Η μαγεία των "8" στο Λονδίνο
Η "μάχη" για το Νο1 ανάμεσα στον Νόβακ Τζόκοβιτς και στον Ρότζερ Φέντερερ κορυφώνεται στη βρετανική πρωτεύουσα. Τρεις πρωτάρηδες έκαναν... ζημιά στα Grand Slam και θα επιχειρήσουν το ίδιο στο τουρνουά των κορυφαίων.
Νοέμβριος στο Λονδίνο... Οι εμπορικοί δρόμοι υποδέχονται νωρίς νωρίς τα Χριστούγεννα και η βρετανική πρωτεύουσα τους κορυφαίους τενίστες στην παγκόσμια κατάταξη.
Οι τελικοί της ΑTP ή με την πλήρη ονομασία "Barclays ATP World Tour Finals" διεξάγονται από το 2009 στην κατάμεστη O2 Arena. Ιδανική επιλογή για μια διοργάνωση που έχει κάνει το γύρο του κόσμου.
Το τελευταίο τουρνουά της σεζόν ξεκινάει την Κυριακή (9/11, OTE TV) και ολοκληρώνεται την επόμενη Κυριακή (16/11). Οι αγώνες θα είναι συναρπαστικοί και... σύντομοι για τα δεδομένα των ανδρών. Best of three sets, η νίκη κρίνεται στα δύο σετ, τα τάι μπρέικ επιτρέπονται και στο τρίτο αποφασιστικό σετ.
Το τουρνουά θα μεταδοθεί από τον OTE TV
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι οκτώ κορυφαίοι τενίστες στην παγκόσμια κατάταξη και οι οκτώ καλύτερες ομάδες στο διπλό. Τα φώτα πέφτουν φυσικά στο μονό. Φέτος στο Λονδίνο αγωνίζονται ο νικητής τα προηγούμενα δύο χρόνια Νόβακ Τζόκοβιτς, ο πολυνίκης με έξι τίτλους Ρότζερ Φέντερερ, ο κάτοχος του Αυστραλιανού Όπεν Σταν Βαβρίνκα, ο Κέι Νισικόρι, ο Άντι Μάρεϊ, ο Τόμας Μπέρντιχ, ο Μίλος Ράονιτς και ο νικητής στο Όπεν των Ηνωμένων Πολιτειών Μάριν Τσίλιτς.
Μεγάλος απών είναι ο Ράφα Ναδάλ, απέσυρε τη συμμετοχή του γιατί να μπει στο χειρουργείο για αφαίρεση σκωληκοειδίτιδας, ενώ δεν βρισκόταν σε καλή αγωνιστική κατάσταση μετά τον τραυματισμό του. Στο Λονδίνο θα ταξιδέψουν ο μέχρι το 2013 αναπόσπαστο μέλος της οκτάδας Νταβίδ Φερέρ και ο Φελιθιάνο Λόπεθ. Είναι αναπληρωματικοί και θα αγωνιστούν αν αποσυρθεί ένας ή δύο για να έχει τύχη ο Λόπεθ παίκτες της οκτάδας.
Για τον κόπο τους να μην ξεκινήσουν νωρίτερα τις διακοπές τους, οι δύο Ισπανοί θα κερδίσουν από 80.000 δολάρια. Τα χρηματικά έπαθλα είναι πλούσια. Κι αν ο Φέντερερ ή ο Τζόκοβιτς ή ο Μάρεϊ δεν έχουν ανάγκη από 155.000 δολάρια, δεν ισχύει το ίδιο για τους υπόλοιπους. Αυτό είναι το ποσό που καταβάλλεται στους οκτώ "εκλεκτούς" για την παρουσία τους στην O2 Arena. Άλλα τόσα κερδίζουν για κάθε νίκη που θα κάνουν. Ο νικητής του τουρνουά θα γίνει πλουσιότερος κατά 1.455.000 δολάρια και ο φιναλίστ θα παρηγορηθεί με 475.000. Συνολικά θα μοιραστούν την ερχόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο 6.500.000 δολάρια.
Μετά την κατάκτηση του Masters του Παρισιού και σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό του Φέντερερ από τον Ράονιτς, ο Τζόκοβιτς βρίσκεται τρεις νίκες μακριά από τη διατήρηση της πρώτης θέσης στην παγκόσμια κατάταξη. Ο Φέντερερ δεν έχει περιθώριο απώλειας και θα κυνηγήσει τουλάχιστον τον έβδομο τίτλο του, ο Μάρεϊ επιστρέφει μετά την απουσία του το 2013 εξαιτίας τραυματισμού, ενώ ο Βαβρίνκα μοιάζει να μην έχει άλλες δυνάμεις και ας μη ξεχνάμε πως τον χρειάζεται η Ελβετία στον τελικό του Davis Cup. Ο Μπέρντιχ σταθερά βρίσκεται στους "8" δίχως να καταφέρει να αποτελέσει μεγάλη απειλή.
Μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το κυνήγι του 33χρονου Φέντερερ να επιστρέψει στην κορυφή, έχει η παρουσία τριών πρωτάρηδων στο Λονδίνο. Νισικόρι, Τσίλιτς και Ράονιτς. Ο τελευταίος, ημιφιναλίστ στο Γουίμπλεντον, βλέπει να ανοίγονται οι πιθανότητες του στο γρήγορο κορτ σε κλειστό γήπεδο όπως ανοίγει το κορτ με το μεγάλο σερβίς του. Ο Τσίλιτς αποσύρθηκε εξαιτίας ενοχλήσεων από το Παρίσι, ενώ το σερβίς του Νισικόρι δεν απειλεί κανέναν.
Ας θυμηθούμε πως χωρίστηκαν οι παίκτες σε δύο ομίλους:
Α’ Όμιλος
Νο1 Νόβακ Τζόκοβιτς
Νο4 Σταν Βαβρίνκα
Νο7 Τόμας Μπέρντιχ
Νο9 Μάριν Τσίλιτς
Β’ Όμιλος
Νο2 Ρότζερ Φέντερερ
Νο5 Κέι Νισικόρι
Νο6 Άντι Μάρεϊ
Νο8 Μίλος Ράονιτς
Την πρόκριση στα ημιτελικά παίρνουν οι πρώτοι δύο από κάθε όμιλο. Ο πρώτος του Α’Ομίλου θα παίξει με τον δεύτερο του Β’ Ομίλου και ο δεύτερος του Α’Ομίλου με τον πρώτο του Β’ Ομίλου για να βγει το ζευγάρι του τελικού.
Ο Τζόκοβιτς δεν θα έχει κανένα πρόβλημα με τον Μπέρντιχ, νικητή στη Στοκχόλμη και ημιφιναλίστ στο Παρίσι να έχει τον πρώτο λόγο δεδομένης της αγωνιστικής κατάστασης που βρίσκεται ο ίδιος και κυρίως οι άλλοι δύο.
Σαφώς δυσκολότερο το γκρουπ του Φέντερερ. Ο Ελβετός κέρδισε για τελευταία φορά τον τίτλο το 2011, έχασε από τον Ράονιτς στο Παρίσι. Αναμένεται να περάσει στην τετράδα, ο Μάρεϊ θα ανέβει μπροστά στο κοινό του, ο Ράονιτς είναι φορμαρισμένος, ενώ ο Νισικόρι υπό προϋποθέσεις μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους αντιπάλους του.
Τι έκαναν οι φιναλίστ το 2014
Νόβακ Τζόκοβιτς: Ούτε φέτος πήρε στα χέρια του το Ρολάν Γκαρός, ωστόσο η φετινή χρονιά κρίνεται επιτυχημένη για τον Σέρβο. Η κατάκτηση του Γουίμπλεντον και η επιστροφή του στο Νο1 ήρθαν να τον αποζημιώσουν για την ήττα και την απώλεια του νικηφόρου σερί του στο Αυστραλιανό Όπεν. Το ρίσκο της πρόσληψης του Μπόρις Μπέκερ στη θέση του προπονητή (σ.σ. μοιράζεται τα καθήκοντα με τον Βάιντα) απέδωσε.
Ρότζερ Φέντερερ: Παραμένει δίχως Grand Slam από το 2012, αλλά στα 33 του χρόνια ο "μαέστρο" μόνο να χαμογελάει μπορεί. Η παρουσία του Στέφαν Έντμπεργκ στο πλευρό του αναζωογόνησε το παιχνίδι του Ελβετού. Ηττήθηκε στον τελικό του Γουίμπλεντον, έχασε μια ευκαιρία για έναν τελικό στη Νέα Υόρκη, όμως τελειώνει δυνατά τη σεζόν με τίτλους στη Σαγκάη και στη Βασιλεία. Διεκδικεί την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη και το Davis Cup για πρώτη φορά.
Σταν Βαβρίνκα: Όπως είπε ο Τσίλιτς ο θρίαμβος του στο Αυστραλιανό Όπεν, άνοιξε το δρόμο στη... δεύτερη σειρά. Ο Ελβετός νίκησε τον Τζόκοβιτς στη Μελβούρνη, κατέκτησε το Masters στο Μόντε Κάρλο και έγινε φαβορί για το Ρολάν Γκαρός για να αποκλειστεί στον 1ο γύρο. Στο δεύτερο μισό της σεζόν... ξεφούσκωσε και παρά τις εμφανίσεις στους «8» σε Γουίμπλεντον και Νέα Υόρκη αναζητεί ακόμα ένα δυνατό τελείωμα στη σεζόν. Ίσως αυτό έρθει στη Λιλ και στον τελικό του Davis Cup.
Κέι Νισικόρι: Ο πρώτος Ασιάτης στο Top10, ο πρώτος Ασιάτης σε τελικό Grand Slams, ο πρώτος Ασιάτης σε τελικούς της ATP. Η σεζόν του αναστατώθηκε από τραυματισμούς. Highlight δεν είναι μόνο η συμμετοχή του στον τελικό του Όπεν των Ηνωμένων Πολιτειών και η νίκη-έκπληξη επί του Τζόκοβιτς στα ημιτελικά, αλλά και ο τελικός στο Masters της Μαδρίτης όπου φαινόταν πως θα νικήσει τον Ναδάλ προτού τραυματιστεί και εγκαταλείψει.
Άντι Μάρεϊ: Πραγματικά μια περίεργη σεζόν, εκ προοιμίου δύσκολο να επαναλάβει τα κατορθώματα του 2013 μετά από μια επέμβαση στην πλάτη. Έχασε και τον Ιβάν Λεντλ, ο οποίος έλυσε τη συνεργασία τους. Συνέχισε δίχως προπονητή μέχρι που μετά το Ρολάν Γκαρός και τη συμμετοχή του στα ημιτελικά για πρώτη φορά μετά το 2011, ανακοίνωσε πως προσέλαβε την πρώην Νο1 και κάτοχο δύο Grand Slams, Aμελί Μορεσμό. Αποκλείστηκε στα προημιτελικά του Γουίμπλεντον και παίζοντας αδιάκοπα τένις τους τελευταίους δύο μήνες, πήρε την πρόκριση για το Λονδίνο.
Τόμας Μπέρντιχ: Ο Τσέχος βρίσκεται παντού, εκπληκτική σταθερότητα, όμως δεν αρκεί για να βρεθεί στην πρώτη γραμμή. Συμμετείχε για πρώτη φορά στα ημιτελικά του Αυστραλιανού Όπεν, ανέβηκε στο Νο5 της παγκόσμιας κατάταξης επίσης για παρθενική φορά, αλλά έχασε σε δύο συνεχόμενα Grand Slams (Γουίμπλεντον, Νέα Υόρκη) από τον Τσίλιτς στα προημιτελικά. Μετά από 16 μήνες δίχως τίτλο κατέκτησε το τουρνουά στο Ρότερνταμ, κερδίζοντας τον Τσίλιτς για να χάσει από τον ίδιο παίκτη στα Grand Slams.
Μίλος Ράονιτς: Μετά τον Βαβρίνκα υποτίθεται πως οι επόμενοι που θα έκαναν το "μπαμ" στην ATP ήταν ο Γκιγκόρ Ντιμιτροφ και ο Ράονιτς. Τουλάχιστον ο Καναδός έφτασε μέχρι το Λονδίνο. Ηττήθηκε κατά κράτος από τον Φέντερερ στην τετράδα του Γουίμπλεντον, ενώ φαίνεται πως δεν μπορεί να νικήσει τον Νισικόρι όπως είδαμε στο Όπεν των ΗΠΑ και στο Τόκιο. Θα έχει μια τρίτη ευκαιρία στο Λονδίνο.
Μάριν Τσίλιτς: Θέμα ψυχολογίας χαρακτήρισε ο νυν προπονητής του και χρηματοδότης της καριέρας του στα πρώτα βήματα, Γκόραν Ιβανίσεβιτς την αδυναμία του να χρησιμοποιήσει το μεγάλο σερβίς. Όταν το έκανε, έγινε ο δεύτερος Κροάτης μετά τον Ιβανίσεβιτς με Grand Slam τίτλο. Και να φανταστεί κανείς πως η καριέρα του Τσίλιτς έμεινε στάσιμη μετά την τιμωρία του για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Η νίκη του στη Νέα Υόρκη, η άνοδος του στο Νο8 για πρώτη φορά και η πρόκριση του στο Λονδίνο του χαρίζουν τον τίτλο της έκπληξης της σεζόν.