X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΤΕΝΙΣ

Η Πέτρα Κβίτοβα κρατά ζωντανό το παραμύθι

Petra Kvitova, of the Czech Republic, gestures toward her coaches and family box after defeating Garbine Muguruza, of Spain, 7-6 (3), 6-3, in a fourth round match at the U.S. Open tennis tournament in New York, Sunday, Sept. 3, 2017. (AP Photo/Kathy Willens) AP

H Πέτρα Κβίτοβα βρίσκεται στα προημιτελικά του US Open, εννέα μήνες μετά την επίθεση που δέχθηκε από ληστή, στο σπίτι της και τη μαχαιριά στα δάχτυλα του αριστερού χεριού. Δεν έχει βρει, λέει, ακόμα τον εαυτό της, αλλά... πλησιάζει εκεί.

Το US Open εξελίσσεται στη χαρά του φιλάθλου, όχι απαραίτητα μόνο του τένις, αλλά συνολικά του αθλητισμού. Είναι από τις περιπτώσεις τουρνουά που "χτίζεται" πάνω στις ιδιαίτερες ιστορίες. Κάποιες από αυτές είναι η επιστροφή της Sharapova, μετά την ποινή αποκλεισμού λόγω ντόπινγκ, τη νίκη του Νο418 της παγκόσμιας κατάταξης, Kaia Kanepi επί της Daria Kasatkina που θα τη βρεις στο Νο38 ή η κατάκτηση του Νο1 από την Τσέχα Karolína Plíšková. Το Νο6 της περασμένης σεζόν "κρατήθηκε" στην κορυφή, έπειτα από την ήττα που υπέστη η Ισπανίδα Garbiñe Muguruza από την Petra Kvitová, στους "16". Και κάπως έτσι, φτάσαμε στο θέμα μας: την αθλήτρια που το Δεκέμβριο του 2016 δεν ήταν σίγουρη ότι θα μπορεί να ξαναπαίξει τένις, αφότου είχε κατακτήσει δυο φορές το Wimbledon.


(Από το προσωπικό της αρχείο)

Η φωτογραφία που μόλις είδες είναι η αριστερή παλάμη της Kvitová (σημείωση: το αριστερό χέρι είναι το καλό της), μετά την επίθεση που δέχθηκε από ληστή στο σπίτι της και (δεξιά) όπως είναι τη σήμερον ημέρα. Στις 20/12 του 2016 καθόταν αμέριμνη σπίτι της, όταν μπήκε ληστής και στην προσπάθεια της να σωθεί έβαλε το χέρι μπροστά στο πρόσωπο της, με συνέπεια να κόψει το μαχαίρι του εγκληματία όλα τα δάχτυλα. Μια στιγμή όμως, να δώσουμε όλες τις λεπτομέρειες.


Το κτίριο που μένει η Τσέχα

H πόλη Prostějov βρίσκεται στην ιστορική περιφέρεια, Moravia της Τσεχίας, 257 χιλιόμετρα ανατολικά της Πράγας. Είναι γνωστή ως κέντρο της μόδας -της χώρας- και η βάση των ειδικών δυνάμεων του εγχώριου στρατού (AČR). Εκεί έχουν επιλέξει να ζουν αρκετοί τενίστες της χώρας. Μεταξύ τους είναι και η Kvitová. Το διαμέρισμα της ήταν πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης. To απόγευμα της 19ης Δεκεμβρίου του 2016, είχε ενημερώσει ότι αποσύρεται από το τουρνουά Ηοpman Cup (διεξάγεται τον Γενάρη, στην Αυστραλία), λόγω κατάγματος κόπωσης στο πόδι. Είχε πει πως θα χρειαζόταν τουλάχιστον ένα εξάμηνο, πριν την ξαναδούμε στα γήπεδα.

Στις 8.30 το πρωί της 20ης Δεκεμβρίου και ενώ έπαιρνε το πρωινό της, ένας άνδρας χτύπησε το κουδούνι του διαμερίσματος της. Της είπε πως ήταν ηλεκτρολόγος και ήθελε να τσεκάρει τη μέτρηση του ρολογιού. Εκείνη του άνοιξε και είδε μπροστά της έναν τύπο να της βάζει μαχαίρι στο λαιμό και να απαιτεί να του πει πού έχει τα τιμαλφή της. Της αφαίρεσε 186.000 ευρώ. Αυτό ήταν το λιγότερο. Βλέπεις, όπως προσπαθούσε να σωθεί από το μαχαίρι, το τράβηξε με το χέρι της -το αριστερό, το καλό- με συνέπεια να τραυματιστεί και στα πέντε δάχτυλα.

Επρόκειτο για τυχαία επίθεση

Το -αντίστοιχο- 166 της πόλης της δέχθηκε κλήση "για μια 26χρονη τραυματισμένη γυναίκα". Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στο Brno, όπου της εξήγησαν πως θα έπρεπε να μπει αμέσως στο χειρουργείο, για να προλάβει την ανεπανόρθωτη ζημιά. Η επέμβαση διήρκεσε 3 ώρες και 45 λεπτά "και οι γιατροί διόρθωσαν το πρόβλημα που είχε προκληθεί στους τένοντες και των πέντε δαχτύλων, αλλά και αυτά που διαπιστώθηκαν σε δυο νεύρα", όπως έγραψε η εκπρόσωπος της, Katie Spellman σε email που έστειλε στο CNN.

Οι γιατροί ενημέρωσαν την Kvitová πως για τους έξι με 8 επόμενους μήνες, θα έπρεπε να φορά νάρθηκα και απαγορευόταν αυστηρώς να σηκώσει το όποιο βάρος, για το διάστημα των τριών μηνών, αν ήθελε να ξανανιώσει τα δάχτυλα. Μετά θα συζητούσαν και για το τένις. Από τους πρώτους που έτρεξαν να της ευχηθούν καλή ανάρρωση ήταν το είδωλο της, η Martina Navratilova.

Ακολούθησαν οι Billie Jean King, Caroline Wozniacki, Garbine Muguruza και Ana Ivanovic, πριν ενημερώσει η ίδια για την κατάσταση της, μέσω των social media, αλλά και συνέντευξης Τύπου που έδωσε τρεις ημέρες μετά το συμβάν. Παρουσιάστηκε σε αυτή με χαμόγελο, κατ' αρχάς γιατί ζούσε και μετά επειδή είχε αποφασίσει να κάνει ό,τι χρειαστεί, για να επιστρέψει στα courts. Ευχαρίστησε τους πάντες για τα μηνύματα και τη στήριξη "και σίγουρα αυτό που συνέβη δεν ήταν ευχάριστο. Αλλά τελείωσε. Τώρα είναι η ώρα που οι γιατροί πρέπει να προσέξουν το χέρι μου. Τους εμπιστεύομαι και ελπίζω να πάνε όλα καλά. Τα χειρότερα ανήκουν πια στο παρελθόν". Αυτή ήταν η αλήθεια, γιατί ο τραυματισμός ήταν τόσο σοβαρός που θα μπορούσε να τελειώσει την καριέρα της. Το πρώτο πράγμα που της είπαν ήταν πως “είμαστε αισιόδοξοι ότι θα συνεχίσεις να κάνεις αυτό που αγαπάς”.


AP Photo/Petr David Josek

Η αστυνομία αποκάλυψε πως η κλοπή ήταν τυχαία πράξη. Δηλαδή, ο 35χρονος, ύψους 1.80 άνδρας που μπήκε σπίτι της, δεν στόχευε σε εκείνη. Το θέμα είναι πως η Kvitová προερχόταν από τη χειρότερη σεζόν της καριέρας της, μετά την τοποθέτηση της στο Νο4 των πιο ακριβοπληρωμένων αθλητριών, το 2015 (βάσει πάντα, του Forbes). Να κάνουμε μια σύντομη αναδρομή.

Έγινε επαγγελματίας τενίστρια το 2006. Έκτοτε ήταν γνωστή για το δυνατό αριστερό χέρι και την ποικιλία στο μενού των επιλογών της. Έως τον Δεκέμβριο του 2016, είχε κερδίσει 19 τίτλους, σε ατομικό επίπεδο. Στη λίστα περιλαμβάνονταν δυο Grand Slam στο Wimbledon (2011, 2014) και το χάλκινο στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2016. Η καλύτερη θέση στην οποία είχε εμφανιστεί στην παγκόσμια κατάταξη, ήταν το Νο2. Έφτασε εκεί στις 31/10 του 2011. Συνέχισε να υπάρχει μεταξύ των καλύτερων του είδους της για τα χρόνια που ακολούθησαν, με παρουσίες στα μεγαλύτερα Grands Slam.

Το 2015 κέρδισε τη Serena Williams, για πρώτη φορά έπειτα από πέντε αποτυχημένες απόπειρες. Ήταν στον ημιτελικό του Mutua Madrid Open και ήταν η πρώτη ήττα της Αμερικανίδας, έπειτα από 27 σερί νίκες. Στον τελικό, επικράτησε της Svetlana Kuznetsova και έκανε 16 τους τίτλους της. Εμφανίστηκε στο Wimbledon εκείνης της χρονιάς, ως Νο2 του κόσμου, έχασε στον τελικό από την Williams και μετά... ασχολήθηκε με τη μονοπυρήνωση, για να επιστρέψει στο Connecticut Open και να το πάρει. Δηλαδή, κράτησε το στέμμα που ήταν από την προηγούμενη χρονιά δικό της. Αυτό ήταν το πρώτο back to back που έκανε. Τελείωσε τη σεζόν ως Νο6 και πήρε για τρίτη διαδοχική χρονιά το WTA Karen Krantzcke Sportsmanship Award. Δίδεται στην τενίστρια που συμπεριφέρεται κατά τρόπο που ταιριάζει σε έναν επαγγελματία αθλητή και τιμά το fair play, μέσω του σεβασμού που δείχνει στους άλλους και του μεγαλείου της ψυχής που επιδεικνύει εν ώρα αγώνων.

Czech Republic's Petra Kvitova serves to Madison Brengle of the United States during their Women's Singles Match on day three at the Wimbledon Tennis Championships in London Wednesday, July 5, 2017. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth) AP

Αυτή η τιμή ήταν δική της και το 2016 (για πέμπτη φορά σε έξι σεζόν), χρονιά που ξεκίνησε με γαστρεντερίτιδα, εμπεριείχε χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο, τη νίκη στο Fed Cup με την ομάδα της Τσεχίας, την κυριαρχία στο Wuhan Open για τον 18ο τίτλο της καριέρας της -τον πρώτο μετά 13 μήνες-, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά -μέσα στη συγκεκριμένη χρονιά- σε τελικό, την αλλαγή προπονητή και την επίθεση στο σπίτι της.

Ευθύς εξ αρχής ξεκαθάρισε ότι δεν βλέπει τον εαυτό της ως θύμα και ζήτησε να σεβαστούν “την ιδιωτική μου ζωή και την ηρεμία μου όπως ξεκινώ το ταξίδι για την επιστροφή στα courts”. Τρεις μήνες μετά, ενημέρωσε μέσω του Instagram πως “δουλεύω πολύ σκληρά για την αποθεραπεία μου. Δεν ξέρω ακόμα πότε θα επιστρέψω. Γνωρίζω όμως, πως το τένις αποτελεί τεράστιο κίνητρο για εμένα και όσο λείπω, διαπίστωσα πόσο μου αρέσουν οι προκλήσεις”. Επίσης, τόνισε ότι 'άλλαξε ο τρόπος που βλέπω πια τη ζωή”.

Από την αρχή μέσω των σελίδων που έχει στα social media μπορούσε να ενημερωθεί κάποιος για την πρόοδο της. Τον Γενάρη αποκάλυψε πως κουνά πια τα δάχτυλα της και κάνει ειδικές ασκήσεις. Δυο εβδομάδες αργότερα, έβγαλε τα ράμματα και τον Μάρτιο ανέκτησε την πλήρη αίσθηση του αριστερού της χεριού. Άρχισε να το χρησιμοποιεί πια, στην καθημερινότητα της, ώστε να διαπιστώσει αν υπάρχουν επιπλοκές. Δεν ένιωθε κάποια ενόχληση και ξεκίνησε προπονήσεις, υπό τις οδηγίες του Jiří Vaněk. Υπήρχε μια αδυναμία, αλλά αυτό ήταν κάτι που μπορούσε να λυθεί. προς τα τέλη του Μαϊου (το 2017) ήταν που ενημέρωσε πως στόχος της ήταν να κάνει τη μεγάλη επιστροφή στο French Open. Βρισκόταν το Νο14 της Women's Tennis Association (WTA) και συνέχισε να θεωρείται η δεύτερη καλύτερη αριστερόχειρας, μετά τη Γερμανίδα Angelique Kerber.

Το πρώτο παιχνίδι, μετά την επίθεση, ήταν εναντίον της Julia Boserup, την οποία νίκησε στον πρώτο γύρο. Εν συνεχεία αποκλείστηκε από την Bethanie Mattek-Sands, αλλά ούτε που στενοχωρήθηκε. Τουναντίον, πετούσε από τη χαρά της, γιατί είχε ξαναπατήσει σε αγωνιστικό χώρο. Το Aegon Classic Birmingham ήταν το πρώτο τουρνουά σε γρασίδι που μετείχε, μετά το Wimbledon του 2014. Έφτασε στον τελικό, νίκησε την Ashleigh Barty και έκανε 20 τους τίτλους της. Πήγε στο US Open, αλλά έφυγε νωρίς, όπως νωρίς έφυγε από τις τρεις επόμενες διοργανώσεις. Πριν το US Open ήταν στο Νο13. Μετά το τέλος του ενδεχομένως να 'χει επιστρέψει στο ΤΟΡ10.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που ζει στο US Open είναι η καλύτερη παουσία σε Grand Slam, μετά την παρουσία της στις "8" , προ διετίας. Η Νέα Υόρκη δεν ήταν ποτέ το αγαπημένο της μέρος, για να αγωνίζεται. Η υγρασία πάντα ενοχλούσε τους πνεύομονες της, η επιφάνεια των γηπέδων δεν ήταν από τις αγαπημένες της, οι απαιτήσεις ανέκαθεν ήταν τεράστιες, όπως και η προσοχή των χορηγών. Άνθρωποι όμως, σαν την Τσέχα κάνουν focus στο στόχο. Αυτός είναι να επιστρέψει στην πρώτη δεκάδα.

"Κάποιες φορές νιώθω πως ακόμα "έχω" τις κινήσεις, τη δυναμική που με έκαναν να ξεχωρίσω. Τη δύναμη και την επιθετικότητα στο παιχνίδι μου" δήλωσε στο BBC πριν λίγες ώρες, "μου πήρε λίγο καιρό μέχρι να το ξαναβρώ, αλλά ήμουν τυχερή που τα κατάφερα σε ένα Grand Slam". Η Muguruza, την οποία άφησε πίσω της για να προχωρήσει στα προημιτειλικά, δήλωσε ότι "ένιωσα την ανωτερότητα της Petra, από τη στιγμή που έφτασα να προηγούμαι 4-1 και μέχρι το τέλος. Είμαι πολύ χαρούμενη για εκείνη".

Οι προηγούμενες επιθέσεις σε τενίστριες

Η Τσέχα δεν ήταν η πρώτη τενίστρια που υποχρεώθηκε να απέχει, λόγω επίθεσης που δέχθηκε από κακοποιό. Το 1993, κατά τη διάρκεια τουρνουά στο Αμβούργο, το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, Monica Seles τραυματίστηκε σοβαρά και έμεινε εκτός γηπέδων, για 27 μήνες, έπειτα από επίθεση που δέχθηκε με μαχαίρι στην πλάτη, ενώ αγωνιζόταν . Επέστρεψε το 1995 και κέρδισε το Australian Open, το 1996. Αυτός ήταν ο 9ος και τελευταίος τίτλος της σε Grand Slam.

Το 2007, το τότε Νο5 της παγκόσμιας κατάταξης, Anna Chakvetadze έπεσε θύμα ληστείας έξι ένοπλων ανδρών, στο σπίτι της στη Μόσχα. Την έδεσαν και υπό την απειλή μαχαιριού της απέσπασαν 250.000 ευρώ, ενώ χτύπησαν τους γονείς της. Μολονότι είχε δηλώσει πως έκανε ό,τι χρειαζόταν, για να αφήσει αυτό το βάρβαρο περιστατικό πίσω της, δεν έγινε ποτέ η παίκτρια που ήταν και αποσύρθηκε το 2013, σε ηλικία 26 χρόνων.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Kathy Willens

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ