ΤΕΝΙΣ

Προσοχή... Κινέζες!

Προσοχή... Κινέζες!
Kινέζες τενίστριες

To Sport24.gr εξιστορεί το χρονικό της κινέζικης επέκτασης στο χαρακτηριστικό σπορ της Δύσης (videos)

Ο Μάικλ Τσανγκ νίκησε τον Ιβάν Λεντλ και έγινε ήρωας σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ασία! Επρόκειτο να φτάσει στο Νο2 της παγκόσμιας κατάταξης, παίκτης με μεγάλες δυνατότητες που αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι της καριέρας του στο να μυήσει τους Ασιάτες στα μυστικά του αθλήματος.



Συχνά πυκνά ταξίδευε στην Κίνα και σε άλλες χώρες προκειμένου να μιλήσει και να δώσει αγώνες επίδειξης έναντι μεγάλης αμοιβής βεβαίως. Το 2008 άνοιξε τη δική του ακαδημία στην Κίνα, έχοντας στο πλευρό τη σύζυγο του, την Κινέζα τενίστρια με πτυχίο από το πανεπιστήμιο Στάνφορντ, Άμπερ Λίου.



Iαπωνία, Ινδία, Ταϋλάνδη, η Κίνα που είναι;

Όση καλή δουλειά κι αν έκανε ο πρεσβευτής Τσανγκ με τη βοήθεια της αμερικάνικης κοινότητας, οι γονείς εξακολουθούσαν να στέλνουν τα παιδιά τους στο πινγκ πονγκ και το μπάντμιντον. Η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, η ξενομανία των πλούσιων Κινέζων και κυρίως η εισβολή ξένων εταιρειών στη χώρα βοήθησαν το κινέζικο τένις.



Σε αντίθεση με την Ελλάδα που θεωρούμε ότι ένας μπασκετμπολίστας ή ένας αρσιβαρίστας μπορεί να θεωρείται μεγαλύτερος σταρ από έναν τενίστα, το κομμουνιστικό καθεστώς αναζήτησε παίκτες-πρότυπα: Οι Ιάπωνες είχαν την Κίμικο Ντάτε και την Άι Σουγκιγιάμα, οι Ταϋλανδοί τον Πάραντορν Σρίσαπαν και την Ταμαρίν Ταμασουγκάρν, οι Ινδοί τον Μανσούρ Μπαχράμι και τον Λιάντερ Παές. Οι Κινέζοι;



Με τη βοήθεια της ATP Tour που ακολουθεί κατά πόδας το NBA, οι Κινέζοι ξεκίνησαν να φιλοξενούν τουρνουά και το 2003 στο "Heineken Open" στη Σαγκάη οι (άνδρες) Ζενγκ Σάο Ξουάν και Ζου Μπενγιάνγκ συμμετείχαν στον τελικό του διπλού.



Το διπλό έδωσε τη λύση

Η κινέζικη ομοσπονδία τένις έριξε το βάρος στη δημιουργία δυνατών ομάδων στο διπλό. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας μεγαλύτερη δημοσιότητα πήρε η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο διπλό από τις Σαν Τιαντιάν και Λι Τινγκ παρά η νίκη της Ζιστίν Ενάν στο μονό κι ας είχε περάσει σοβαρή αρρώστεια νωρίτερα.



Τόσο η WTA Tour, όσο και η ATP Tour στράφηκαν στην Κίνα με τους παίκτες να ακολουθούν πρόθυμα, αφού οι χορηγοί των τουρνουά προσέφεραν μεγάλη αμοιβή μόνο και μόνο για να εμφανιστούν.



Οι Κινέζες ξεθάρρεψαν στο μονό

Το 2006, η Τζενγκ Τζίε που θα αντιμετωπίσει τη Ζιστίν Ενάν στα ημιτελικά του Αυστραλιανού Όπεν, κατέκτησε με παρτενέρ τη Γιαν Ζι το διπλό στο Αυστραλιανό Όπεν και το Γουίμπλεντον.



Την ίδια χρονιά στο Γουίμπλεντον η Λι Να (Να Λι κατά το δυτικό τρόπο) συμμετείχε στα προημιτελικά του μονού σε μία άνευ προηγουμένου επιτυχία. Είναι μέλος του Τοp20 και ότι κι αν κάνει στον ημιτελικό με τη Σερένα Γουίλιαμς, θα βρεθεί στο Top10 για πρώτη φορά.



Η Λι Να έχει έρθει πολλές φορές σε ρήξη με την ομοσπονδία και εγκατέλειψε το τένις για δύο χρόνια. Ήταν η πρώτη που εξασφάλισε την... ανεξαρτητοποίηση της και πιθανότατα δεν θα δώσει ούτε δραχμή από τα χρηματικά έπαθλα πίσω στο κράτος. Στο ολυμπιακό τουρνουά του Πεκίνου έμεινε 4η αφού πρώτα είπε στο κοινό να το... βουλώσει και να κάνει ησυχία.



Η Τζενγκ Τζίε, πάλι με την οποία αναμετρήθηκε το 2006 στον τελικό του (χωμάτινου) τουρνουά στο Εστορίλ, είναι μέλος της κομμουνιστικής νεολαίας και η συμμετοχή της στα ημιτελικά του Γουίμπλεντον το 2008 σε συνδυασμό με την προσφορά μέρους των χρημάτων τους στους σεισμοπαθείς, την έκανε σταρ στην πατρίδα της.



Tρέμε Γιάο Μινγκ



Τη δημοτικότητα πάντως του μπασκετμπολίστα Γιάο Μινγκ ή του εμποδιστή Λίου Ζιανγκ δεν έχει φτάσει ακόμα καμία. Αν μία εκ των Λι Να και Τζενγκ Τζίε κάνει το θαύμα και προκριθεί στον τελικό, τότε τα πράγματα θα αλλάξουν.



Τρεις Κινέζες υπάρχουν στην πρώτη 100άδα της κατάταξης. Η WTA Tour ακολούθησε το παράδειγμα του NBA και άνοιξε γραφεία στο Πεκίνο το 2008. Αυτή την περίοδο οι Κινέζες τενίστριες είναι περισσότερες από τους Κινέζους τενίστες.



Η Λι Να τόνισε ότι " ίσως οι άνδρες θα πρέπει να δουλέψουν παραπάνω". Αν πάντως μία χώρα μπορεί να ακολουθήσει τη Ρωσία στην ποσότητα παικτριών που αναδεικνύει, αυτή είναι η Κίνα. Τότε θα αρχίσει η δύσκολη αποστολή να ξεχωρίσουμε την "Κινέζα" Σαραπόβα από την "Κινέζα" Κουζνέτσοβα.



Mην απορήσετε αν σε λίγα χρόνια το Αυστραλιανό Όπεν χάσει τη θέση του από ένα Grand Slam στην Ασία ή προστεθεί και ένα πέμπτο Grand Slam στο πρόγραμμα για να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες των Ασιατών.



Οι Κινέζοι έκαναν επενδύσεις, σκόρπισαν χρήματα και έχτισαν γήπεδα. Τώρα απολαμβάνουν τα αποτελέσματα και ποιός ξέρει, σε λίγα χρόνια μπορεί να κυριαρχούν και στο τένις όπως κάνουν στην ενόργανη γυμναστική ή στις καταδύσεις.



Όταν η Λι Να συνάντησε (και νίκησε) τη Σερένα Γουίλιαμς στη Στουτγάρδη το 2008:



Η Τζενγκ Τζίε κόντρα στη Σερένα Γουίλιαμς:









































ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ