ΑΧΑΣΤΑ ΤΟΥ EURO

Τα τρία άχαστα της ημέρας

Spain's Lamine Yamal, left. Challenges for the ball with Cyprus's Nicholas Yoannou during an Euro 2024 group A qualifying soccer match between Cyprus and Spain, at the Alphamega Stadium stadium in Limassol, Cyprus, Thursday, Nov. 16, 2023. (AP Photo/Petros Karadjias)
Ο Λαμίν Γιαμάλ @ 2023 PETROS KARADJAS / AP IMAGES

Η ώρα του μεγάλου τελικού έφτασε. Το βράδυ της Κυριακής θα ξέρουμε τη νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης. Θα είναι αυτή η Ισπανία ή η Αγγλία;

Όλα τα βλέμματα απόψε θα είναι στραμμένα στο Βερολίνο για τον τελικό του Euro 2024 ανάμεσα στην Ισπανία και την Αγγλία. Ρόχα και τρία λιοντάρια συναντιούνται για πρώτη φορά σε τελικό μεγάλο διοργάνωσης. Οι Ισπανοί φιλοδοξούν να γράψουν ιστορία και να γίνουν η πρώτη ομάδα στην Ευρώπη με τέσσερις τίτλους. Από την άλλη, οι Άγγλοι ψάχνουν το παρθενικό τους ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Υπενθυμίζεται, ότι η Αγγλία δεν είχε φτάσει ποτέ τελικό Euro μέχρι την προηγούμενη διοργάνωση και απόψε θα παίξει σε δεύτερο σερί. Μάλιστα, για τα τρία λιοντάρια ο αποψινός τελικός είναι ο πρώτος σε ουδέτερο έδαφος, αφού τόσο το 1966, όταν κατέκτησε το Μουντιάλ απέναντι στη Δυτική Γερμανία, όσο και το 2021 όταν έχασε το Euro στα πέναλτι από την Ιταλία, τα παιχνίδια διεξήχθησαν στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου.

Σε επίπεδο Euro, η Αγγλία έχει θετικό ρεκόρ κόντρα στην Ισπανία. Το 1968 την απέκλεισε με δύο νίκες σε διπλό προημιτελικό. Το 1980 την κέρδισε με 2-1 στον όμιλο, ενώ το 1996, ως οικοδέσποινα, είχε αποκλείσει τη Ρόχα στα προημιτελικά με 4-2 στα πέναλτι (0-0 η κανονική διάρκεια και η παράταση). Στα τελευταία πάντως οκτώ πιο πρόσφατα ματς, φιλικά και επίσημα, η Ισπανία έχει απολογισμό 5-1-2 κόντρα στους Άγγλους.

Η Ισπανία για να φτάσει ως εδώ απέκλεισε κατά σειρά τη Γεωργία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, αποδίδοντας το καλύτερο και πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο στο τουρνουά. Εχει κάνει μέχρι στιγμής 6/6 νίκες μαζί με τη φάση των ομίλων και δικαιωματικά έχει τον τίτλο του φαβορί κόντρα στην Αγγλία, η οποία χρειάστηκε την παράταση για να λυγίσει τη Σλοβακία, τα πέναλτι για να ξεπεράσει το εμπόδιο της Ελβετίας κι ένα γκολ στο 90' για να φτάσει στην ανατροπή επί της Ολλανδίας.

Δίκαιο φαβορί η Ισπανία

Αν υπάρχει ποδοσφαιρική δικαιοσύνη, η Ισπανία πρέπει να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης. Είναι πάντως προτιμότερο να κυνηγήσουμε το ποιος θα κατακτήσει το τρόπαιο, παρά να προβλέψουμε το αποτέλεσμα στην κανονική διάρκεια, διότι δεν αποκλείεται η πεισματάρα και διψασμένη Αγγλία να στείλει τον τελικό στην παράταση ή ακόμη και στα πέναλτι. Σε ικανοποιητικές τιμές το ενδεχόμενο να σηκώσει το τρόπαιο η Ρόχα.

Στην αγορά των γκολ έχει λογική να κυνηγήσουμε ένα late goal από το 69' και μετά. Και στα τρία νοκ άουτ η Αγγλία σκόραρε μετά το 80'. Επίσης, τα δύο από τα τρία νοκ άουτ ματς της Ισπανίας είχαν γκολ μετά το 80'. Ειδικά αν το ματς δεν είναι ισόπαλο, σίγουρα η πλευρά που ηττάται θα πάρει ρίσκα και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να μπει τουλάχιστον ένα γκολ στο τελευταίο 20λεπτο.

Σε ατομικό επίπεδο, ασφαλώς τα περισσότερα φώτα θα πέσουν ξανά στον Λαμίν Γιαμάλ. Ο άσος της Μπαρτσελόνα έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής, που σκοράρει, στην ιστορία των Euro, με το εκπληκτικό γκολ πού πέτυχε απέναντι στη Γαλλία. Με αυτό το τέρμα έδωσε το σύνθημα της ανατροπής για τους Ισπανούς, οι οποίοι μετά το δικό του 1-1, χρειάστηκαν μόλις τέσσερα λεπτά για να φτάσουν στο 2-1 με τον Όλμο.

Ο Γιαμάλ έκλεισε τα 17 του χρόνια το Σάββατο και ερχόμενος με φόρα από τον ημιτελικό είναι πολύ πιθανό να γίνει απειλητικός και για την εστία του Πίκφορντ. Άλλωστε, η Ισπανία αναμένεται να έχει την κατοχή και τον έλεγχο της αναμέτρησης. Αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο να βρει τουλάχιστον μία τελική on target κατά τη διάρκεια του 90λεπτου. Το επιβεβαίωσε αυτό και στα τρία προηγούμενα νοκ άουτ ματς.

TAGS ΑΧΑΣΤΑ ΤΟΥ EURO BRAND EXPERIENCE ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ EURO ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ