επίθεση του τουρνουά μέχρι στιγμής, έχοντας 28 σουτ on target, ένα λιγότερο από την Ισπανία, που διατηρεί την κορυφαία επίδοση στη συγκεκριμένη στατιστική κατηγορία. Αν πάμε και πιο πίσω, η Ισπανία μετράει έξι σερί νίκες σε φιλικά και επίσημα, ενώ η Γερμανία είναι αήττητη μέσα στο 2024 με ρεκόρ 6-2-0.
Όλα λοιπόν προμηνύουν μία συγκλονιστική μάχη. Άλλωστε, μιλάμε για τις δύο πιο επιτυχημένες ομάδες στην ιστορία του Euro, με τρεις τίτλους έκαστη. Στο παρελθόν, Ρόχα και Μάνσαφτ έχουν συναντηθεί συνολικά 26 φορές και η προϊστορία είναι εντυπωσιακά ισορροπημένη: 9 νίκες η Γερμανία, 8 η Ισπανία και 9 ισοπαλίες.
Η ομάδα του Λουίς Ντε Λα Φουέντε πάντως, θα προσπαθήσει να πετύχει στη Στουτγάρδη, κάτι που δεν έχει κάνει ποτέ στο παρελθόν η Ισπανία σε μεγάλο τουρνουά: Να κερδίσει την οικοδέσποινα της διοργάνωσης. Ειδικά σε Euro, η Ρόχα δεν έχει σημειώσει ούτε γκολ απέναντι στους διοργανωτές. Το 1980 είχε φέρει ισοπαλία 0-0 με την Ιταλία. Το 1984 είχε χάσει με 2-0 από τη Γαλλία. Το 1988 είχε ηττηθεί με το ίδιο σκορ από τη Γερμανία. Το 1996 είχε αποκλειστεί στα πέναλτι από την Αγγλία, έπειτα από 120 στείρα λεπτά (0-0), ενώ το 2004 είχε χάσει με 1-0 από την Πορτογαλία, στη φάση των ομίλων.
Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί, ότι η νίκη των Γερμανών το 1988 είναι η τελευταία απέναντι στην Ισπανία σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Τις επόμενες τέσσερις φορές που συναντήθηκαν σε major tournament η Ισπανία μετράει 2-2-0 απέναντι στη Μάνσαφτ.
Γενικά, η Γερμανία δεν έχει και τις καλύτερες αναμνήσεις από τα τελευταία παιχνίδια της κόντρα στην Ισπανία. Στις τέσσερις πιο πρόσφατες αναμετρήσεις τους, έχουν μία ήττα και τρεις ισοπαλίες με 1-1, μεταξύ αυτών και εκείνη στον όμιλο για το Μουντιάλ του Κατάρ το 2022. Βέβαια, οι Γερμανοί ακόμη δεν έχουν χωνέψει το βαρύ κι ασήκωτο 6-0 του 2020, στη Σεβίλλη, για το Nations League.
Όπως και να έχει, όλα τα παραπάνω ανήκουν στο παρελθόν. Η αποψινή κόντρα είναι ένα εντελώς διαφορετικό κεφάλαιο, ανάμεσα σε δύο υπερδυνάμεις του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, με σπουδαίο ταλέντο μεσοεπιθετικά. Από τη μία η μαγική νεανική τριπλέτα των Γιαμάλ, Νίκο Γουίλιαμς και Πέδρι και από την άλλη η εξίσου φρέσκια και γεμάτη ποιότητα τριάδα των Μουσιάλα, Χάβερτς και Βιρτς.
Παρότι λοιπόν, σε τέτοιου είδους ματς κυριαρχεί συνήθως η σκοπιμότητα και ο φόβος της ήττας, εδώ είναι δικαιολογημένα φαβορί το Goal/Goal, διότι τίθενται αντιμέτωπες δύο ομάδες που παίζουν ποδόσφαιρο, θέλουν την μπάλα στα πόδια τους και προσπαθούν να επιτεθούν και να δημιουργήσουν.
Ο εγωισμός του Ρονάλντο και η άμυνα της Γαλλίας
Στον άλλον προημιτελικό της ημέρας, η Πορτογαλία κοντράρεται στον Αμβούργο με τη Γαλλία, σε μία αναμέτρηση που ασφαλώς ξυπνάει μνήμες από τον τελικό του 2016, όταν οι Ιβηρες είχαν στεφθεί πρωταθλητές Ευρώπης μέσα στο Παρίσι, κερδίζοντας τους τρικολόρ με γκολ του Έντερ στο 109'.
Η Πορτογαλία ξεπέρασε με δραματικό τρόπο το εμπόδιο της Σλοβενίας στους 16, αφού χρειάστηκε τη διαδικασία των πέναλτι. Εκεί, ο Ντιόγκο Κόστα έκανε 3/3 αποκρούσεις, ενώ προηγουμένως είχε αποσοβήσει στην παράταση και κλασικό τετ α τετ του Σέσκο, γλιτώνοντας την ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίινεθ από το απόλυτο κάζο.
Είναι αλήθεια, πως κόντρα στους Σλοβένους, οι Πορτογάλοι λίγο έλειψαν πληρώσουν ακριβά τον εγωισμό του Ρονάλντο. Όλη ομάδα έπαιζε για να βάλει γκολ ο Κριστιάνο και μοιραία έγινε μονοδιάστατη επιθετικά. Ο βασικός στόχος, που ήταν η πρόκριση πέρασε σε δεύτερη μοίρα για να ικανοποιηθεί το εγώ του 39χρονου σταρ και λίγο έλειψε στο τέλος να γίνει το κακό, με τον Ρονάλντο μάλιστα να χάνει και πέναλτι στην παράταση και εν συνεχεία να ξεσπάει σε κλάματα.
Στο φινάλε πάντως, ο Ντιόγκο Κόστα λύτρωσε την Πορτογαλία και τον Κριστιάνο, ο οποίος αναζητά ακόμη το πρώτο του γκολ στη φετινή διοργάνωση μετά από τέσσερα παιχνίδια.
Το πρώτο της γκολ σε open play αναζητά και η Γαλλία. Οι τρικολόρ ξεκίνησαν τη διοργάνωση ως το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, μαζί με την Αγγλία, όμως οι εμφανίσεις τους κινούνται μάλλον στη μετριότητα, με βάση πάντα την ποιότητα που έχουν ως ρόστερ.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι δευτεραθλητές κόσμου, έφτασαν ως τα προημιτελικά, έχοντας σκοράρει μόλις τρία τέρματα, εκ των οποίων τα δύο αυτογκόλ και το άλλο με πέναλτι του Εμπαπέ. Το μόνο που μπορεί να κρατήσει ο Ντιντιέ Ντεσάμπ από το πρώτο νοκ άουτ ματς κόντρα στο Βέλγιο, είναι η αμυντική ασφάλεια που παρουσίασε ξανά η Γαλλία. Είναι αλήθεια, πως οι Γάλλοι απειλήθηκαν ελάχιστα από την παρέα των Ντε Μπρόινε και Λουκάκου και κράτησαν άνετα το μηδέν για πέμπτη φορά στα τελευταία έξι παιχνίδια τους.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Γαλλία μετράει πέντε διαδοχικά Under 2,5 και ασφαλώς με τον τρόπο που αγωνίζεται στο Euro 2024, αλλά και τη δυσκολία που αντιμετωπίζει στο σκοράρισμα, είναι απολύτως λογικό το Under να προσφέρεται σε τιμές καθαρού φαβορί και να έχει σημαντικές πιθανότητες επαλήθευσης σε μία τόσο κρίσιμη μάχη, όπου σίγουρα θα βγουν στην επιφάνεια άγχος και εκνευρισμός.
Άλλωστε, οι τέσσερις από τις πέντε προηγούμενες αναμετρήσεις της Πορτογαλίας με τη Γαλλία σε τελική φάση μεγάλου τουρνουά, έληξαν ισόπαλες στο 90λεπτο. Ειδικά για την Πορτογαλία, πρέπει να σημειωθεί ότι έχει κερδίσει μόνο μία φορά τη Γαλλία στα 14 τελευταία μεταξύ τους παιχνίδια, στον τελικό του Euro 2016, στην παράταση. Με βάση λοιπόν αυτό το στατιστικό, αλλά και τη σαφή ροπή των Γάλλων να πηγαίνουν τα παιχνίδια τους σε χαμηλά σκορ, η ισοπαλία στον προημιτελικό του Αμβούργου έχει τον πρώτο λόγο.