ΤΕΝΙΣ

Δέκα ερωτήματα για το Αυστραλιανό Όπεν

Δέκα ερωτήματα για το Αυστραλιανό Όπεν
Αυστραλιανό Όπεν (logo)

To sport24.gr θέτει 10 ερωτήματα για το Αυστραλιανό Όπεν που ξεκινά τα ξημερώματα (videos)

Aναλυτικά:

Ερώτημα Νο1


Θα αναμετρηθούν στον τελικό οι Ρότζερ Φέντερερ και Ραφαέλ Ναδάλ;

Μάτια που δεν βλέπονται γρήγορα λησμονιούνται. Τον περασμένο Μάιο αναμετρήθηκαν για τελευταία φορά με το Φέντερερ να "σπάει" το αήττητο ρεκόρ (33-0) του Ναδάλ στο χώμα. Σε τελικό Grand Slam έχουμε να τους δούμε από πέρυσι στο Αυστραλιανό Όπεν, όταν ο Ναδάλ έκανε το Φέντερερ να κλάψει. Κακά τα ψέματα, πλέον δεν παίζουν μόνοι τους. Η ATP Tour έχει κι άλλους πλέον "σταθερούς" παίκτες (Νταβιντένκο, Μάρεϊ, Τζόκοβιτς, Ντελ Πότρο). Αν ο Φέντερερ περάσει όλα τα εμπόδια, τότε θα τον κατακτήσει τον τίτλο.

Ερώτημα Νο2
Πώς θα φερθούν οι δύο Βελγίδες στην επανεμφάνιση τους στη Μελβούρνη;

Η Ζιστίν Ενάν δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες μέχρι που... έπεσε πάνω στην Κιμ Κλάιστερς στον τελικό του Μπρίσμπεϊν. Καλώς ή κακώς το εύθραυστο σώμα της Ενάν θα χρειαστεί καιρό για να προσαρμοστεί ξανά και στη Μελβούνη το ένα δύσκολο ματς θα διαδεχθεί το άλλο. Η Κλάιστερς φάνηκε ότι ξεπέρασε την επίθεση πανικού που την έπιανε όταν έπαιζε με τη συμπατριώτισσα της. Ενδέχεται οι δυο τους να συναντηθούν στα προημιτελικά, αν πρώτα η Ενάν δεν αποκλειστεί από την Έλενα Ντεμέντιεβα.

Ερώτημα Νο3
Πότε θα ξαναδούμε την "αληθινή" Μαρία Σαραπόβα;


Μιας και πιάσαμε τη Ντεμέντιεβα ας μείνουμε στη διασημότερη και εκ των πραγμάτων κορυφαία Ρωσίδα που έχει πιάσει ποτέ ρακέτα. Το 2008 η Μαρία Σαραπόβα έμοιαζε έτοιμη να πάρει από τη Σερένα Γουίλιαμς και σε μικρότερο βαθμό την Ενάν τα σκήπτρα στο γυναικείο τένις. Μετά πήγαν όλα στραβά! Μία σοβαρή επέμβαση στον ώμο και προφανώς οι... μόνιμες ενοχλήσεις που νιώθει προκάλεσε τον τρόπο αλλαγής που σερβίρει (σ.σ. τι ωραία που παλιά θύμιζε τον Πιτ Σάμπρας). Η 22χρονη "Μάσα" έμεινε αρκετό καιρό έξω και φαίνεται ότι ωρίμασε η συμπεριφορά της. "Φιλικές" νίκες επί της Βένους Γουίλιαμς και της Καρολάιν-έχω δυνατά πόδια-Βοζνιάκι μας έπεισαν για τη σοβαρότητα της. Ακόμα και την εμμονή της με τη μόδα έχει υπό έλεγχο (σ.σ. γνωρίζατε ότι τέσσερις τενίστριες θα φορέσουν τα δικά της σχέδια στο Όπεν!).

Ερώτημα Νο4
Θα "σπάσει" η Σερένα Γουίλιαμς το ρεκόρ της;


Η Νο1 παίκτρια στον κόσμο διεκδικεί για μία ακόμα φορά τον τίτλο στη Μελβούρνη. Έχει κερδίσει τέσσερις φορές στο παρελθόν, αλλά σε μονές χρονιές (2003, 2005, 2007, 2009). Ισχυρίζεται ότι το ρεκόρ αυτό δεν την αφορά και είναι έτοιμη για το πέμπτο. Δεν έχει χάσει ποτέ σε τελικό. Σύντομο, αλλά έχει κι άλλο. Περισσότερα για τη Σερένα στο Νο9.

Ερώτημα Νο5
Οι Έλληνες θα δουν ξανά στα πρωτοσέλιδα τον Μάρκο Παγδατή;


Αγαπήστε ή μισήστε τον ο Κύπριος μπορεί να αποκλειστεί και στην πρώτη εβδομάδα. Αυτό είναι το στυλ του. Είναι υπέροχος αθλητής, αλλά όχι "μηχανάκι", Οι εμφανίσεις του στο Μπρισμπέιν και στο Σίδνεϊ όπου κατέκτησε τον τίτλο δείχνουν ότι ο αξιαγάπητος Κύπριος βρήκε επιτέλους την ισορροπία που αναζητούσε στην καριέρα του, ακόμα κι αν η Adidas τον άφησε χωρίς συμβόλαιο. Πρέπει να έχετε καταλάβει ότι ο Παγδατής σε αντίθεση με άλλους παίκτες, ζει για τα παιχνίδια με μεγάλο κοινό. Η ύπαρξη του κοινού (και στη Μελβούρνη θα έχει μία κερκίδα γεμάτη από συγγενείς) τον βοηθάει. Δεν έχουμε δα και Έλληνα στο κυρίως ταμπλό. Αξίζει να μπει στα πρωτοσέλιδα ακόμα και για τη... μαγκιά να αγωνίζεται με τη σημαία της Κύπρου στα ρούχα του!

Ερώτημα Νο6
Ποιός άλλος εκτός των Ναδάλ-Φέντερερ έχει μεγαλύτερες πιθανότητες νίκης ή έστω συμμετοχής στον τελικό;


Εκείνος με το λιγότερο άγχος δηλαδή ή ο Νικολάι Νταβιντένκο ή ο Χουάν Μαρτίν Ντελ Πότρο. Οι Βρετανοί και ο νέος χορηγός του, η Adidas έχουν πέσει πάνω στον Άντι Μάρεϊ που ίσως να αισθάνεται ότι είναι καλύτερος από την πραγματική αξία του. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς επίσης με νέο χορηγό, τη Sergio Tacchini, φέτος δεν έχει δικαιολογία να πει ότι φταίει η αλλαγή ρακέτας. Το 2008 κέρδισε τον τίτλο και μετά τον χάσαμε. Έχει βελτιωθεί πολύ μετά τη συνεργασία του με το νέο προπονητή του, τον σπουδαίο παίκτη, Τοντ Μάρτιν. Ένας καλός Τζόκοβιτς όμως δεν θα νικήσει ποτέ τον καλό Φέντερερ ή τον καλό/υγιή Ναδάλ.

Ερώτημα Νο7
Ποιός ή ποιά θα είναι η φετινή έκπληξη του τουρνουά;

Το Αυστραλιανό Όπεν αναδεικνύει πάντα έναν απρόσμενο φιναλίστ. Μία καλή ιστορία, έναν καλό παίκτη που χρειάζεται ένα μεγάλο τουρνουά για να γίνει ευρύτερα γνωστός. Πέρυσι ήταν η Γέλενα Ντόκιτς που έχασε στα προημιτελικά και ο Ισπανός ήρωας του Ντέιβις Καπ, Φερνάντο Βερδάσκο. Φέτος; Ο Κροάτης Μάριν Σίλιτς ή Τσίλιτς είναι μία καλή περίπτωση. Δυστυχώς θα αποκλείσει τον "μάγο" Φαμπρίς Σαντορό στον πρώτο γύρο. Ή μήπως όχι; Υπάρχει και ο 21χρονος Ολλανδός, Τιέμο Ντε Μπάκερ. Με ύψος 1.93 μέτρα έχει ανέβει σχεδόν 170 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη σε λιγότερο από ένα χρόνο. Κρατήστε το όνομα, ίσως είναι νωρίς για τη Μελβούρνη, μιας και αντιμετωπίζει τον Άντι Ρόντικ. Στις γυναίκες, δεν ήρθε ο καιρός να μας ξαναθυμηθείτε κυρία Βικτόρια Αζαρένκα (σ.σ. έφτασε στις "16" πέρυσι);

Ερώτημα Νο9
Τι πιθανότητες έχει η Σερένα Γουίλιαμς να μην τα βάλει πάλι με τους διαιτητές;



Κάτι μας λέει ότι η κορυφαία αθλήτρια των τελευταίων ετών έμαθε το μάθημα της για το ξέσπασμα της στον ημιτελικό του US Open τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μόνο αυτή γνωρίζει πώς γλίτωσε την τιμωρία και όσα εισιτήρια κι αν κόβει η παρουσία της, όσο ισχυροί κι αν είναι οι χορηγοί της, την επόμενη φορά δεν θα τη γλιτώσει. Ακόμα και αν τα πράγματα πάνε στραβά, δεν θα... ξανακυλήσει. Αφήστε που αν αποκλειστεί από κάποια άλλη εκτός από την αδερφή της, Βένους έχει έτοιμη τη δικαιολογία: Τις ενοχλήσεις στο γόνατο. Κακία, αλλά το παρελθόν αυτό μας έχει δείξει.

Ερώτημα Νο10
Ποιοί σταρ θα φύγουν νωρίς;
Όταν λεμε νωρίς εννοούμε στους "16" ή στον τέταρτο γύρο και νωρίτερα. Η Έλενα Ντεμέντιεβα ή η Ζιστίν Ενάν, αναπόφευκτο γιατί θα βρεθούν στον δεύτερο γύρο. Οι Σέρβες Άνα Ιβάνοβιτς και Γέλενα Γιάνκοβιτς προσπαθούν να επανέλθουν, αλλά κάτι μας λέει ότι ο τρόπος που επέλεξαν δεν είναι σωστός και ας μη γελιόμαστε οι Βελγίδες, οι Γουίλιαμς και οι Ρωσίδες είναι καλύτερες. Ο Αμερικάνος Τζέιμς Μπλέικ που ξεκινάει με αντίπαλο τον ξανανιωμένο, Αρνό Κλεμάν. Ακόμα και ο Χουάν Μαρτίν Ντελ Πότρο αν αληθεύουν οι φήμες ότι πονάει στον καρπό και αντιμετωπίζει τον Αμερικάνο γυρολόγο Μάικλ Ράσελ.

Bonus
Πόσοι παίκτες θα μιλήσουν ενάντια στην απαγόρευση ιατρικής βοήθειας (σ.σ. δεν επιτρέπεται να καλούν σε... βοήθεια όποτε το ζητήσουν) για όταν υποφέρουν από κράμπες;


Απάντηση (ας μην περιμένουμε): Πολλοί! Όλοι κάνουν τους θαρραλέους τώρα και μιλούν για ευ αγωνίζεσθαι. Όταν αρχίσουν όμως οι "μαραθώνιοι" σε αφόρητες συνθήκες ζέστης ή υγρασίας και έρθουν και οι πρώτοι πόνοι, τότε μάλλον θα δούμε εκπλήξεις ή πολλές εγκαταλείψεις.

Οι απαντήσεις σε αυτό το κείμενο στις 31 του μήνα από το sport24.gr.

Glam Slam και η Σαραπόβα στα καλύτερα της:


Οι καλύτερες στιγμές του τελικού Ναδάλ-Φέντερερ το 2009:




























ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ