Τάε κβον ντο: Δεύτερη στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Γκουανταλαχάρα η 18χρονη Θένια Σαρβανάκη
Η 18χρονη Θένια Σαρβανάκη κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία των -62 κιλών του Παγκοσμίου πρωταθλήματος τάε κβον ντο που διεξήχθη στην Γκουανταλαχάρα.
Μπορεί το 2003, όταν η Αρετή Αθανασοπούλου έφτανε στην τέταρτη κατά σειρά παρουσία Ελληνίδας αθλήτριας σε τελικό Παγκοσμίου πρωταθλήματος γυναικών, η Θεοπούλα (Θένια) Σαρβανάκη να ήταν αγέννητη, φρόντισε ωστόσο τα ξημερώματα της Τετάρτης, να ακολουθήσει την ίδια διαδρομή.
Τον δρόμο προς τη διεκδίκηση της κορυφής, στη σπουδαιότερη διοργάνωση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γράφοντας τη δική της Ιστορία στην χρυσή βίβλο του ελληνικού Ολυμπιακού ταεκβοντό, σε ηλικία μόλις 18 ετών. Η Σαρβανάκη, χωρίς να είναι το φαβορί της κατηγορίας, δεδομένου ότι βρισκόταν μόλις στο Νο-14 στο ταμπλό, έκανε ότι ακριβώς έπρεπε για να είναι παρούσα στον τελικό της κατηγορίας των -62 κιλών (συμμετείχαν συνολικά 47 αθλήτριες) και να κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο σε έναν τελικό όπου έκλεψε την παράσταση και έχασε στις λεπτομέρειες τον τίτλο της νέας πρωταθλήτριας κόσμου!
Σε μια μαγική βραδιά, η πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2018 στις κορασίδες και δεύτερη στο περσινό ευρωπαϊκό νεανίδων, παρέδωσε... μαθήματα παραγωγικού και ουσιαστικού ταεκβοντό απέναντι σε κορυφαία ονόματα της κατηγορίας χαρίζοντας στη χώρα μας, το 13ο μετάλλιο στην Ιστορία της διοργάνωσης σε επίπεδο γυναικών και το τέταρτο ασημένιο μετά από αυτά των Μόρφω Δροσίδου (1993, 1997) και Κατερίνα Μπάση (1993). Όσον αφορά στην Αθανασοπούλου, παραμένει προσώρας, η μοναδική ελληνίδα αθλήτρια με χρυσό παγκόσμιο μετάλλιο γυναικών στην κατοχή της, στη διοργάνωση που διεξήχθη στο Γκάρμις της Γερμανίας πριν από 19 χρόνια.
Η Σαρβανάκη, No-18 στην Παγκόσμια κατάταξη, στον δρόμο για τον τελικό, έδινε τη μία αγωνιστική... παράσταση, πίσω από την άλλη, εξολοθρεύοντας αθλήτριες με περισσότερες περγαμηνές σε επίπεδο γυναικών. Άλλωστε, τα πρώτα δείγματα γραφής σε επίπεδο γυναικών, τα είχε δώσει λίγους μήνες νωρίτερα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μάντσεστερ, όπου παρά το νεαρό της ηλικίας της, είχε κατακτήσει την 5η θέση στην κατηγορία των -62 κιλών.
Το ευκολότερο έργο, το είχε στον γύρο των 32 όπου αντιμετώπισε την Ίβο από την Ακτή Ελεφαντοστού. Μετά από έναν πρώτο σετ όπου η νίκη κρίθηκε στην υπεροχή (1-1), φρόντισε το δεύτερο να το πάρει καθαρά με σκορ 8-1.
Τα δύσκολα άρχισαν στον γύρο των 16, όπου στο δρόμο της βρέθηκε η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2021 στη Σόφια και 3η στο Παγκόσμιο του 2019 στο Μάντσεστερ, Μπρούνα Βούλετιτς από την Κροατία. Πρώτο σετ υπέρ της Σαρβανάκη στην υπεροχή (0-0), στο δεύτερο νικήτρια η Κροάτισσα με 4-3, για να ολοκληρωθεί ο ελληνικός θρίαμβος στο τρίτο σετ με σκορ 1-0.
Πολλοί θα πίστευαν ότι η είσοδος στα προημιτελικά θα άγχωνε την 18χρονη Σαρβανάκη, ειδικά από τη στιγμή που απέναντί της θα ήταν η Τσέχα Πέτρα Στόλμποβα (2η στο Ευρωπαϊκό γυναικών του 2022) όμως εκείνη φρόντισε να τους διαψεύσει. Καθαρή νίκη με 2-0 σετ (7-2, 9-8) και είσοδο πλέον στα μετάλλια.
Στον αγώνα για την είσοδό της στον τελικό, αντίπαλό της ήταν η πρωταθλήτρια Ασίας του 2021 (3η το 2022), Φερουζά Σαντικόβα από το Ουζμπεκιστάν. Νέα καθαρή νίκη με 2-0 (11-7, 7-1) και πρόκριση στον τελικό. Εκεί κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Σάρα Τσάαρι από το Βέλγιο, η οποία νωρίτερα μέσα στη χρονιά ήταν 3η στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυναικών του Μάντσεστερ. Νικηφόρο το πρώτο σετ για την Σαρβανάκη με 3-1, ισοφάρισε η Τσάαρι με σκορ 3-2 στο δεύτερο σετ και όλα πλέον ήταν έτοιμα να κριθούν στο τρίτο και καθοριστικοτερο. Δώδεκα δευτερόλεπτα πριν το τέλος, η ελληνίδα πρωταθλήτρια βρισκόταν μπροστά στο σκορ με 7-6, όμως η Τσάαρι άρπαξε τη νίκη στον εναπομείναντα χρόνο με σκορ 7-12, αρπάζοντας στο παρά ένα το χρυσό μετάλλιο από τα χέρια της Σαρβανάκη.
Η Νάσια Μητσοπούλου, μέλος της προΟλυμπιακής ομάδας, είχε δύσκολη αποστολή στα -67 κιλά, αφού στον γύρο των 16 (σ.σ. είχε προηγηθεί η νίκη επί της Νίλσεν με 2-0 στις 32) κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Γαλλίδα Βιετ Ενίν από την οποία ηττήθηκε με 2-0, χάνοντας το πρώτο σετ στην υπεροχή.
ΠΗΓΗ: ΕΛΟΤ