ΤΕΝΙΣ

Επάγγελμα oικιακά

Επάγγελμα oικιακά
Ντάβενπορτ

Η Λίντσεϊ Ντάβενπορτ (μάλλον) αποχωρεί από τα κορτ λόγω μητρότητας, έχοντας χορτάσει μία πλούσια καριέρα

Μέχρι την Πέμπτη (14/12), όταν και ανακοίνωσε ότι κυοφορεί το πρώτο της παιδί. Τώρα πια έχει λόγο να σταματήσει να σκέφτεται το τένις. Τι αντιπροσωπεύει η... ατσούμπαλη (δεν είναι χαριτωμένο να είσαι 1.90μ.) Αμερικανίδα για το γυναικείο τένις, σίγουρα όχι ό,τι ο Άντρε Άγκασι (που επίσης αποχώρησε φέτος) για το ανδρικό.

Η περίπτωση της Ντάβενπορτ θυμίζει πολύ εκείνη του Μάικλ Τσανγκ, που αποχώρησε την ίδια χρονιά με τον Πιτ Σάμπρας, αθόρυβα. Κι ενδεχομένως ο Τσανγκ να προσέφερε περισσότερα από ότι ο Σάμπρας (αναρωτηθείτε πόσοι Ασιάτες παίζουν τένις).

Τι μας διδάσκει η καριέρα της Λίντσεϊ Ντάβενπορτ; Ότι μπορεί να κάνεις αυτό που θέλεις, αρκεί βέβαια να δουλέψεις πολύ και να το αξίζεις. Η μέλλουσα... μαμά έφτασε στο Νο1, χωρίς να το θέλει, δίχως να το κυνηγήσει, απλά ήθελε να βελτιώσει τον εαυτό της. Και τα κατάφερε, η καλή Ντάβενπορτ ήταν απλά εκπληκτική.

Tα πρώτα χρόνια
Σε αντίθεση με τους περισσότερους συναδέρφους της, η Λίντσεϊ γεννήθηκε σε μία μεσοαστική οικογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο μπαμπάς (Βινκ) έπαιζε επαγγελματικά βόλεϊ και μάλιστα είχε αγωνιστεί και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 με την... αστερόεσσα, η μητέρα και οι δύο αδερφές της έπαιζαν επίσης βόλεϊ.

Η μητέρα της Ντάβενπορτ ήθελε η κόρη της να ασχοληθεί με ένα σπορ μετά το σχολείο και στα δέκα της η Λίντσεϊ έπιασε για πρώτη φορά ρακέτα στη ζωή της στο Πάλος Βέρντες, ένα προάστιο της Καλιφόρνια. Φοίτησε στην ακαδημία του Ρικ Μάτσι και μαθαίνοντας τα κόλπα δίπλα στον Ρόμπερτ Λάντστντροπ, τον "γκουρού" των προπονητών της Νότιας Καλιφόρνια.

Στα 17 της έγινε επαγγελματίας και στο βιογραφικό της αναγράφονταν τα εξής στοιχεία: Σούπερ σερβίς, "γλυκά" και υψηλής τεχνικής χτυπήματα, απίστευτο backhand και παραπανίσια κιλά.

Στο σχολείο, η ίδια θα αποκαλύψει ότι τα παιδιά την κορόιδευαν και τη φώναζαν "dumptrack" (είδος φορτηγού) εξαιτίας του ύψους της. Δεν έλεγε σε κανέναν ότι έπαιζε τένις, έως ότου κυκλοφόρησαν τα νέα ότι σε ένα επαγγελματικό τουρνουά του Λος Άντζελες κέρδισε το Νο4 στον κόσμο, την Γκαμπριέλα Σαμπατίνι.

Το 1993 κατέκτησε τον πρώτο της επαγγελματικό τίτλο στη Λουκέρνη, αφού προηγουμένως είχε κατακτήσει το αυστραλιανό και το αμερικάνικο όπεν στα τζούνιορς. Κατάφερε να φτάσει στο Νο6 της παγκόσμιας κατάταξης και το 1996 ξεκίνησε να συνεργάζεται με τον Ρόμπερτ Βαντ Χοφ.

To No1 δεν είναι μακριά
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και την επόμενη χρονιά κατάφερε να φτάσει στο Νο3 στον κόσμο με παρουσία στα ημιτελικά και των τεσσάρων Grand Slam. Υπό την καθοδήγηση του Βαντ Χοφ τα περιττά κιλά πέρασαν στην ιστορία και απέκτησε μία αθλητική... κορμοστασιά.

Στα ημιτελικά του Αυστραλιανού Όπεν του 1998 έφτασε μέχρι τις "4", όπου έχασε από την Κοντσίτα Μαρτίνεθ. Η Ισπανίδα δήλωσε ότι αυτή η χρονιά θα ανήκει στην αντίπαλο της.

Έτσι κι έγινε, η Ντάβενπορτ εκθρόνισε τη "Swiss Miss", Μαρτίνα Χίνγκις, κέρδισε τον πρώτο Grand Slam τίτλο στην καριέρα της στο Φλάσινγκ Μέντοους (χωρίς να χάσει σετ), κατέκτησε δέκα συνολικά τίτλους και ολοκλήρωσε τη χρονιά στο Νο1 για πρώτη φορά στην καριέρα της.

Με την Ελβετίδα απόλαυσε μία "υγιή" διαμάχη. Σέβονταν η μία την άλλη με τη Χίνγκις να λέει " ήξερα ότι σε κάθε τουρνουά που θα παίζουμε και οι δύο, θα βρισκόμασταν στον τελικό. Ήταν λίγο αστείο, έλεγα "πάλι εσύ". Μου έβγαζε τον καλύτερο εαυτό". Θα της λείψει της Χίνγκις αρκετά.

Που είναι οι χορηγοί;

Αυτό αναρωτιούνταν όλοι. Σε αντίθεση με τη Ρωσίδα Άννα Κουρνικόβα που μεσουρανούσε στον διαφημιστικό τομέα εκείνη την περίοδο, η Ντάβενπορτ είχε καταλάβει νωρίς ότι επειδή προτιμούσε να είναι αθλήτρια και λιγότερο γυναίκα στο κορτ, οι μεγάλες εταιρείες δεν θα την πλησίαζαν.

Εκεί είναι η πρώτη της νίκη, μιας και επιβλήθηκε χωρίς να είναι ξανθιά με αγγελικό πρόσωπο. Η ΝΙΚΕ, η Wilson, η American Express, η Nabisco, η Rolex και η Universal Airlines την "έδεσαν" με συμβόλαιο, γιατί ανακάλυψαν την ικανότητα που διέθετε και την οποία δεν είχαν οι υπόλοιπες τενίστριες.

Η Ντάβενπορτ μπορούσε να μιλάει, να σταθεί δηλαδή σε γκαλά με χορηγούς και να συμμετάσχει σε συναντήσεις κορυφής. Μέχρι τότε, καμία άλλη κορυφαία παίκτρια δεν νοιαζόταν για αυτά και έτσι κατά κάποιο τρόπο, η Λίντσεϊ έγινε πρέσβειρα του γυναικείου τένις και μία από τις πρώτες που μίλησαν για ισότητα και στα χρηματικά έπαθλα.

Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα κατακτούσε δύο ακόμη τίτλους σε Grand Slam, το Γουίμπλεντον το 1999 όταν νίκησε για πρώτη φορά στην καριέρα της στο χόρτο τη Στέφι Γκραφ στον τελικό και το Αυστραλιανό Όπεν το 2000 απέναντι και πάλι στη Χίνγκις.

Στην πορεία κατέλαβε την πρώτη θέση και στο διπλό, μία από τις επτά μόλις παίκτριες που έχουν καταφέρει κάτι τέτοιο. Η έλευση της Σερένα Γουίλιαμς (μιας και η Βένους ήδη έπαιζε) την άφησε αρκετά πίσω, μιας και οι δύο αδερφές είχαν κάτι που εκείνη και οι υπόλοιπες δεν είχαν, αθλητικά προσόντα.

Χρόνια βιοπάλης
Τα επόμενα χρόνια η Καλιφορνέζα δεξιόχειρας θα έφτανε σε αρκετούς ακόμη τελικούς Grand Slam τουρνουά, πάντοτε όμως έπεφτε πάνω στις αδερφές Γουίλιαμς (που της είχαν πάρει τον αέρα). Νωρίς στην καριέρα της είχε αντιμετωπίσει σοβαρές ενοχλήσεις στα χέρια της και το δυναμικό παιχνίδι της, είχε τον αντίκτυπο στο σώμα της.

Έχασε σχεδόν ολόκληρη τη σεζόν του 2002 εξαιτίας σοβαρής ζημιάς στον αχίλλειο τένοντα, ενώ το 2003 τερμάτισε τη συνεργασία της και με τον Βαντ Χοφ.

Δικαιολογία ήταν ότι ο Αμερικάνος προπονητής ήθελε να περάσει περισσότερο καιρό με την οικογένεια του, η βαθύτερη αιτία ήταν η παρουσία ενός πρώην τενίστα και νυν διοικητικού στελέχους στην JP Morgan στη ζωή της.

Ο Τζον Λιντς συνδέθηκε με τη Ντάβενπορτ το 2000 και οι δυό τους παντρεύτηκαν τρία χρόνια αργότερα στη Χαβάη. Η επιθυμία του να ελέγξει την καριέρα της δεν της έκανε βέβαια τόσο μεγάλο κακό, μιας το 2004 και το 2005, η 30χρονη τενίστρια τερμάτισε στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης.

Την εμπόδισε να εξελιχθεί περισσότερο και να κερδίσει στα mind games, αφού για παράδειγμα το 2005 έχασε μέσα από τα χέρια της τον τελικό του Γουίμπλεντον, το ίδιο και στο US Open. Το 2006 κέρδισε τα 21 από τα 29 ματς που έπαιξε και έφτασε στα προημιτελικά του Αυστραλιανού και του US Open.

Με περισσότερες από 700 νίκες, με 51 τίτλους στο απλό και καμιά 40αριά στο διπλό, η Ντάβενπορτ μπορεί να αισθάνεται τυχερή επειδή είχε μία πλούσια καριέρα. Πραγματικά πλούσια, μιας και αποκόμισε κοντά στα 22 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματικά έπαθλα (δεύτερη πίσω από τη Στέφι Γκραφ). Αυτά θα είναι κάτι παραπάνω από αρκετά για να εξασφαλίσουν τα προικιά του μωρού.














































ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ