ΤΕΝΙΣ

Αφιέρωμα στο Ρολάν Γκαρός

Αφιέρωμα στο Ρολάν Γκαρός
Ρολάν Γκαρός

Το SPORT 24 παρουσιάζει το... γαλλικό Ρολάν Γκαρός και εξηγεί γιατί ανεμίζει σταθερά... ισπανική σημαία (vids)

Οι Ισπανοί δεν κατάφεραν ποτέ να κυριαρχήσουν στα γαλλικά εδάφη πόσο μάλλον στην Ευρώπη. Η Αναγέννηση ήρθε καθυστερημένα για αυτούς, αλλά τον 20ο αιώνα οι Ισπανοί κατάφεραν να εισβάλλουν και να κατακτήσουν το Παρίσι με τον πλέον ειρηνικό τρόπο: Με όπλο τη ρακέτα.
Η ισπανική σημαία ανεμίζει ψηλά στο Ρολάν Γκαρός (σ.σ. από το 1968 που έγινε επαγγελματικό τένις), το οποίο ξεκινά την Κυριακή (24/5) στο Παρίσι. Οι Ισπανοί έχουν κατακτήσει περισσότερες φορές το τουρνουά από κάθε άλλη χώρα, 13! 10 στους άνδρες και 3 στις γυναίκες!

Η Αράντσα Σάντσεθ Βικάριο υπήρξε η πιο επιτυχημένη εκπρόσωπος του ισπανικού τένις στο Παρίσι τη δεκαετία του 90’. Ο τελευταίος από τους τρεις τίτλους της ήρθε το 1998 και μοιράστηκε τη δόξα με τον νικητή στους άνδρες, τον Κάρλος Μόγια.

Ο "Ισπανός Άγκασι" τοποθέτησε τη Μαγιόρκα στον χάρτη του τένις πριν εμφανιστεί ο Ραφαέλ Ναδάλ και τη μετατρέψει στο αγαπημένο νησί του σπορ.

Από ποιόν πραγματικά απειλείται ο Ναδάλ;
Τα τελευταία 4 χρόνια ο "Ελ Νίνιο" γιορτάζει τα γενέθλια του στο Παρίσι με τον καλύτερο τρόπο: Με την κατάκτηση του τουρνουά.

Οι αριθμοί του στο χώμα είναι τρομακτικοί: 28-0 στο Ρολάν Γκαρός 150-5 (από το 2005), 43-0 (σε αγώνες που έχουν κριθεί στο 5ο σετ), 8-0 (σε παιχνίδια η χρονική διάρκεια των οποίων έχει ξεπεράσει τις 4 ώρες), 25-2 σε τελικούς. Ποιος να συγκριθεί μαζί του;

Οι δύο ήττες σε τελικούς έχουν έρθει από τον μεγάλο αντίπαλο του και φιναλίστ τα τρία τελευταία χρόνια στο κεντρικό κορτ "Φιλίπ Σατριέ". Μία στο Αμβούργο το 2007 και μία πριν από μία εβδομάδα στη Μαδρίτη.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ήττα του από τον Ελβετό (προσωρινά) μας αποσυντόνισε και έδωσε μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε ένα τουρνουά που κάθε χρόνο είμαστε στο ίδιο έργο θεατές.

Η ψυχολογία του Ναδάλ δεν έπεσε, η ψυχολογία του Φέντερερ όμως τονώθηκε. Βρήκε επιτέλους τρόπο να νικήσει το μεγάλο του αντίπαλο, για να μετρήσει όμως τις δυνάμεις του με τον Ισπανό γίγαντα πρέπει πρώτα να φτάσει στον τελικό (σ.σ. γιατί μόνο εκεί μπορούν να βρεθούν βάσει της κλήρωσης)

Ναι, ο Φέντερερ δεν πρόκειται να συναντήσει μεγάλους αντιπάλους στο δρόμο για τον τελικό με εξαίρεση τον δουλευταρά Σέρβο Νόβακ Τζόκοβιτς στους "4". Τη ζημιά δεν την παθαίνεις όμως από τα φαβορί, αλλά από τα αουτσάιντερ. Και στο δρόμο του υπάρχουν αρκετά (Πολ Ανρί Ματιού, Τόμας Μπέρντιχ, Γκαέλ Μονφίς). Το ευχάριστο για τον Φέντερερ είναι ότι ο 1ος και ο 3ος είναι Γάλλοι και συνήθως λυγίζουν στην πίεση του γαλλικού κοινού.

Ο υπόλοιπος θίασος
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι επικριτές χαρακτήριζαν μονότονο το γυναικείο τένις γιατί αγωνίζονταν οι ίδιες παίκτριες στα ημιτελικά. Αυτή την εικόνα αντικρίζουμε τώρα στους άνδρες. Εκτός από τους Ναδάλ, Φέντερερ, Τζόκοβιτς τους τελευταίους 12 μήνες προστέθηκε στο κλαμπ ο Άντι Μάρεϊ. Ο Σκοτσέζος έχει βαλθεί να εκθρονίσει τον Φέντερερ από το Νο2.

Για να γίνει αυτό πρέπει να αγωνιστεί για δεύτερη φορά στην καριέρα του σε τελικό γκραν σλαμ και πρέπει να αποκλείσει τον Ναδάλ στα ημιτελικά. Είναι γνωστό ότι ο Μάρεϊ είναι σπεσιαλίστας στο χώμα, αφού πέρασε τα εφηβικά του χρόνια στα χωμάτινα γήπεδα της Ισπανίας και συνεργάζεται τον πρώην φιναλίστ του Ρολάν Γκαρός και νυν προπονητή Άλεξ Κορέτσα.

Και βέβαια στο Ρολάν Γκαρός υπάρχουν οι ορδές Ισπανόφωνων παικτών. Όπως εύστοχα παρατήρησε ο Αμερικάνος Άντι Ρόντικ " δεν μπορούμε πια να μιλάμε για σπεσιαλίστες στο χώμα. Απλά για αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να παίξουν έτσι στο χώμα. Οι Ισπανόφωνοι παίζουν καλά παντού". Δίκιο έχει, ο Ισπανός Φερνάντο Βερντάσκο, ο Χιλιανός Φερνάντο Γκονζάλες και ο Αργεντινός Χουάν Μαρτίν ντελ Πότρο έχουν αποδείξει ότι μπορούν να αποδώσουν εξίσου καλά σε όλες τις επιφάνειες.

Από φιναλίστ νικήτρια;
Η Σέρβα Άνα Ιβάνοβιτς κληρονόμησε πέρυσι το στέμμα (τίτλο και Νο1) της Ζιστίν Ενάν χωρίς να είναι έτοιμη. Και βέβαια τα έκανε μούσκεμα στη συνέχεια.

Η επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος για την τραυματία Ιβάνοβιτς δεν θα έχει τα ίδια αποτελέσματα με το 2008. Η άλλη Σέρβα που έφτασε στο Νο1, η Γέλενα Γιάνκοβιτς αναζητεί και αυτή τρόπο να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος. Το Yahoo την τοποθέτησε στη λίστα των κακοντυμένων παρουσιών του φετινού Φεστιβάλ των Καννών, οπότε καλά θα κάνει να επιστρέψει σε αυτό που γνωρίζει καλύτερα: Το τένις.

Ο μεσότιτλος αναφέρεται στη Ντινάρα Σαφίνα. Η Ρωσίδα εκνευρίστηκε με τη δήλωση της Σερένα Γουίλιαμς ότι " εγώ είμαι η πραγματική Νο1 τενίστρια στον κόσμο και όχι αυτή", δεν την έσπασε στο ξύλο. Απλά έπαιξε ως πραγματική Νο1 τενίστρια στον κόσμο!

Κατέκτησε τα δύο μεγαλύτερα τουρνουά προετοιμασίας, στη Ρώμη και στη Μαδρίτη. Αντίστοιχη πορεία το 2008 της χάρισε αυτοπεποίθηση και την οδήγησε σε δύο τελικούς Γκραν Σλαμ (Παρίσι 2008, Μελβούρνη 2009). Αρκεί αυτή τη φορά να επιδείξει τις πραγματικές της δυνατότητες, πάντως ήδη παίζει ως Νο1 και δεν το περιμέναμε.

Υποψήφια αντίπαλος της στα ημιτελικά είναι η Βένους Γουίλιαμς την οποία νίκησε στις "4" της Ρώμης. Με εξαίρεση το 2002 όταν έχασε από τη Σερένα στον τελικό του Ρολάν Γκαρός, η Βένους δεν έδωσε ποτέ μεγάλη σημασία στο χώμα. Κρίμα γιατί ίσως είναι η μοναδική τενίστρια που χάρη στα φυσικά της προσόντα μπορεί να κερδίσει παντού. Που ξέρετε, μπορεί να μας ακούσει φέτος.

Στα προημιτελικά πάντως θα χρειαστεί να αποκλείσει τη Μαρία Σαραπόβα. Αν φτάσει η τελευταία μέχρι εκεί! Μετά από αποχή εννέα μηνών η πιο ακριβοπληρωμένη αθλήτρια του πλανήτη επέστρεψε με δύο πειστικές νίκες και μία ήττα (με θετικά) από την Ουκρανή Αλόνα Μπονταρένκο.

Ποιο αστέρι θα ξεπροβάλλει φέτος;
Βικτόρια Αζαρένκα, Αγκνιέσκα Ραντβάνσκα και Καρολίν Βοζνιά(τ)σκι. Τις είχαμε αναφέρει και στο Αυστραλιανό Όπεν και επιμένουμε.

Τρεις παίκτριες που εντυπωσιάζουν στα επαγγελματικά τουρνουά, χρειάζονται όμως μία μεγάλη εμφάνιση σε γκραν σλαμ για να τις πάρει ο κόσμος στα σοβαρά.

Το SPORT 24 επιμένει στη Βοζνιά(τ)σκι την οποία εντόπισε πριν από τρία χρόνια και η παρουσία της στον τελικό της Μαδρίτης καταχειροκροτήθηκε! Αν ο τραυματισμός που την οδήγησε να αποσυρθεί από τουρνουά στη Βαρσοβία, δεν προκαλεί ανησυχία τότε θα φτάσει μακριά.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις βετεράνους του Παρισιού δηλαδή τη Σβετλάνα Κουζνέτσοβα, την Αμελί Μορεσμό και την Έλενα Ντεμέντιεβα. Η Κουζνέτσοβα είναι η μοναδική που έχει κερδίσει τη Σαφίνα στο χώμα φέτος. Το 2006 έχασε από την Ενάν στον τελικό, αναγκάζοντας την να προσπαθήσει πολύ για να τη νικήσει.

Και βέβαια υπάρχει πάντα η Σερένα Γουίλιαμς που έχει ενοχλήσεις στο γόνατο. Ένας πιθανός τελικός όμως με αντίπαλο την αδερφή της, ενθουσιάζει τη νικήτρια του Αυστραλιανού Όπεν και την κάνει να ξεχάσει κάθε πόνο, όσο μεγάλος κι αν είναι.

Ο… γερμανικός περίπατος του Ράφα το 2008:



Η ξεχωριστή πινελιά του Ναδάλ το 2007 (στο τέλος):



Όταν η Σερένα παίζει με τη Βένους στο χώμα:



Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούργιοι:


































































ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ