ΤΕΝΙΣ

My perfect ten

My perfect ten
Φέντερερ με τρόπαιο

Ο Ρότζερ Φέντερερ, νικητής στο Αυστραλιανό Όπεν, είναι περήφανος κάτοχος δέκα ρεκόρ, τα οποία θα καταρρίψει ο ίδιος τα επόμενα χρόνια

1. Είναι ο μοναδικός τενίστας από την καθιέρωση του επαγγελματικού τένις, που έχει κερδίσει τρεις σερί χρονιές (2004-2006) 10 ή παραπάνω τίτλους στα επαγγελματικά τουρνουά (Grand Slams και ATP Tour).

2. Την περασμένη χρονιά ολοκλήρωσε τη σεζόν με 8.370 βαθμούς στην κατάταξη της ATP, 3.900 περισσότερους από τον δεύτερο Ραφαέλ Ναδάλ. Ο... κλώνος του Φέντερερ αν έπαιρνε αυτούς τους 3.900 πόντους, θα ήταν Νο3 στην παγκόσμια κατάταξη.

3. Έχει κερδίσει 10 Grand Slam τίτλους μέχρι τα 25 χρόνια του. Ο πρώτος άνθρωπος που το κατάφερε γρηγορότερα ήταν ο Μπγιορν Μποργκ, που κέρδισε δέκα Grand Slams μέχρι τα 24α γενέθλια του.

4. Κατέχει το ρεκόρ κατάκτησης χρηματικών επάθλων σε μία σεζόν, με οκτώ εκατομμύρια δολλάρια το 2006. Το 1997 ο Πιτ Σάμπρας είχε κερδίσει 6.5 εκατομμύρια δολλάρια.

5. Έχει χάσει μόλις δεκαπέντε φορές τα τελευταία τρία χρόνια.

6. Σε λίγες ημέρες (τον Φεβρουάριο) θα ισοφαρίσει το ρεκόρ παραμονής του Τζίμι Κόνορς στο Νο1 με 160 εβδομάδες.

7. Έχει πέντε νικηφόρα σερί τουλάχιστον 20 αγώνων και το 2007 βρίσκεται ήδη στις 36 σερί νίκες (29 στο τέλος του 2006 και επτά στο Αυστραλιανό Όπεν). Μόνο δύο άλλοι τενίστες, μετά το 1990, έχουν καταφέρει αήττητο σερί 20 αγώνων παραπάνω από μία φορά: Ο Πιτ Σάμπρας (τρεις φορές) και ο Στέφαν Έντμπεργκ (δύο).

8. Το 2006, ο Φέντερερ έφτασε σε 16 τελικούς στα 17 τουρνουά που συμμετείχε (έχασε από τον Άντι Μάρεϊ νωρίς στο Σινσινάτι). Κέρδισε τους 12 από αυτούς και έγινε ο πρώτος τενίστας μετά τον Αυστριακό Τόμας Μούστερ (το 1995) με μία ντουζίνα τίτλους σε μία σεζόν.

9. Είχε μόλις 1.2 διπλά λάθη σε κάθε αγώνα, ο καλύτερος μεταξύ των πρώτων 50 της παγκόσμιας κατάταξης.

10. Έγινε ο πρώτος τενίστας μετά τον Μπγιόρν Μποργκ (το 1980) που κερδίζει ένα Grand Slam χωρίς να χάσει σετ.

Τα περίεργα
Δύο τίτλοι λείπουν από τη συλλοχή του το Ρολάν Γκαρός που επιθυμεί να κατακτήσει φέτος για το "Roger Slam" και το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Θα είχε συμπεριλάβει την Αθήνα στις αναμνήσεις του, αν δεν τον πέταγε εκτός τουρνουά ο Τόμας Μπέρντιχ.

Οι γονείς του δεν είδαν ποτέ την κατάκτηση του πρώτου τίτλου του γιού τους στο Γουίμπλεντον, ενώ οι συντοπίτες του στη Βασιλεία για να τον τιμήσουν, του έκαναν δώρο μία αγελάδα (η οποία από τότε έχει γίνει πολλές φορές μαμά)!

Από το 2000 μοιράζεται τη ζωή του με την ίδια γυναίκα, την πρώην Ελβετίδα τενίστρια Μιροσλάβα Βάβρινετς, η οποία έχει αναδειχθεί ως η ομορφότερη τενίστρια σε ψηφοφορία του βρετανικού περιοδικού "Ace" το 1999 (πριν πάρει τα πολλά κιλά), νικώντας την Άννα Κουρνικόβα.

Η Βάβρινετς θεωρείται η αιτία που απολύθηκε ο προπονητής που τον οδήγησε στην κορυφή, ο Πίτερ Λούντγκρεν (το 2003), προκειμένου να... ελέγχει την καριέρα του.

Ο Φέντερερ αναζήτησε προπονητή και κατέληξε στον καλύτερο που θα μπορούσε να βρει, τον Αυστραλό "θρύλο" του Davis Cup, Τόνι Ρόουτς, ο οποίος βέβαια είναι κόουτς διά αλληλογραφίας.

































ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ