ΤΕΝΙΣ

Φέντερερ ο άθραυστος

Φέντερερ ο άθραυστος

Ο Ρότζερ Φέντερερ ετοιμάζεται να κάνει δικό του ακόμα ένα ρεκόρ. Δυστυχώς θα αφήσει πίσω του ένα δικό του άνθρωπο. Ποιο είναι το... κεφάλι που κυνηγάει στη συνέχεια.

Γουέιν Φερέιρα είναι η σειρά σου! Ο Ρότζερ Φέντερερ έχει καταφέρει να καταρρίψει σχεδόν όλα τα σημαντικά ρεκόρ στο ανδρικό τένις. Πρώτα ξεπέρασε τον Πιτ Σάμπρας στα Grand Slams (είχε 14) με 17 τίτλους και κάθισε 302 εβδομάδες στο Νο1.

Τον περασμένο Αύγουστο ισοφάρισε στη Νέα Υόρκη. το ρεκόρ των συνεχόμενων συμμετοχών σε Grand Slams του Νοτιοαφρικανού Γουέιν Φερέιρα με 56. Την ερχόμενη εβδομάδα θα το καταρρίψει!

Ο πρώτος που θα το χαρεί θα είναι ο ίδιος ο 42χρονος Φερέιρα, ένας από τους πρώτους φίλους που απέκτησε ο Φέντερερ στα επαγγελματικά τουρνουά. Ας μη ξεχνάμε πως η μητέρα του Ελβετού, η Λινέτ είναι Νοτιοαφρικανή, ενώ ο απόλυτος σταρ του τένις υπήρξε αρκετά... νευρικός στα πρώτα του βήματα. Οπότε η ATP όρισε σύμβουλο του, καθοδηγητή τον πράο Φερέιρα.

" Δεν συνειδητοποίησα ποτέ όταν αγωνιζόμουν πόσο δύσκολο θα ήταν να παραμείνει κάποιος υγιής για τόσο πολύ καιρό. Αλλά για εκείνον που πρωταγωνιστεί σε όλα τα τουρνουά είναι ακόμη εντυπωσιακότερο. Έχει παίξει περισσότερους αγώνες από εμένα, απίστευτο που άντεξε τόσο", είπε ο Φερέιρα με ρεκόρ στα Grand Slams 104-56. Κι εκείνου η καριέρα ξεκίνησε στην Αυστραλία το 1991 και ολοκληρώθηκε το 2004 στο US Open με ήττα από τον Λέιτον Χιούιτ στον 1ο γύρο.

Φέντερερ ο άθραυστος
© GRAHAM HUGHES

Ο Γουέιν Φερέιρα

Με ρεκόρ 260-41 και 33 ημιτελικούς στα Grand Slams ο Φέντερερ σκοπεύει να αγωνίζεται για λίγα χρόνια ακόμα. Άκουσε τον Φερέιρα, έναν από τους πρώτους που ταξίδευαν με το δικό τους φυσιοθεραπευτή, πλαισίωσε τον εαυτό του με τους καλύτερους συνεργάτες και με μοναδικό πρόβλημα τις ενοχλήσεις στη μέση, διευρύνει τις συμμετοχές και την καριέρα του.

"Γνωρίζω πως έχει παίξει έναν τόνο τουρνουά στη σειρά. Υπήρξα ballboy σε αγώνες του (σ.σ. στη Βασιλεία). Έπαιξα στο διπλό μαζί του (σ.σ. στο Γουίμπλεντον το 2001). Είναι καλός φίλος μου. Και είναι τιμή για μένα να μοιράζομαι το ρεκόρ μαζί του", τόνισε ο Φέντερερ.

Ο πιο επιτυχημένος τενίστας στην ιστορία των Grand Slams θα ξεπεράσει το φίλο του. Υπάρχει ένα ρεκόρ που μοιράζεται με τον Φερέιρα, το οποίο δεν θα καταρριφθεί: Ο Νοτιοαφρικανός πρώην Νο6 με δύο συμμετοχές στα ημιτελικά ενός Grand Slam (σ.σ. το 1992 και το 2003 στη Μελβούρνη) και 15 επαγγελματικούς προηγείται στις νίκες στα μεταξύ τους παιχνίδια.

Το σκορ είναι 2-1 με όλες τις αναμετρήσεις να διεξάγονται το 2001. Νίκες για τον Φερέιρα στη Στουτγάρδη και Ρώμη και μια για τον Φέντερερ στο Σίδνεϊ.

Φέντερερ ο άθραυστος

Ο Ρότζερ Φέντερερ κατά τη διάρκεια της προπόνησης

Ο Φερέιρα δεν σχεδιάζει άμεσα να ξαναπιάσει τη ρακέτα του. Με κέρδη κοντά στα 10.000.000 δολάρια και ένα κοφτερό μυαλό (σ.σ. υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ένωσης παικτών που απαιτούσε περισσότερα χρήματα από την ATP) ίδρυσε μια εταιρεία που κατασκευάζει μηχανήματα που μετατρέπουν την υγρασία σε νερό.

Όταν ο Φέντερερ θα αφήσει πίσω τον δίμετρο Φερέιρα θα κυνηγήσει την Άι Σουγκιγιάμα. Η χαμογελαστή Γιαπωνέζα με καλή καριέρα στο μονό και πρώην Νο1 στο διπλό προηγείται με 62 συνεχόμενες συμμετοχές σε Grand Slam. Εγκατέλειψε το τένις το 2009.

Το απόλυτο ρεκόρ συμμετοχών στα Grand Slams έχει ένας από τους αγαπημένους παίκτες του Φέντερερ, ο Φαμπρίς Σαντόρο με 70. Ο Φέντερερ είναι τρίτος στη λίστα με 58 ισόβαθμος (και) με τον Λέιτον Χιούιτ, από τον οποίο έχασε στο Μπρισμπέιν την περασμένη εβδομάδα.

Συνεχόμενες συμμετοχές

Άνδρες

1.Γουέιν Φερέιρα (Ν.Αφρική) 56

2.Ρότζερ Φέντερερ (Ελβετία) 56

3.Στέφαν Έντμπεργκ (Σουηδία) 54

4.Φελισιάνο Λόπες (Ισπανία) 47

5.Φαμπρίς Σαντόρο (Γαλλία) 46

6.Ντόμινικ Χρμπάτι (Σλοβακία) 44

7.Νταβίδ Φερέρ (Ισπανία) 44

8.Φερνάντο Βερδάσκο (Ισπανία) 42

9.Τόμι Ρομπρέδο (Ισπανία) 41

10.Τόμας Μπέρντιχ (Τσεχία) 41

Γυναίκες

1.Άι Σουγκιγιάμα (Ιαπωνία) 62

2.Ναταλί Ντεσί (Γαλλία) 54

3.Έλενα Λικόφτσεβα (Ρωσία) 54

4.Φραντσέσκα Σκιαβόνε (Ιταλία) 53

5.Πάτι Σνίντερ (Ελβετία) 52

6.Έλενα Ντεμέντιεβα (Ρωσία) 46

7.Αμάντα Κούτσερ (Ν.Αφρική) 46

8.Τζιλ Κρέιμπας (ΗΠΑ) 45

9.Μαριόν Μπαρτόλι (Γαλλία) 44

10.Αράντσα Σάντσεθ-Βικάριο (Ισπανία) 43

11.Σαντρίν Τεστούντ (Γαλλία) 43

* Η φωτογραφία του θέματος είναι από την ιστοσελίδα του Αυστραλιανού Όπεν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ