Μαρία Σάκκαρη, μας έκανες να δακρύσουμε πρώτη φορά για το τένις
Στα ημιτελικά του Roland Garros βρίσκονται δύο Έλληνες. Το ελληνικό τένις είναι αξιοσέβαστο και γι' αυτή την ιστορική στιγμή μιλούν όλοι στο Παρίσι. Γράφει η Μαρία Καούκη.
Η Μαρία Σάκκαρη και ο Στέφανος Τσίτσιπας υπέγραψαν την ισχυρή παρουσία του ελληνικού τένις στον παγκόσμιο τενιστικό χάρτη και ο Φαμπρίς Σαντορό που έχει επωμιστεί τις συνεντεύξεις εντός του γηπέδου, έβαλε την επίσημη σφραγίδα μετά τη νίκη της επί της Σβιόντεκ.
Αναφέρθηκε στην παρουσία των δύο Ελλήνων στο Roland Garros -που είναι το εντυπωσιακότερο στοιχείο της φετινής διοργάνωσης- και ζήτησε από την 25χρονη τενίστρια να μιλήσει στα ελληνικά από μικροφώνου, πριν αποχωρήσει από το Philippe Chatrier.
Ο συμβολισμός αυτής της κίνησης είναι τεράστιος. Υποκλίθηκε στους Έλληνες τενίστες. Και το παριζιάνικο τουρνουά αγαπάει πολύ τους συμβολισμούς. Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο ο Ράφα Ναδάλ, πήρε -τιμητικά- πιστό αντίγραφο του τροπαίου "Coupe des Mousquetaires" το 2017, όταν κατέκτησε τον τίτλο για 10η φορά. Οι διοργανωτές δίνουν ρέπλικα τρεις φορές μικρότερη από το πραγματικό κύπελλο -που ζυγίζει 14 κιλά και είναι φτιαγμένο από ασήμι- σε όλους τους νικητές, χωρίς εξαίρεση.
Επίσης, μόνο ο Ρότζερ Φέντερερ πήρε για λίγες ώρες μαζί του το original "Coupe des Mousquetaires"-του οποίου η αξία ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ- το 2009, προκειμένου να το δείξει στον πατέρα του, που δεν μπορούσε να παραβρεθεί στο γήπεδο. Τους συνόδευσαν, δηλαδή τον Ελβετό και το τρόπαιο τέσσερις bodyguards, όσοι και οι Mousquetaires στους οποίους είναι αφιερωμένο (οι τενίστες Ζακ Μπρουνιόν, Ζαν Μποροτρά, Ανρί Κοσέ, Ρενέ Λακόστ). Κι ακόμη δύο ξαγρύπνησαν μπροστά από το δωμάτιό του.
Όταν η Μαρία Σάκκαρη μίλησε στην ελληνική τηλεόραση στο χώρο των flash interviews και γύρισε την πλάτη της στην κάμερα για να φύγει πρόλαβαν να περάσουν πολλά "Μαρία, Μαρία", με γαλλική προφορά από τα μικρόφωνα. "Μαγία, Μαγία". Καλούσαν την ελληνική μαγεία των courts να τους μιλήσει. Ήθελαν όλοι μια δήλωσή της. To Παρίσι συζητά για την απίστευτη συζυγία των άστρων της Μαρίας και του Στέφανου. Το γνήσιο, το σωστό talk of the town είναι αυτό.
Το ελληνικό τένις χαίρει ενός σεβασμού που δεν είχε. Και αυτό το χρωστάμε στη Μαρία και τον Στέφανο. Μετά τη Λένα Δανιηλίδου που κατόρθωσε να φτάσει στο Νο 14 της παγκόσμιας κατάταξης, η Ελλάδα -να είμαστε ειλικρινείς- δεν υπήρχε στο παγκόσμιο τένις.
Η Μαρία Σάκκαρη έγινε επαγγελματίας τενίστρια το 2015 και ένα χρόνο μετά ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Οι διακρίσεις ήρθαν αργότερα, αν και όλοι καταλαβαίναμε ότι είναι ικανοί και ταλαντούχοι. Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί για να βρεθούν ταυτόχρονα "δύο Έλληνες στα ημιτελικά ενός Grand Slam!".
Αυτό λέω εδώ και ώρα, μήπως και το πιστέψω. Ούτε οι τέσσερις ημιτελικοί στην καριέρα του Στέφανου ήταν αρκετοί για να μας προετοιμάσουν γι' αυτήν την τεράστια στιγμή. Το παραδέχθηκε και η πάντα ευγενική και προσιτή, Σάκκαρη. Είπε ότι πριν από πέντε ή και δύο χρόνια κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει κάτι τέτοιο και δικαίως.
Όταν η Μαρία νίκησε συνειδητοποίησα ότι για πρώτη φορά δάκρυσα σε αγώνα τένις και θυμήθηκα ότι πρώτη φορά είχα κλάψει για το μπάσκετ το 1987, πολύ μικρή και ίσα που καταλάβαινα τι σημαίνει αθλητική επιτυχία. Με συγκίνησε το πάθος της Σάκκαρη, η επιμονή της και κυρίως η υπέρβαση που έκανε. Δυνάμωσε πολύ ή πιο σωστά κι άλλο. Αυτό το γεγονός τη βοηθάει να παίζει μακριά από την baseline και είναι σπάνιο προσόν για έναν αθλητή του τένις. Δεν το συναντάμε σε πολλούς.
Για να γίνει πιο κατανοητό αυτό: έτσι μπορεί να παίξει για παράδειγμα ο Ράφα Ναδάλ, ο Ντομινίκ Τιμ, όπως και ο Στέφανος Τσιτσιπάς που επίσης δυνάμωσε. Οι ταχύτητες στο χώμα αλλάζουν πολύ. Επίσης, ταιριάζει στο παιχνίδι της Μαρίας το χωμάτινο κορτ, που είναι από τα αγαπημένα της.
Η Σάκκαρη έχει και ένα έξτρα πλεονέκτημα συγκριτικά με τον Στέφανο, αυτή τη στιγμή. Το τένις γυναικών, από την υποχώρηση της Σερίνα Ουίλιαμς (που παίζει το τένις που έπαιζε όταν έφτασε στα 23 τρόπαια Grand Slam) κι έπειτα είναι πολύ δύσκολο στα προγνωστικά. Είναι ρευστό. Οι αθλήτριες που μπορούν να διακριθούν είναι πολλές. Εκλείπουν τα δεδομένα και άρα τα φαβορί. Αυτή τη συνθήκη τη γνωρίζουν όλες οι αθλήτριες και όσες μπορούν και βρίσκονται σε καλή κατάσταση την κατάλληλη στιγμή, αρπάζουν την ευκαιρία από τα μαλλιά. Αυτό έκανε η Μαρία που διανύει την καλύτερη φάση της στα courts.
Η Σπαρτιάτισσα τενίστρια απέκλεισε την κάτοχο του τροπαίου Ίγκα Σβιόντεκ και έδειξε ότι είναι ικανή για όλα. Και για το τρόπαιο. Είπε κι η ίδια ότι εύχεται τόσο αυτή όσο και ο Στέφανος να αργήσουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Το πιστεύει ότι μπορεί να κατακτήσει το Roland Garros.