Τα τρία άχαστα της ημέρας
Η Ισπανία τσέκαρε το εισιτήριο της για τον τελικό του Βερολίνου και απόψε θα μάθει ποιον θα αντιμετωπίσει την Κυριακή από τον άλλο σπουδαίο ημιτελικό ανάμεσα στην Ολλανδία και την Αγγλία.
Όλα τα βλέμματα απόψε είναι στραμμένα στο Ντόρτμουντ, εκεί όπου η Ολλανδία κοντράρεται με την Αγγλία για την πρόκριση στον μεγάλο τελικό του Euro 2024. Οι οράνιε ψάχνουν την πρώτη τους πρόκριση σε τελικό Euro μετά από 36 ολόκληρα χρόνια και το τουρνουά του 1988, όταν είχαν κατακτήσει τον τίτλο. Από την άλλη, τα τρία λιοντάρια έφτασαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους στην πηγή το 2021, αλλά έχασαν στα πέναλτι από την Ιταλία το ευρωπαϊκό τρόπαιο και θέλουν φέτος να εκπληρώσουν επιτέλους το απωθημένο τους.
Η ομάδα του Γκάρεθ Σαουθγκέιτ έφτασε ως τους 4 χωρίς να έχει θέλξει με την απόδοσή της. Υπενθυμίζεται, ότι στους 16 απέκλεισε τη Σλοβακία στην παράταση, ισοφαρίζοντας σε 1-1 στις καθυστερήσεις της κανονικής διάρκειας, ενώ στους 8 χρειάστηκε τα πέναλτι για να λυγίσει την Ελβετία. Έδειξε πάντως χαρακτήρα και στα δύο νοκ άουτ, αφού βρέθηκε πίσω στο σκορ, αλλά κατάφερε να αντιδράσει.
Η Ολλανδία έχει αφήσει μέχρι στιγμής ελαφρώς καλύτερες εντυπώσεις, έχοντας μία άνετη πρόκριση με 3-0 επί της Ρουμανίας και το 2-1 με ανατροπή απέναντι στην Τουρκία, σε ένα ματς που χρειάστηκε μόλις έξι λεπτά για να το φέρει τούμπα. Στο τέλος πάντως, οι οράνιε τα χρειάστηκαν από τους Τούρκους και λίγο έλειψε να δεχθούν το 2-2.
Γενικά, η Ολλανδία είναι σαφώς πιο δημιουργική και απειλητική στο επιθετικό κομμάτι από τους Άγγλους, ωστόσο δεν έχει την ίδια αμυντική ισορροπία όπως η Αγγλία, που μέχρι στιγμής μετράει 5/5 Under 2,5 στη διοργάνωση, στην κανονική διάρκεια των αγώνων. Απολύτως φυσιολογικά λοιπόν, το Under 2,5 είναι ξεκάθαρο φαβορί, δεδομένου μάλιστα ότι μιλάμε για έναν ημιτελικό Euro, όπου το διακύβευμα είναι τεράστιο και η πίεση μεγάλη. Μπορούμε ωστόσο να πάμε ένα κλικ πιο ψηλά, στο 2-3 γκολ για καλύτερη απόδοση, στη λογική ότι η Ολλανδία δεν είναι ομάδα που παίζει συντηρητικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τελευταία 39 παιχνίδια της, φιλικά και επίσημα δεν βρήκε δίχτυα μόνο δύο φορές, αμφότερες κόντρα στη Γαλλία. Σε όλα τα άλλα ματς σκόραρε τουλάχιστον ένα γκολ.
Στη λογική ότι περιμένουμε να μπουν τέρματα στο ματς, μπορούμε να επιλέξουμε και το ενδεχόμενο ενός late goal. Τα τέσσερα από τα πέντε ματς της Ολλανδίας στη διοργάνωση είχαν γκολ μετά το 69'. Αντίστοιχα, η Αγγλία σκόραρε στο 80' με την Ελβετία και στο 95' με τη Σλοβακία. Πιθανό ασφαλώς το σενάριο να μπει τουλάχιστον ένα τέρμα από το 69' και μετά.
Σε ατομικό επίπεδο, δεν μπορεί να μην γίνει αναφορά στον Κόντι Χάκπο, ο οποίος είναι ο πρώτος σκόρερ της Ολλανδίας στο τουρνουά με τρία γκολ κι έχει συμμετοχή στις περισσότερες επιθετικές ενέργειες των οράνιε. Για τον Κούμαν ο Χάκπο είναι αναντικατάστατος και αποτελεί το υπ' αριθμόν ένα επιθετικό όπλο. Το ενδεχόμενο λοιπόν να βρει μία τελική στο στόχο απέναντι και στην Αγγλία συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Άλλωστε, μιλάμε για έναν παίκτη, που έχει μέχρι στιγμής στο τουρνουά 12 τελικές, εκ των οποίων οι οκτώ on target.