X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΤΕΝΙΣ

Γιούλια Σαλνίκοβα: η "σιδηρά κυρία" πίσω από το θρίαμβο του Τσιτσιπά

AP Photo/Aaron Favila AP PHOTO/AARON FAVILA

Η μητέρα του Στέφανου Τσιτσιπά, η Γιούλια Σαλνίκοβα, ήταν εκείνη που τον έβαλε στον κόσμο του τένις και τον επηρέασε όσο κανένας άλλος άνθρωπος στο να πάρει την απόφαση να ασχοληθεί με το άθλημα και να φτάσει στην... εκτόξευση!

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει "τρελάνει" τους Έλληνες και όλο τον κόσμο με τα επιτεύγματά του. Ο 20χρονος Έλληνας τενίστας νίκησε τον Ρομπέρτο Μπαουτίστα Αγκούτ με 3-1 σετ και προκρίθηκε στους "4" του Australian Open. Ο πρωταθλητής μας, μετά την μυθική πρόκριση επί του "βασιλιά", Ρότζερ Φέντερερ, επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων του παγκόσμιου τένις.

Ποιος όμως ήταν εκείνος που του κόλλησε το... μικρόβιο του αθλήματος σε μικρή ηλικία;

H μητέρα του, Γιούλια Σαλνίκοβα, τον επηρέασε όσο κανείς άλλος άνθρωπος. Γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου του 1964 στη Σοβιετική Ένωση. Ο πατέρας της, Σεργκέι Σαλνίκοβ, ήταν ποδοσφαιριστής -επιθετικός- και μάλιστα, διεθνής. Είχε κατακτήσει και μια θέση στο... club Grigory Fedotov, όπου έμπαιναν όσοι είχαν σκοράρει περισσότερα από 100 γκολ, στην καριέρα τους στο σοβιετικό πρωτάθλημα.

Είχε γίνει χρυσός Ολυμπιονίκης, το 1956 και τιμήθηκε με μετάλλιο τιμής (1957). Είχε πάρει πτυχίο γυμναστή (δούλεψε ως προπονητής στην Σπαρτάκ Μόσχας, από το 1964 έως το 1969, στην εθνική νέων της ΕΣΣΔ και αργότερα στο Αφγανιστάν), πριν αποκτήσει και αυτό του δημοσιογράφου και συνδύασε τις σπουδές του, όταν του ζήτησαν να γίνει σχολιαστής της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου (1979-1984). Είχε γίνει ήδη, γραμματόσημο.

H κόρη του ασχολήθηκε με το τένις. Το 1978 έγινε επαγγελματίας και έφτασε να εκπροσωπεί το έθνος στο Federation Cup για τρία χρόνια (1980-1982). Σε αυτό το διάστημα έζησε τις μεγαλύτερες επιτυχίες της. Όπως τη νίκη επί του τότε Νο2 του ταμπλό, Βιρτζίνια Γουέιντ και του Νο22 (Ρενάτα Τομάνοβα). Ζούσε στο Δυτικό Βερολίνο, έως το 1988 που παντρεύτηκε τον Απόστολο Τσιτσιπά (γνωρίστηκαν σε τουρνουά του WTA -τότε γίνονταν και στην Αθήνα- στο οποίο έπαιζε η Γιούλια και ο Απόστολος ήταν κριτής γραμμών) και έφτιαξαν το σπίτι τους στην Ελλάδα. Η Βουλιαγμένη έγινε η... έδρα της εξαμελούς οικογένειας.

Η Γιούλια συνέχισε να αγωνίζεται σε τουρνουά της WTA, αλλά δεν κατάφερε να μπει στο ΤΟΡ100 που ήταν ο στόχος της. Έφτασε (σε επίπεδο ατομικό) στο Νο194, στις 15/10 του 1990. Μετά, έγινε προπονήτρια και... συνάδελφος του συζύγου της, Απόστολου Τσιτσιπά "στη σχολή που ήταν δίπλα στο σπίτι μας" θυμάται ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Ο πατέρας του, απόφοιτος της Γυμναστικής Ακαδημίας, με ειδικότητα στο τένις και η Yulia εργάζονταν στα courts του Αστέρα Βουλιαγμένης.

"Με έπαιρναν μαζί τους κάθε μέρα" έχει πει σε αφιέρωμα που του έκανε το κανάλι του ATP "η πρώτη ανάμνηση που έχω, είναι να είμαι 3 και να παίζω μπάλες με τον πατέρα μου, στα κενά του ανάμεσα στα μαθήματα. Μου άρεσε πολύ που ασχολείτο με εμένα. Θυμάμαι να βλέπω και παιχνίδια στην τηλεόραση, από μωρό. Δεν μπορώ να σας πω ποιοι έπαιζαν, αλλά θυμάμαι πως μου άρεσε να παρακολουθώ παιχνίδια". Και όταν δεν παρακολουθούσε, έπαιζε με τα αδέλφια του (ο δευτερότοκος, Πέτρος έχει ήδη μπει σε αγώνες Futures και ήταν το 2017 μέλος της Εθνικής του Davis Cup), όπως εσύ έπαιζες ποδόσφαιρο ή μπάσκετ.

Τώρα που είπα "ποδόσφαιρο", όταν ήταν 6 η Ελλάδα πάτησε στην κορυφή της Ευρώπης "και όσα τρελά ακολούθησαν της κατάκτησης του Euro, στην Ελλάδα με έκαναν να καταλάβω τι σήμαινε αυτό το άθλημα για τη χώρα μου. Όπως και ότι οι φίλαθλοι... τρελαίνονται κάποιες φορές. Εύχομαι να τους δώσω και εγώ λόγους να τρελαθούν -με την καλή την έννοια".

Σε ερώτηση για τις στιγμές που ξεχωρίζει, η μητέρα του στάθηκε στο πρώτο του τουρνουά "ήταν στη Γαλλία -στη Νορμανδία- και μετά την πρώτη του επιτυχία, ήμασταν όλοι σίγουροι για το μέλλον. Σύντομα διαπιστώσαμε πως ήθελε όλη του η ζωή να είναι το τένις". Ήταν 8 και δεν ήταν προγραμματισμένη η συμμετοχή -έτυχε όμως, η οικογένεια να κάνει διακοπές στο συγκεκριμένο μέρος!

Η μόνη συμβουλή που του έδωσε -ποτέ- η Γιούλια ήταν "να μη χάσει το πάθος του. Εγώ δεν ήμουν τόσο παθιασμένη με το σπορ και ήξερα πόσο σημαντικό θα ήταν για το παιχνίδι του και την καριέρα του, να κάνει ό,τι μπορεί να διατηρήσει την τρέλα που είχε". Κατά τα φαινόμενα, τη διατηρεί, ενώ βάζει στα θετικά του πάθους που έχει τα ταξίδια που κάνει, ενόσω ασχολείται με αυτό που αγαπά, παρέα με τον πατέρα του και προς ένα στόχο.

Όχι, δεν τον ενόχλησε ποτέ το γεγονός ότι η καθημερινότητα του απαιτεί... σιδηρά πειθαρχία (για τις ώρες που τρώει, το τι τρώει, το πότε κοιμάται, το πώς και πόσο προπονείται). "Ξυπνάω, τρώω πρωινό, πάω για προπόνηση, μετά στο γυμναστήριο, για μεσημεριανό, πίσω στα courts, έπειτα για κολύμβηση και τελειώνω με φαγητό και ύπνο. Έχω όμως, κάτι στο μυαλό μου που θέλω να το καταφέρω. Οπότε όλα είναι φανταστικά", λέει και από το ύφος του, καταλαβαίνεις πως το εννοεί. "Α, την Κυριακή πηγαίνω στον κινηματογράφο" προσθέτει. Πώς αντέχει;

Σχολείο δεν πήγαινε; " Κάνω όλα μου τα μαθήματα online. Το σχολείο δεν στάθηκε ποτέ εμπόδιο, διότι μπόρεσα και βρήκα online school και κάνω τα μαθήματα μέσω υπολογιστή", είχε πει στις 18 Φεβρουαρίου του 2015 στο Sport24.gr και τη Γιώτα Κουνάλη.

* Από το αφιέρωμα της Νίκης Μπάκουλη για τον Στέφανο Τσιτσιπά στις 24 Οκτωβρίου 2017

AP Photo/Aaron Favila

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ