X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΤΕΝΙΣ

Άνθισε το "μικρό λουλούδι"

Η Λι Να (ή Να Λι κατά το δυτικό τρόπο) εκπλήρωσε το όνειρο όλων (πλην των Αυστραλών). Οι ομοιότητες με την Κιμ Κλάιστερς και γιατί τη... φοβάται η Βελγίδα. Η κινέζικη επέκταση στο σπορ της δύσης.

Η Κιμ Κλάιστερς έχει 10.000.000 λόγους για να κατακτήσει το Αυστραλιανό Όπεν για πρώτη φορά στην καριέρα της. Τόσοι είναι οι κάτοικοι του Βελγίου. Η Λι Να (ή Να Λι κατά το δυτικό τρόπο) έχει 1.000.000.000 λόγους για να χαρίσει στην Κίνα το πρώτο Grand Slam στο απλό στην ιστορία της χώρας.

Όχι μόνο οι ξένες, αλλά και οι κινέζικες ευκαιρίες επενδύουν στην Κίνα. Εκτός από το ολυμπιακό κέντρο τένις στο Πεκίνο, οι Κινέζοι έχτισαν και ένα ολοκαίνουργιο γήπεδο 15.000 θέσεων για να φιλοξενήσουν το Όπεν της Κίνας.

Όλα αυτά χάρη στη Λι Να και στην Τζενγκ Τζίε που έφτασαν περυσι μέχρι τα ημιτελικά του Αυστραλιανού Όπεν. Φέτος η Λι Να η πιο... δυτική από τις Κινέζες παίκτριες πήγε ένα βήμα παρακάτω.

Αν περνούσε από το χέρι της ITF, της WTA, αλλά και της ATP Tour ο τίτλος το Σάββατο (29/1) θα πήγαινε στη Λι Να και όχι στην "Aussie" Κιμ Κλάιστερς. Θέλουν το τένις... μπουμ στην πολυπληθέστερη χώρα στον πλανήτη.

Γκρίνια οι Κινέζοι


Από το 2004 περίμεναν οι Κινέζοι μια παίκτρια να φτάσει σε τελικό Grand Slam τουρνουά. Τα ΜΜΕ εκνευρίζονταν με τις απανωτές... αποτυχίες των "μικρών λουλουδιών", όπως βαπτίστηκε η γενιά της Λι, της Τζίε και της Σουάι Πενγκ.

Το ομορφότερο λουλούδι, η Λι άργησε να ανθήσει. Έπαιζε μπάντμιντον σαν να ήταν τενίστρια και υπό την πίεση του προπονητή της στράφηκε στο άθλημα του Μάικλ Τσανγκ.

Όταν έγινε επαγγελματίας, τα αποτελέσματα δεν... έρχονταν. Εκνευρίστηκε και παράτησε το άθλημα για δύο χρόνια. Πήγε στο πανεπιστήμιο για να σπουδάσει δημοσιογραφία.

" Δεν έβρισκα τίποτα το θετικό. Πήγα στο πανεπιστήμιο για δύο χρόνια και εκεί ήρθα κοντά με τον άνδρα μου", τόνισε η Λι που πάντως δεν έκανε το τατουάζ με το ρόδο για τον σύζυγο της, Ζιανγκ Σαν.


Επέτειος με τίτλο;


Ανήμερα του τελικού το ζευγάρι θα γιορτάσει την επέτειο των πέντε χρόνων από το γάμο τους. Είναι κλισέ να πούμε τι δώρο θέλει να κάνει η Λι στον παλαίμαχο τενίστα.

Η παρουσία της στον τελικό, καθώς και της 27χρονης μητέρας με παιδί, Κιμ Κλάιστερς μας απομακρύνει από τη συνήθεια των νεαρών φιναλίστ. Το γυναικείο τένις έχει αρχίσει να ωριμάζει και σε αυτές τις δύο εβδομάδες αρκετές παίκτριες έχουν δώσει... ψωμί στους δημοσιογράφους.

Κλάιστερς και Λι έχουν συναντηθεί έξι φορές. Η Βελγίδα προηγείται με τέσσερις νίκες έναντι δύο της αντιπάλου της. Ωστόσο η Λι έχει το ψυχολογικό αβαντάζ έχοντας πάρει τη νίκη (και τον τίτλο) στο Σίδνεϊ, στο σημαντικότερο τουρνουά προετοιμασίας της WTA.

"Θα αποφύγω να δω το βίντεο. Δεν θα μου κάνει καλό", υποστήριξε η Βελγίδα που θέλει να κατακτήσει τον πρώτο της "μεγάλο" τίτλο μακρυά από τη Νέα Υόρκη (σ.σ. έχει τρεις). Στο Σίδνεϊ προηγήθηκε 5-0 στο πρώτο σετ και κατάφερε να χάσει με 7-6 (7-3), 6-3.

"Τρέμουν" οι Αυστραλοί


Το Αυστραλιανό Όπεν διαφημίζεται ως το Grand Slam της Ωκεανίας και του Ειρηνικού Ωκεανού. Εδώ και χρόνια οι Ασιάτες απαιτούν ίση μεταχείριση από τους Αυστραλούς.

Παρά τα γεμάτα γήπεδα και την εκπληκτική ατμόσφαιρα που δεν συναντάς πουθενά αλλού, οι μέρες που οι Αυστραλοί κυριαρχούσαν έχουν περάσει και ίσως δεν ξανάρθουν ποτέ. Δεν αποκλείεται το πρώτο Grand Slam της χρονιάς να μετακομίσει σε κάμποσα χρόνια με τους Κινέζους να κάνουν υπομονή.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα παλιότερο κείμενο για την κινέζικη επέκταση στο τένις. Προσέξτε την ημερομηνία (27/1). Ίσως η 29η Ιανουαρίου να γίνει μια από τις σημαντικότερες ημερομηνίες στη σύγχρονη ιστορία του σπορ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ